Scudo Sports

Sele baskısı ve zararı

Uzun süreli bisiklet sürüşlerinden bahsediyor..
2-3 saat bisiklet sürmenin bu kategoriye gireceğini zannetmiyorum ben.
Atlama zıplama işlerini çok yapıyorsanız, mümkün mertebe seleden kalkmaya çalışın..Zira her seferinde bacaklarınızın arasına darbe yiyorsunuz.

Scudo
NewYork Times'da bisiklet selesi ve cinsel fonksiyonlar ile ilgili bir yazı buldum..
Önemli gördüğüm kısımlar;

Your Bicycle Seat May Affect Your Love Life
Bisiklet Seleniz Aşk Hayatınızı Etkileyebilir.

A raft of new studies suggest that cyclists, particularly men, should be careful which bicycle seats they choose. Traditional bicycle saddles, the kind with a narrow rear and pointy nose, play a role in sexual impotence.
Yeni bir çok araştırma bisikletçilerin özellikle erkeklerin bisiklet selelerini seçerken dikkatli olmalarını öneriyor. Geleneksel bisiklet seleleri (arkası dar öne doğru sivrice uzayan) cinsel iktidarda rol oynuyor

Some saddle designs are more damaging than others, scientists say. But even so-called ergonomic seats, to protect the sex organs, can be harmful, the research finds.
Bilim adamlarının söylediğine göre; bazı seleler diğerlerine göre daha zararlıdır, fakat sex organlarını korumak için ergonomik seleler bile zararlı olabilir.

The studies, by researchers at Boston University and in Italy, found that the more a person rides, the greater the risk of impotence or loss of libido. And researchers in Austria have found that many mountain bikers experience saddle-related trauma that leads to small calcified masses inside the scrotum.
İtalya ve Boston Universitesindeki araştırmalar bir kişi daha fazla bisiklet sürücüyorsa, daha büyül ölçüde cinsel istek kaybı ya da iktidar riski taşıyacağını buldu.Ve Avusturya'da ki araştırmalar bir çok bisiklet sürücüsünün seleyle ilgili sarsıntıların erbezi içerisinde küçük kireçlenmeler yaşadıklarını buldu.

This does not mean that people should stop cycling, Dr. Schrader said. And those who ride bikes rarely or for short periods need not worry.But riders who spend many hours on a bike each week should be concerned, he said
Dr. Schrader(Makaleyi yazan kişi):" Bu demek değildir ki, insanlar bisiklet sürmeyi bırakmalılar.Kısa aralıklarla ya da nadiren sürdüklerinde endişelenmeleri gerekmeyecek.Fakat bisiklet üzerinde saatlerini geçiren bisiklet sürücüleri kaygılanmalılar.

Researchers have estimated that 5 percent of men who ride bikes intensively have developed severe to moderate erectile dysfunction as a result. But some experts believe that the numbers may be much higher because many men are too embarrassed to talk about it or fail to associate cycling with their problems in the bedroom.
Araştırmacılar yoğun olarak bisiklet süren erkeklerin yüzde 5'in de ciddi şekilde erkesiyon kayıpları geliştiğini tahmin ediyor. Fakat bazı uzmanlar birçok erkeğin konuşmaktan utandıkları için çok daha fazla olabiliceğine inanıyorlar.

The link between bicycle saddles and impotence first received public attention in 1997 when a Boston urologist, Dr. Irwin Goldstein, who had studied the problem, asserted that "there are only two kinds of male cyclists - those who are impotent and those who will be impotent.
Cyclists became angry and defensive, he said, adding: "They said cycling is healthy and could not possibly hurt you. Sure you can get numb. But impotent? No way."
Bisiklet selesi ve iktidarsızlık arasındaki bağı, halk ilk olarak 1997 de Boston üroloğu Dr. Irwin Goldstein'ın çalışmasıyla haber aldı, iddiasına göre iki tip erkek bisiklet sürücüsü var; iktidarsız olanlar ve iktidarsız olacak olanlar.
Bisikletciler'in öfkelendilerini ve kendilerini savundularını söylüyor Goldstein. Bisiklet sürmenin sağlıklı ve zarar vermediğini söylüyorlar. Elbet uyuşukluk hissedebilirsiniz fakat iktidarsızlık? ASLA..(insanlar söylüyor)

"When you sit on a chair you never put weight on the perineum," Dr. Schrader said. "But when you sit on a bike, you increase pressure on the perineum" sevenfold.
Dr Schrader: "Bir sandalyeye oturduğunuzda bacak aranıza(perineum) hiç ağırlık vermezsiniz, fakat bir bisiklete oturduğunuzda bacak aranızdaki basınç 7 kat artar.

