Scudo Sports

Sokak köpeklerini neden toplamıyorlar?

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Hayatımda bu kadar ne dediğini bilmeyen, düşünemeyen kişiler görmemiştim. Okuduklarını anlamıyorlar, egolarını tatmin etmek, en iyi ve ahlaklının kendileri olduğunu herkese göstermek için saçmalıyorlar. Birisi sürekli ahlaktan, sevgiden bahsediyorsa, asıl ahlaksız, sevgi duyamayan bencil kendisidir. Sizler hayvan sevmiyorsunuz, kendi tatmin duygunuz için köpekleri insanlar dahil tüm canlılara tercih ediyorsunuz. Hindistanın ineklere duyduğu sevgi çok daha mantıklı, en azından ineklerin doğaya ve insanlara faydası ''sokak köpeklerinden'' daha fazla. Sokak köpeklerini de insanlar, motorlu taşıtlar, geyikler, amerikan boz ayıları ile karşılaştırmak harika kafalar.

Sokak köpeklerinin birbirini yemesi, açlıktan ölmeleri, sevgi görmemeleri sizin için önemli değil. Hayvanseversiniz ya, en ucuz mamaları yılda bir dökersiniz ve tüm ahlaki sorumluluğunuzu yapmış olursunuz. Ondan sonra köpeklerin çeteleşmesi, çocuk, engelli ve yaşlılara her nedenle olursa olsun saldırması sizi bağlamaz, ''sevgi'' herşeyi çözer. Umarım kimse köpek saldırısına maruz kalmaz ama eğer birisi hakediyorsa bu da saldırıları savunabilecek kadar bencil olanlardır. Sokak köpekleri mutlu bir hayat yaşamıyor sokakta, özellikle dağlarda terkedilenler. Çeteleşme çok büyük sorun, kimse de sizin kadar gaddar değil, makul çözümler aranması gerektiğini söylüyor.

İnsan ve köpek eşit olamaz. Şehirler insanlar içindir, eğer çok seviyorsanız, istediğiniz köpeğin hukuki sorumluluğunu alarak sahiplenebilirsiniz. Şuan için çözüm yolu, her köpeği kısırlaştırmak, sahiplenemeyenleri de uygun bir ortamda ölene kadar düzgünce bakmaktır. Acı çeken, hasta ve saldırgan hayvanlar da uyutulmalı. Eğer yeterli önlem alınmazsa, daha da büyük bir sorun olacak, tek çözüm sayıları artan köpeklerin çoğunu öldürmek olacak, ve bunun vicdani sorumluluğu buna göz yumanların üstünedir. Daha fazla konuyu saptırmak, sevgiden bahsetmek isteyen varsa buyursun, bu konudan canınız yanmayana kadar konuşun.

Scudo
@Punctum Sözlerimin bir kısmını alıp çarpıtmak usul, adap bilmemek demektir. Hadsizliğin lüzumu yok. Açıkça "(...)doğal ortamında olan, sıkıntı çekmeyen köpek saldırmaz(...)" dedim.

@Punctum Sözlerimin bir kısmını alıp çarpıtmak usul, adap bilmemek demektir. Hadsizliğin lüzumu yok. Açıkça "(...)doğal ortamında olan, sıkıntı çekmeyen köpek saldırmaz(...)" dedim.

Bir de bu çıktı şimdi. Sözlerimi çarpıtmak vs. :) Tam suçlu psikolojisi...Üzerine az biraz da hakaret serptin mi, al sana cevap :)

Peki söyle bakalım, sokak köpeğinin doğal ortamı neresidir?

Cevaba göre devam ederiz...

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: yenhesa
Benim de sahipli köpeklerle başım dertte. Sürekli başı boş bırakıyorlar. Daha bugün tekrar saldırdı.

Yine sıradan ve meseleyi çarpıtan kalıplaşmış polemikler...

Yollardaki otomobiller ile köpekleri aynı kefede tartmaya çalışan, konuyu bağlamından koparıp içerikle değil de, polemikle çıkış yolu arayan problemli kafa...

Sorunumuz SOKAK KÖPEKLERİ iken, ortadaki videoda kediden eser yok iken, görevini yapan kamu görevlilerine her türlü tehdit ve hakaret ortada iken, şirret tanımlamasını sevimleştiren bir acayiplik ortada iken, hala daha yazabiliyor olmak...

