Scudo Sports

sert antrenmanlar sonrası öksürük

Emre Akcan

Forum Bağımlısı
Tepki
340
Bisiklet
Scott
sert antrenmanlardan sonra nefes alırken sanki akciğerlerim daralmış zorlanıyormuş gibi ağrı oluyor buda öksürük yapıyor.1 saate anca açılıyor bunun nedeni ne? sürerken normal oluyor durduğumda başlıyor

Scudo
aynı şeyi bende yaşıyorum. mesela dün bol tırmanışlı bi tur yaptım eve geldiğimde nefes alırken çok zorlandım. Bunun nedenini birileri açıklarsa çok iyi olur. şimdiden teşekkürler

Bunun en temel sebebi nefes alma biçimi.Şayet burnunuzdan değil de ağzınızdan nefes alıyorsanız,öncelikle nefesin cigerlerinize oldukça soğuk girmesine sebep olursunuz.Zira burnumuz,dışarıdaki partikülleri süzmenin yanı sıra,havanın ciğerlerimize daha ılık girmesini sağlar.Bunun anlamı şudur.Ciğerlerimiz son derece hassas organlardır ve soğuğa karşı dirençli değillerdir.Çok yüksek nabız değerlerine ulaşıldığında burnumuzdan aldığımız nefes yeterli olmaz;o zaman da ağız ve burnumuzdan dengeli nefes almayı öğrenmeliyiz.Bunun iç)in burun bantları kullanılabilir.

İşte,vücudunuz sıcakken hissetmediğiniz bu duruma,akciğerlerinizin verdiği bir tepkidir bu.Kimi zaman hapşırma ve yanma ile hissedilir.Söylediklerimi harfien yaparsanız,bu sorunla karşılaşmayacaksınız.Elbette sigaradan söz etmiyor,kullanmadığınızı varsayıyorum.İşin içinde sigara varsa,sporu bırakın,ya da sigarayı:

Genelde hamlıktan sonra alışma evresinde oluyor bende, ciğerler açılıyor sanırım burn in oluyor :).

normaldir bende de oluyor hatta iyidir :D rahatlıyorum

bende ciğerden gelen kan kokusunu kötü birşey zannediyordum çok zorlarsam oluyor demek iyiymiş.

hayatım boyunca çok fazla spor yaptım ciğerimden hiç kan gelmedi ?

Kan kokusunun iyi birşey olduğunu daha önce duymadım.
Derya Bey'in oldukça detaylı açıklamalarla anlatmış olduğu durum, akciğerlerin yaşadığı soğuk şoku diye biliyorum.
Soğuk aslında zararlı değil ancak hava yollarımızı kurutuyor. Verimli oksijen alışverişi için nemli hava yolları gerekli olduğu kadar, hava yollarımızın nemli olmasının bir faydası da her nefeste almış olduğumuz parçacıkların dokuya yapışmasını engelliyor. Soğuk havada eğer hızlı soluyup boğazımızı kurutursak, boğazımızdaki balgamın yürüyüşüyle devamlı süren temizlenme sekteye uğruyor, mikropların dokuya tutunmasını kolaylaştırıyor.
Sonuçta spor yaparken veya gündelik nefes alışverişimizde, boğazımızın kuru olmaması önerilir.
Balaklava gibi verdiğimiz nefesteki nemi hapseden ürünlerden fayda göreceğinizi düşünüyorum.

Doktor değilim ama vücuttaki bir dokunun kanaması iyi bir şey olmasa gerek.

bu öksürme ağrı gibi sorun bendede oluyor yarıştan sonra çok feci oluyor eve gidip duş alıp uyuyorum genelde :)

Geri