"In men, a sheath in the perineum, called Alcock's canal, contains an artery and a nerve that supply the penis with blood and sensation.When a cyclist sits hard on a narrow saddle, the artery and the nerve are compressed. Over time, a reduction of blood flow can mean that there is not enough pressure to achieve full erection".
"Erkeklerde perineum'daki kılıf bir atardamar ve bir siniri içerir, ki bu penise kan ve duyarlılık sağlar. Bir bisikletçi dar bir seleye sert oturursa atar damar ve sinir sıkışır. Kan akışındaki azalış ilerki zamanda tam ereksiyon olabilmek için yeterli tazyik olmayacağı anlamına gelir."

In women, Dr. Goldstein said, the same arteries and nerves engorge the clitoris during sexual intercourse. Women cyclists have not been studied as much, he added, but they probably suffer the same injuries.
Kadınlarda, aynı atardamar ve sinir cinsel ilişki esnasında klitorisi sıkıştırır.Kadın bisiklet sürücüleri o kadar çok incelenmedi fakat muhtemelen onlarda aynı sakatlıkları çekecekler.

"The research shows that when riders sit on a classic saddle with a teardrop shape and a long nose, a quarter of their body weight rests on the nose, putting pressure on the perineum. The amount of oxygen reaching the penis typically falls 70 percent to 80 percent in three minutes. "A guy can sit on a saddle and have his penis oxygen levels drop 100 percent but he doesn't know it," Mr. Cohen said. "After half an hour he goes numb."
Araştırmalar gösteriyor ki, sürücüler klasik seleye otuduklarında vücut ağırlıklarının çeyreği buruna(selenin) dayanır, bacak arasına basınç yapar. Penise ulaşan oksiyen miktarı üç dakika içinde yüzde 70'den yüzde 80'e düşer." Bir erkek seleye oturduğunda penisindeki oksijen düzeyi yüzde 100 azalır, fakat bunu bilemez. Yarım saat sonra uyuşukluk başlar.

Dr. Goldstein: "Numbness is your body telling you something is wrong."
Vücudunuzdaki uyuşukluk size bir şeyin yanlış olduğunu söyler.

Kaynak:nytimes.com
Çeviren:Mr.Biggs

------------------------------------------------------------

Pedalseverler, varsayımlardan yola çıkarak bir sonuca ulaşmak yerine, araştırarak daha doğru bilgiye ulaşmakta herzaman fayda vardır..Zira bisiklet selesi ile cinsel fonksiyonlar arasındaki ilişkiye Çin'in nüfusunu baz olarak yaklaşmak "atın ölümü arpadan olsun" zihniyetinden pek farklı değil..
Bu yüzden zaten uzun süredir araştırmak istediğim bu konu hakkında üzerinde düşünülebilir bilgilere ulaştım ve sizlerle paylaşmak istedim..

Şunu anlaşılıyor ki, bisiklet sürmede işin cılkını çıkarmayın diyorlar. "Azı karar, çoğu zarar" olayı burda da işliyor..Günde 2 saat sürenide 6 saat sürenide kendine pay çıkarsın..

Bulabildiğim diğer yazılarıda vaktim olduğunca çevirip, eklemeye çalışırım..
Kalın sağlıkla...

Fransa,İtalya,İspanya turlarında (bunlar bilinen en büyük turlar olup yaklaşık günde 200 km olmak kaydıyla 20 gün sürmekte) kucaklarında yada yanlarında çocuklarıyla podyuma çıkan onlarca profesyonel bisiklet sporcusu gördüm.

Bu sporcuları hepimiz biliriz her gün ciddi antrenmanları ve oldukça uzun süren tur yarışları vardır.Yılda onların sele üzerinde geçirdikleri sürenin belkide yüzde biri kadar sele üzerinde kalırız.

