Sele acılarından kurtulmanın yolları

Özgür Nevres

Forum Bağımlısı
Kayıt
18 Haziran 2007
Mesaj
670
Tepki
1.287
Şehir
İstanbul
How to Solve Saddle Sores
By Fred Matheny of (link)
(link)

Kısaltmalar
Ç.N. - Çevirenin notu

Ön Notlar (Ç.N.): Buradaki bilgiler, pedli şort/tayt giyen sürücüler içindir. Pedli şort giymiyorsanız, ilk yapmanız gereken pedli şorta/tayta geçmek.

SELE AĞRISINDAN KURTULMANIN YOLLARI

Sele acısı bir sürüşü mahvedebilir. Ufacık bir sivilce bile size bir golf topunun üzerine tünemişsiniz gibi hissettirebilir. Kat kat olmuş ya da rahatsızlık verici dikiş yerine sahip şortların sebep olduğu tahrişler de en az o kadar acı vericidir.

Sele üzerinde binlerce kilometre yapan pro sürücüler bile, bisiklet yazarı tıp doktoru Dr. Arnie Baker'in isimlendirmesiyle "apış arası sendromu" kurbanıdır (Ç.N. Burada bronchitis yani bronşit'e gönderme yapılarak crotch'tan (çatal, kasık) türeterek "crotchitis" denmiş, ancak bu sözcüğün Türkçe'de karşılığı yok. Ben apış arası sendromu olarak çevirdim). Eddy Merckx ve Sean Kelly gibi efsanevi yarışçılar bile, acının dayanılmaz hale gelmesi nedeniyle bazı yarışlardan çekilmek zorunda kaldılar.

Pek çok tıp uzmanı, sele acılarının sebebinin yüzeysel sıyrıkların bakteriler tarafından istila edilmesiyle oluşan küçük çıbanlar olduğunu söyler. Çare arayışları ise, sürücülerin hasarlı bölgelere tampon olması için şortlarının içine çiğ biftek dilimleri koyduğu zamanlara kadar gider.

Tabii ki, sele acısından kaçınmak, ona tedavi bulmaktan (ya da güzel bir bonfileyi mahvetmekten) çok daha iyidir. İşte sele acılarından nasıl kaçınabileceğinize dair ipuçları:

- Bisikletinizin vücudunuza uygun olmasını sağlayın. Eğer seleniz çok yüksekse, her pedal çevriminde kalçalarınız çok fazla hareket eder ve yumuşak dokularınız selenin burnuna çok fazla sürtünür. Sonuç, tahriş olmuş bir cilt ve yüksek enfeksiyon olasılığıdır. Özellikle kronik sele acılarından şikayetçiyseniz, bisiklet üzerindeki duruşunuzun deneyimli bir antrenör ya da bilgili bir bisikletçi tarafından kontrol edilmesini sağlayın.

- Sık sık ayağa kalkın. Bunu yapmak, apış aranızdaki basıncı alır ve sirkülasyonu onarır. Her birkaç dakikada bir 15-20 saniye kadar ayağa kalkmayı alışkanlık edinin. Ayağa kalkmak için doğal fırsatları değerlendirin, örneğin kısa yokuşlar, bozuk yol yüzeyi ya da kırmızı ışıkta durduktan sonra kalkış anı gibi. Bir sıra ya da grubun arkasındayken ayağa kalkın ve vücudunuzu esnetin.

- Düzgün bir ped seçin. Tek parça dolgulu ya da düz dikişlerle dikilmiş şortları tercih edin. Şort markaları ya da ped tipleri arasından size en iyi uyan modeli seçmek biraz deneme yapmanızı gerektirebilir. Kadınlar genellikle, kendi anatomilerine özellikle uygun tasarlanmış, merkez dikişi olmayan dolgularla daha rahat ederler. Uygun şort seçimi için RoadBikeRider.com'da yayınlanan (link) başlıklı makaleyi okuyun (Ç.N. makale İngilizce, zaman bulabilirsem onu da elimden geldiğince çevireceğim).

