Scudo Sports

Specialized vs. Trek (alüminyum yol bisikleti) öneri

Hocam o bir ariza degil.
Sora sistemde orta attiricida üç kademe vardir. Bunun yararı ise şu: büyük ayna kol yapragindasiniz ama hafif yokus var ve geçici olarak hızınız düşecek diyelim, orta attiriciyi tek tik ile en orta kademeye alirsiniz ve zinciriniz orta attiriciya surtmez, boylece arka rubledeki en buyuk dislileri kullanabilirsiniz.

Yine aynakolda kucuk dislidesiniz ama arka rubledeki en küçük disliyi (yani en buyuk vitesi) kullanmak istiyorsunuz, gene orta attiriciyi orta kademeye alirsiniz zinciriniz gene orta attiriciya surtmez.

Dolayisiyla bu bir ariza degil, siz capraza dusmeyin diye düşünülmüş bir ayrintı.

Scudo
Malesef mevcut aynakolunuzu ve hatta gobeginizi degistirmeden ultegra takamazsiniz. Sadece yaprak degisimi yapmak zor. BCD (bolt diameter circle) oranlarina bakarak almaniz gerekir. Yani kompakt bir ultegra aynakolun yapragi buyuk bcd'li olan 52-53 disli uyumlu kranklara olmaz. Yani degisimi komple yapamaniz gerek.

• Beğen
Tepkiler: eren konu
@eren konu
Öncelikle hayırlı olsun çok güzel ama sol koldaki çift çıt sesi hata değil hocam o soranın buçuklu vites özelliği tek çıt çıktığında büyük aynakol dişlisiyle küçük arka vites kullanırken aktarıck sürtmesin diye hafiften geriye çekiyor aktarıcıyı aynı şey büyültürken de var orda da çift çıt oluyor ve ilk tıkta küçük aynakol küçük ruble kullanmanızı sağlıyor sürtme olmadan

• Beğen
@Ahmet Onur Çakmak
Hocam bu bilgi benim için çok önemliydi şimdi şunu sorsam tamam ultegra aynakol fix alınacak. Peki 11-32 ruble için ve uzun bacak arka değiştirici için ne gibi bir aynakol almam gerekiyor.
yani ?50/34? ve 170mm(172,5-175mm)?? gibi
muhtemelen tek seferde 2100+kdv alışveriş yapmayacağım için küçük parçalarla yavaş yavaş planlama yapayım.
1)zincir aynakol ruble
2)sti kollar
3)jant
ultegra ailesi şimdilik bu kadar.
(link)

58 kadro için bacak uzunluğu 175 Ayna kol tercih etmelisiniz. Ayna kol yaprakları 52/36 - 50/34 ve 46/36 olarak üçe ayrılıyor. Bu üçü arasında 46/36 bana yarışlara katılma gibi bir durum yok ise daha mantıklı geliyor. 46 dişli ile 35-40 km ortalamaya daha rahat ulaşırsınız. Tek dezavantajı görsellikte olur, ayna kol 50 ya da 52 yaprak gibi heybetli görünmez. Merlin de ayna kol ve göbek takım indirimi var. Kargo dahil 520 TL ye geliyor. Gümrüğe takılırsa ek %18 ödemek gerekiyor. Bu siteden geçen sene Ultegra 6700 ayna kol almıştım, gümrüğe takılmadan gelmişti. Biraz da şans işi.

(link)

• Beğen
@eren konu güle güle kulanın :) rampalar ile aranız kötü ise 50-34 ve 11-32 tam bir rampa canavarı olur ama biraz da hız lazım derseniz 52-36 tadından yenmez 58 kadro bisiklete genel de 172,5 veya 175 tercih edilebilir jant - sti - aynakol şeklinde alırdım ben olsam madem aynakol için böyle bir fırsat var istediğinizi seçmek gibi shimano dan farklı markalara bakılabilir yukarıda dediğiniz gibi grup setin beyni aynakol ve sti bence de
sram aynakol shimano ile uyum sağlaması durumunda sram force aynakol tercih edilebilir bacakları full carbon veya fsa bakılabilir yaza foruma güzel bir bisiklet daha hazır olacak gibi :)