Bizler yani amatörler,(ve hatta ülkemizdeki profesyoneller)haftada birkaç kez bisiklete binen insanlar olduğumuzdan böyle bir sorun yaşayabilecek olmamızın çok düşük ve hatta imkansız bir ihtimal olduğunu düşünüyorum.

netten aldığınız her yazıya güvenmeyin.herşey doğru olucak diye bir kaide yok.fransa turundaki adamları araştırsınlar bakalım sonuç ne çıkıcak bence zararın tam tersi + sı olur bu işin :D

-Try to sit up now and then without leaning forward as much
-Burda ne demek istediğini anlamadım.
-öne doğru eğilerek sürüldüğü zamanlarda hafif ayağa kalışı deneyebilirsin... diyo..

Ya ne sinir bozucu bir konu.Anlatılanlar belkide doğru.Bu saatten sonra bisikletten vazgeçmekde imkansız :River-102 ühüü ühüü

• Beğen
Tepkiler: Dizdar MERT
Sele ile ilgili bildiğim bir kaç konuyu yazacağım.

Öncelikle çok uzun bir süre bisiklete binmedi iseniz ilk binişinizde ciddi ağrılar oluyor ama ertesi güne geçiyor.Bir daha da olmuyor.Tabii düzenli olarak bisiklete binerseniz.

Olabildiğince sert selelerle bisiklet kullanmayın.Bozuk yollarda ağrıya sebeb olabiliyor.

@spokesman

kesinlikle katılıyorum lance armstrong'u neredeyse bilmeyenimiz yoktur dünya rekorunu fransa turunu 7 defa üstüste kazanarak kırdı.Medya lance'yi kanser olmasına rağmen şampiyon oldu kanseri yendi gibi haberlerle tanımaktadır lance'nin testis kanseri olduğunu ise bilen sayısı daha azdır.Bunlara karşılık armstrong'un günlük ortalama 100-150-200 km antreman yaptığını kanser olduğunu anladıktan sonra oturmaya bile hali yokken ayakta pedal çevirerek 100km lik antreman yaptığını doktorların %40 yaşama sansı vermesine rağmen fransa turunu tekrar kazandı ve sadece bir kaç ay sonra baba oldu hatta dünya şampiyonunun üç çocuğu var bunların ikisi ikiz yani anlatma istediğim bizim için bu olaylar yaşanmaz demiyorum ama gerçekten bize uzak ama yaşanacak isede yaşanır.sözümü Hıncal Uluç'un lance için söylemiş olduğu sözlerele bitiriyorum:
LANCE ARMSTRONG PEŞİNDEKİ 150 BİSİKLETÇİ İLEFRANSA TURU'NA TARİH YAZMAYA KOŞMUYOR.O ARDINDAKİ YÜZBİNLERCE HASTA,MİLYONLARCA HASTA YAKINI İLE KANSERİN ÜSTÜNE YÜRÜYOR. HINCAL ULUÇ
(mesajda yaşama çevrilen pedal kitabından alıntılar vardır)

Bu konu biraz sizin selenin üzerine nasıl oturduğunuza bağlı...
Ağırlığınızı üreme organları üzerine verirseniz uyuşur..
Ama ağırlığınızı biraz selenin üzerinden kalkarak poponuzn üzerine verirseniz uyuşma olmaz...
Ben her gün bisiklete biniyorum.Haftada yaklaşık 800-1000 km yapıyorum(birde sele tamamen plastik süngr filan yok sert yani) ben hiç uyuşma ağrıma şikayti yaşamadım.ince ve esnemesi az olan seleler daha rahat niye mi ?
Bu selelerde ağırlığınız üreme organına degil sadece popunuz üzerindedir.
Ben size önerim süngersiz seleler kullanın(taytla birlikte önerilir) plastiğinde biraz esnemesi lazım.Birde sürerken ağırlığınızı iyi dağıtın.Sele az esnesinki bacak arasına fazla yük düşmesin.İyi pedallamalar

• Beğen
Tepkiler: m6rk
Arkadaşlar iyi ayarlanmış bir uygun bir sele, sele boyu ve düzgün ergonomik ayarlar ile sorun yaşamassınız, uzun binişlerde ise ara sıra 5-10 saniye ayakta binerek sele ile temas eden bölgenizi rahatlatın bu çok faydalı bir yöntemdir bu yöntem özellikle 2-3 saat üzeri turlarda daha çok önem kazanmaktadır...

Bahsi geçen problemlerin tamamen yanlış ayarlanmış veya ergonomik olmayan sele ve yanlış oturma pozisyonundan kaynaklandığını düşünüyorum. Hatta eminim.