- Destekleyici bir sele seçin. Sele seçimi hayatidir. Aşırı geniş seleler apış aralarınıza sürtünürler. Dar seleler ise, oturma kemiklerinize yeterli destek sağlayamazlar, bu durumda, yumuşak dokuya binen vücut ağırlığınız yüzünden bu dokular hızla berelenir ve tahriş olur. Kalın pedli seleler oturma kemiklerinize yukarıya doğru basınç uygulayabilir, bu ise rahatsızlık verici uyuşmalara sebep olabilir. Her sürücü için en iyi sele seçimi, ancak deneme-yanılma yöntemiyle bulunabilir. Umarız bisikletçinizin sele test sürüşü programı ya da cömert bir "trade-in" (eskisini getir, yenisini götür) politikası vardır. Uygun sele seçimi için (link) başlıklı makaleyi okuyun (Ç.N. makale İngilizce, zaman bulabilirsem onu da elimden geldiğince çevireceğim).

- Tahrişi azaltmak için krem kullanın. Derinin cildinizi aşındırmasını önlemek için, her sürüşten önce krem uygulayın. (Ç.N. Bisiklet ürünleri satan sitelerde "chamois cream" olarak arama yaparsanız bu tür ürünler geliyor.) Şortunuzu giymeden önce bir parça kremi (Ç.N. metinde 5 US cent'lik madeni para kadar denilmiş) apış aranıza uygulayın.

- Temiz tutun. Her zaman temiz bir şort giyin. Eğer sele acısına yakalanacağınızdan şüphelenirseniz, apış aranızı kremlemeden önce antibakteriyel bir sabun ve ılık suyla yıkayın. Kremlemeden önce cildinizi güzelce kurulayın.

- Çabuk soyunun. Bir sürüşten sonra, terli ve mikroplu şortunuzu mümkün olduğunca çabuk çıkarın. Terli bir şort, bakterilerin üremesine uygun ve aşınmış cilde girmelerini teşvik eden bir ortamdır. Daha sonra duşa girin ya da sabun ve suyla temizlenin. İyice kurulanın ve cildinizin nefes almasına olanak tanıyan, dar olmayan bir giysi giyin. İç çamaşır olarak "boxer" (şort tipi) iç çamaşırı tercih edin. Normal donlardaki gergin paça lastikleri cildinizi tahriş edebilir ve sele acılarına sebebiyet verebilir.

- Çıplak uyuyun. Böylece apış aranızı kuru tutabilirsiniz, ayrıca tahrişlere neden olabilecek giysi temaslarından da uzak durmuş olursunuz.

Eğer Sele Acınız Varsa

- Tedavi edin. Kuru tutmaya ilave olarak, reçetesiz olarak satılan, 10% benzoyl peroxide içeren sivilce kremlerinden kullanın. (Ç.N. Bundan sonraki cümlede reçeteli satılan bir antibiyotik ismi verilmiş ama o kısmı çevirmiyorum, antibiyotik ajanların kullanımı dirençli mikroorganizmaların aşırı çoğalmasıyla sonuçlanabilir.) Eğer sele yarası kontrolden çıkarsa, doktorunuza danışın.

- Dinlenin. Sele acısına yol açan yaranın iyileşmesi için bir süre bisiklete binmeyin. Üç gün bisikletten ayrı kalmak, enfeksiyonun ilerlemesi sebebiyle bir hafta bisiklete binememekten iyidir. Eğer tahriş olmuş bir ciltle bisiklete binmeye devam ederseniz, bunun sonu cerrahi müdahale gerektiren bir kist oluşumuna kadar gider.

Eğer Bisiklete Binmeye Devam Etmek Zorundaysanız

Bazen bisiklete binmeye devam etmeniz gerekebilir. Bir yarışın ya da turun, ya da bisikletli bir kampın ortasında olabilirsiniz.

- Şortunuzu ya da selenizi değiştirin. Problemli kısım muhtemelen küçük bir alandır, küçük bir kabarık, kızarıklık ya da aşınma. Şortunuzu ya da selenizi değiştirmek, sorunlu bölgeye uygulanan basıncı, dolayısıyla acınızı hafifletebilir.

- Daha fazla krem kullanın. Tahriş artıyorsa, ekstra krem uygulayın ya da daha kıvamlı bir kreme geçin. (Ç.N. Burada ineklerde kullanılan bir krem ismi verilmiş, o kısmı çevirmiyorum, fakat pek çok uzun yol bisikletçisi bunu kullanıyormuş).

- (Ç.N. İlaç önerilerinden dolayı bu iki maddeyi çevirmiyorum)

- Halka ped kullanın. Eczanelerde, çeşitli ölçülerde halka biçimli nasır pedleri bulunur. Normalde ayaklarda kullanmak için üretilmişlerdir ancak sele acısını hafifletme konusunda faydalı olabilirler. Halkanın ortası (boşluk kısım) tahriş olmuş bölümün üzerine gelecek şekilde pedi yerleştirin. Böylece üzerine uygulanan basınç ve acı azalmış olacaktir.
 