Farklı görüşte olan, uygar dünya ile bağdaşmayan sokak görüntülerine eleştiri getiren, sosyal güvenliğini talep eden herkesi hayvansevmez olarak yaftalamak...

Gerçekten ortada bir acayiplik var...
Sizin karşıt görüşe saygı duymayıp alakasız Video ve ss'ler ile kendinizi haklı çıkarma çabana ne demeli acaba. Daha önce bu postta belirttiğim gibi insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da psikolojisi bozuk olanlar (psikolojisini kim bozdu acaba) var. Ayriyeten sizlere şunu da söylemek isterim ben sokaklarda insanlardan daha fazla zarar gördüm hayvanlardan gördüğüme göre. Hatta birden fazla sefer beni o sokakta beslediğim köpekler korumaya çalıştı. Ön yargılı yaklaşımlarda bulunmayan lütfen.

@Punctum Ne suçu be? Fikir beyan ettim, size hesap mı vereceğim bir de? Hakaret içeren tek bir şey söylemedim. Hakaret ne demek öğrenin lütfen. Kati suretle benimle senli, benli konuşmayın. Hitap şeklini değiştirmenin gereği yok.

Sizin karşıt görüşe saygı duymayıp alakasız Video ve ss'ler ile kendinizi haklı çıkarma çabana ne demeli acaba. Daha önce bu postta belirttiğim gibi insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da psikolojisi bozuk olanlar (psikolojisini kim bozdu acaba) var. Ayriyeten sizlere şunu da söylemek isterim ben sokaklarda insanlardan daha fazla zarar gördüm hayvanlardan gördüğüme göre. Hatta birden fazla sefer beni o sokakta beslediğim köpekler korumaya çalıştı. Ön yargılı yaklaşımlarda bulunmayan lütfen.

Alakasız video ce SS'mi? :) Başka bir mesajı okumuş olmayasınız?

Yahu arkadaş, çocuk ölümüne neden olan köpek saldırısı paylaşıyorum, hem de daha taze olaylar, sokak köpeğini aklamak adına hala "psikolojisi bozuktur köpeğin" gibi hiç bir sosyolojik temele dayanmayan demagojiler üretiyorsunuz. Bir de yine kalıplaşmış argümanlar, neymiş efendim insanlar daha zararlıymış vs vs.

Hukuk sosyolojisinden, temel hak ve sözleşmelerden, modern toplum normlarından, ceza yasalarının evriminden, modern devlet tanımından, kısaca insanı insan yapan değerler bütününden bi haber, kendinizce çatışmacı ve zihinsel olarak sakat ve bir o kadar da sosyal gerçeklikten uzak retorikler üretiyorsunuz. İşin fenası, buna da inanıyorsunuz...

Siz yine iyisiniz; bu çocuğun ölümünden sonra, çocuğa saldıran köpeği değil de, çocuğun sokakta oynamasına izin veren ailesini suçlayan sözde hayvanseverleri gördü bu gözler...

Bu derece problemli kafalarla mücadele kolay olmuyor ama kendi adıma söyleyeyim, vazgeçmeye hiç ama hiç niyetim yok...

Benim mesajlardan, videolardan, alıntılardan size ekmek çıkmaz burada arkadaşım...hadi selametle...
@Punctum Ne suçu be? Fikir beyan ettim, size hesap mı vereceğim bir de? Hakaret içeren tek bir şey söylemedim. Hakaret ne demek öğrenin lütfen. Kati suretle benimle senli, benli konuşmayın. Hitap şeklini değiştirmenin gereği yok.

Bir önceki mesajında "hadsiz" diyeceksin, şimdi de "be"li konuşacaksın sonra da bana ahlak dersi mi vereceksin? Pek akıllısın...

Lafı dolandıracağına cevap ver sen önce. Sokak köpeğinin doğal ortamı neresiymiş? Hangi ortamda saldırır hangi ortamda saldırmazmış insana? Sonra yine yaz bana olur mu?

Arkadaşlar, seviyeyi koruyalım, üslubu bozmayalım olur mu...
Bu arada videodaki çocuk mu öldü cidden? Yanlış anladım sanırım..O boyutta bir saldırı gibi gelmemişti..🙁..Umarım yanlış algıladım..

Alakasız video ce SS'mi? :) Başka bir mesajı okumuş olmayasınız?

