Scudo Sports

Rulmanlı ve bilyalı göbek farkı

Merhaba herkese , yakın zamanda depoda atıl vaziyetteki Bisan Eldorado bisikleti yeniden toplamaya karar verdim . Komple söktüm ve parçaları benzine yatırdım , tekerlek göbeklerinde bilyalı sistem var. Her yatakta 9 bilya mevcut ,karşılıklı her tekerlekte 18 bilya var. Onca yıla rağmen sistem sorunsuz hasarsız bilyalarda gram yağ kalmamış ancak sapasağlamdı. Yeni Lityum gres ile beraber yeniden sorunsuz topladım montajını yaptım. Burada dikkatimi çeken bilyalı sistemde bilyaları yataklayan somunları ideal oranda sıkmalı. Bisikletin akıcılık oranı bu sıkma oranınıza göre değişiyor. Bunu biraz deneyimleyerek buldum. Rulmanlı yataklarda böyle bir ayar yok doğal olarak daha az tecrübe gerektiriyor. Bisikleti komple elden geçiriyorum kadronun boyası yeni bitti yavaş yavaş vites sistemine geçeceğim oradan da en son lastikleri beyaz yanaklı şehir lastikleri ile değişecek ve fren sistemi elden geçecek. Bisikletle uğraşan herkese bir kere komple söküp takma olayını tavsiye ederim. Eski bisiklete bakış açınız komple değişiyor . Kron XC150 bisikletimde rulmanlı göbek var sökünce yapabileceğim tek şey yeni rulman alıp takmak yani düşündüğünüz zaman bana bilyalı sistem daha avantajlı geldi rulmanın ne durumda olduğunu anlamak çok kolay değil.Ama bilyalı sistem kontrolü kolay ve zahmetsiz.
WhatsApp Image 2021-04-11 at 11.56.52.jpeg

Scudo
@can_celik Öncelikle 36 delik rulmanlı göbekleri kolay bulunduğu için. Sonrasında biraz daha sağlam yapısı olduğundan. Kırılan kaset duydum ama kırılan pasolu ruble ne gördüm ne duydum. 8 vites 14-32t ya da 6-7 vites Mega range 14-34t ruble ve 28-38t(civarında) bir aynakol ile çıkılamayacak yokuş da yoktur heralde. Vites sayısını az tutmak aktarıcı akordunun daha uzun süre ayarında kalmasında etkili diye düşünüyorum. Dolayısıyla kaset kullanmak için pek bir nedenim yok. Kasetli göbeğe de düşman değilim ama ilk tercihim değil. Tur bisikleti olacaksa ağırlık mevzusu da sorun değil.

Son düzenleme:
Burada dikkatimi çeken bilyalı sistemde bilyaları yataklayan somunları ideal oranda sıkmalı.
Bilyaları yataklayan somun (konik somun) ile kontra somunu aynı anda tutup sıkmak gerekiyor. Konik somunu tutmak için de yaprak anahtar gerekiyor. Yaprak anahtar mı aldınız?

pasolu ruble kullanan biri olarak zincir kopsada değiştirmeyip kullanmaya devam eden biriyim(tarama yapmasın diye ruble dişleri erimeden değiştirmiyorum bu şekilde zincir ve ruble uzun süre gidiiyor)fakat yağmurda kullanınca bilyalara su girip ruble dağılıyor ruble önceleri boşa dönmeye başlayıp sonra tam boşalıyor

@can_celik piyasa malı ürün. Resimde markası yazıyor. İnternette shunFeng diye sipariş etmiştim.

Farkı ise şöyle anlatayım. Bir pedal çevirişimde tekerin dönüş süresi uzadı. Daha az enerji ile daha çok mesafe gitmeye başladım. Ben orta göbeği de rulmanlıya çevirmiştim. Onunla beraber birleşince çok daha konforlu sürüşler yapmaya başladım.

Dosyalar

• IMG_20210411_210024.jpg
    IMG_20210411_210024.jpg
    87,6 KB · Okunma: 46
Bilyaları yataklayan somun (konik somun) ile kontra somunu aynı anda tutup sıkmak gerekiyor. Konik somunu tutmak için de yaprak anahtar gerekiyor. Yaprak anahtar mı aldınız?

Alet çantam çok geniş iki anahtarla çözdüm. Göbek toplamanın en hassas noktası o sanırım.

Son geldiğim nokta , beyaz maşa da altın rengine boyanacak. Sonrası arka vites montajı ve frenler

WhatsApp Image 2021-04-12 at 13.40.30.jpeg

@yusuf_1977 Evet, aynı anda iki somunu da tutarak sıkmak gerekiyor. Dıştakini koniğin üstüne bindirip sadece dıştaki sıkıldığında kontra yapılmadığı için teker döndükçe somunlar gevşiyor ve teker mil üstünde sallanmaya başlıyor.

Mühendis bey bari siz şunu "r" li söylemeyin..motosiklet...Gerisi boş muhabbet...Biz ne diyoruz sen nerelerdesin...Bu kafayla uzay mekiğim bozuldu desem onada aynı cevabı verirsin sanırım, "elinden geliyorsa zamanında bolsa yapıver"...Yahu şanzımanda da rulman var..Arabanın şanzımanindaki rulmanıda mı yapabilmeliyim emekli vs yim diye...Limiti ne olmalı sıradan bir vatandaşın? Zamanım olsa ne olmasa ne...Kaportacıdamı olabilmeliyim mesela? Bakalım buna cevabını çok merak ettim..Ya da boşver aman neyse..
Geçen bana "yokuş çıkamayan hakan" diyende sendin sanırım..İlginç insansın vesselam...
Hakan Usta gözünü seveyim milleti yanlis anlama, @can_celik arkadasimiz sana herhangi kötü sözde yada ögütte bulunmadi, emekli olup zaman ildugu icin herseyi yapabilirsin de demedi. Sen tamamen yanlis anlamissin kendisini, tekrar okursandogrulari göreceksin. @can_celik arkdasimiz kesinlikle sandigin gibi kötü bir insan degil. Umarim yanlis anlasmalar ortadan kalkar ve tekrar beraber bilgi paylasimina devam edersiniz. :) :harika:

@denizt Gösterdiğin göbekleri satan yerlerle konuştum. Tahmin ettiğim gibi göbek gövdesinde 2 rulman var, ama cırcır (freehub) kısımları bilyalı.

