Scudo Sports

Sokak köpegi öldürüyordu beni

@Decsan
Kabustan da öte :krktm: İçinden keşke kabus olsa uyansam diyorsun böyle anlarda ama gerçek olduğunu ve bir anda uyanıp oh be deme şansın olmadığını biliyorsun :krktm:

Bu kadar köpek nasıl bir araya gelmiş ne yer ne içer diye düşünüyordum izlerken sonra videonun altındaki yorumlara bakınca öğrendim buranın Beykoz Mahmut Şevket Paşa olduğunu. Köpek çiftliği diyorlarmış buraya. Barınak varmış ama köpekler barınağın içinde değil dışında videoda görüldüğü gibi. :kötü:

Scudo
Öncelikle kaza geçiren arkadaşımıza geçmiş olsun. Uzun bir fizik tedavi dönemi geçirmesini öğütlemiş doktorlar, umarım daha çabuk bisiklete geri dönebilir. Bir de alkolle sürmek hakikaten doğru değil, ne refleks ne de denge konusunda insan kendine güvenemez oluyor.

Diğer yandan sokak köpekleri ile ilgili tartışmaları da okudum. Bununla ilgili çeşitli mecralarda çok fazla şikayet okuduğumdan kendimce biraz detay vereyim istedim.

Örnek yönetmelikler:
(link)
Madde 32: Güncel Hayvanları Koruma Kanununda yer alan maddeler gereği kısırlaştırılarak alındığı yere veya doğaya geri bırakılan hayvanların beslenmelerini sağlamak amacıyla yeşil alanlarda beslenme odakları kurmak.
-

(link)
3. Sahipsiz sokak hayvanlarının rehabilitasyonu ve kayıt altına alınması
-

(link)
Madde 7: Başıboş sokak hayvanlarına rehabilitasyon merkezi açmak, hayvanların sağlıklarını korumak ve üremelerini kontrol altına almak maksadıyla, kısırlaştırmak, aşılamak, sahiplendirmek veya işaretlendirerek alındığı ortama bırakmak.

-

Tüm veterinerlik işleri müdürlüğü yönetmeliklerinin dayandığı (link)

Madde 6- Sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanununda öngörülen durumlar dışında öldürülmeleri yasaktır.
Güçten düşmüş hayvanlar ticarî ve gösteri amaçlı veya herhangi bir şekilde binicilik ve taşımacılık amacıyla çalıştırılamaz.
Sahipsiz hayvanların korunması, bakılması ve gözetimi için yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde, yerel yönetimler yetki ve sorumluluklarına ilişkin düzenlemeler ile çevreye olabilecek olumsuz etkilerini gidermeye yönelik tedbirler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile eşgüdüm sağlanarak, diğer ilgili kuruluşların da görüşü alınmak suretiyle Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.

-

Biz de Beylikdüzü Belediyesi olarak benzer yönetmelik ve kanunlara tabiyiz. Son zamanlarda en büyük mahallelerimizde köpek çeteleri oluşmuş durumda. 10-15 kafadar bir araya gelip geceleri yüksek desibelli sohbetler, ulumalar, kovalamacalar yapıyorlar. Yanlarına gidince gıkları çıkmıyor fakat dönen şeylere karşı psikolojik olarak bir kıl olma durumları var, çamaşır makinesine karşı dursalar ona dahi havlayacaklar. Onları böyle kabul etmemiz gerekli.