Yahu arkadaş, çocuk ölümüne neden olan köpek saldırısı paylaşıyorum, hem de daha taze olaylar, sokak köpeğini aklamak adına hala "psikolojisi bozuktur köpeğin" gibi hiç bir sosyolojik temele dayanmayan demagojiler üretiyorsunuz. Bir de yine kalıplaşmış argümanlar, neymiş efendim insanlar daha zararlıymış vs vs.

Hukuk sosyolojisinden, temel hak ve sözleşmelerden, modern toplum normlarından, ceza yasalarının evriminden, modern devlet tanımından, kısaca insanı insan yapan değerler bütününden bi haber, kendinizce çatışmacı ve zihinsel olarak sakat ve bir o kadar da sosyal gerçeklikten uzak retorikler üretiyorsunuz. İşin fenası, buna da inanıyorsunuz...

Siz yine iyisiniz; bu çocuğun ölümünden sonra, çocuğa saldıran köpeği değil de, çocuğun sokakta oynamasına izin veren ailesini suçlayan sözde hayvanseverleri gördü bu gözler...

Bu derece problemli kafalarla mücadele kolay olmuyor ama kendi adıma söyleyeyim, vazgeçmeye hiç ama hiç niyetim yok...

Benim mesajlardan, videolardan, alıntılardan size ekmek çıkmaz burada arkadaşım...hadi selametle...

Bir önceki mesajında "hadsiz" diyeceksin, şimdi de "be"li konuşacaksın sonra da bana ahlak dersi mi vereceksin? Pek akıllısın...

Lafı dolandıracağına cevap ver sen önce. Sokak köpeğinin doğal ortamı neresiymiş? Hangi ortamda saldırır hangi ortamda saldırmazmış insana? Sonra yine yaz bana olur mu?
O zaman bende size burdan hodrimeydan diyorum, bakalım adaletten hayvan hakları çıktıktan sonra da böyle tamamen "kinci" bir söylem içine girebiliyormusunuz. Sizin ss ve paylaştığınız saldıran sokak hayvanları (ben sadece köpek diye ayırmıyorum) videoları kadar veya daha fazlası sizin fikrinizin aksini iddia eden kanıtlar var. Benim burada alıp veremediğim sokak hayvanları yok edilsin öldürülsün tavrı, hayır efendim ne öldürebilirsin nede öldürtmeye vesile olabilirsin bu nasıl bir zihniyetir ya. Tabi ki sokak hayvanları toplatılıp daha iyi bir ortamda bakılmalı ve kısırlaştırılmalı. Ve de son olarak burada yazdığım " psikolojisi bozuktur. " tanımına karşı gelmişsiniz peki sizin engin düşünceleriniz nedir ve buradaki bazı forum üyelerine bu konu hakkında sırf sizinle zıt düşüncede diye saldırgan bir tavırda bulunmanın sebebi nedir ? İyi geceler dilerim.

@doğa_dostu Hocam taraf tutuyor gibi olmak istemiyorum ama "psikolojisi bozuk köpek saldırır" önermenizi yanlış buluyorum..Kurt sonuçta avcı ve grup içerisşnde diğer üyeleri domine etnek dına kavgalar herdaim var..Bunu 2 brlgesel seyreden herkes görmüştür..Köpek sahipli sahipsiz pek çok sebeple saldırabilir...Yani öyleki aslında saldırmak doğal güdü, sürekli sakinlik psikolojik asimilasyonun sonucu gibide bakabiliriz..Öyleya atası kurt olan bir hayvanın insana bu kadar taviz vermesi hangi sebeplerle olabiliyor? Köpek asla tavuğa saldırmaz vs, bunlar cahilce düşünceler..Köpek tavuğu yakalayıp önüne alıp yalamaya başlar, gittikçe daha sert yalar öyleki iyi niyetle oyun gibisinden başlayan ritüel devamında tüylerini yolmaya, kanın tadı gelincede yemeye kadar gider..Çok aç olması gerekmez...Köpekler korkuyu hissettiklerinde de yine domine etmek adına düşünmeden saldırabilirler. O yüzden sürekli diyoruz ya, sakin olun, korkuyu belli etmeyin, arkanızı dönmeyin ve asla kaçmayın diye...Hiç saldırmayan yalnız bir köpeği bir sürüye adapte edin, bakın nasıl değişiyor..
Şu güzelim Köyceğizde güzelim kordona ancak 2-3 ay gidebildim, hatta burada da yazdım..2nkez sürü saldırısı oldu şükür ısırılmadan kurtulduk..Birinde bana saramayınca başkasına dadandılar..Ancak kordona inmeme kararımda başka bir bisikletlinin ısırılıp düşürüldüğüne şahit olmam etkili oldu..
Burda size saldıran köpeğe tekme atsanız sanırım linç edilirsiniz..E ne anladım ben bu işten, park yap köpekler sahip olsun vatandaş gitmesin, kordon keza öyle..Oldu olacak yönetimi, belediyeyi onlara teslim edelim..😁

