Scudo Sports

şehir içinde güvenli sürüş için 5 ipucu

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
316
şöyle bi video izledim, hoşuma gitti.. adamların sıraladığı 5 maddeyi yazayım dedim :)

1- görünür olun: bisiklet kazalarının %15'i yeterince iyi görünür olmamaktan kaynaklanıyormuş!!!

2- yolu ortalamaktan çekinmeyin: yollar, en az arabalar kadar bisikletlerin de hakkı.. bazı yerlerde bu hakkınızı kullanmaktan çekinmeyin.. özellikle kenarda yeni duran arabanın kapısının açılma ihtimali yüksek buna dikkat edin.. araçta öndeki yolcu dikiz aynasına baksa bile arkada oturanların kapıyı kontrolsüz açma ihtimali daha yüksek.. ayrıca en kenardan yani kaldırıma çok yakın sürmek de riskliymiş!!!

3- büyük araçları hafife almayın: özellikle dönüşlerde sizi göremeyebilirler.. ayrıca her aracın kör noktası olduğunu unutmayın

4- trafikteki herkese saygılı olun: agresif araç sürücülerine bulaşmayın, sakin olun..

5- bisikletin bakımını düzenli yapın: özellikle frenleri ihmal etmeyin..

Scudo
6- Üzerinize sigara izmariti fırlatan sürücülerle münakaşa etmeyin.
7- Minibüs, otobüs, taksi, dolmuşların yanından yakasından geçmeyin.
8- Yanınızda emanet taşıyın.
9- Mümkünse şehir içinde bisiklet sürmeyin. Şehir dışında da sürmeyin. En iyisi mi siz canınızı seviyorsanız, bisiklet sürmeyin.

Tabii orasi Ingiltere. Bizim ulkemizde hakli oldugun seylerin arkasinda durup hakkini arasan her durumda karsindakiyle tartismak zorunda kalirsin. Bir Ingiliz gibi dusunup sarece videodaki seylere dikkat edersen guvenli surus icin bunlar yeterli olmaz.bisiklet yolunda yuruyen, cocuk arabasini sokan, arabasini park eden bizde.

Biz bisikletliler, bir Avrupali gibi dusunup bir Turk gibi davranmak zorundayiz ne yazik ki

orası ingiltere burası türkiye diye birşey yok.. dünyanın her yerinde araç sürücüleri ile bisiklete binenler trafikte karşı karşıya geldikleri zaman sorun yaşıyor..

sonuçta bu maddeler herkes için geçerli :)

3 hafta önce,ilk defa hayatımda bisikletle ciddi bir kaza yaşadım ve dirseğimi çatlattım..Bu bakımdan taze taze uyarımı herkese yapayım..:)
Yayaların arkasından geçerken çok dikkatli olun ve yayanın çok yakınından geçmeyin..Çünkü bazı yayalar öküz gibi davranıp,bir anda önünüze atlıyabiliyorlar..:rolleyes:

sorunlar her yerde çıksa da şartlar her yerde aynı değil. burada sahil yolunda yolu ortalayacak adamın alnından öperim. ancak trafiğin ortalama hızı 40 civarına düşerse ortalıyorum.

tr için özellikle de ist için aklıma gelenleri sıralayayım.