Sosyal medyayı takip ediyoruz, çokça geri bildirim geliyor köpekleri ortadan kaldırın şeklinde. İstanbul’un en donanımlı denebilecek barınağı bizde olmasına rağmen sokak hayvanları kayıt altına alındıktan, kısırlaştırıldıktan ve tedavi edildikten sonra alındığı yere kanun gereği 1-2 gün içinde geri bırakılmak zorunda. Çünkü o kadar çok sorunu olan hayvan var ki bir hayvana daha yardım edebilme şansı için iyileşenin barınaktan ayrılması gerekiyor. Ayrıca ömür boyu bakıma muhtaç olarak barınakta kalanların sayısı da hayli fazla. Bu da alınan köpek/kedilerin barınakta uzun sürelerce ağırlanmasını engelliyor. Ayrıca genellikle sahiplendirme çalışmaları da yapılıyor ki sokakta ve barınakta yaşamaktansa doğru düzgün bir ev çatısı altında olsunlar.
Paylaşılan postlardan birinde bir köpek barınağı önünden yürüyerek geçen bisikletli videosu verilmiş. Bizde de durum aynen böyle, barınağın önünde en az 50 belki çok daha fazla köpek var. Çünkü onlara da zaman zaman barınağa gelen yemeklerden veriliyor ve arkadaşları da barınakta bakım gördüğünden pek kapının önünden ayrılmıyorlar. Araçlara, insanlara, bisikletlere devamlı havlıyorlar. Yanlarına gidip “efendim, bana mı bağırdın sen komik tüylü” deyip başını okşadığınızda susuyorlar ve hatta diğerleri bizi niye sevmiyorsun deyip kıskanarak yanınıza geliyorlar. Özlerinde hepsi bu şekilde davranıyor.

Korkabiliriz, panik olabiliriz, ben de binerken ya da yürürken olmuyor değilim fakat belediyelerin yine kanunla belirtilen zorunlu hallerdeki uyutma opsiyonu dışında başka yapabileceği pek bir şey yok. Boş arsalardan/sokaklardan alınan köpekler çok kısa bir süre içinde kayıt altına alınıp bırakılıyor. Kanunun emrettiği de bu şekilde ne yazık ki. Keşke daha çok hayvana hizmet sunulabilse.

STK'lar da kendi bütçeleri doğrultusunda çeşitli çalışmalar gerçekleştirebiliyor elbette fakat tabii yine de uzun süreli bakım/konaklama çok masraflı olduğundan bakabildikleri (veya sahiplendirebildikleri) hayvan sayısı çok çok yüksek rakamlarda olamıyor maalesef. Keşke olabilse.

Yazı biraz uzun olmuş olabilir fakat bilgilendirici olması temennisiyle bu postu yazdım. Merak edenler kanunu ve ilgili diğer kanunları okuyarak daha fazla bilgi de alabilirler.

@alihank Alihan Bey malesef bu yazdıklarını kimse okumayacak yada okusada anlamayacaklar. Saldırıyorlar yaaa, belediye alsın bunları, satın bunları çinlilere lafları daha cok duyacağız.

• Beğen
Tepkiler: alihank
(link)

kabahat cocukta. bilmiyor musun sen gidip basini oksasan hemen sevdirecekler!!!(!)

-----

(link)

ayip valla hic koyde yurunur mu?

------
(link)

tas atma oglum, git ustune hemen kuyruk sallayacak sana!!! boylece arkadasini yemekten vazgececek...

---------

(link)

ne isin var orada, git memleketine. suclu sensin!

--------------

(link)

sabah sabah okuluna gitme harasi yapacagina o sevimli seylerle oynasaydin seni yemrye calismazlardi. suclusun.

vs... vs...

• Beğen
Tepkiler: appendix
@alihank okuduğum kadarıyla yasalarda da sıkıntı var ve sanırım bütçe sorunu problem.Yalnız bence en büyük eksiklerden bir tanesi organizasyon eksikliği dernek,stk ve devlet kuruluşlarının bir araya gelmemesi yada gelememesi.Hayvansever çok insan var bunları bir şekilde kanalize edemiyorlar doğru düzgün.

@yigit ozmen
Hocam verdiğiniz örnekler 1000'de 1 olan şeyler. Ona bakarsanız ben size bir o kadar aslan saldırısında ölen insan, kaplan saldırısında ölen insan, balkondan düşen insan, balkon kafasına düşüp ölen insan, araba çarpıp ölen insan, kamyonun lastiğinin yerinden çıkmasıyla adamın penceresinden girip ona çarpması sonucu ölen insan.. Yani istisnalar kaideyi bozmaz. Ona bakılırsa ölmemek veya yaralanmamak için bir kutuda yaşamak lazım. Sizin mantık buraya gidiyor.