Köpekler ve diğer tüm canlılar için konuşayım.
Bir canlı beslenmesi gerektiği zaman o besini bulmak için her yolu dener. Küçük bir grupta veya tek başınaysa gücünün yettiğini yakalamak iyi bir seçenek. Kalabalık bir grup içerisinde ise normalde hiç gözünün kesmediği yetişkin bireylere de saldırabilirler. Yaşadığım büyük sitede çok fazla sayıda sokak köpeği var. Hepsi, sayıları 2 ila 10 arasında değişen gruplar halinde kendi bölgelerinde yaşıyorlar. Site içerisinde marketlere yakın olanlar, bazı binaların çevresinde yaşamını sürdürenler saldırgan değiller genelde. Şahsen bizim binamızın bulunduğu alanın sahibi olan iki köpeği de severim. Gidip özellikle yem falan almam, evden çıkan kemikleri çöpe atmak yerine onlara götürürüm. Bunlar böyle iken binalardan biraz uzak konumlarda yaşayan sürüler çok başıbozuk davranışlar sergileyebiliyor. Bisikletle geçilmeyecek yerler listeme eklediğim yerler var. Yani bu köpeklerin hepsinin karnının her daim tok olmasını sağlayamıyorsanız bu sorun asla bitmeyecek. Bu saldırganlığı köpeğin psikolojisine bağlamak doğruluk payı olsa da tehlikelidir. Çünkü sokaktaki her köpeğin davranışlarını incelemeye kalkacak bir otorite mevcut değil. Kurunun yanında yaş da yanar. Bunun üzerine uzun uzun muhabbetler edilir. Lakin bu sorunun bir kaç çözümü var.
Birinci ve biraz insaflı olanı sokaktaki her köpeğin kısırlaştırılması. Köpek satın alımlarının devlet kontrolünde ve senede iki kez sahipli köpeğin sahibi ve kendisi ile canlı bir şekilde görüşülüp, devlet tarafından köpeğin ormana veya sokağa salınmamasını sağlamak. Bunu yapanlara çok yüksek cezalar vermek ve köpeği bulup el koymak.
İkincisi tüm sokak köpeklerinin toplatılıp devasa barınaklarda kontrollü ve kısır olarak yaşatılması. Bunu yapabilecek bir bütçe ayrılacağına hiç inancım yok.
Üçüncüsü köpek satın almanın tüm yollarını engelleyip, köpek sahibi olmak isteyenlere sokak köpeklerini ücretsiz ve kontrol etmek kaydıyla vermek. Veteriner ihtiyaçlarını barınaklarda ücretsiz karşılamalarını sağlamak. Ve tabii ki her köpeğin kısır olması şartı.
Sonuncu ve biraz insafsız olanı da sokaklarda bulunan tüm köpekleri uyutmak.

Aslında bu sorun için daha fazla çözüm önerileri sunulabilir. Ama kilit nokta kısırlaştırma. Çünkü bir hayvan kısır değilse, yarın 5 hayvan olacak. Yine yaşadığım çevrede fazlaca yavru görüyorum. Sürüde 5 büyük, 7 yavru var. Bunu başka türlü kontrol etmek mümkün değil. Herkese de empati yapmalarını öneriyorum. Günlerce aç kalmış bir sürü veya tek bir köpek sizin çocuğunuzu yalnız görürse sizce ne yapacaktır? Siz çocuğunuzu kaybettiğinizde veya yaralandığında, travma yaşadığında ne yapacaksınız? Ateşin düştüğü yeri yaktığını hepimiz biliyoruz. Bir çocuk parçalanmış olsa bile sokak köpeklerini savunanlar her daim olacak. Ateş kendi kucaklarına düşene kadar.. Peki köpeklerin hepsini kısırlaştırmak etik bir davranış mı? Veya hepsini uyutmak? İnsanların cins köpek sahiplenmelerini engellemek? Köpeklerin toplatılmasını istemeyip, bazı durumlarda o hayvanların belki günlerce aç kalmasına sebep olmak?

