Scudo Sports

Sorumsuz şoförün durak dışında kapısını açması

Burak B.

Forum Bağımlısı
Tepki
1.982
İsim
Burak
Başlangıç
1995—96
Bisiklet
Specialized
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Değerli pedaldaşlar bugun sabah yaşadığım kazayı sizlerle paylaşmak istiyorum .. Him'e ve eshot sitesinde yaptıgım şikayeti kopyalıyorum;

İyi günler;

Pandemi nedeniyle bisikletli ulaşım sağlayan sağlık çalışanlardan biriyim. Bu sabah (20.10.2020 7:58) Tınaztepe palyetif merkezi önü (Buca belediye şantiye durağına gelmeden önce) 20-098 Filo no.lu 171 güzergah no.lu 35 RC 347 (RC kısmında hata olabilir) eshot otobüsü durak dışında, kırmızı ışıkta beklerken yolcu kapısını açmıştır. Bisikletimde far yanmasına rağmen yolcunun inmesine izin vererek çarpışmamıza neden olmuştur; bunun neticesinde yolcunun bacağı morarmış, benim ise sağ elim zedelenmiş ve bisikletimde minimum 900 lira zarar oluşmuştur. Şoför ile konuştuğumda yolcunun hastane personeli olduğu için yolcunun ricası üzerine durak dışında, hastane yakınında inmesine izin verdiğini belirtmiştir. Ancak siz de takdir edersiniz ki benim yerimde motorsiklet olsaydı otobüsten inen yolcu çok daha ciddi şekilde yaralanabilirdi. Kendim de aynı hastanede çalışan bir personel olarak şunu da belirtmek isterim ki hastane personeline yardımcı olmak amacıyla yapılmış dahi olsa bu hareket hem yolcu hem de karayolunu kullanan diğer taşıtlar açısından sorumsuz bir davranıştır. Personelinizin uyarılmasını ve maddi zararımın karşılanmasını talep ederim.

Sonuç asfalta çarpıp yamulan sele, sağ elimin burkulması. Yolcunun bacağı morarması, tesadüfen yolcu çalıştıgım hastanenin ameliyathane hemşiresi çıktı. Şöför? her zamanki gibi basıp gitti..

Dosyalar

• 1603221528135.png
    1603221528135.png
    7,1 KB · Okunma: 102
Scudo
Çok geçmiş olsun, üzücü bir kaza yaşamışsınız.

Bu tür, sorumsuz davranışlar, başkalarına zarar verip, ciddi sorunlara yol açabiliyor. Maalesef, kuralların neden konulduğundan çok, esnetmeye kafa yoran bir yapımız var. Er ya da geç ihlal edilen bir kural, toplumsal yaşantıda mutlaka birimizin canını acıtıyor. Tekrar geçmiş olsun.

@Burak B. Geçmiş olsun hemşehrim.
--------------------------------------------------
@Murat B.
Üstad merhaba,
Tam sizin uzmanlık alanınıza giren bir sorum var. Cevaplarsanız sevinirim.
Duran trafikte biz bisikletliler duran bir aracın sağından geçebilir miyiz?
Bisiklet sağ şeridi kullanır biliyorum ama duran bir aracı geçerken bisiklet de bir araç olduğundan sağlayamaz ancak sollayabilir diye biliyorum. Bu doğru mu? İşin doğrusunu yazar mısın:harika:

Öncelikle çok geçmiş olsun. Maddi zarar can sıksa da önemli olan sizin sağlığınız. Buna da şükür denmeli.

1. Öncelikle inen yolcunun bir suçu yok sayılır.

2. Şöfor durakta indirmediği için en büyük suç onda.

3. Maalesef sizin yaptığınızı ben dahil bir çok bisikletli yapıyor.(Çoğunlukla araçların solundan geçmeye gayret ederim ama bazen zorunda kalabiliyorum sağdan geçmeye.) Burada %100 otobüs suçlu diyemeyiz. Çünkü orası trafiğin aktığı şerit değil. Sanırım bisiklet yolu da değil. Biliyorsunuz ki trafikte araçlarla aynı sorumluluğa sahibiz. Genelde motor sürücüleri ve bizler emniyet şeridini kullansak da bu yanlış :( Güya karayollarına göre sağ şerit bizim olsa da yine kendi güvenliğimiz için emniyet şeridinden sürüyoruz, orası ayrı konu. Çünkü trafikte sağ şeritte arkana yapışan sürücüye "bu yol benim" diyene kadar asfalta yapışma ihtimalin yüksek.

Lütfen beni yanlış anlamayın, sizin iyiliğiniz için diyorum. Otobüsün orada kesinlikle yolcu indirmemesi lazım ama sizin de öncelikle kendi güvenliğiniz için soldan gitmeniz daha iyi olur. Tekrardan çok geçmiş olsun. Bisiklet kazalarının arttığı dönemde daha dikkatli olalım.

Hocam çok geçmiş olsun.

Kurallara göre şöför belki hatalıdır, ayrıntısını bilmiyorum. Ama tamamen arkadaşça söylüyorum ki mecbur kalmadıkça otobüslerin, minibüslerin sağından geçmemelisiniz. Ben de bunu benzer bir kazayı son anda atlattıktan sonra farkettim. Geçmeye mecbur kalırsam da hızımı çok düşürüp öyle geçiyorum artık.

çok geçmiş olsun inşallah en yakın zamanda yaralanmalarınız geçecektir. @Rhodiumm 'un önerilerini dikkate almakta yarar var. Araçların sağından solun önünden arkasından geçerken lütfen dikkat edin zira bisikletliler neredeyse kimsenin umurunda değil.