@Auron Sanchez ilgisi yok. sokakta sürü halinde gezen köpeklerin saldırgan psikolojide olduğunu kabul etmemek için çaba sarfediyorsunuz.

verdiğin ilgisiz örnekler başka konularda incelenebilir. onlarda da ihmal varsa konuşulur, tartışılır.

balkondan düşmek ile köpek saldırısını normalleştirmenin bir mantığı yok bence, bu şekilde savunma olamaz.

ayrıca köpek saldırısı isatistiginin 1/1000 oldugunu nereden öğrendiniz merak ediyorum. yoksa kafanızdan mı söylediniz? (istatistikçiyim de merak ettim)

@yigit ozmen Köpeklerle iç içe yaşayan birisi olarak söylüyorum. 3-5 örnek vermişsiniz onun için o örnekleri de ben verdim, ikisini eşit olasılık görüyorum. Şehir içindeki köpekler saldırgan değildir. Bir şeyi normalleştirmedim ayrıca olma olasılıklarını eşit gördüm. Tekrar söylüyorum şehir içindeki köpekler saldırmaz. Bunu defalarca yazabilirim, bu böyledir. Benim yaşadığım yerde her yerde 10-15 köpek var. Benim halam 10 köpeğe bakıyor evinin çevresinde. Bakın köpek çok aşırı açsa (ki o zaman bile düşük bir ihtimal) saldırır yahut kuduzsa saldırır. Onun dışında saldırmaz. İki havlar ve yerine döner. Köydeki köpekleri ve çoban köpeklerini kasdetmiyorum onları örnek göstermeyin lütfen.

İhmalden söz ediyorsunuz ancak hiçbir fikir veremiyorsunuz bu konuda? Sadece barınaklara kapatalım olsun bitsin diyorsunuz. Hem yakınıyorsunuz, hem çözüm yok. O zaman birlikte seve seve yaşayacaksınız.

@Auron Sanchez çözümü ben değil, bunu çözmek için seçilmiş kişiler bulacak. adı üstünde ihmal.

ikinci universitemi okurken şehrin göbeginde bir sınıf arkadaşımı sokak köpekleri ısırmıştı. kendisi kız ve çıkıntı biri değildir.

üç ay önce alsancak limanının orada durduk yere sokak köpeklerinin saldırısından zor kurtulduk. (yaya idik, sahile yürüyorduk. kaldırımdan bir anda fırlayıp saldırdılar. baldırlara atak yapıyrlardı ısırmak için, taksiciler sopa ile kovaladı)

bir çok örnek verebilirim ama gerek yok sz yakınen henüz görmemişsiniz.

yanlışı savundugunuz için bir gün görmeniz olası. umarım görmezsiniz.

• Beğen
Tepkiler: birolb ve mOc
Üstüme vazife alıp diyorum ki
Alkolle bisiklet olmaz
Köpekler için tecrübelerimle belirlediğim kurallar:

Tekerin yarısı kadar bir köpekle karşı istikametten yüzyüze gelirsen dur veya kontrollü geç.
Yandan rastlarsan ve hızlı ise basabilirsin.

Eğer köpeğin boyu en az tekerin çapı kadarsa her durumda karşından da olsa yandan da olsa saldırı bakışı altında isen
duracaksın. Saldırı tehlikesi yoksa da duracaksın. Duracaksın.