Ne yaparsanız yapın. Birileri mutlaka karşı çıkacaktır. Herkesi memnun edebilecek tek şey su içmektir. Burada karar mekanizması olsaydım, bir daha sokakta köpek göremezdiniz. Yöntemim bende kalsın. Çöp konteyneri içinde yemek arayan bir sokak köpeği gördüğümde ne hissediyorsam, bana saldıran köpekleri görünce de, köpeklere kurban giden çocukları görünce de aynı şeyi hissediyorum. Bu nedenle insanların kendi çıkarları için ortaya çıkardığı bu canlıların, insan kontrolünde kalması gerekiyordu. Onların yeri sokaklar değil, bunu kavramak gerek. Doğal yaşamda yeri olmayan, doğal seçilimde şansları olmayan bu canlıların sokakta yaşaması uygun değil.

Çok uzattım.

Bugün eve varmama 10 km falan kalmıştı ki aralık ayında kaza yaptığım (araba kaydı) köyden geçiyordum. Çarptığım evin komşusunun dev gibi bekçi köpeği (bizim akbaşlara benziyordu) direk bana saldırdı.
Hanımın o anda arayacağı tuttu. Telefonu çıkardım, durdum derken köpek... şey... canavar mı desem?🤣 dibime geldi, "höyt, hoşt" derken ısırdı. Yani arka tekerin jant telini ısırdı. Resmen sesi duydum.🤪
İndim, tekere baktım, sağlam. Tekere denk gelse kesin patlatırdı.😅
Köpeğe "Lan niye janıtımı ısırıyon" diyom, evin bahçesine girmiş bana gürlüyor it.🤣
Köpekleri severim ben. Bazen sağı solu belli olmuyor ama yinede severim.😅

Bugün eve varmama 10 km falan kalmıştı ki aralık ayında kaza yaptığım (araba kaydı) köyden geçiyordum. Çarptığım evin komşusunun dev gibi bekçi köpeği (bizim akbaşlara benziyordu) direk bana saldırdı.
Hanımın o anda arayacağı tuttu. Telefonu çıkardım, durdum derken köpek... şey... canavar mı desem?🤣 dibime geldi, "höyt, hoşt" derken ısırdı. Yani arka tekerin jant telini ısırdı. Resmen sesi duydum.🤪
İndim, tekere baktım, sağlam. Tekere denk gelse kesin patlatırdı.😅
Köpeğe "Lan niye janıtımı ısırıyon" diyom, evin bahçesine girmiş bana gürlüyor it.🤣
Köpekleri severim ben. Bazen sağı solu belli olmuyor ama yinede severim.😅
Ah Cemali ah.
Elin köpeği de Fransızca biliyor. Sen de gitmişin Türkçe konuşmuşsun, oncağız da seni anlamamış. Bir dahaya "Hoşş de le hoşt" de bakalım, ne yapacak. Sana Fransız kalırsa seni ısırabilir, dikkat et.

Basmışım kalıbımı helal olsun bu konuda yine basarım. Saldiran kopegin sahibi varsa gider sahibini terbiye ederim. Sahibi yoksa hayvan der geçerim zehirlemek, itlaf etmek benim kalıbıma uymaz. Saygılar.
Saldıran köpeğin sahibi yoksa hayvan der geçersiniz, harika bir sorumluluk bilinci. Önceki yazılarınızda da sokakta çöpleri çekip, asıl öldürülmesi gerekenler insanlar demeye getirmişsiniz, şehir sokağında sizden kaçan perişan bir köpek sürüsüne de güzellemeler yapmışsınız. Tüm saygımla bence akıl tutulması yaşıyorsunuz.

Ben de ev ve bahçede köpek dahil çeşitli hayvanlar besledim, ama bir hayvanın hayatını insanla karşılaştırmadım. Bir köpeğin hayatını da kediyle karşılaştıramam, siz görmüyor olabilirsiniz ama sokakta köpekler tarafından öldürülen kediler var. Sürekli kadıköy moda tarafında rastlıyorum, sosyal medyada bunu dert edinmiş kişiler var. Aç olmayan köpekler saldırıyor. İnsanlar bile topluluk halinde daha tehlikeli olurken, köpekler gibi kurttan evrimleşmiş bir türü savunmak garip.

