MakRo
🤘Forever Metal🤘
- Tepki
- 10.225
- İsim
- Alperen Atman
- Başlangıç
- 1998—99
- Bisiklet
- b'Twin
- Bisiklet türü
- Dağ bisikleti
Bir dönem postanenin mal kabul ve gönderi bölümünde köle gibi çalışıp üzerine her türlü el kol şakasına maruz kaldıktan sonra 8. Ayda delirip çıkmıştım. Bir alt satıra geçerek devam edeyim.Şu an içimden geçeni değil ama bugün başıma geleni anlatmak istiyorum. Ben öğrenciyim ve okulum 29 eylül'de açılıyor, bende bu süre zarfında çalışıp kendime kamp malzemeleri almayı düşünüyordum. Kalan süre çok kısa olduğu içinde yevmiyelik işlere bakıyordum.
Bu şekilde iş bakarken telegram gruplarının birinde Yurtiçi Kargo Transfer merkezinde vasıfsız ve günlük ödemeli bir iş ilanına rastladım(1 Eylül). Orada bulunan iletişim numarasında ulaştığım kişiye aklımdaki birkaç soruyu sorduktan ve benden istediği kimlik fotoğraflarını attıktan sonra beni bir gruba aldı. İlan gece vardiyası ilanıydı ve bende gece çalışmayı sevdiğimden hoşuma gitmişti, beni aldığı grupta zaten gece vardiyası çalışacaklar grubuydu. 2 Eylül günü 14.45 civarlarında beni telefonla aradılar ve vardiyamın gündüz vardiyasına çevrildiğini eğer geleceksem 5 dakika içinde dışarı çıkmam gerektiğini söylediler. Bende iş iştir diyerek kabul ettim, dışarı çıkıp dedikleri yerde beklemeye başladım. Aramalarının üzerinden 10dk geçtikten sonra içi tıka basa dolu yeşil bir doğan benim bulunduğum yere geldi. İşte o an işe o araçla gideceğimi anladım. Araçta benimle beraber toplam 7(belki 8) kişi vardı. Tıka basa yarım saat gittikten sonra işe vardık.
İşin 15.30 da başlayıp 23.00 gibi bittiğini ama daha erken çıkma ihtimalimizin de olduğu belirtildi. Telefonlarımızı topladıktan sonra işe başladık. İlk başta 2 araca 2 kişi kargo yerleştiriyorduk, sonrasında tek kaldım, sonra akşam 10.30a kadar birisi diğer araca başka birisi baktı ama ona kargoların çok hızlı geldiği zamanlar bende yardım etmeye çıktım. Tabi arada 1 saat(?) yemek molamız ve 15dk çay molamız oldu. Akşam 10.30 dan 11.30 ye kadar 2 araca tek kişi baktım. Orada bantlardan gelen kargoları gerektiğinde bana yönlendiren bir çalışan bana acıdığından dolayı bana yardım etti.
Bu şekilde it gibi çalışmış bulundum. Peki ne kadar için mi? Sadece 1100 tl. Hatta duyduğuma göre öğlen çalışanlara 1050 tl veriyorlarmış yani muhtemelen 1050 tl alacağım. Mesai ücreti mi? Onu da vermiyorlar. Bir insan olarak ilk defa kendimi bu kadar değersiz hissetmiş olabilirim. Bu arada kargolara hiç değer verilmiyor ve oradan oraya atılıyor. Bu manzarayı gördükten sonra artık kırılan kargolara değil kırılmayanlara şasırmaya başladım. Aynı zamanda Motobisavm'nin kargoları bana gelen kargolar arasında en iyi paketlenmiş olandı. Ürün kalitesini bilmem ama paketlemeleri cidden iyi.
Buraya bu şekilde içimi dökmek ve bu tarz yerde çalışacak varsa uyarmak istedim. Umarım hiçkimse birgün böyle yerlerde çalışmak zorunda kalmaz. Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederiyi geceler dilerim ✨✨✨
Maalesef işi normalleştirmek istemesek de ülkenin bir çok yerinde dediğiniz gibi bu şartları günlük iş hayatında yaşayan binlerce insan var. Geçen sene çalıştığım iş yerinde kendi mesleğim olan otomasyon ve elektrik pano işinde özellikle makine kurulumu için gittiğimiz İstanbul ve Tekirdağ'da bunu bizzat yaşıyorduk yazın dışarısı fabrika içinden daha serin oluyor, keza kışında dışarısı ile aynı oluyordu. Kat kat giyinmekten kıpırdayamıyorduk. Sabah 8de girdiğimiz işten gece 23'te 2. vardiya ile birlikte çıkıp asgari ücret üzerinden çalışıyorduk. O kadar hakkı yenen insan var ama her zaman gibi tek çıkıntı "doğrucu Davut" ben olduğum için ben çıkarıldım patron yalakası ve "buradan çıkarsam ne yaparım?" diyen sindirilmiş kişiler hala çalışıyor. Ülkenin bir çok yerinde durum maalesef bu şekilde. Bu tarz yerde çalışına bir çok kişi evli, çocuklu ve hayatını kredi kartları ile devam ettirdiği için ben çıkıp başka bakayım diyemiyor ve susup çalışmaya devam ediyor. İşin bir tarafı da aslında genel manada Türk milleti hiç bir haksızlığa ses çıkarmıyor "bana dokunmayan yılan bin yaşasın" hesabı takılıp 3 maymunu oynamaya devam ediyor. Neyse söylenecek ve yazılacak çok şey var da....Çok üzülerek söylemek isterim ki aslında bu anlattıkların sadece senin başına gelen ve ‘ağır çalışma şartları’ olarak değerlendirilebilecek şeyler değil gibi. Normalleştirmek istemem bu durumu tabi ama haftada 6 gün bu ve buna benzer işler yapan, daha bile ağır şartlarda daha az para kazanan kişiler var, aldıkları paraya ‘asgari ücret’ deniyor. Yani yine üzülerek söylemek isterim ki son paragrafta insanları uyarmak istediğini yazmışsın ama yazdıklarına bakıp ‘bu iş iyiymiş buna bakayım’ diyecek insan sayısı o kadar fazla ki.
Welcome to ülkenin gerçekleri işte.
Bu arada bana telegram yada wp üzerinden birisi TC Kimlik görselimi istediği anda uzaklaşırdım her ne kadar e-devletten milyonlarca bilginin çalınıp darkweb dedikleri ortamda 3-5 liraya satılıyor olsa da, kişisel veri gizliliği vs durumları için paranoyaklığım devam etmekte.
Son olarak google ve hizmetleri alt görseldeki haritada şuan için çökmüş durumdaymış. Canınızı sıkıp "ulen bunu da mı yasakladılar?" diye dert etmeyin.