Scudo Sports

Ruble - Göbek arasındaki plastik koruyucu gerekli midir?

emrahozkan

Forum Bağımlısı
Tepki
1.757
Bisiklet
Cube
Resimdeki saydam plastik parçadan bahsediyorum, rubleyi değiştircem de bu parçayı hiç takmasam ne olur acaba? son dişlide biraz zincire sürtüp ses yapıyor...

http://farm4.static.flickr.com/3171/2975666225_893e77a347.jpg

Scudo
O plastik parça;Özellikle arka vites ayarında bir problem olduğunda,genellikte dik yokuşları çıkarken(zincir,aynakoldaki en küçük dişlide,rublede ise en büyük dişlideyken), zincirin rublenin en büyük dişlisinden aşağıya,jant göbeğine doğru düşmesini önleyen bir parçadır. Vites ayarları düzgünse,takılmasa da olur.

O parçayı çıkartmanızı tavsiye etmem.Birincisi ve en önemlisini Sedat bey yazmış.Diğeri ise şu.Arka jant göbeğine dolanan sarılan parçaların rubleye dolanarak,çekiş sistemine zarar vermesini önler.Ayrıca rubledeki yağın janta bulaşmasını da engeller zira rubleye sıkılan yağ teflon türü bir şey değilse,janttın her yanına savrularak,çamurluksuz bisikletlerde tepenize kadar yağ sıçramasına sebep olur.

Siz çıkarmasanız da (zaten yeni bir bisiklette rubleyi sökmeden çıkarması çok zordur, oldukça sağlam bişey, ne kesiliyor, ne kırılıyor, bela yani..) zaman içinde elastik özelliklerini kaybedip kendisi kırılıp dökülecek. O zamana kadar vites ayarınız oturmuş olur, yeniden takmaya gerek kalmaz...

Ben kirip cikartiyorum genelde tamir ettigim bisikletlerde, vites ayarinizi ice dogru yaparsaniz sorun olmaz, sizin zincir deyiyorsa zaten sorun var demek, ayar yapmaniz lazim aktaricidaki vida ile

daha 1 haftalık bile olmayan bisikletimde baktım dişleri kırılmış serbest olarak dönüyor ve ses yapıyor. kırıp çıkarttım mecburen. :S

O plastik parça gereksiz aslından, işe yarar tarası zincir araya kaçtığında plastik parça yoksa genelde zincir ve tellere zarar verir onu önlemek için takarlar ama dikkatli bir kullanıcıysanız takmasanızda olur. :)

O zımbırtıyı nasil kirarim? Gobek değişti pedala abandim ruble sıkılsın iyice diye tubleyı sıktım ama simdi o plastik rubleyle jant araşinda sıkıstı rublenin donmesini zorlaştırıyor
duzeltme: Igneyi isittim deldim bi yerini zaten iyice kasilmisti parmagimla delik yeri ittim çat diye kırıldı :D

O zimbirtiyi yani plastik zincir korumasini oradan cikarmaya bir fikir üretemedinizmi. En basiti rubleyi takmissiniz ayni sekilde 3-4 dakikada rubleyi tekrar sökün, plastigi cikarin ve rubleyi tekrar yerine takin. Ama rubleyi sökmedende cikarma teknikleri var.... ;)

• Beğen
Tepkiler: SerkanH
bendekinin küçük pimi kırılmıştı sallanıyodu ruble sökme anahtarı olmadığı için yan keskiyle baya bi uğraşmıştım

@Murat Cömez

Abi göbek değişimi için jantı bisikletçiye bırakmıştım bugün aldım taktım ruble otursun iyice diye pedalla yüklendim ama eskiden sorun olmayan plastik bir anda sıkışıverdi oraya. Namussuz kesilmiyor da nasıl dayanıklı :D en son delmek aklıma geldi zaten iyice gerilmişti delince boydan çatlayıverdi
Ruble sökme anahtarım olsa sökerdim zaten :)

@Batuhan Köksal
Ozaman eline bir pense al sivri uclu olsun ve jantteli boslugundan tutarak cevirmeye ugras ve kirmaya calis. Biraz ugrasirsan cikaririsin.:harika:

@Murat Cömez

Çatlattıktan sonra vura kıra çıkarttım zaten abi ama sağol önerin için bir dahakine öyle yaparım :) Bisiklet konusunda öğrenecek daha bir ton şey var :)

Geri