• Beğen
@eren konu ruble 11-32 kullanacaksan aynakol'un ne olursa olsun arka aktaricin uzun bacak olacaktir. Sana dusen secim ise aynakol tercihin olacaktir. Kompakt bir aynakol ile yukarida da arkadaslarimin bahsettigi uzere son hizlarinda dusus yasarsin ama yeni baslayan birini cok etkileyevek hiz dusmeleri degil. Yukarida bi arkadas 46-36 onermis fakat bcd si dusuk kompakt aynakollara 36 ic yaprak uyumsuz olacaktir. 46-34 olur olacaksa oda cyclocross (yol bisikleti ile dah bisikleti disiplininin karisimi) bisikletlerinde mevcuttur. Ama 50-34 yeni baslayan form yakalamaya calisan birisi icin idealdir. Zaten aynakolu fln ayri alacagin icin kendine gore bir krank kolu uzunlugu secebilme imkanin var. ben 53-39 aynakol 11-23 disli kullaniyorum. Tecrubeli bir surucu olmama ragmen sikintinyasadigim yerler oluyor. Yani bence disli oranlarini iyi secmen önemli.

• Beğen
@MuratHan
@Yağız Gökmen
@Ahmet Onur Çakmak
Arkadaşlar değerli bilgileriniz ışığında kullandığım 58 kadro için 175mm aynakol seçimini sabitledik
11-32 yani kolay rampa rublemiz için 50-34 yada 50-36 hangisini seçelim?
Rampa elbette çıkacağız amma biraz da yol bisikletinin hakkını vermesi açısından en üst vites kullanımında 50 olanı büyütmeli mi dersiniz?

@eren konu 50-36 secenegi sadece sram da mevcut. shimano da secenek 50-34. Yani ic dislisi 36 olan aynakolun en ufak dis dislisi 52 olacaktir. Bana sorarsaniz yeni baslayan icin 50-34 aynakol ideal. Hatta prolar bile bazi etaplarda kompakt krank kullaniyor.

@Ahmet Onur Çakmak
Sıkıntı şu bisiklet şuanda da 50/34 - 11-32
değişimden sonra da aynı olacak :).
Tabi hiç sorun değil olması gereken buysa bu olacaktır.:bsmagryr:

@eren konu

Kendim 12-28 ruble 53/39 Ayna kol kullanıyorum. Küçük yaprak hem yokuşlarda hem de düz yolda yeterli oluyor, 30 km ortalamayı rahat ve zorlanmadan yapabiliyorum. Büyük yaprağı yokuş aşağı inişler dışında kullanma gereksinimi duymadım hala tertemiz durur. 50/36 iyi bir seçim olur. Rubleniz büyük bu yüzden 34 diş yaprakta belli bir hızdan sonra boşa düşüp 50 lik büyük yaprağa geçme isteği doğacak, bu sefer de 50 yaprak büyük gelecek ve zorlayacak. En azından küçük yaprağı biraz büyük alıp farkı azaltmak daha mantıklı.

• Beğen
Hocam 50-34 çok kısa zamanda yetersiz hale gelir. Bir de boyunuz mühim. 1.82-3den fazlaysa 175. Gerçi 58 kadroysa muhtemelen bu boyda ya da uzunsunuz. Ayrıca arkayı 11-32 alacaksanız 52-36 gayet yeterli bir oran. @MuratHan da belirtmiş 36 yeterli çoğu durumda. Bundan önceki aynakol 50-34/11-28'ti ve sürekli tırmanış olmayan parkurlar için yetersiz kalıyor. 36-32 oranı ile 34-28 oranı hemen hemen aynı bu arada. 34-32 bence fazla.

50 * 11 oranini yetersiz bulanlar sky'a telefon acsin hemen. 50*11'i 120 kadansla cevirince kac kms hiz ile gidilir bunu biliyor musunuz da 50 34 yetmez diyorsunuz.
Bu forumda bazen oyle akil almaz seyler okuyorum ki forumun olmasi iyi mi yoksa kötü mu karar veremiyorum.

Bu is icin matematik yeterli. Duz yolda 30 ortalama benim de tutturabildigim gayet vasat bir ortalama.
Genelde bizim gibiler 1 saat boyunca 200watt tutturur.

300 watt'i rahatca 1 saatten fazla tutabien gcn sunuculari bile 50 34 ayna kol kullanirken bizim haftasonu sporcularinin 50x34 sizi kesmez demesine diyecek soz bulamiyorum.

Siz istediginiz orani kullanin, kimse size karisamaz. Ama bilmeyen birine de yanlis bilgiler vermeyin lutfen. Bu bana kalirsa forumda huyuk garfli yazmaktan veya yanlis yere konu acmaktan cok daha kotu bir sey...

