Scudo Sports

Restorasyon, Bianchi Rekord 935 Fakir restorasyonu

Konuyu takip eden değerli dostlardan bilgi almak istiyorum, kadronun üzerinden çıkan orijinal göbek resimde eklediğim gibi. Ben bu göbeği Rulmanlı ve 2li aynakola uyumlu bir göbek ile değiştirmeyi düşünüyorum. Ancak ölçü ve uyumluluk bilgim yok.

Göbek yatağında 36x24 yazıyor bu neyi ifade ediyor.
Mil uzunluğu 113 mm
Kadronun orta göbek uzunluğu ise 70mm dıştan dışa.
Bu konuda bilgi verip tavsiyede bulunacaklara teşekkür ederim.

b58baa62ed9de4083fa2a89ddbfa9999.jpg
671769db0d4ee062b5a4fb75e0324c79.jpg

HTC U11 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Scudo
Aynakol yuvasinin 70mm olmasi ITA yani italyan ölcüsü oldugunu belirliyor ve 36x24 ise yine göbegin ITA Oldugunu belirliyor. ITA Göbekler ise normal 1,37x24 yani BSA denilen göbekler gibi ayni tarafa cevrilmiyor. ITA göbeklerin birisi sag digeri sol tarafa cevriliyor ve BSA göbek yuvalarina yani BSA uyumlu yuvalara uymuyor.
AMA bu yuvayada tabiki yukraida sordugun soruyu "Ben bu göbeği Rulmanlı ve 2li aynakola uyumlu bir göbek ile değiştirmeyi düşünüyorum" uygulaya bilirsin. Ayni BSA yuvasina nasil hem kare mil göbek hemde hollowtech 1 ve 2 oluyorsa bunada aynisekilde hepsi oluyor.

Gelelim mile, boyattigin ayankolun bu milden ciktigini varsayarak kullanilmasinda sorun yok, yalniz yeni bir ayanakol almak istiyorsan orjinal göbegi beraberinde olsun aksi taktirde mil uzunlugunu bulman senin icin cok zor olur. Her kare milin uzunlugu her karemil aynakola uymuyor ve zincir hattin yanlis olur hatta aynakol ya kadrodan cok uzak durur veya kadroya yakin olur cok kisa olursa kadroya bile sürte bilir.

Birde bu göbeklerde dikat edilmesi gerekilen en önemli nokta ise milin simetrik veya asimetrik olmasi. Yani bazi kadrolarda asimetrik mil kullaniliyor milin bir tarafi diger trafatan kisa oluyor ki senin mil gayet simetrik görünüyor.

Kisaca aciklama:
ITA = Italyan demek
70mm = ITA yani Italyan göbekyuvasi
36x24 = ITA yani Italyan göbek

Murat Abicim verdiğin bilgiler için çık teşekkür ederim. Aynakolu boyattığım 300ex olarak kullanıcam fakat göbek daha randımanlı olsun diye rulmanlı olsun diye düşünüyorum çünkü faal olarak kullanacağım bu kadroyu. Merak ettiğim kısım ise Bu aynakolu Beldesan Rabbitden söktüm, yani bu göbekten çıkmış bir aynakol değil bu durumda beldesandaki göbeği de söküp ölçüsüne mi bakmak gerekir.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@kabardey1864
Evet beldesandaki göbek milinin uzunlugu önemli, tesadüfen ayni 113mm olabilir ama degilse dedigim gibi problem yasaya bilirsin. Beldesanin göbek yuvasinin uzunluguda önemli 68mm yoksa 73mm. diger kadro 70mm oldugu icin milin uzunlugunu ya arti iki olarak yaa eksi 3 olarak belirleye bilirsin. Önce tabiki bir dene belki denk gelebilir ve denk gelirse bu bilyali göbegi kullanmani tavsiye ederim ki ayni mil uzunlugu degilse bence denk gelmez. Denk gelmese ve yeni rulmanlida alsan beldesandaki cikan milin uzunluguna göre alman gerekecek. Bu arada restore ettigin kadronun üzerindeki mil simetrik ve yeni alacagin mil yine simetrik olmasi gerekiyor.

• Beğen
Beldesandaki Göbek yuvası 68mm ve Mil uzunluğu 111mm ayrıca rulmanlı buna ek olarak Benim kadrodan çıkan yani Söylediğin gibi İTA olan göbek somunlu, beldesandaki Vidalı bağlantı oluyor bu durumda nasıl olacağını hiç çözemedim [emoji1]

@kabardey1864

Beldesandaki Göbek yuvası 68mm ve Mil uzunluğu 111mm
68mm 111mm mil ise seniki budurumda ITA 109mm mil gerektiriyor. Buraya kadar tamam

ayrıca rulmanlı buna ek olarak Benim kadrodan çıkan yani Söylediğin gibi İTA olan göbek somunlu, beldesandaki Vidalı bağlantı oluyor bu durumda nasıl olacağını hiç çözemedim
Bu sorunu pek anlayamadim. Vidali somunlu derken neyi kast ettigini anlayamadim.

Nedemek istedigini simdi anladim. Aynakolu sıkan vidayi diyorsun onun bir önemi yok eskiden somunluydu simdi yeni nesillerde vidali oluyor.

Kisaca sana lazim olan yani boyattigin aynakolu takabilmen icin ITA 36x24 109mm (+/-0,5-1 mm olabilir) rulmanli göbek lazim.

Bu sadece beldesandaki milin uzunluguna göre bir ölcü tabiki bu 1-2 mm yinede oynaya bilir ve yeni göbek almak mecburiyetinde kalabilirsin. Ama yola 109mm ile cikman lazim %95 109mm ama degilse bile bununla ölcüsünü bula bilirsin.
113mm ita göbegi dene diye bundan demistim. Aynakolunu 113mm göbege tak ve bak aynakol nekadar acik kaliyor kadrodan ve ona göre ölcümü bulursun.