Başkalarına da diğer mesajlarınızda 40 yaşında gelince tecrübeniz çok oluyor diyerek laf çarpmışsınız köpeklerin saldırmayacağı konusunda. Sizin kadar tecrübeli değilim iyi ki ama adaletin vicdandan daha önemli ve uygulanmasının daha zor olduğunu kavradığımı düşünüyorum. Size saldıran köpek size zarar vermedi diye, hayvan deyip geçebilecek kalıptasınız diye engelli, çocuk veya fobisi olan birine saldırmayacağını nasıl düşünebilirsiniz. Bu hayvanlar bilinç sahibi mi onu bile bilemiyoruz, iddia da edemezsiniz ki içgüdü dışında iradeleri var.

Eğer ''hayvan hakların savunucuları'' yüzünden sayıları sürekli artan köpekler bir süre sonra herkese zarar vermeye başlarsa ve tümünü zehirleme ve uyutma vakalarını yapmaya zorunda kalırsak, lütfen bu yazıları hatırlayın. Sorunu görmemek istediğinizi hatırlayın, çözüm üretilmezse gelecekte yaşanacak olayların vicdani yükü hem o kötüleğiniz insanlar ve methiye düzdüğünüz köpekler için sizin de omzunuz da ve kalıbınız da olsun.

O zaman bende size burdan hodrimeydan diyorum, bakalım adaletten hayvan hakları çıktıktan sonra da böyle tamamen "kinci" bir söylem içine girebiliyormusunuz. Sizin ss ve paylaştığınız saldıran sokak hayvanları (ben sadece köpek diye ayırmıyorum) videoları kadar veya daha fazlası sizin fikrinizin aksini iddia eden kanıtlar var. Benim burada alıp veremediğim sokak hayvanları yok edilsin öldürülsün tavrı, hayır efendim ne öldürebilirsin nede öldürtmeye vesile olabilirsin bu nasıl bir zihniyetir ya. Tabi ki sokak hayvanları toplatılıp daha iyi bir ortamda bakılmalı ve kısırlaştırılmalı. Ve de son olarak burada yazdığım " psikolojisi bozuktur. " tanımına karşı gelmişsiniz peki sizin engin düşünceleriniz nedir ve buradaki bazı forum üyelerine bu konu hakkında sırf sizinle zıt düşüncede diye saldırgan bir tavırda bulunmanın sebebi nedir ? İyi geceler dilerim.

Sevgili dostum, başka bir üyenin mesajlarını okuyup bana yanıt verdiğine artık iyice ikna oldum :)

"Kinci söylem" mi, "sokak hayvanları öldürülsün tavrı" mı, "saldırgan üslup mu"?

Benim yazdıklarımı okumuyorsunuz, çok belli. Bakın taa geçen yıldan beri, bu sorunun giderek kördüğüm haline dönüştüğünü, sorunun ısrarla görmezden gelindiğini, hayvansever etiketiyle sokak köpekleri özelinde korkunç bir dezenformasyon faaliyeti yürütüldüğünü, binlece dernek, organizasyon, topluluk vasıtasıyla konunun maddi çıkara devşirildiğini, bu meselede kamu üzerinde çok ciddi bir baskı oluşturulduğunu, problemi tamamen ezberlenmiş argümanlar üzerinden tartışmaya öncelik verildiğini, bu konuda uygar ülke örneklerinin dikkate alınarak yerel çözümler üretmemizi ancak mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını ifade eden onlarca mesajım halen duruyor.

Geri dönüp, okuyup, kişisel duruşum hakkında birazcık fikir sahibi olmanızı öneririm. Biliyorum, sataşmak, okumaktan daha keyifli ancak sizden bir özveri bekliyorum :)

Selamlar...
Arkadaşlar, seviyeyi koruyalım, üslubu bozmayalım olur mu...
Bu arada videodaki çocuk mu öldü cidden? Yanlış anladım sanırım..O boyutta bir saldırı gibi gelmemişti..🙁..Umarım yanlış algıladım..

Davut Sana. Bu küçücük çocuk daha 2 ay önce köpekler tarafından parçalanarak öldürüldü.

Sokak köpeğine tekme atsanız ortalığı ayağa kaldıran ana akım medyada, haber bile olmadı. Sadece birkaç yerel habere konu, sıradan bir olay olarak geçiştirildi. Daha kötüsü, hayvansever olduğunu iddia eden bazı canlılar, sokak köpeğini savunmak adına çocuğun ailesine saldırıp suçladılar. Bu denli mizantropist bir yaklaşımla mücadele ediliyor. Bu çocuğun ailesinin ve çevresinin yaşadığı travmayı kimse görmek istemedi.