Geçmiş olsun acil şifalar. Köpek kovucu cihazlar var bu cihazları deneyen arkadaşlar var ise foruma bu konuda yazmaları rica olunur. Köpek kovucu cihazı bisikletin arkasına takıp deneyebilirsiniz. Burada köpek savunucu arkadaşlar sokaktaki köpeğe laf söyletmiyorsunuz o köpekler çoluk cocuk demeden insanlara saldırıyor. sokakta maskesiz dolaştırılan pitbulların ne zaman kime saldıracağı belli değil. Allah insana kitap indirmişken sizler sokaktaki köpeği insandan neredeyse değerli atfediyorsunuz. sokak köpeklerine önlem alınmalı bugüne kadar Türkiye de sokak köpekleri ve pitbullar onlarca insanı parçalayarak öldürdü. Biraz insaf insan ırkına karşı.

@birolb yani size diyecek onca sey var ancak inandiginizi dusundugum kitapta "onlar benim dilsiz kullarimdir" yazar, yani senin icin inmis olabilir ancak onlar da Allah'ın kuludur. Inandigin kitabi acip okumadan din hakkinda ahkam kesme. Onun disinda insanlarin hayvanlara yaptiklarini gormeden konustugunu dusunmekteyim, once bir onlara bak. Onun disinda sokak kopegi olarak pitbull mu varmis? Burada insan ya da hayvan savunuculugu degil hak savunuculugu vardır. Hayvanin dili yok ki it insana iki küfür etsin! Insanin isi hayvani savunmakta. Bu kadar düşman olmak yerine iki hayvan besleyin de bi yarariniz dokunsun! Anca konusuyorsunuz anca konusuyorsunuz! Mahallemde de sizin gibi bir kaç kafa var, neymiş sokakta besledigim kediler gelip bahcesine siciyormus! Bu kadar insafsiz ve vicdansiz olmayin. Mantikli olun mantikli!

@Auron Sanchez ben ne düşünüyorsam yazarım sen bana ahkam kesme diyemezsin bu bir. İkincisi sokaklarda köpeklerin saldırıp öldürdüğü insanların ailelerine de bunları anlatamazsın. üçüncüsü ben köpek düşmanı değilim köpekler insanlara saldırıyor ben hiç bir köpeğe saldırmadım. köpeklere saldıran insanlara da cezalarını Türk ceza kurumları versin.

@birolb Biraz daha düşünün de öyle yazın. Sokak köpegi diye bir sey yoktur, insanların isgal ettigi bölgelerde yasayan canlilar vardir. Sokakta kaldırımlardan bitmiyor o canlilar. Yani kaç binde bir olan bir olay yüzünden tüm sokak köpeklerini suçlayıp haklı oldugunuzu düşünüyorsunuz. O vakit insanların soyunu kurutmak lazim. Bu arada şuan saldiriyorsunuz köpeklere. Türk ceza kurumları ne zaman bir hayvana zarar verene adam akilli bir ceza vermiste konusuyorsunuz? Bunu savunmak halkin, normal insanlarin işidir. Umarım siz de sokakta yarali bir hayvan görünce ve onu iyileştirme görevini kendinizden bilip bu vesileyle onlarin nasil varliklar oldugunu anlamis olursunuz. Uzaktan sopa sallamakla hayvan sevilmez.

@Auron Sanchez

Birincisi kitapta öyle bir ayet geçmiyor. Yalan konuşuyorsunuz. İkincisi istatistik bir bilimdir kafanıza göre bilgi veremezsiniz. Yalan konuşuyorsunuz. Üçüncüsü bu kadar yalan konuşan bir insanın, hayvan sevgisinden bahsetmesi de inandırıcı gelmiyor.

@Soykan U.
Birincisi okumadiginiz bir kitap hakkinda konusuyorsunuz. Bir daha okudugumda size ayetiyle vs. net bilgi veririm sorun olmaz. Ikincisi "sokak kopekleri insanlara saldiriyor" cumlesine karsiliktir dediklerim ve bu cumle istatistik bilmeseniz bile Türkçe bilerek anlayacaginiz uzere %100 demektir. Üçüncüsü ise kendi dogrulugunuz saptanmadan atip tutarak baskasina yalanci diyebildiginize gore dediklerim sizi çok üzmüş, diyecek kelime bulamayip laf sataşmasına çevirmeye çalisiyorsunuz diye anliyorum. Son söylediginiz lafa katiliyorum, kafaniza göre konusmayin.

