Boydan dolayı gidonu yükseltmen aslında mantıklı gibi gözükse de, kullandığın gidon boğazının boyu ve açısı, gidonun albatros tipi olması, boyutları bence olumsuz etkileri kısmen gizlemiş sonradan etkilerini yansıtmış. Bu biraz meslek hastalıkları gibi uzun süre maruziyette fark edilmeden yavaş yavaş etkisini hissettirmesi gibi... Herkesin boyuna oranla bacak ve gövdesi aynı oranda uzun olmayabiliyor. Kol uzun, bacak uzun, gövde kısa vs... Bu yüzden bike fit yaptırmak daha sağlıklı sonuç verecektir.
Pedal kolu (175?), bacağa göre ayarlanmış sele boru uzunluğu, selede ağırlık merkezinin oturduğun pozisyona göre önde mi arkada oluşu çok kritik konular.
Sele için:
330476 dosyayı görüntüle
Fotolar: (link)
330469 dosyayı görüntüle
Pedal yere paralelken, dizin çizgideki gibi olması için selenin önde mi arkada mı olduğu hassas bir durum.
330470 dosyayı görüntüle
Topuk, pedal en alt noktadayken bu şekilde hafif bir açılı ise temel hareketlerde vücut zorlanmayacaktır. Ancak sele ileride veya geride ise bu açı bozulacak. Bu da kalçaya kadar yansıyacak bir etki oluşturabilir gibi yorumluyorum, tabi ki uzun vadede.
Bu arada, bu tarz gidonların dik oturmaya uygun olduklarını düşünmüyorum. Biraz eğilmeden bu gidonların kavrama stili düzgün olamıyor.
Gravel veya albatros tipi gidon barlarında temel sıkıntı, avuç temas noktalarındaki inanılmaz ergonomi problemi. Yusyuvarlak barların sıkıntısını çözmek için son kısımlara elcik takarak sürenler var. Hatta bazı gidonlarda tutuş noktalarında ekstra kalın bölgeler var.
Fotolar: (link)
330473 dosyayı görüntüle
Sonuç: düz boruyu daha ergonomik hale getirmiş.
330474 dosyayı görüntüle
330475 dosyayı görüntüle
Selendeki "dalga" formu mevcut mu anlayamadım. Biraz düz bir seleyi andırıyor. Dik sürüş için aslında uygun değil. Bu da kalça eklemlerine uygun olmayabilir. Yani en azından şu siteden (link) bakarsan doğru sele seçimi için tüyolar bulunabilir. Bendeki sele cannondale line s. Waved flat pear shape türüne giriyor. Hem dik sürüşe, hem de yatarak sürmeye uygun diyebilirim. Tabi bu tamamen öznel bir görüş, başkasının kalçasına uygun olmayıp, dik veya yatarak süremeyebilir.
330477 dosyayı görüntüle
330478 dosyayı görüntüle
330479 dosyayı görüntüle