O yüzden diyorum, mesele artık hayvanseverlik olmaktan çıkmış durumda....

Arkadaşlar sokak hayvanlarını toplayamazsınız. Yani öyle bir imkan yok. Türkiye’de çok fazla sokak hayvanı var. Onları belli bölgelere toplamak,beslemek,sağlık sorunlarıyla ilgilenmek,kısırlaştırmak hepsi dünya kadar masraf. Hiçbir ülkede sokak hayvanları toplanıp ölene kadar otel gibi mutlu mesut yaşamazlar. Ya geçici süre barınağa alınır orada 1-2 ay belki sahiplenilir diye beklenir ardından iğne ile öldürülür ya da Türkiye’de ki gibi bir süre barınaklara alınır yarım yamalak bir kısırlaştırmayla bol bol hastalık kapmış bir şekilde alındıkları ya başka bir sokağa geri bırakılır. O arada sırada toplanıyor sandığınız köpekler 1 hafta sonra geri bırakılıyor sokaklara. Sokak köpekleri gerçeği uzun bir süre daha bizlerle. Ekonomik ve siyasi açıdan bu durumdayken ülkenin böyle uğraş isteyen bir sorunu çözeceğini beklemek hayal. İşsizlik biter,krizler aşılır,ekonomi düzelir,siyaset ve hukuk istikrarlı bir hale gelirse ancak o zaman böyle meselelerle ilgilenebilir bir ülke. Şöyle bir şey var hayvanlar artık nesil nesil insan yaşamına adapte oluyor. Çocukluğunuzdaki köpeklerle şimdikileri bir karşılaştırın . Artık köpekler çok daha uyuşuk,uysal,sakin mizaçlı ve insana uyumlu yaşıyor. Adapte oluyorlar. Tabii hala saldıran birçok köpek var ama emin olun bundan 20-25-30 sene önceki köpekler eğer ortalarda böyle dolaşsaydı değil bisiklet yürüyemezdik bile. Şimdi 10 köpekten ikisi üçü agresif mizaçlı oluyor. Diğerlerine bakıyorsun tüm gün gölgede yatan kendi halinde hayvanlar. Kuçu kuçu diyorsun sırıtarak bakıyor sana. İlgilenilmesi gereken bir konu. Hem hayvanlara zulüm bu şartlarda,aç halde hastalıklarla araba çarpmalarıyla,şiddet uygulayanlarla , tecavüzcülerle yaşamak hem de köpeklerden korkanlar için sorun.

Arkadaşlar sokak hayvanlarını toplayamazsınız. Yani öyle bir imkan yok. Türkiye’de çok fazla sokak hayvanı var. Onları belli bölgelere toplamak,beslemek,sağlık sorunlarıyla ilgilenmek,kısırlaştırmak hepsi dünya kadar masraf. Hiçbir ülkede sokak hayvanları toplanıp ölene kadar otel gibi mutlu mesut yaşamazlar. Ya geçici süre barınağa alınır orada 1-2 ay belki sahiplenilir diye beklenir ardından iğne ile öldürülür ya da Türkiye’de ki gibi bir süre barınaklara alınır yarım yamalak bir kısırlaştırmayla bol bol hastalık kapmış bir şekilde alındıkları ya başka bir sokağa geri bırakılır. O arada sırada toplanıyor sandığınız köpekler 1 hafta sonra geri bırakılıyor sokaklara. Sokak köpekleri gerçeği uzun bir süre daha bizlerle. Ekonomik ve siyasi açıdan bu durumdayken ülkenin böyle uğraş isteyen bir sorunu çözeceğini beklemek hayal. İşsizlik biter,krizler aşılır,ekonomi düzelir,siyaset ve hukuk istikrarlı bir hale gelirse ancak o zaman böyle meselelerle ilgilenebilir bir ülke. Şöyle bir şey var hayvanlar artık nesil nesil insan yaşamına adapte oluyor. Çocukluğunuzdaki köpeklerle şimdikileri bir karşılaştırın . Artık köpekler çok daha uyuşuk,uysal,sakin mizaçlı ve insana uyumlu yaşıyor. Adapte oluyorlar. Tabii hala saldıran birçok köpek var ama emin olun bundan 20-25-30 sene önceki köpekler eğer ortalarda böyle dolaşsaydı değil bisiklet yürüyemezdik bile. Şimdi 10 köpekten ikisi üçü agresif mizaçlı oluyor. Diğerlerine bakıyorsun tüm gün gölgede yatan kendi halinde hayvanlar. Kuçu kuçu diyorsun sırıtarak bakıyor sana. İlgilenilmesi gereken bir konu. Hem hayvanlara zulüm bu şartlarda,aç halde hastalıklarla araba çarpmalarıyla,şiddet uygulayanlarla , tecavüzcülerle yaşamak hem de köpeklerden korkanlar için sorun.
Köpekler binlerce yıldır aramızda, bir kaç nesilin çok etkisi olacağını sanmıyorum. Eskiden bisikletle dolaşamazdık çünkü ortada bu kadar bisiklet yoktu. Köpekler farklı gördüklerinden korkuyor ve koruma içgüdüsüyle saldırabiliyor. Sokakta çöp toplayan kişilere sürekli saldırmalarının nedeni bu olabilir. Hiç bisiklet görmeyen bir köpek gördüğü zaman korkacak ve büyük ihtimalle saldıracak. Ama sahilde her gün bisiklet gören köpekler artık bisikletlerin varlığını kabul etmeye başlıyor.