Bir de bi hikaye yazayim suraya öğüt niteliginde:

Adamın birisi atını meyhanenin önüne bağlayıp iceri girmiş. Meyhane sahibi ortaya bağırmış "Dangalagın atına su vermeyin" diyerek. Adam da üzerine alınmış "Benim atıma neden su vermiyorsunuz!".

Şöyle de bir dipnot düseyim; Öyle insanlarla konusuyorum ki, hayvanlara zarar vermemesi icin dinden örnek vermek zorunda kaliyorum.

@Auron Sanchez 30 dan fazla alimin sayısı hatırlamayacak kadar Kur'an mealini okumuş, fıkıh üzerine yıllardır araştırma yapan birine bunları söylemek cahil cesaretinden başka bir şey değil. Hangi ayet, sure olduğunu yazın bir daha bu foruma yazmam, net! Bulamazsınız çünkü yalan konuşuyorsunuz. Ayrıca hayvan sever olmadığım intibasına da kapılmayın, aktif olarak çalışan KOHAYDER gönüllüsüyüm, her günümden en az 1-2 saatimi sokak hayvanlarına ayırıyorum ki kendi baktığım hayvanlar hariç. Sorunum köpeklerin doğal ortamının sokaklar olduğunu söyleyenlerle, çok zor değil alın bir İstanbul bileti gidip Belgrad Ormanı'ndaki köpeklerin halini görün. Hayvanseverim diyen insanın gözünü günlerce uyku girmez. Hem de sokak bile değil orası insan yok doğal ortam, gidin görün.

@Soykan U. Mealini okuyup yazarim sikinti degil. 30 dan fazla bir seyleri okumaniz beni ilgilendirmez, ben ne okuduguma bakarim. Belgrad ormani demişsiniz, insanlarin oraya o hayvanlari atmadigina emin misiniz? Insanin doganin ekolojisini bozduktan sonra bu sözleri sarfetmesi de trajikomik bir durum. En ufak bir yere bina bile dikilmesi, bir agacin kesilmesi, oradaki hayvanlarin ölümüne sebep olur. Misal kedi avcı bir hayvandir, sen yasadigi yere bina dikersen o hayvan avlanamaz, çöpe muhtaç birakip, sanki doğasi çöpten yemekmiş gibi konusup "Allah rizkini verir" gibi ifadeler kullananlardan olmayin. Ben Ispartadayim, burada da tabakhane diye bir yer var. Kopekler birbirini yiyor acliktan. Neden? Hayvanlar oraya atilmista ondan. Nedeni de bu kafadakiler "sokak hayvanlari saldiriyor, parcaliyor bizi" ayagina yatip öküz gibi tika basa yerken bir lokma yemegi çok gören beyinsiz insanlar yüzünden! Görmedim sanmayin, her seyi gördüm. Umarim yardim ediyorsunuzdur, gözünüze uyku girmesi acisindan.

Akşam akşam uğraşasım yok. Buraya yüz kadar ölümlü bisiklet kazası haberi paylaştığımı varsayın, ardından da bisiklet kullanımının yasaklanmasını savunduğumu. Üç gündür aralıksız çeviri yapıyorum, daha fazla saçma sapan cümle kurasım yok.

Bildiğim kadarıyla @Auron Sanchez arkadaşımızın bahsettiği alıntı Mevlana'ya ait, yani Kur'an'da öyle bir cümle geçmiyor bence de haklısınız, hatalıysam baktığında lütfen beni düzeltsin. Ancak Enam Suresi 38. ayete bakalım isterseniz, hatta bir kaç farklı çeviri olsun;

