Scudo Sports

Sağlıklı kilo vermek isteyenlere tavsiyeler

Canan Karatay 15 gün meslekten men cezası aldı
(link)

Scudo
@Erkin Kalender kesinlikle katiliyorum.
Simdi o harcama ile findik, badem, ceviz, yabanmersini, altincilek aliyorum. Yinede o tutara yetisemiyorum. Ay sonu cok rahat geliyor :))

Herkese merhaba. Tüm mesajlara hızlıca göz attım, normalde forumda yazmıyorum ancak benim konumla ilgili olduğu için (Ege'de spor ve diyabet alanında iki yüksek lisans yapan bir diyetisyenim) yardımcı olmak adına yazma gereği duydum.
Öncelikle Canan Karatay'ın doğru söyledikleri de var, yanlış söyledikleri de. Bunun ayırdına varabilmek normal bir vatandaş için zor (Meyve şekeri derken biyokimya bilmek lazım, insülin derken endokrin bilmek lazım...). Ayrıca Karatay tüm Türkiye'ye önerilerde bulunuyor. Bireysel değil. Önerilerinde hatalar senin için olmasa başkası için bulunuyor kaçınılmaz olarak. Karatay'la ilgili özetle şunu söyleyebilirim: Kaş yapayım derken göz çıkarmamak için Canan Karatay'ı tavsiye etmiyorum.
Şeker zehir değildir. Özellikle sporcular için hiç değildir. Zira sporcu içecekleri için elzem bir maddedir. Hayatın birçok alanında olduğu gibi ihtiyacımızı bilip, kararında tüketmek gerekir.
Herkes bir ucundan tutmuş bir şeyler anlatmış. Hepsine cevap vermek ise benim için sıkıntı. Onun yerine ben kendi tavsiyelerimi yazacağım, meraklı olanlar faydalansın. Herhangi bir kar amacım veya çıkarım yoktur. Amacım kendi reklamımı yapmak da değil(adım sanım forumda yazmıyor). Bunu yazarken tek isteğim insanların sağlıklarına dikkat etmesi.
Benim tavsiyelerim:
1) Sporcu beslenmesiyle ilgili kitap olarak Gülgün Ersoy veya Ayşe Baysal'ın kitaplarını tavsiye ediyorum. Google'layarak satın alma bağlantılarını bulabilirsiniz.
2) Zayıflamak için nabız saati öneriyorum. Ben 80 liraya Decathlon'dan almıştım. Bu, yaptığınız spora bir adım daha profesyonellik katar. İnternetten Karvonnen nabız formülüne bakın ve ona göre %60-65 performans aralığında haftada >3 gün, >30 dk. egzersiz yapın. Koşu veya bisiklet en pratik, yapması kolay olanlar.
3) Size tavsiye verenlere yetkisini, bilgi kaynağını, o bilgi kaynağının geçerliliğini sorun. Belki bir kırık çıkık için bu kadar bilen çıkmaz ama hepimiz hayatımız boyunca beslendiğimiz için, herkesin söyleyecek bir lafı oluyor. Bunu yazarken kimsenin kötü niyetli olduğunu da düşünmüyorum(özellikle böyle yardımlaşmacı bir forumda) ancak yine de insanlara sakıncalı olabilirler.
4) Konuyu bilen bir diyetisyen veya spor hekimi tanıdığınızla konuşun. Bilmese bile size kaynak göstermesini veya onun kısaca bir araştırmasını rica edin. Tanıdığınız yoksa bir aylık bile olsa görüşün. Zayıflamak için değil. Beslenmeyi öğrenmek için. Sizden bir ay için para çıkacak ancak hayatınız boyunca besinlerinizi seçerken daha bilinçli olacaksınız.

Yeni hiçbişey söylememişsin be dostum, iki yüksek lisansla başlayınca gerçekten bi kaynak bulduk demiştim

Okuduğum, kilo vermek ve sporcu beslenmesi hakkında faydalı olduğunu düşündüğüm makeleleri burada paylaşmak istiyorum, bazı yanlış bilinenleri çok güzel anlatmışlar.

Yağ yakımını hızlandırmak için HIIT antremanları:
(link)

Tuzun sporcular için önemini anlatan ayı bir makale:
(link)

Protein için illa protein tozu mu yoksa alternatifi var mı?
(link)

Egzersiz sonrası devam eden yağ yakımı: EPOC
(link)

• Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci
Canan Karatay kilo vermek ve sağlıklı beslenmek için bence de vazgeçilmez bir kaynaktır.
Ancak bu tür bir diyete başlamadan önce ve başladıktan sonra da 6 aylık dönemlerde detaylı kan tahlilleri yaptırmak ve kişisel gelişimi izlemek mantıklı olacaktır.

Canan Karatay diyetine inanmayanlara da saygı duyarım tabi, herkes kendi inandığı yoldan yürümekte serbest.