Bence bu soruyu soran arkadas coktan alacahini almistir ama buralari okuyacak olanlar icin not olsun, 50x11 oranini 120-130 kadansla cebirince kac km hizbile giderim diye arastirsinlar. O surati gececeklerine inaniyorlarsa buyursunlar...

@Ozan k. 50-11 oranının yetersiz olduğu nerden çıktı yahu? Tamamen küçük dişli üzerinden konuştum. 50-36 aynakol opsiyonu var mı Shimano'da? 50-11 yeterli ama düz yolda küçük dişlide dinlenme babında çevirme için 36 daha iyi bir opsiyon. Bir de kişinin rahat ettiği kadans 100 ise 52-11'de daha hızlı gidebilir değil mi? Tek doğru yok burada, tercihler var. Ayrıca kadans, dişli oranı ve hız ilişkisinden haberim var, teşekkür ederim.
Fikren karşıysanız neden karşı olduğunuzu anlatırsınız. Aynı fikirde olmadığınızı söylersiniz biter. Polemiğe gerek yok.

• Beğen
Kucuk disli uzerinden niye konustunuz?

30x11 yetmediginde buyuk yapraga
gecer. Hatta dik yokus olmadigi surece hep buyuk aynakolda kalir.

Sirf bu yuzden 30 degil 32 ayna kol yavsiye edilir mi? Siz bunda bir mantik bulabiliyor musunuz?

Ikincisi kadans veya disli oranlarindan hic ama hic anlamadiginiz yazdiginiz mesajdan belli.

Bir kisi 100 kadansi hep ayni eforla mi cevirir?

Kadans ve disli orani iliskisini bilseydiniz 50x11'i 100 kadansla cevirmek icin harcadiginiz guc 52×11'i 100 kadansla cevirmek icin harcadiginiz guc ile ayni gibi konusmazdiniz.

• Beğen
ayrıca daha yeni 50-34 oranının gözden düşmesine dair cycling weekly'de sanırım bir yazı okudum. Orada da belirtilen eğer çok tırmanışlı parkurlarda sürekli sürmeyecekseniz 36-52 semi compact daha iyi bir opsiyon deniyordu. Yine aynı yazıda 50-34 11-25 oranının da 52-36 üzerine ikame edilebileceği konuşuyordu. Daha yeni grupset aldım ve Merlin'in special offerlarına baktığınızda tek seçenek olarak 50-34 dişli oranı koyuyorlar. Yani bu genel bir eğilim 52-36 tercihi.

• Beğen
50 34 175 mm, ve 11 32 ve ya 11 30 arkadishli size yetecektir , arka aktariciyi secende GS olarak secin SS olarak degil. SS olanlar 28 e kadar calisiri. 30 32 icin GS gerekli. ben 52 39 dan 50 34 e gecdim, ramplalarda istedigim kadansi daha rahat tutturuyorum. 50 11 orani ise buyuk suratlarda qayet yeterli

@MEVLÜT M. TUTMAZ bakin soylediklerime cevap veremeyip veremeyip en sonunda bir dergide okumustum demeye basladiniz. O dergide hangi tip sporcular icin o oranlar onerilmis? Bir de fazla egimli olmayan yerden kasit nedir? Türkiyede ben egimsiz bir konya biliyorum. Sizce verdiginiz tavsiye mantikli mi?

• Beğen
https://lh3.googleusercontent.com/-GBRcPVFL1qk/VrMwQ0uEbhI/AAAAAAAARDE/NpXYs0hZMc4/s566-Ic42/Ekran%252520Resmi%2525202016-02-04%25252013.04.50.png

https://lh3.googleusercontent.com/-vctCk3QFO2c/VrMwRKljIdI/AAAAAAAARDI/LWlQfP9H1QU/s569-Ic42/Ekran%252520Resmi%2525202016-02-04%25252013.05.05.png

https://lh3.googleusercontent.com/-gFRbYQZYza0/VrMwRCvzGQI/AAAAAAAARDM/u5fWhXPLa5E/s567-Ic42/Ekran%252520Resmi%2525202016-02-04%25252013.05.23.png

Şahsi fikrim olarak kullanım pratikliğinden dolayı 39x53 favorimdir. Ama rotalarım bol rampalı olmuş olsaydı 50x34 daha mantıklı olurdu.

• Beğen
Geri