Diyanet Vakfı
(Türkçe)
38. Yeryüzünde yürüyen hayvanlar ve (gökyüzünde) iki kanadıyla uçan kuşlardan ne varsa hepsi ancak sizin gibi topluluklardır. Biz o kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Nihayet (hepsi) toplanıp Rablerinin huzuruna getirilecekler.
Diyanet İşleri Başkanlığı
(Türkçe)
38. Yeryüzünde gezen her türlü canlı ve (gökte) iki kanadıyla uçan her tür kuş, sizin gibi birer topluluktan başka bir şey değildir. Biz Kitap’ta hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Sonunda hepsi Rablerinin huzuruna toplanıp getirilecekler.
Celal YILDIRIM
(Türkçe)
38. Yeryüzünde yürüyüp hareket eden her hayvan, kanatlarıyla uçan her kuş, sizin gibi birer ümmettirler. Kitab´da hiçbir şeyi eksik bırakmadık ve ihmâl de etmedik. Sonunda (hepsi de) Rablerine haşrolunurlar.
Suat YILDIRIM
(Türkçe)
38. Hem yerde hareket eden hiç bir canlı, kanatlarıyla uçan hiç bir kuş türü yoktur ki sizin gibi birer toplum teşkil etmesinler. Biz o kitapta hiçbir şeyi ihmal etmedik. Sonra hepsi Rab’lerinin huzuruna sevk edilip toplanacaklardır.
Hasan Basri ÇANTAY
(Türkçe)
38. Yerde yürüyen hiç bir hayvan ve iki kanadıyle uçan hiç bir kuş hariç olmamak üzere hepsi sizin gibi ümmetlerdir. Biz o kitabda hiç bir şey´i eksik bırakmadık. Nihayet (hepsi de) ancak Rablerine toplanıb getirilirler.
Abdulbaki GÖLPINARLI
(Türkçe)
38. Yeryüzünde yürüyen hiçbir hayvan ve kanatlarıyla uçan hiçbir kuş yoktur ki sizin gibi o da bir cinse mensup olmasın. Biz, kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık, sonra da hepsi Rablerinin tapısında toplanır.
Elmalılı Muhammed Hamdi YAZIR
(Türkçe)
38. hem yerde debelenen hiç bir hayvan ve iki kanadiyle uçan hiç bir kuş yoktur ki sizin gibi birer ümmet olmasınlar, biz kitâbda hiç bir tefrıt yapmamışızdır, sonra hepsi toplanır Rablarına haşrolunurlar
Ömer Nasuhi BİLMEN
(Türkçe)
38. Ve yerde yürüyen hiçbir hayvan ve iki kanadı ile uçan bir kuş yoktur ki, onlar sizin gibi ümmetlerdir. Biz kitapta hiçbir şeyi noksan bırakmadık, sonra Rablerinin huzuruna sevkolunacaklardır.

ve eğer inançlı biriyseniz sanırım bu ayetten çıkarmanız gereken çok önemli şeyler var. Kur'an da geçen bazı surelerin isimleri mesela bir tesadüf olmasa gerek; Bakara (inek), Nahl (arı), Ankebut (örümcek), Neml (karınca) vs. veyahut Nuh'la ilgili ayetlerde geçen gemiye alınan hayvanlar, ya da o da olmadı mesela; Nahl suresi 5.ayette "'hayvanları da o yaratmıştır" dedikten sonra Secde suresi 7. ayette: "o ki yarattığı her şeyi güzel yaratmıştır." derken hayvanları dışlamamış olsa gerek. Eminim ki zaten ilgi alanınız olduğu için bunları çok iyi biliyorsunuzdur. Sevgili @Auron Sanchez arkadaşımızın verdiği örnek Kur'an da yazılı olmasa da özellikle üstünde durmak istediği mantık da bu zaten, önemli olan anafikirde uzlaşmak, amaç üzüm yemekse tabii! Kaldı ki düşünebilen, empati kurabilen ve ar damarı çatlamamış yaratıklar olarak vicdan ve merhamet duygularına sahip olmamız gerek diye düşünüyorum, sizin böyle olmadığınızı kastetmiyorum yanlış anlamayın lütfen, genel anlamda bir sıkıntıdan bahsediyorum, selamlar. @Soykan U.

Geri