Bisiklet selesi asla bacaklarınızın ortasına baskı yapmamalıdır, bütün baskı leğen kemiklerinde olmalıdır. Eğer tam doğru noktayı ayarlayabilirseniz leğen kemiği uç noktalarına denk gelen 5 cm çapındaki iki direk üzerinde de saatlerce oturabilirsiniz.

Bütün kış bisiklete binmedikten sonra 4-5 saat binsem de hiç bir ağrı veya uyuşukluk yaşamıyorum, hatta bütün gün de selede oturabilirim çünkü selede leğen kemiklerim üzerinde duruyorum. Selemi değiştirdikten sonra bu problemi tekrar yaşadım, çünkü ne kadar uğraşsam da mükemmel ayarı tutturamamıştım. Bunun için dışarı çıkıp sürerek ayar yapmak gerekiyor.

Selenin uç kısmı oturmak için değil, pedal çevirirken bisiklet bacaklarınızın arasından gitmemesi ve de ayağa kalktıktan sonra tekrar seleye otururken seleyi hizalamayı kolaylaştırması içindir. Selede otururken butaya hiç baskı olmaması için sele ayarını çok iyi yapmalısınız. Bunun için aletlerinizi yanınıza alarak zaman harcamalısınız.

Bu durumda bisiklet sporu yapmak, bacaklardaki ve testislerdeki dolaşımını arttıracak, bu da tam cinsel gücü arttıracaktır.

Belki size garip gelecek ama bu yazılanların biraz da komplo olduğunu düşünüyorum. Bütün dünyada petrol tüketimini arttırmaya yönelik bir trend var. (bkz. SUV lar, jipler) Amerika'da küresel ısınma ile ilgili bilimsel raporlara sansür uygulandığı ortaya çıktı. Bu durumda bisikletin (yanlış kullanımda!) sağlığa zarar verebileceğini söyleyen (söyletilen) bilimsel çalışmalar da olacaktır.

Aslında komplo teorilerini hiç sevmem, ama hissettiklerim bunlar.

@isparta32

bence oldukça ağır bir çözüm. şaka biyana selenin büyüklüğü rahatlık açısından fark getirmeyecektir.uzun yolda bu sele ile rahat edemezsiniz.bence bundan çok daha küçük we üzerinde hiçbir madde olmayan karbon seleler bu seleden çok daha rahattır...(bence)

sele konusunda genel bi tavsiye olabileceğini zannetmiyorum. her binicinin uygun seleyi bulabilmesi için, bulana kadar değişik seleleri denemesi gerekiyor...

çok pahalı karbon seleler var ( erdoganbisiklet ) onlar acaba rahatmıdır? bencede en önemli olan konu rahatlık, sonuçta bisiklet zevk işidir. oramız buramız ağrıya ağrıya tadını alamayızki.

ben karbon seleler derken genelleme olsun diye demedim.Bu linkte wermiş olduğunuz sele çok büyük we rahat gözüküyor ama üzerinde hiç döşemesi olmayan küçük karbon bir sele bile bu seleden rahat olabilir diye örnek werdim. Yani bir selenin rahat olabilmesi için karbon olması gerekmiyor :)o çok pahalı karbon selelerde uzun yol binişleri için yapılmış seleler değil,time triallerde we triatlonlarda kullanılmak için yapılmış yüksek performans seleleri,ama biri çıkıpta o selelerle 200-300 km yol yapar o başka :).konforlu binişin diğer bir unsuru da tayttır.Oturduğunuz sele nekadar rahat olursa olsun kullandığınız taytın pedi kalçanızı iyibir şekilde desteklemiyorsa konforlu bir sürüş yapamazsınız.tabi buda olayın başka bir kısmı...

• Beğen
Tepkiler: Bülent ÖZER
tayt + fi'zi:k sele :)

fazlası ile yeterli benim için ;)

darısı sizlerin başına...

Hani ben kendimden geçtim, 2 çocuğum var, eşimle de birbirimizi gerektiği kadar mutlu ediyoruz...

Ancak çocuklarda gelişme çağında oldukları için ileriye dönük zarar verebileceğini yazmışsınız...

Ben de kız çocuğumu şimdiden alıştırıp, sağlıklı ve sporcu bir yapısı olsun istiyordum...

Adamı korkutuyorsunuz, kaş yapalım derken göz çıkartmayalım...

Geri