Scott sportster 25 hybrid yardım (hayrına)

Gökhan BİROL

Forum Demirbaşı
Kayıt
16 Mayıs 2014
Mesaj
473
Tepki
794
Şehir
İstanbul
İsim
Gökhan Birol
Bisiklet
Lapierre
KONU AÇMAYA YETKİSİ OLMAYAN BİR ARKADAŞIMIZIN YARDIMA İHTİYACI VAR. GÖNDERDİĞİ ÖZEL MESAJ AŞAĞIDA. BEN GEREKLİ BİLGİLERİ VERDİM AMA BU BİSİKLETE SAHİP OLANLAIRRN DA YORUMLARINI ALMAK İSTERİZ.

merhaba,
siteye eskiden üye oldum ama uzun zaman oldu kullanmayalı, bir konuda yardım almam gerekiyordu ama şimdi konu açamıyorum aktif kullanıcı olmam lazım sanırım ne kadar aktif olunca konu açmaya yetkim olacak belli değil.

Bisikletime jant seti almayı düşünüyordum ama bisikletim hibrit sınıfında 29er jant kullanıyor diyorlar ama anlamadım orjinali sanırım 26" iyice kafam karıştı her neyse seni online gördüğüm için rahatsız ettim acaba sana özel mesajdan açacağım konu içeriğini yazsam kendi adına konuyu açar mısın ? yakın zamanda bilgi almam gerekiyor çünkü ona göre ürün araştırıp almayı düşünüyorum yoksa konu açamam dersem sana özel mesajdan sorsam sen bilgi verir misin?

Teşekkürler.

Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

Ne yazık ki İstanbul'da değilim, Kocaeli'de yaşıyorum.

Bir arkadaşıma mesaj ile sorduğum metin şöyle belki size bir fikir verebilir.
Tekrar teşekkürler.



Benim bisikletim:
Scott Sportster 25
teknik özellikleri: (link)

Benim bisikletim 4-5 sene oldu alalı, ne dağ bisikleti ne yol bisikleti arasında kalan hibrit modellerden, her sene yaz gelmeden jant akortlarını bisikletçiye yaptırıyorum en son götürdüğümde jant tellerinin çok esnek olduğunu ve sürekli ayarının kaçabileceğini söyledi (çukura girme vb.) bende jant seti almayı düşündüm internette araştırmadan önce bisikletin özellikleri not aldım:

dış teker: Schwalbe Rapid Rob, 700×35C

Rotor: Alex XC-44 Disc, Black, 32H
(link)

Disk Fren (hidrolik): Shimano BR-M445 with 160mm rotors
(link)

Bir arkadaşıma sordum bana jant seti olarak 29"er almamı söyledi sanırım 29" 'den farklı olarak 29er'ler biraz daha geniş bir jant. İşin garibi 29"er diye pek jant seti yok piyasada var olanlarda çok pahalı, mesela 29" örnek bir jant seti:
(link)

Disk frenin rotorunun 6 delikli olmasına dikkat ettim çünkü benimki de 6 delikli (vidalı) rotor.

Şimdi kafamı karıştıran şeyler:
1) Ben hangi jant setini alacağım illa 29"er jant seti mi olacak? piyasada bulunmasa da 1-2 tane buldum çok pahalı, diğer 29" jant setleri bana olmaz mı? hadi benim dış tekerim olmaz bu jant setine dersek, dış tekeride değiştiririm bu sorun değil.

2) Benim bisiklette kullanılan jant seti (Alex XC-44 Disc, Black, 32H) internette bakınca teknik özelliklerinde 26" yazmışlar ama en üst kısmında da:
The Alex XC-44 Rim is suitable for most cycling disciplines such as MTB, Trekking, and 29"er

Yani 29"er 'de oluyor gibi 26" yazıp 29"er'e nasıl oluyor anlamış değilim, bu ölçü birimlerini sanırım ben anlamıyorum.
Bu 26" mi? yoksa 29"er mi?

3) Bazı jant setlerinde mesela:
(link)
Disk fren özelliklerinde: Fren Sistemi: Disk Merkezi Kilit yazıyor bu benim 6 delikli (vidalı) rotor'a olmaz mı?