Vücut yağ oranım %7.8 Mayıs 2016 itibarıyla; bundan 8 ay önce %12 civarındaydı. Trigliserid seviyem 35'e indi. Bundan 8 ay önce çavdar ekmeğini yemek listemden çıkardım. Aradaki en büyük fark buydu.

Sadece Karatay diyetiyle üç ayda 10 kilo verdim.

Şimdi verdiğim yağların yerine sağlıklı beslenmeyle kilo almaya çalışıyorum.

Boy 186, kilo 84-85 iken 74kg ya indim. Şimdi 75kgyum. Hedefim sağlıklı şekilde 80kg ya çıkmak.

Herkesin metebolizmasi farkli..hormonlari farkli..enerjisi farkli ben 5 sene once 6 ayda 30 km vermistim..detaylari isteyenler olursa yazabilirim...kisaca hersey istemekle okuyor gercekten istemek..azim ve hedefe ulasmak icin izlenecek yol

hadi bakalım bende dediklerinizi uygulayarak bu hafta başlıyorum 91

Ramazan'da 17 saatlik açlığı gördükten sonra, öğle yemeği saatine doğru oluşan o açlığı küçümsedim gerçekten. Açıkcası yoğun aktivitelerimin olmadığı - özellikle haftaiçi- zamanlarda iki öğün - sabah ve akşam- yemeyi hayatıma uygulayacağım.

Fazla kilolar bedende seneler içerisinde yavaşça depolanır. Matematiksel olarak az hareket çok yemek yemek başlıca nedenidir.
Kilo sorunu bilinçaltında 3 tane yanlış alışkanlığın tekrarından meydana gelir.
1. Beslenme
2. Beden
3. Hareket
Bu dosyalar hakkındaki düşüncenizi gözden geçirip düzeltmedikçe, çeşitli metodlarla kilo verseniz bile, yine kilo alma ihtimaliniz çok yüksektir.
Konu çok uzun olmakla beraber birkaç acizane öneri sunmak istiyorum.
Bu önerileri kilolu ama kronik bir hastalığı bulunmayanlar deneyebilirler.
1.Acıkınca muhakkak beslenin. Gerçekten acıktığınızda kilo alma kaygısı ile yemek yemezseniz daha sonra fazla miktarda besin tüketirsiniz.
2. Midenizin büyüklüğü yumruğunuz kadardır. Yumruğunuz büyüklüğünde öğünler bedeniniz için yeterlidir.
Burada hareketin önemi var. Çok hareket etmişseniz bu miktar 2 yumruk olabilir.
3.Farkındalıkla beslenin. Yemek yerken tv, pc, telefonla uğraşmayın. Sofraya oturun ve yemeğinize odaklanın. Elinizle dokunup yiyeceğinizi koklayın ve tüketin. Çoğu insan yemek yerken başka şeylerle uğraştığından beyin doyduğunu anlamaz ve tekrar acıktırır.
4. Niyet edin. Yemek yerken yediğiniz şeyler hakkında ne düşünürseniz bedeninize o şekilde hizmet ederler. Zararlı olduğuna inandığınız bir yiyeceği ya tüketmeyin yada o yiyeceğe olan niyetinizi değiştirin.
5. Hareket ederken ve spor yaparken de niyet edin. Sporun bedeninize güç, sağlık ve kondisyon vereceğini dile getirin.
6. En önemlisi bu. Tartılmayın :) Biz bir eşya değiliz bu yüzden tartılmamıza gerek yok.
7. Kilo aldıkça bol kıyafet alırsanız kilonuz artar.
Evdeki bol kıyafetlerden kurtulun. Korse inceltici etkiye sahiptir. Ben korse atlet giymiş ve süreci hızlandırmıştım.
8. Zihinsel beslenmekten bedensel beslenmeye geçin.
Yemek yemek isteği doğduğunda bunun bedensel bir ihtiyaçmı yoksa zihinsel bir açlıkmı olduğunu düşünün. Eğer zihinsel bir açlıksa kalorisiz besinler tüketin.
Kalorisiz besinleri : su, hava, dua, spor ,ılık suyla duş, samimi dostlarla muhabbet,cinsellik olarak sayabilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: kfy11
Abur cubur ve ekmeği hayatınızdan çıkarırsanız, kilo verirsiniz. Bunlar olmadan çok mu zor oluyor? Peki o halde daha açık olarak şöyle diyeyim. Yemek yemeyi hayat tarzı olarak değil de hayatta kalmak için bir nimet olarak görüp de tüketirseniz, fazla kilolarınızdan kurtulursunuz. Yani tarz değil, hayatta kalmak için olarak görün. Bunu benimserseniz, sürekli yemezsiniz ve az yersiniz. Böylelikle fazla kilolarınızdan kurtulursunuz.

Geri