* dikiz aynası kullanın ya da benim gibi kullanmasını sevmiyorsanız arkaya bakarak sürmesini öğrenin.
* mazgallara dikkat edin.
* kırmızı ışık yandığında yavaşlarken arkadaki öküzün telefona baktığı için size çarpabileceğini unutmayın. o yüzden en kısa sürede arkanızı kontrol edin.
* yol tipi farketmeksizin herkes her yerde yolcu indirebiir. dikkatli olun.
* ağır akan trafikte çok daha dikkatli olun. aradan yaya, seyyar satıcı, motosiklet ve aklınıza gelmeyen herhangi bir şey çıkabilir.
* e-5'te sürecekseniz yan yolu kullanmayın.
* kritik noktalarda bağırarak ve/veya kollarınızla işaret ederek sürücülerin dikkatini çekin.
* tüm arabalarda sinyal kolu bozuktur, unutmayın.
* ticari araç sürücülerine iki kat daha fazla dikkat edin.
* yayalar sizi görmez görmüyor. karşıya geçmeye niyetlenmişse mutlaka yukarıdaki gibi uyarın.
* akşam karanlığında farlarını açmadan araç kullanan sürücüler var, onları da görmeye çalışın. sapaklarda başınıza iş açmasınlar.
* önünüzdeki araç sağa giderken siz sola gideceğiniz için yanından kıvrılıp gideceğinizi düşünürsünüz. o da ne? önünüzdeki araç yüzünden göremeyip son anda karşınıza çıkan refüj başında bekleme yapan bir araç. mutsuz son :D
* rampa bitimi lay lay lom sürüp yola yayılmayın. hele ki bu daralan bir yol ise. çünkü arkadan hızlı şekilde gelip sizi son anda görecek bir araç var.
* yağmurlu havalarda şerit çizgilerine dikkat edin. hele ki bu çizgiler 150 kere boyanıp set oluşturacak hale geldiyse. çok pis kaydırırlar.
* en önemlilerinden birini yazmayı unutmuşum. kapılar :D arkayı kontrol edin durum müsaitse açıktan alın değilse kağnı hızında parketmiş aracın yanından geçin. tabi aracın içinde kimse olmadığını görebiliyorsanız o zaman sıkıntı yok.
yaz yaz bitmez :) velhasıl dikkatli ve tedbirli olun. tecrübelerinizden ders alın.

bir madde de ben ekleyeyim yokuş aşağı inerken eğim az bile olsa tedbirli gidin

• Beğen
Tepkiler: şamilkafkas
@Türka¥ hocam yurtdisinda bulundun mu bilmiyorum ama bircok avrupa ulkesinde bisiklet onemli bir trafik araci olarak gorulur ve insanlar bisikleti yogun bir sekilde kullandiklarindan bisikletlilere karsi daha dikkatli ve saygilidirlar.
Olanla olmasi gereken apayri seylerdir.biz ulkemizde olmasi gerekeni hep sanki oluyormus gibi anlatiriz.ben yillardir bisiklet suruyorum ama hemen hemen hic bisikleteyken saygili yaya-surucu girmedim
Fakat avrupa ulkelerinde veya avustralya kanada gibi ulkelerde olanla olmasi gereken cok benzerdir

Belcikada isvicrede asla ve asla bir bisikletliye yürü diye korna calan bir surucu gormedim. Sıkıysa istanbulda yolu ortala da yol benim de hakkim diye ilerle.canina mi susadin derler.biz avrupada bile tanidigimiza saka olsun diye ustune araba suren bir kulturun parcasiyiz

• Beğen
Tepkiler: meren12
@Gurkan S. emanet derken ? bir de o ağırlık yapmaz mı ?

@Türka¥ Türkiye'de hakkını ararsan ve dile getirirsen suçlu durumuna düşersin

• Beğen
Tepkiler: meren12
İstanbulda bisiklet sürmek çok zor ya hele benim gibi esenlerde oturuyorsanız daha kötü sürücek yer yok.

Arka camında osmanlı tuğrası olan doblo görürseniz frene basın ve usulca ters yöne dönüp uzaklaşın :D
Sizi farketmeyen yayalara arkadayım, sağdayım, soldayım diye seslenmekten çekinmeyin üstlerine çıkmaktan iyidir.

@brky1905 şimdi insanlara bunun hakkında yorum yaparsak yanlış anlaşılırız :)