İnşallah başka bir kaza daha olmadan sağlıkla keyifle sürersiniz. Çok geçmiş olsun...

@Burak B. Çok geçmiş olsun , Allah beterinden saklamış , daha kötü de olabilirdi ikiniz açısından da.

Malesef heryer kanun-kural tanımayan maganda topluluklarıyla dolu.Bu yüzden bisiklet sürerken hep bir hata yapacaklarını düşünmemiz gerek , ha evet ben de bazen unutuyorum ve bazı ufak riskler alıyorsam da sonra; “yapmasaydım ne gerek vardı ? Ya şöyle olsaydı...?” Diyorum.
Maganda sürücü zaten suçlu ama kanunlar bizi korumuyor artık ve biz kendi önlemlerimizi almakla başbaşa bırakılıyoruz.

Kesinlikle herkesten 10 kat dikkatli olmalıyız. Kural şu-bu düşünmeden önce sağlığımızı düşünmeliyiz. Araba kapıyı açar mı ? Araya girsem sıkıntı çıkar mı ? Otobüs burada yolcu indirir mi ? Buradan yaya atlayabilir mi ? Bu araba frene basar mı ? Bu araba sağa döner mi ? Bunların hepsini düşünüp; vitesi, kadansı, nabzı ayarlayıp gidonu kontrol edip varsa da manzaranın tadını çıkartmamız gerekiyor. Zor iş yapıyoruz :D

Duran trafikte biz bisikletliler duran bir aracın sağından geçebilir miyiz?
Bisiklet sağ şeridi kullanır biliyorum ama duran bir aracı geçerken bisiklet de bir araç olduğundan sağlayamaz ancak sollayabilir diye biliyorum. Bu doğru mu? İşin doğrusunu yazar mısın:harika:

3. Maalesef sizin yaptığınızı ben dahil bir çok bisikletli yapıyor.(Çoğunlukla araçların solundan geçmeye gayret ederim ama bazen zorunda kalabiliyorum sağdan geçmeye.) Burada %100 otobüs suçlu diyemeyiz. Çünkü orası trafiğin aktığı şerit değil. Sanırım bisiklet yolu da değil. Biliyorsunuz ki trafikte araçlarla aynı sorumluluğa sahibiz.
Öncelikle geçmiş olsun diyerek bu iki yoruma katılıyorum.
Mecbur kalınıp gidilecekse bile daha yavaş ve kontrollü gitmek lazım. Görüldüğü üzere siz de pek yavaş değilmişsiniz.

Burak B.
Öncelikle çok geçmiş olsun hem size hemde yolcuya,kırık yarık olmaması adına sevindirici,otobüs şoförünün işgüzarlığı durak harici yolcu indirmek yasaktır bunu sağır sultan bile bilir,tabiki yolcunun gereksiz ısrarları sonucu bazen şoförler yolcuyu kıramıyor,ama maalesef otobüsün sağından geçmeniz yanlışınız olmuş,hoş o sabah trafiğindeki keşmekeş içerisinde kim kural tanıyorki,belediyenin talebinize duyarlılık göstereceğini pek sanmıyorum siz kanuni yollara başvurursanız bu seferde hatalı geçiş yaptığınız için haksız durumuna düşeceksiniz gibime geliyor,aman dostum sıkışık trafite kendi sağlığınız açısından o hızlarda seyretmeyin,evden 10 dk erken çıkın daha yavaş gidin nolur,biliyorsun trafikte yok hükmündeyiz!

Affınıza sığınarak yeni başlayanlara bir yol göstermesi adına ve sürekli bisiklet üzerinde gezinenlere de hatırlatma olması adına izlenmesini gerektiğini düşünüyorum.

Bu arada yolcunun tavrı ne güzeldi. Çocuk sakince ilk diğer kazazedeye "iyi misiniz?" diye sordu. Sonuçta onun açısından bakarsak o da tamamen suçsuz ve neye uğradığını şaşırmıştır ama sakinliğini korumuş.

Ona da geçmiş olsun diyelim, umarım bir şeyi yoktur.

İki yanlış bir doğru etmez. Burada bisikletlilerin sıklıkla yaptığı ceza sahasındaki altı kusurlu hareketten biri yer alıyor. Ceza sahası diyorum agır tonajlı araçların trafikte durur halde yanında yöresinde bulunmak ciddi bir tehlike. Bisiklet kullanıcılarına bu olay bir ibret vesikası olarak izletilmeli. Otobüsün kör noktasında hareket ediyorsun; denge kaybı, lastigin kayması, dikkatsizlik veya çarpışma sonucu daha trajik bir son ile karşılasman pek mümkün.

Öncelikle dilekleriniz için teşekkür ederim arkadaşlar.. Bazıları tek elle kullandıgımı düşünmüşler, YANLIŞ! Diz termallerimi düzelttiğim anda denk geldi, 2 el olsaydı bu sefer sert fren nedeniyle, bisiklet beni atardı. Yolcuya çarpmam hava yastığı etkisi gösterdi, ayrıca orası kavşak, otobusu geçince sağa donucektim, videoda elektrikli motorluyu gordugunuz gibi orda sağa donuş var. Duraklarda hiçbir zaman sağından GİTMEM! Trafikte ayda 750-800 km yol yapıyorum 4 mevsim. Durak yok ve kırmızı ışık. Sağa donmem gereken yolda otobusun solundan geçip, onunden sağa donup, şöfor beni gormeyip ezebilirdi. Bu şekilde düşünelim,

Geri