Merhaba arkadaşlar,
Tam icraatlarımı yazıyordum ki Saim Beyin soruları da gelmiş oldu. Naçizane en acemisinden bir iki tecrübemi de paylaşmaya çalışayım.
SPD PEDAL (+ CLICK'R Dahil) KULLANMAK : Çeşitli forumlarda %20-30 performans artışı denilmiş. Edindiğim tecrübe ile en az bu rakam kadar artış sağladığı. Yokuş yukarı tırmanışta ise 2 bacaklı iken 3 bacaklı bir canavara dönüşüldüğü

hissi veriyor. Düz yolda da performansı artırdığını kolayca hissetmek mümkün. Göztepe->Pendik->Göztepe (50km) parkürünü daha önce (1,5 hafta önce) düz pedal ile yaptığımda, bir kaç kez mola verip, Göztepe yokuşunu tam olarak çıkamayıp dik bölümlerini yayan tırmanmış idim. Strava da 11 kupa kapmıştım. Dün (Cumartesi) ise aynı parkürü SPD - Click'R yaptım. Bir yerde kısa süreli kahvaltı dışında hiç mola vermedim. Su içmek için bile durasım gelmedi, giderken içtim. Strava da bir hata yaptım 25 km (sabah) + 25 km (öğlen) diye iki parkürüm oldu. Gidişte 8 kupam dönüşte (rampalı) 9 kupa kaptım

etti 17 kupa

. 95 kg olduğumu da belirteyim bu arada

. Bu pedallar sürüş disiplini üzerinde de çok olumlu bir etkisi var. Robot gibi, makine gibi hep aynı şekilde pedala basıyorsunuz. Bu sisteme geçtikten sonra gerçek oturuş pozisyonu belli oluyor ve selemi en az 3 cm daha yükseltmem Seleyi de biraz geriye çekmem icap etti.
CLICK'R KULLANMAK : Çok konforlu

Seçtiğim ayakkabı da gündelik herhangi bir ayakkabıdan neredeyse farkı yok. Rahatça yürüyorsunuz. Kahvaltı için durduğumda normal SPD 'li bir arkadaş geldi, gerçekten çok fark var. Tabanında bir çıkıntının olduğu ve farklı yürüyüşü çok bariz farkediliyor.
Pedalın Kilitlenmesi: çok çok kolay. Pedal çevirirken neredeyse kendi gidiyor kilidini buluyor ve kenetleniyor. Ekstra bir şey yapmaya hiç gerek yok.
Pedalın Çözülmesi: Yukarıda arkadaşların da bahsettiği gibi, bisiklet sürerken çıkması asla söz konusu değil iken, pedal çevirme dışında bir bilek hareketi ile kolayca bırakıyor. Tabi bu özelliğin geçerli olması için Kal kitinin SM-SH56 kodlu olması gerekiyor. Peki zor anlar yaşamadım mı? küçük 1-2 vakada yaşadım. Birini anlatayım: Ayırırken bileği dışa doğru bir hareket ile ayırmak en sağlıklısı ve istenilenidir (Pro SPD'lerde başka şekilde ayıramazsınız). Duracağım zaman öncelikle sol ayağımı ayırmaya alıştırıyordum kendimi. Uzun bir seyirden sonra bir yerde durmam icap etti, solu ayırdım sonra baktım ki tretuardayım ve sol taraf boşlukta

sağ ayağımı bilinçsizce hemen çekiverdim, bıraktı. Kal kiti SM-SH56 olmasa idi sola doğru 30cm lik bir tretuvardan yer yapışmamak imkansız olurdu ve bu alışma devresi çok keyifsizce ve korku ile geçerdi. Yukarıda arkadaşların en çok üstünde durduğu Click'R 'ın kolayca ayrılmasıdır. "Ben her zaman aklımda tutarım, bileğimi dışa doğru hareket ile ayırırım" dememeli insanlığın bin bir türlü hali var.
SHIMANO PD-T420 KULLANMAK : Sahil yoluna gitmek için yoğun trafikli Minibüs yolunu, Bağdat Caddesini karşıdan karşıya geçmek ve bir kaç kavşağı atlatmam gerkiyor. Bazen kaldırımdan yayalar ile adım adım gitmek gerekiyor. Pedallar konusunda acemi de olunca, ikide bir kilitle bırak yapmamak için bazen pedalın tersini, düz tarafını kullandım. Kilitli yüzey ile 50 km'lik solo turumu tamamlayıp evime döndüm. Sonra normal kıyafet ve sıradan spor ayakkabı ile kızım ile birlikte Özgürlük Parkı'na gittik. Arada sırada platform kısmı denk geldi ve bunu hissedince çevirdim ve düz kısmı ile sürdüm. Bu pedalın benim kullanım amacıma uygun olduğunu düşünüyorum. Ama her zaman Click'R ayakkabılar ile kullanacaksanız veya tabanımda ufak bir çıkıntıdan rahatsız olmam diyorsanız T420 almamalısınız. İki tarafı da platform PD-T400 gibi bir model tercih etmelisiniz.
@Saim Deveci Bir acemiden Click'R 'ın güncesini okudunuz

spor SPD ile olan performans farkı ile ilgili sorunuzun cevabını ben de merak ediyorum. Ama ne olursa olsun gördüklerim ve okuduklarıma dayanarak gram düşünmeyeceğim bir sistem olduğunu şimdi rahatlıkla söyleyebilirim.
Selamlar ...