Bende aklıma gelen ve kısa sürede edindiğim tavsiyeleri size aktarayım:
1) Bisikletli olarak görünün, görünmediğiniz de kaza yaparsınız.
2) Her zaman yola, tura veya ufak gezintiye çıkarken besmele çekin.
3) Ekipmanlarınız kesinlikle olmalı, eğer kolunuzu kapatan hafif ve kalın bir giysiniz yoksa kırık olabilir (Bu madde vücudun diğer yerleri için de geçerlidir)
4) Yanınızda her zaman emanetiniz olsun (Elektro şok, biber gazı).
5) Karşınızda olabilecek istisnai veya bilmediğiniz bir durumda yaşadığınız her tecrübeyi kafanızdan geçirip düşünün. Örneğin eğer ileride dönüşte yaya yolu varsa insan fırlar mı gibisinden.
5) Her zaman sağda veya kenarda duran araçlara dikkat edin (Kapı açılma ihtimali %90).
6) Motorcularla takılın (Onlar da çift teker)
7) Her zaman fren, manevra vb. özelliklerinizi geliştirin.
8) Bakımlarınızı tam zamanında yapın eksik bakım yapmayın.
9) Her zaman yanınızda küçük sırt çantası içinde yama seti, şambirel, alet edevat vb. eşyalarınız olsun.
10) Bisiklet ekipmanlarınız ve aksesuarlarınız kesinlikle olsun (Olacak derseniz bunlar nelerdir: Gidon tutatcağı ve gidon tutacağının süngeri, hız ölçer(gerekirse), su tutacağı, telefon tutacağı, 9. madde, ağızlık veya ağız maskesi boyunluk, gözlük, kask, kolluk, dizlik vb.)
11) Yağmurlu havalarda sürmeye özen gösterin motosikletlerin kaydığı gibi yol tutuş oranı azalır ve kayarsınız, eğer ki ekipmanınız yoksa; en ufak düşüşten bile kolunuz kırılabilir!
12) Vites veya pedal değişimi esnasında kesinlikle geri pedal dönüşü yapmayın!
13) Eğer durduğunuzda veya harekete geçeceğiniz zaman kesinlikle pedala aşırı yüklenme yapmadan vites değiştirmeyin!
14) Araçlar kadar yolunda sağında park eden araç varsa (Madde 5) o aracın 1-1.5 metre uzağından gidiniz.
15) Şehir veya bisiklet turlarında gezi yaptığınızda küçük bir çocuk aniden önünüze çıkarsa ön freni kullanın ve daha sonra çocuğun ailesini uyarın.
16) Hızını kesecek veya yavaşlatacak durumlarda çok dikkat edin.
17) Eğer hata karşı kişide olmasına rağmen hem suçlu hem güçlü ise sakin olarak olayı özetleyin ve hatasını anlamasını sağlayın.
18) Bir bisikletçi olarak motosikletçiye sahip ve destek çıkın :D
19) Her zaman kendi sınırlarınızı zorlayın.
20) Bisiklet tamir, bakım vb. bilgileri teknikleri öğrenin öğretin ve deneyin.
21) Rampalarda, sokak vb. aralardan yerlerden çıkarken çok ama çok dikkat edin biri çıkar aniden. Örneğin güzel hızınızda giderken yaya yoluna aniden atlayan insan gibi.
22) Virajlarda hızınızı asla arttırmayın eğer hızınız arıyorsa dar açıdan gidin (Geniş açıdan kayma ve yol tutuş azaldığı için kaza hasar oranı %70-80 hatta %100'ün üzerinde olabilir).
23) Unutuyordum asla öfkeyle pedala hızlı yüklenmeyin sakinleşin. Unutmayın: "Öfkeyle kalkan zararla oturur".

Birde ben ekleyeyim her sürüşten önce bir bez ile jantı yada balatayı silin siyahlıklar geliyorsa balata spreyini beze sıkarak silin her sürüş öncesi özgüveninizi yüksek tutun emanet gibi öldürucü şeyler yerine biber gazı gibi uzakta müdahale edebileceğiniz yasal savunma yolları tercih edin

@Muhammet13xxx
Balata spreyi janta yada balataya surulmez abicim naptin sen milleti kaza yaptiracaksin :D

• Beğen
Tepkiler: meren12 ve MAERKEK
@Atasoy

tam tersi pazar sabahları daha güvenli oluyor...
millet daha evden çıkmadan pazar sabahı 6.30-7.00 gibi başlayıp 9'a kadar bitirilen sürüşler en güvenlisi...

tabi bu saatten sonralara kalırsanız, dediğiniz kesinlikle doğru....

Geri