Aynakol somunları bu şekilde bie farklılık gösteriyor
72bedff654c0f673fdd43d91022d00b9.jpg
49d3aa60fee271d0c1147d314ee69216.jpg

@kabardey1864
Yukaridadaki yorumumda nedemek istedigini anladim ve sonunda da bu vida ile somunun bir faki olmadigini sadece eski göbekler somunlu ve yeni nesillerin vidali oldugunu yazmistim.

Bu isler herzam dedigim gibi sanildigi gibi kolay degil. Bu tür kadroyu toplamak komple bisikleti söküp temizleyip merdiven altinda sprayle boyayip tplamaya benzemez. Bunlar icin bilgi ve tercübe gerkli.

En basit bu kadroyu örnek verebiliriz, yasadigin sorun sadece suan göbek kismi .... ve sadece dedigimiz aynakol göbek sorununda cikan sorunlar.
36x24 (ITA) vey 1.37x24 (BSA) ne oluyor.
Yuvasi 68 veya 73mm ile 70mm arasindaki fark
Mil simetrikmi yoksa a simetrikmi
Aynakolun göbek uzunlugu nasil berlirlenir vs. vs. :)

Insallah bazi kisiler bu konudan sonra klasik, vintage ve eski bisikletlerin aralarindaki farki anlar.

Kesinlikle doğru söylüyorsun Değerli Murat Abi, bu konuda tecrübe sahibi olmayan insanlar benim gibi en basit konularda bile donakalabiliyor :) ciddi zaman ve emek ile edinilebilecek detay ve tecrübeler bunlar. Sizlerden aldığım yardımlar bana yol gösteriyor teşekkür ederim.
Netice olarak bu sorumun cevabı İta 70x109 mm göbek alacaksın oluyor değil mi abim biraz baktım internete genelde 70x110mm var internette bunu nasıl temin ederiz.

• Beğen
@kabardey1864 bu basso senin ise sen bizim arkadaşın bahsettiği kişisin. Perdeci erdemide tanıyorsun o zaman. Bassona bir yakından bakmam lazım. Belki kanımız kaynaşır basson ile neden olmasın.

Doğrudur Erdem abi ile geçenlerde tanıştık, Bassoya kanı ısınmayan yok :) onda da çok güzel iki parça varmış specialized çok hoşuma gitti

• Beğen
Tepkiler: mehmetsunu
@kabardey1864
Bendeki konayi daha toplamadan evelinde sevgili @Murat Cömez ustaya bu detaylari danisip tek seferde dogru bilgi sayesinde orta gobegi sorunsuz halletmistik. Sagolsun varolsun

• Beğen
Tepkiler: hodor
Aynen Raşit abi, Murat abi ve onun gibi bilgili kişilere danışmak son derece faydalı benim burada genel olarak danışmak istememin sebebi ise sürekli sorularımla Murat Abinin başını şişirmeyeyim düşüncesi :)

@kabardey1864 yok yok Sevgili Murat ustam yardimseverdir Allah razi olsun

• Beğen
Tepkiler: hodor
@mariokaldato Allah razı olsun sağolsun :)

Ben burada konular aciyorum belki siziler gibi bisiklet toplamak isteyenler icin, sevenler icin, restore etmek icin bilgi olsun diye ama su konuya bakiyorumda benikileri gectim bu konuya bile yazan yok.

Keske kadronu sprayle falan boyasanda, bir kac yerini kessen bak ozaman ne bisiklet mühendisleri cikiyor. Spray boya önerisi veren olsun, ali babanin ciftliginden ucuz geltirilen cakma mallar 2 ayda gelsin ama ucuz gelsin diye kar etdiklerini sananlar, daha daha neler neler. Simdi o Mühendisleri cok bilmisleri bana laf atan kendini begenmis diyen egosunu tatmin ediyor diyen kisiler bu konuda göbek icin neden öneride bulunmuyorlar acaba a a a yoksa ne oldugunu bilmiyorlarmi, yazik.

Serkan sen hic cekinme ben bildigim kadar sana yardimci olurum, kafami falan sisirmiyorsun aksine yardimi seve seve yapiyorum ben. Bunu @mariokaldato da tastiklemis yukarida, tesekkürler cumhur.

@Murat Cömez

Murat senin vereceğin bilgileri ve bu restorasyon çalışmasını merakla takip ediyoruz. Sende hak verirsin ki üzerinde polemik yapılamayacak netlikte teknik bilgi ve süreç ifade eden çalışmalara yapılan yorumlar nispeten az olacaktır. Bu durumu anlayışla karşılamak gerekir. İşin tabiatında vardır sonuçta. aleyna tilkinin fanlarının müzeyyen senarın hayranlarından çok olması beklenir bir sonuçtur. Ama işin içine sanat, kalıcılık, estetik ve benzeri kavramlar girdiğinde kimin zirveye oturacağı tartışmasız bir kesinlik ifade eder.

Bir güncelleme kadroda kullanacağım Jantları buldum. Renk gölgede siyah gibi fakat kahverengi uygun fiyattan bulduğum için memnunum bu durumdan ancak rengin tam siyah olmasını isterdim :)
607148e7ed2f6126e59e15ba0f006726.jpg
a558296a47943265266b0ccb72f576a5.jpg

@kabardey1864
Gayet şıklar dostum. Kahverengi olmasi senin detaylari islemende tam bir nimet aslinda. Misal sele ve gidon bandi kombini

Lastiklerde slick sanirim super akici oluyor o lastikler

• Beğen
Tepkiler: daredevıl
Geri