Anlaşılan daha uzun süre şu göbeklere bakıp iç geçireceğim :
NOVATEC-A171SB-F172SB-Road-bicycle-hub-20-24-28-32-36hole-4-bearing-bike-hubs-for.jpg_q50.jpg

Son düzenleme:
@can_celik Bazı göbeklerin bilya yatakları sökülerek yada sökmeye gerek kalmadan yerine uygun boyutlarda rulmanlar yerleştirilebiliyor. Youtube'da bikaç tanesine denk gelmiştim. Birisi Triban 500'ün stok jantlarına uygun bi rulman yerleştiriyodu. Bu işlemin pek çok göbek için geçerli olabileceğini düşünüyorum açıkcası ama kaset kısmına da uygulanabilir mi bilemem. Bende bi tane Shimano mtb ön göbek vardı denemek için açtım ama onu rulman takılamayacak şekilde yapmışlardı.

@denizt Dediğini biliyorum ama rulman-serbest bilya dönüşümleri sadece göbek içinde olabiliyor, kaset gövdesinde öyle bir dönüşüm mümkün değil.

Elimde boşta duran bir bilyalı kaset göbek var. Gövdesine 2 tane rulman yuvası açtırabilirim. İmkanları zorlayarak 1 adet de freehub ın dış kabuğuna rulman yuvası açılabilir. Gelişmeleri buraya atarım artık :)

.

Son düzenleme:
merhabalar, Koozer Xm490 göbek kullanıyorum. aşağıda alıntıladığım görseldeki ön göbek gibi bir göbek sökmek için ince anahtar yeri alyan girişi vs yok. nasıl sökeceğime dair herhangi bir şey bulamadım, bilginiz var ise bu konuda yardımcı olabilir misiniz çünkü ön göbekde boşluk hissediyorum ve tamiri mümkünse yapmak isiyorum şimdiden teşekkürler.
737095BF-F83B-4BE7-ABD8-AA889C154CE3.jpeg
B35C4EEB-A4A7-4A50-A076-513A90D8B9CA.jpeg
38B1E74D-F6B6-431F-8298-C7250DBCD407.jpeg

@denizt Gösterdiğin göbekleri satan yerlerle konuştum. Tahmin ettiğim gibi göbek gövdesinde 2 rulman var, ama cırcır (freehub) kısımları bilyalı.

Anlaşılan daha uzun süre şu göbeklere bakıp iç geçireceğim :
NOVATEC-A171SB-F172SB-Road-bicycle-hub-20-24-28-32-36hole-4-bearing-bike-hubs-for.jpg_q50.jpg

merhabalar, Koozer Xm490 göbek kullanıyorum. aşağıda alıntıladığım görseldeki ön göbek gibi bir göbek sökmek için ince anahtar yeri alyan girişi vs yok. nasıl sökeceğime dair herhangi bir şey bulamadım, bilginiz var ise bu konuda yardımcı olabilir misiniz çünkü ön göbekde boşluk hissediyorum ve tamiri mümkünse yapmak isiyorum şimdiden teşekkürler.
261788 dosyayı görüntüle
261789 dosyayı görüntüle
261790 dosyayı görüntüle
Youtube'da Koozer Xm490 hub disassembly şeklinde aratırsanız istediğinize ulaşacağınıza eminim. Ama dikkatli olmakta fayda var. En son bu şekilde atomuna kadar ayırdığım sol vites kolunu yenilemek zorunda kalmıştım :)

Ön göbek için bu şekilde çıkarabileceğim basitlikte değil gerçekten 🤔 Pense vs gibi şeylerle tutup ağzını da bozmak istemiyorum. Ön tekere dokunduğumda boşluk var ve hiç bilmeyen biri bile hissedebilir durumda gerçekten anlamadım
@BenMeteDeliMete O tırtıklı somunu sadece tutup çekince çıkıyor videoda. Ayrıca, göbek rulmanlı. Yani boşluk olmaması lazım?
jantı 3 sene önce bu işte usta olan bir arkadaşımız örmüştü, şimdilerde kendisi başka şehirde olduğu için gösteremedim malesef
Merhaba hocam jantı nerede ördürdünüz? Sizin probleminizi gerçekten çözemedim satıcıyla görüştünüz mü?
Bu güzel önerin için teşekkür ederim aynı göbek değil ama benzer bişey buldum çok teşekkür ederim 🙏

Youtube'da Koozer Xm490 hub disassembly şeklinde aratırsanız istediğinize ulaşacağınıza eminim. Ama dikkatli olmakta fayda var. En son bu şekilde atomuna kadar ayırdığım sol vites kolunu yenilemek zorunda kalmıştım :)

Elimde shunfeng göbek var bilyeli. Ben bunu rulmanlıya çevirmek istiyorum. Bilya yatağının tam boyutunu alıp gidip buna uygun bir rulman texa

Shunfenglerin içindeki bilya yatağını söktüğünüzde 6000 serisi rulmanlara uyumlu hale geliyor diye biliyorum. Rulmanın tam numarasını bilen birileri yazar birazdan. Ya da geçmiş mesajlardan bulabilirsiniz. @DJDiamond1907

Geri