Ben de yeni bisikletim için sele bakıyorum bu aralar..
Okumadığım forum, yorum sitesi kalmadı diyebilirim (türkçe/yabancı[hatta çekçe olan bir siteyi Google Translate ile okudum=)]).
Genelde şunlar söylenmiş;
- Bisiklette konforu en çok etkileyen 1. şey kadro, 2.si ise seledir.
- Uzun süredir bisiklete binen insanların dedikleri Murathan Bey'in dedikleri ile birebir örtüşüyor. Neredeyse hepsi onlarca sele denemişler ama hepsi farklı selelerde rahat etmiş. Hatta bu konuda en eğlenceli yorum sanırım bikeforums'daydı; "Benim popom senin popondan farklı" diye =).
- Bir de Türkiye'deki sitelerde bakarken (aktifpedal dışında) sele boyu ile ilgili bir şey görmedim. Selelerde de 130, 143, 155mm şeklinde ölçüler oluyormuş (genişlik). Poponuza en uygunu hangisi ise onu almakta fayda var. (Ama bu ölçü sadece Specialized markasında da olabilir, o konudan tam emin değilim.)
- İlla çok pahalı selelere bakmak zorunda değilsiniz. Anatominize uygunsa 20$'lık selede dahi rahat edebilirsiniz. (okuduğum yorumlar doğrultusunda bu önermede bulunuyorum)
- Bir de kişisel fikrim; ben bakarken flowlu modellere bakıyorum. Zaten ağır bir insanım, pelvis (bölgesi) birazcık rahat etsin. =)