Scudo Sports

Sram ruble uyumu?

caner ünsal

Forum Bağımlısı
Tepki
472
Bisiklet
Scott
Şu an bisiklet üzerinde bulunan 105 (50-39-30) 3 yapraklı ayna kol, 105 uzun bacak vites değiştirici, shimano ultegra zincir kullanıyorum. Sram ruble bu sistemle uyumlu çalışır mı?

Scudo
Sram rubleler Shimano'nun mekanik parçaları ile sorunsuz kullanılabilir.
Fakat verdiğiniz linkteki ruble 36 diş (açıklamada 32 denmiş ama başlık 36 diyor).
Onun için şu hesaplamayı yapmanız gerekiyor;

Azami aynakol dişli farkını bulun: Aynakoldaki en büyük dişli sayısından en küçük dişli sayısını çıkarın.
Azami Ruble dişli farkını bulun: Rublenizdeki en büyük dişli sayısından en küçük dişli sayısını çıkarın.
Toplam çekiş sistemi kapasitesini bulun: Azami aynakol dişli farkı ile Azami Ruble dişli farkını toplayın.
En büyük ruble dişlisini not edin: Rubledeki en büyük dişli sayısına bakın.

Shimano için :
SS – Kısa Bacak (İkili yol aktarıcısı) En büyük ruble diş sayısı 27 ve toplam çekiş sistemi kapasitesi 29
GS – Orta Uzunlukta Bacak (Dağ/Yol 3’lü sistem aktarıcıs) En büyük ruble diş sayısı 34 (dağ)/27 (yol) ve toplam çekiş sistemi kapasitesi 33 (dağ) / 37 (yol)
SGS – Uzun Bacak Dağ İçin – En büyük ruble dişlisi 34 ve toplam çekiş sistemi kapasitesi 45

SRAM için:
Kısa – En büyük ruble dişlisi 34 (dağ) / 28 (yol) ve toplam çekiş sistemi kapasitesi 32 (dağ) / 31 (yol)
Orta – En büyük ruble dişlisi 34 ve toplam çekiş sistemi kapasitesi 37
Uzun – En büyük ruble dişlisi 34 ve toplam çekiş sistemi kapasitesi 45

Campagnolo için:
Kısa – En büyük ruble dişlisi 26 ve toplam çekiş sistemi kapasitesi 27
Orta – En büyük ruble dişlisi 29 ve toplam çekiş sistemi kapasitesi 36
Uzun – En büyük ruble dişlisi 29 ve toplam çekiş sistemi kapasitesi 39

Bunlar tabii kullanıcı kılavuzu bilgileri, pratikte farklılık gösterebiliyor. Mesela SGS için 34 yerine 36 diş de kullanılabiliyor.

Son derece ayrıntılı ve net bir cevap olmuş. Çok teşekkür ederim.

• Beğen
Tepkiler: Edip D.
Konuyu hortlatayim. Yarislarda shimano var campagnolo var, adam var adamın lastiği patladı , sponsor motorsikletli geldi adam jant takacak. Neye göre takıyor? Yoksa yedekte her markaya uyumlu rublesi olan jant mi var ?

Zincirler birbiriyle az çok uyumlu olduğu için sıkıntı çıkmıyordur. Çok az genişlik farkı varmış bu da sesi biraz artırıyormuş. Şu makalede uyumluluklarına değinmiş: (link)

Eskiden bu büyük sorundu. 10'lular Shimano ve Sram, 11'liler Campagnolo. Natural servis araçlarında sıkıntı oluyordu. Şu an yeni 11'li sistemler aynı zincir kalınlığını kullanıyor, ve ruble dişli aralıkları da eşit. O nedenle sorunsuzca jant değiştirebiliyorlar. Fakat bu yine de bire bir uygun olmuyor, çünkü her jantın ruble hizası farklı. Ne olursa olsun kısa bir ayar gerekiyor. Ama uyum sorunu yok.

• Beğen
Tepkiler: Genar Batur
Arkadaşlar arada başlık açıp yazıyor yada konularda görüyorum zincir ruruble uyumu diye bugün yarış izlerken dikkatimi çekti, evet artık herkes 11 li sistem kullanıyor onda zaten sorun yok ama diğer sorunlar yani uyumluluk nasıl oluyor merak ettim , yada sporcu 11-32 ruble ile giriyordur lastik patlattı o zaman ne yapacak ? 28 e mi geçecek.

Şu videoda tarafsız (sponsor) destek motorsikletinin nasıl çalıştığını görebilirsiniz:

Motorsiklette 3 jant var; ön, Shimano/Sram arka, Campagnolo arka.

Fren pabuçları ile uyumsuzluk söz konusu olmasın diye aluminyum jant veriyor, tam umduğunu değil bulduğunu alması durumu yani...

@Edip Dinçer okudum ama tam anlayamadım. sımdı benım aynakol 50-39 ve ruble 11-26. ve aktarıcım maximum 32 dişli rubleye kadar destekliyor. 32 Dişli ruble takabilir miyim. ekstra birşeye gerek var mı ?

@mersault 3'lü aynakola geçmediğiniz sürece bir sıkıntı yaşamanız çok olası görünmüyor ;)

• Beğen
Tepkiler: mersault
@Edip Dinçer 3 lu ayna kola gecsem. Aktarici ve vites kolunun da degismesi gerekmez mi ?

Geri