4) 2. soruma bağlı olarak eğer normal 29"er olmayan 29" jant setlerini kullanabiliyorsam, dış tekeri ne alacağım malum benim bisiklet hibrit, yol bisikleti de değil dağ bisikleti de değil, eski teker 700x35c ama jant setini normal 29" aldığım zaman dış tekeri ne alacağım?


Şimdilik bu kadar, iyice kafa karıştı benim özellikle 29"er ile 29" arasında gidip geldim, sizide meşgül etmek istemem foruma konu açamadığım için özel mesaj attım mecburen kusura bakmayın.
 
Scudo

Murat B.

Forum Trolü
Kayıt
23 Eylül 2013
Mesaj
4.097
Tepki
12.203
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
Bisikletin üzerindeki mevcut jantlar 622mm çapa sahip. 28" yol bisikletleri de, 29" dağ bisikletleri de, bu ikisinin arasında kalan tur ve hibrit bisikletler de bu çapta jant kullanıyorlar. Elbette bunların arasında genişlik farkı var, ama 35mm gibi orta genişlikte bir lastiğin uyumsuz olacağı genişlikte jant çok az. Lastik genişliğini değiştirmek istemiyorsanız; boyut olarak çapı 622mm, genişliği 17 ila 21 mm arasında olan modellere bakmanız gerek.

29" ve 29er farklı iki şey değil, ama fren rotorlarını da değiştirmek istemiyorsanız yene alacağınız jant seti de 6 vidalı olmalı.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hasan Uzun

Hasan Uzun

Üye
Kayıt
4 Kasım 2013
Mesaj
60
Tepki
77
Yaş
27
Şehir
Ümraniye, İstanbul
İsim
Hasan UZUN
@Gökhan BİROL

Ürün başlığında belirtildiği gibi bu jant göbekleri Centerlocktur bunlarda vida yoktur dişler vardır rotoru dişlere geçirir kapağını sıkarsın yani bu jant setini alacaksan rotorlarıda değiştirmen gerekir. Diğer şeyleride @Murat B. anlatmış zaten :D
 

Taner James

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Haziran 2010
Mesaj
900
Tepki
1.180
Yaş
45
Şehir
Kocaeli
Başlangıç
1990—91
Bisiklet
Orbea
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Cevaplar için teşekkürler.

Örnek olarak bu jant setini bulabildim (6 vidalı rotorlu)

(link)

Murat bey, 17 ila 21 mm arasında genişlikte jant seti olabilir demiştiniz.
Bu jant setinde genişlik 19mm gözüküyor, mevcut dış tekerimi (700x35c) bu jant setine takabilir miyim?

Hibrit modellerinde böyle bir uyuzluğu var sanırım, disk fren rotoruna uygun olması vb. çoğu jant setin malum disk fren yok veya center lock.

Son olarak, gösterdiğim bisikletçi para kazanmak için mi dedi yoksa gerçekten mi öyle onuda bilmiyorum ama bisikletim 3-4 senelik var. Geçen seni başında da akort ayarlarını yaptırmış (aynı bisikletçiye)
 

Murat B.

Forum Trolü
Kayıt
23 Eylül 2013
Mesaj
4.097
Tepki
12.203
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
@Taner James

Evet takabilirsiniz. Sheldon Brown'ın şu tablosu yardımcı olacaktır:
http://images.ridemonkey.com/index.php?size=full&src=http%3A%2F%2Fi33.photobucket.com%2Falbums%2Fd87%2FAydynj%2FTireWidth.jpg
 

Taner James

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Haziran 2010
Mesaj
900
Tepki
1.180
Yaş
45
Şehir
Kocaeli
Başlangıç
1990—91
Bisiklet
Orbea
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Yukarıdaki belirttiğim jant setini biraz daha ucuza buldum:
(link)

Bu jant seti nasıl acaba bilgisi olan var mı?

Tubeless lastiklere uyumlu değilmiş, almışken tubeless lastik desteği olan mı almak daha mantıklı?

veya hiçbirini yapmayıp 1-2 sene daha bekleyip, eski bisikletimi satıp yol bisikletine mi terfi etmek mi daha mantıklı :)

Bu pazar hava iyi olursa yaz sezonunu açacağım, goPro kameramıda ilk kez kullanma fırsatım olacak. (Daha sonra video paylaşımı yaparım)