Scudo

otec

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Şubat 2006
Mesaj
943
Tepki
712
Şehir
istanbul
emeğinize sağlık, çok teşekkürler.

daha fazla boş vaktiniz olmasını diliyorum.;)
 

Bora

Forum Bağımlısı
Kayıt
24 Ocak 2005
Mesaj
893
Tepki
1.432
Şehir
İSTANBUL
Bisiklet
Focus
Ben de hangi seleyi kullanmaliyim diye epey arastirma yapmistim zamaninda..Sonunda deneyip tecrube etmekten baska bir caresi bulunmadigini ogrendim.Sele tamamen kisisel bir secim oldugundan, birisi icin dogru olan digeri icin yanlis olabiliyor.
Sansimin da yardimiyla, ilk secimimde dogru seleyi buldum:) Nasil mi anliyorsunuz dogru olup olmadigini? Baski ve agrilar min. seviyede oluyor, tayt kullanmasaniz bile..
Ve anladim ki uygun sele bulundugunda, bisikletten alinan keyif katlanarak artiyormus...
 

nükleer kedi

Forum Bağımlısı
Kayıt
27 Mayıs 2008
Mesaj
713
Tepki
453
Şehir
Sincan
Ellerinize sağlık. Hemen eczaneye gidip bir tane pişik kremi alacağım:D
 
Kayıt
17 Haziran 2009
Mesaj
78
Tepki
106
Şehir
İstanbul
İbrahim abimizin namıdeğer Pusat abimizin bi çözümü vardı bu konuyla ılgili :) Ucuz matlardan alıp selenın ustune uycak sekılde kesıp katkat koyarak yumusak bı zemın hazırlaması gibi daha çok pratik yollar var :)Kendisi 1000 km kadar öyle gitmiştir ve hiçbir sorunu olduğunu belirtmemişti :)
 

Soner Sarihan

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Temmuz 2005
Mesaj
3.888
Tepki
8.301
Şehir
İznik
Bisiklet
Cannondale
Faydalı bilgiler , teşekkürler
 

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.443
Şehir
Alanya/İstanbul
Arkadaşlar bu apış arasına (veya pede) sürülen chamois denen zamazingodan TR de bulunmuyor bildiğiniz gibi.
Ben şöyle yapıyorum, eczaneden alacağınız Bepanten Merhem i her uzun sürüşten sonra ve yatmadan önce tahrişli yerlere uyguluyorum. Eskiden kaya tırmanışı yaparken eller çok aşındığı için ve bir an önce tekrar tırmanmak için sürerdik. Eğer bepanten merhem kullanmassam tahriş çok artıyor, bepanten deri oluşumunu hızlandırıyor.
 

sadana

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Ağustos 2006
Mesaj
2.243
Tepki
2.319
Şehir
Adana
Tşk ler Verdiğin değerli bilgiler için.Emeğine sağlık.İyi forumlar..
 
Kayıt
9 Ekim 2009
Mesaj
51
Tepki
16
Şehir
Edirne
Gercekten cok guzel bi yazi olmus keyifle okudum..Tesekkurler verdiginiz bilgiler icin....
 

burakb

Daimi Üye
Kayıt
5 Haziran 2007
Mesaj
380
Tepki
528
Şehir
Kağıthane - istanbul
Faydalı bilgiler için çok teşekkürler.
İnşallah ilk denemede bende doğru seleyi bulurum....
 
Kayıt
8 Temmuz 2009
Mesaj
38
Tepki
77
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Focus
Arkadaşlar bu apış arasına (veya pede) sürülen chamois denen zamazingodan TR de bulunmuyor bildiğiniz gibi.
Ben şöyle yapıyorum, eczaneden alacağınız Bepanten Merhem i her uzun sürüşten sonra ve yatmadan önce tahrişli yerlere uyguluyorum. Eskiden kaya tırmanışı yaparken eller çok aşındığı için ve bir an önce tekrar tırmanmak için sürerdik. Eğer bepanten merhem kullanmassam tahriş çok artıyor, bepanten deri oluşumunu hızlandırıyor.


Bence Bepanthene plus krem de oldukça faydalıdır. Normal bepanthene'den farkı içinde antiseptik olması.(Bakteri üremesini azaltmak için) :in: :in: :in:
 
  • Beğen
Tepkiler: bicylerace