Gece gece Arif'in Manchester'a attığı golü ararken kendimi bir anda VeganCyclist'in "Strava güç tahmini ne kadar gerçekçi?" videosunu izlerken buldum
Aslında kendisi, Strava watt tahmininin çok kötü olduğu beklentisine sahipmiş bu videoyu çekme aşamasında. Bakalım Strava onu haklı mı çıkarmış
Deneyi çok basit bir şekilde yaptı. PowerTap P1 pedal (Bu pedal %1.5 hata payı ile çalışıyor) ile gerçek gücünü aldı. Öte yandan da telefonundan Strava uygulamasını açıp, kilosunu da girdi ve Strava bu sayede watt tahmini yapmaya çalıştı. Bir tek şeyi bana göre eksik yaptı, Strava'yı bu tahmini yaparken en çok yanıltacak şey, rüzgardı! Fakat Vegancyclist bu testi tek yönlü bir parkurda yaptı
Yani gidiş geliş yapılsa, rüzgarın etkisi minimuma indirilmiş olacak ve tahminler daha gerçekçi olacaktı, bu benim görüşüm. Bakalım tek yönlü yapılmasına rağmen, bu testte nasıl sonuçlar çıkmış
20 dakikalık sabit tempo tırmanış testinde Strava 287 watt hesaplamış, gerçek watt ise 310. Yani %7 fark var
2 dakikalık sprint testinde Strava 355 watt hespalamış, gerçek watt 421miş. %17 fark var
2 dakikalık recovery temposunda strava 216 watt hesaplamış, gerçek watt 215
Sürüşün komple ortalamasında Strava 201 watt hesaplamış, gerçek güç 186 watt. Arada %7'lik bir fark var
VeganCyclist çıkan bu sonuçlar karşısında acayip şaşırdı
Çıkardığı sonuç: Eğer sürekli ayağa kalkıp pedala abanmıyor, bir hızlı bir yavaş, bir tempolu bir sprintli sürmüyorsanız (evet, süremiyoruz zaten çaylağız çünkü biz
) ve çoğu zaman sele üstünde kalıp, sabit sayılabilecek bir tempo ile gidiyorsanız Strava'nın watt tahmini gerçeğe oldukça yakın (2 dakikalık Easy ride bunun çoook büyük bir ispatı). Fakat Strava'nın maksimum watt tahminin tamamen gerçek dışı olduğu da eklemiş. Sürüşteki maksimum watt 703 iken, Strava'ya göre 1266
Yani maksimum watt kesinlikle dikkate alınmamalı.
Bu video sonrası sizi bilmem ama ben Strava'nın watt tahminini antrenmanlarımda kullanmaya karar verdim
w/kg oranımızı tam olarak doğru hesaplayamayacağız belki ama, aylık veya yıllık gelişimimizi tahmin etmeye kalktığımızda, gerçeğe çok yakın değerler verecek ve bu verdiği değerlerin sapma payı %7'den çok daha düşük olacak, gerçek ile %3 gibi bir sapma olacağını düşünüyorum (Sanırım çok iyimserim
).
Yani anlatmak istediğimi örnek üzerinden açıklayayım: Benim 1 saatlik zamana karşı antrenmandaki watt değerim gerçekte 200 Wattsa, Strava bunu 185 watt gibi bir değer olarak hesaplayacak. Ben antrenmanlara devam edip, birkaç ay sonra bu testi tekrar yaparsam, örneğin güçlenmiş olursam ve 1 saatlik zamana karşı antrenmandaki watt değerim 220 watt'a çıkmış olursa, Strava bunu 205 watt gibi bir değer olarak hesaplayacak. Yani gerçek güçlenişim 200 watt'ın 220 watt'a yükselmesi, Strava'ya göre güçlenişim ise 185 watt'ın 205 watt'a çıkması. Ve bu iki kıyaslama bana neredeyse aynı yüzdeyi verecek. Tabi ben bu beklentiye girerken, Strava'nın ısrarla ve sürekli olarak gerçek wattan %7 daha düşük hesaplayacağını varsaydım
İstikrarlı bir şekilde %7 düşük hesaplarsa süper. Umarım %10 fazla hesaplamaz
Çarşı pazar karışır o zaman
Faydalı olması dileğiyle
Herkese kazasız sürüşler.