Araba çarptıktan sonra yavaşlıyor( fren lambaları yanıyor ve kamera söz konusu arabayı geçiyor.). Çarpışmadan sonra yavaşlamasından ve bisikletin aynada "yanan bir çift far" arayan bir göz tarafından görülme ihtimalinin pek yüksek olmamasından dolayı araç sürücüsünü tamamen suçlu bulamıyorum. Yani kasten yapıldığını düşünmek zor. Bisiklet geriden hızla yaklaşıyor ve araç sürücüsü şerit değiştirme anına kadar aynaya bakmamış ve bisikletliyi görmemiş olabilir. Bisikletlinin aydınlatması da yok gibi duruyor. Yani sorumlu olduğu görünürlük için gerekenleri yapmamış gibi.
Bisikletlinin konumu, şerit değiştirme anında aynadan görülemeyecek bir noktada olduğu izlenimi oluşturuyor bana.
Tünel içindeki şerit ihlali durumu ve hız limiti hakkında bir bilgim yok. Yani araç sürücüsü kurallara aykırı davranmış olabilir. Ama suçu bisikletliye çarpmak değil.
Başka bir yerde bu tünelde bisiklet sürmenin yasak olduğunu okumuştum(yorumlarda da belirtilmiş.). Eğer öyleyse şoförden önce suçlu olan kişi bisikletlidir. Bisiklet kazalarının hepsini araç sürücülerine yüklemek sağlıklı bir seçenek değil. Bu tünelde araba sürüyor olsam ve şerit değiştirmeye karar versem ne yapardım? Orada olmaması gereken bir tehlikeyi hesaba katar mıydım? Yoksa sadece dikiz aynamdan yansıyan farlara veya arabalara mı dikkat ederdim? Böyle bir olayı bir yerde görmemiş veya şahsen yaşamamışsam kesinlikle bisiklet olabileceği aklıma gelmezdi. Özellikle kendim de bisiklet kullandığım için araç sürerken ekstra dikkat ediyorum. Her köşeden bir bisikletli fırlayacakmış gibi kullanıyorum. Yol kenarında olanlara uzak durarak korkutmamaya ve sıkıştırmamaya çalışıyorum. Ama bisikletin olmaması gereken bir yerde kimse bu olay yüzünden araç sürücüsünü suçlamasın bir zahmet. Kendi canını düşünmeden oraya giren biri için araç sürücüsünün onu düşünmesini bekleyemezsiniz. Tahminimce çarpana kadar farkına bile varmamış.
Yorumlamadan, seçenekleri değerlendirmeden kasıtlı olarak yapılmış demek hiç sağlıklı değil. Bahçede köpek var diye uyarı tabelası astığınız bahçenize giren bir hırsız köpeğiniz tarafından saldırıya uğradı diyelim. Köpek mi suçlu? Yoksa olmaması gereken bir yerde olan hırsız mı? Ne konuşsam da boşa konuştuğumun da farkındayım. Yargısız infaz çok çekici bir seçenek sonuçta. Bizden değilse suçludur, ne güzel memleket..
Bisikletli kişiye de geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Kurallara önce kendimiz uyalım, sonra başkalarını eleştirelim.