Scudo Sports

Strava'da tahmini güç isabetli mi?

@Serkan MıstınoğluDaha once benim de izledigim bir videoydu hocam powermetre sahibi olmadigim icin ben de gelisimimi tahmini olarak degerlendirmek icin bu yola basvuruyordum. Ama tavsiyem kendi gelisiminizi gormek icin zamana karsi yerine bir tirmanis etabinda kendinizi denemenizdir. Zamana karsi etapta en ufak bir ruzgar veya stravanin kabul aldigi bir vucut ve surus pozisyonu sizinkine gore cok farkli olabilir ve bu urettiginiz degeri ciddi anlamda degistirecektir ki saglikli sonuc almaniz ve %7 hata payina gore degerlendirmeniz daha az gercekci olacaktir. Ama tirmanis etabinda test yaparsaniz urettiginiz gucun cok buyuk bir kismi agirliginiza harcanacagi icin sapma daha az olacak ve kendi gelisiminizi daha yakin bir degerle izleyebilirsiniz diye dusunuyorum

Scudo
İsabetli olması pek mümkün gözükmüyor. Çünkü rüzgar faktörünü hesaplaması mümkün değil. Fakat çok gariptir ki bazen benimle süren arkadaşların w/kg oranları uzun segmentlerde aynı olabiliyor (kendim powermetre kullanıyorum). Yani bazen doğru hesap yapsa da çoğu zaman doğru değerde olacağını düşünmüyorum.

• Beğen
Tepkiler: BerkEvren
Rüzgarın etkisi çok azaldığı için, bilgilerinizi doğru girdiyseniz, Strava'nın tahminleri şaşırtıcı derecede iyi oluyor:

Mesela şu segmentte: (link) 7'si powermetreli, 12'si powermetresiz en iyi 19 derecem şu şekilde (powermetre ile ölçülenlerin yanında yıldırım işareti var, olmayanlar strava'nın tahmini):

upload_2018-10-31_12-4-59.png

Düz yolda giderken, eğim ve ağırlık dışındaki faktörlerin (bisiklet üzerinde nasıl duruyorsunuz, rüzgar hangi yönde, tek başına mısınız, grupla mı, vs) etkisi çok arttığı için Strava'nın tahminleri gerçek değerlerden uzaklaşıyor. Fakat, powermetrenin esas faydası, eve döndükten sonra segmentteki ortalama gücünüzün 240W mı, yoksa 250W mı olduğunu göstermesi değil. Sürüş sırasında gücünüzü anlık olarak göstermesi.

arkadaslar watt takipli antreman yapanlar hr takibinden vazgeciyorlar. bu ne kadar dogru bir sey. yani powerda da mi zonelar var. kalbi zorlayici yerlerde power takibi bir gosterge mi?

@lightningstrike

Powermetre öncesi direk nabza göre tempo yapar antremanımı şekillendirirdim açıkcası. Fakat power'dan sonra artık ne yalan söyleyeyim nabza bakmıyorum desem yeridir çoğu zaman. Çünkü tempo anında nabız çok değişken olabiliyor (geç geliyor, yorgunlukta düşük, antremansızlıkta yüksek vb.). O yüzden daha çok watt'a odaklanıp nabzı da acaba bu ürettiğim watt'da kaç nabızdayım diye ara ara kontrol ediyorum. Nabız daha çok eve gelince hangi watt'ı kaç nabızla ürettim diye bakıp diğer sürüşlerimle karşılaştırmamda bana yardımcı oluyor.

Tabi bu doğru bir yöntem midir bilemiyorum. :(

• Beğen
Tepkiler: lightningstrike
hocam peki nabizla power arasinda bir iliski kurabildiniz mi? yani watt artarken nabiz hangi olcude artiyor. aslinda elinizde antreman degerleri varsa grafiklerle kabaca bir carpan belirlenebilir sanki

@lightningstrike
Merhabalar tekrardan,
Şunu söyleyebilirim ki uzun tırmanışlarda örneğin 320 watt ile tırmanış yapıyorum ve nabız tırmanışın 2-3 dk sında ftp nabız değerlerime geliyor. Yani nabız gerçekten çok geç yükseliyor. Aynı şekilde inişli çıkışlı rotalarda (özellikle sprint, atak yaptığınızda nabız yükselmiş oluyor) nabız yükselip çok geç düşüyor. Fakat siz o sırada 130-140 watt ile gidiyorsunuz. Yani çok düşük wattlarda (79 kg biri için) gitmenize rağmen nabız yüksek olabiliyor. Sadece nabza baksanız hala çok iyi gidiyorum diyebiliriz ama ne yazık ki power acı gerçeği veriyor :D

Karşılaştırma açısından da örnek vermek gerekirse 2 dk lık bir rampada 395 watt ile 2 ay önce çıktığım bir segmentteki nabzı 174 bpm'di. Geçen hafta aynı rampayı 403 w ile çıkmışım ve nabız 170 bpm. Yani watt çok az artmasına rağmen nabzım düşükmüş. Burda geliştiğim varsayımında bulunabiliriz (tabi rampa çok kısa bu çok doğru bir varsayım değil ama örnek örnektir :) ). Yanlışımda olabilir tabi.

• Beğen
@Aziz Unsal ilginc gercekten. demek ki cok yonlu incelenmesi gereken bir konu. pro seviye olmayan biz suruculer icin en azindan kalp sagligi takibi acisindan nabiz takibi daha kritik bir deger gibi sanki.

• Beğen
Tepkiler: Aziz Unsal
@lightningstrike
Kesinlikle. Hatta imkanınız varsa dinlenik nabız takibi de çok önemli.

• Beğen
W - HR iliskisini taze bir ornekle aciklamak isterim.

Asagidaki Power ve Heart Rate datam gecen seneki Edirne yarisindan.
65230BDA-8783-43D4-9F31-F8FBBFB0A0A9.jpeg
A5617165-6ACD-4909-A247-2F4D75E7C4A3.png

Bunlar ise bu seneki yaristan.

42D95DCD-C09C-46CC-9A01-933000213D8D.jpeg

7DA5F170-417E-41D1-8D08-B8BC9F0B6020.png

Fark etteyseniz Ortalama HR ve Max HR verilerim ayni. Ancak Ortalama Power arasinda daglar kadar fark var.

HR antrenman sirasinda zorlanma acisindan nerede oldugumuzu gosterebilir.
Ancak, su anki durum ile gecmis arasindaki farkimizi gorebilmek ve optimum antrenman programini hazirlamak icin PM cok cok faydali.

Su an max nabiza gelip gelmedigi gormek icin HR verisine bakiyorum. Yoksa gozum PM de.

@NKurtuldu konuyu aydinlatma acisindan cok guzel bir ornek olmus. gelisim takibi icin pm ama hr takibi de gozardi edilmemeli.

Geri