Çözümü de yok bu sorunun belki dediğiniz gibi hızlıca. Ama herkesin dediği gibi en azından yeni köpek alımlarında köpeğe çip takılması, kişinin canlıdan sorumlu olması, eğer bakayacaksa da dışarı salmak yerine devlete başvurması gerekiyor, çip takılması yeni alınan köpeklere bir maliyet bile olamaz, sahibi ödeyebilir. Eğer bakamayacağını bildirirse bakımevine gönderilebilir, köpekleri yeni sahipler almadığı sürece de bakım maliyetlerini eski sahibi yapmak zorunda kalır eğer maaşı varsa veya ekstrem durumlarda köpek uyutulabilir. Bu sahiplerin bakamayacakları köpeği almamasına sebep olabilecek bir işlem bile olabilir.

Uymayanlara ağır cezalar, yaptırımlar uygulanan bir kanun gelmeli. Bu yolla önceki yazılarda dendiği gibi en azından bir iki nesil sonra sorun olmaktan çıkabilir bu durum. Tabi sokaktaki her hayvanın kısırlaştırılması da gerekiyor. Forumda hala sokak canlılarının kısırlaştırılmasına karşı olan ''ahlaklı'' insanlar olduğu sürece bu da zor ya. Eskiden her sokakta bir köpek olması mükemmel bir kültür olabilir, ama artık iyi semtlerdeki köpekleri toplayıp, topluca boş bir alana atıyorlar, orada aç kalan köpekler saldırganlaşıyor, birbirlerini öldürüyorlar. O güzel semtlerde oturan insanlarda çevresinden biri zarar görmediği için, birbirini öldüren köpekleri görmediği, sürülerin yakınında bile olmadığı için, çocuğunun köpek tarafından öldürülme ihtimali az olduğu için rahat konuşuyorlar.

Sokakları köpekler ele geçirmiş dostlar.Ben onu bunu bilmem gözümle gördüğüm şey bu.En ufak köyünden en büyük şehrine kadar bu böyle.Müsebbibi ise arabaların bagajında mama taşıyıp gelip bu köpekleri besleyen kişiler.Tamam sokak köpeği olsun ama makul miktarda olsun.Yer gök köpek.Çok seviyorsa köpekleri alsın evde beslesinler.

Ben artık bırak kordonu, ara yollara bile girmiyorum zira muhtemelen orada "bir bisikletli geçsede siftahı yapsak" ruh haliyle bekleyen bir kaç köpek olabiliyor..İşin en kötü tarafı, zararsız dünya şirini köpeklere bile uzaktan "acaba" ile yaklaşmak..Yanından geçerken suçluluk hissettiriyor..🙁

Bana kalırsa bu konunun bir an önce site yöneticileri tarafından kapatılması lazım. Çünkü çözümü basit olan ama kimsenin elini taşın altına koymadığı bu durumdan ötürü birbirimize suçlayıcı küçümseyici bir şekilde konuşmalar oluyor. Biziz yapıcı olmamız gerekirken birbirimize düşüyoruz. Umarım daha iyi güzel günlerde saygı ve sevgi çerçevesinde konuşmalar olur.

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri