Alper bey eğer teknik serviste bir sıkıntı yaşasaydım Aynı markanın İstanbul , Astro 242 srd ve xrs 300 modellerini alıp kullanırdım sizce ? Söküp takmak ve çalışma mantığını anlayabilmek için bizzat salcanoyu tercih ettim.
Anlatmaya çalıştığım kavramı pek izah edemiyorum galiba.Bende zamanında aynen sizin gibi düşünüyordum. XYZ donanımlı salcano 1500 lirayken neden bir ghosta 2.500 Lira vereyim. sadece marka ve kadro farkı var ,Donanımda birebir aynı .. Ki yapılan hatada bu zaten donanım birebir aynı değil verilen hizmet ve garanti asla aynı değil.
Salcano üst düzey bisikletlerinde grup set kullanıyor.Yani vites , fren , aynakol , orta göbek , zincir ve ruble aynı markanın uyumlu parçalarından olduğu için uyumlu çalışıyor. Ama orta ve alt düzey bisikletlerindeki ekipmana baktığınız vakit sadece fren ( o da ancak hidrolik disk fren ise ) , ön maşa ve vites sisteminin ne olduğunu anlayabilirsiniz. Tekerlek göbekleri, orta göbek en düşük seviyede parçalarla yapılırken , aynakol , gidon ,fren kolları , ruble,sele , sele borusu, jant çemberleri , gidon boğazı gibi parçalar genelde fason üretim , markasız ve diğer markaların kullandıkları ile kıyaslandığında oldukça kalitesiz parçalarla yapılıyor. maliyeti düşük tutup , Muadillerine göre ucuz satabilmenin yolu bu.
Eğer salcanonun teknik servisleri iyi olsa , aradaki bu fark bütçede düşük ise , sineye çekilip , tolere edilebilinir.Ama ne yazık kii hem yetkili satıcılar , hemde yetkili teknik servisler bile salcano fabrikasından yaka silker hale gelmişler.Bundan dolayı belki daha önce defalarca yaşamış oldukları " garanti kapsamından değiştirmek" olayında çözüm bulamayacaklarını bildiklerinden veya kendilerin bir çözüm yapmaya kalkarlarsa bedelini alamamak çekincesiyle , cezayı kullanıcıya kesmeyi daha uygun buluyorlar.
Burada çok büyük olmayan ancak sinir bozucu paralardan bahsediyoruz.Bu forumda bile çok fazla sayıda örnek bulabilirsiniz.
Ghost kadrosu çatladığı için kadrosu birebir değişenin mutluluğu ile 1 haftalık xrs 700'ündeki hatalı parça yüzünden frenlerinin jantını çizdiğini beyan edenin mutsuzluğu gibi. Xrs 700 de olan olay bir ghostta veya trekte olsa fabrikaya atacağınız tek bir mail ile kıyamet kopar. Ama salcanoda olduğunda millet güler geçer.Normaldir çünkü. Bu bir salcano klasiğidir.Ne kadar şikayet edilsede edilsin salcano düşük segmentli pazarda önemli satışlar yapıyor. Müşterinin memnuniyetide kimsenin umurunda değil.
Büyük firma olmak veya marka olmak. Fabrika açıp, çok satmak değildir.Müşterisini tam manasıyla mutlu edemeyen firma bir yere kadar gelir ve o yerde saymaya başlar. İsterse Giroya , Tour de frence ye sponsor olsunlar. Garanti belgesi olduğu halde , garanti kapsamına giren bir arızayı yapmamak için işi yokuşa sürüyorlarsa ve her türlü sorunuma çözüm bulamıyorsam , aynı parayı veripte bir başka markada aynı olayı yaşadığım vakit ücretsiz çözüm bulabiliyorsam , Bana çözüm üretmeyen , üretemeyen , üretemekten kaçınan ve bunda israr eden , O firma ve marka KÖTÜDÜR. ( Ürün değil, marka ve firma ) Teknik servisin bu halini ve fabrikanın bu yaklaşımını gördükten sonra üst düzey salcano alırmıyım ben ??? ( Sizi bilmem ama ben bırakın almayı bakmam bile )
Daha öncede iddia ettim , şimdide ediyorum.Eğer Salcano büyümek ve uluslar arası pazara açılmak istiyorsa acilen yönetim mantığını ve hizmet kalitesini değiştirmek zorundadır.Bu şekilde ucuz bisiklet segmentindeki bir boşluktan ve müşterinin ne isteyeceğini bilemeyecek kadar tecrübesiz olmasından faydalanıp , janjanlı görünümlü kadrolarla satış yapıp , sattıktan sonra müşterini kaderine terk ederek değil büyük marka , bir marka bile olunmaz.Eğer müşteri mutluluğuna biraz değer verip , teknik servis kalitesinide yükseltirse salcano piyasayı tarumar eder.Ama her ne hikmetse durumlarından memnun olmalılar ki kimse kılını kıpırdatmıyor.
Türkiyenin en kapsamlı forumunda bile bir yetkili çıkıp açılan şikayet başlıklarına iki çift laf yazma gereği bile duyumuyor ( ne yazacaksa artık )
Ucuzdur. itirazım yok.Düşük bütçeler için idealdir yine itirazım yok.Başlangıç için idealdir. bakın bunada itirazım yok.
Ama ister 250 liralık modelini alın ister Dİ2 sistemli modelini , her halükarda aynı kafa yapısındaki satıcıdan veya yetkili teknik servisten , fabrikadan ve sistemden medet umacaksanız ve çözüm bekleyecekseniz Allah yardımcınız olsun.
Son kez yazayım iyi anlaşılsın. "Bir salcano sahibinin mutluluğu , ancak teknik servislik olana ve garanti kapsamında değişim bekleneye kadardır."