Scudo Sports

Protein Bar vs Kaşar Peyniri

@Aykuttasdelen
proteinin fazlasının hiçbir şekilde vücutta depolanmayacağını ne anlamda söylediniz? bu na bir cevap yazamıyorum ,çünkü için de kelime ve anlam düşünce farkı olabilir?Veya bir maddenin vücutta depolanmaması çok iyi bir şey olarak mı düşünüyorsunuz? iki soruyu ayrı bağımsız düşünün,birinin cevabı diğerinle bağlantılı değil!!!
 
  • Beğen
Tepkiler: Ahmetgitar
Scudo
@Ahmetgitar Ben de doğal gıdaların dışına çıkmamaya çalışıyorum. Kaşar da gayet mantıklı bir seçenek gibi geldi bana. Yalnız süt ürünlerinde oynanan oyunlar hat safhada, markaların büyüklüğü de kar etmiyor. İyice araştırıp almak lazım kaşarı, patates koyuyorlardı bir ara onun da fiyatı artınca hammadde olarak ne kullanıyor Allah bilir.
 
@Fırat Dizman sanırım Aykut bey, vücudun istediği doyma noktasına kadar proteinlerden yararlandığını gerisinin protein olarak iş görmediğini belirtmek istemiş fazlasını almak boşa kısaca
ama fazla alınıyorsa ki gerisi yapıtaşlarına ayrılarak ileriye dönük savunma mekanizması için yağa dönüşmektedir, bu karbonhidrat ve yağlar içinde geçerlidir, tabi bu yeterli enerji yakımı olmadığı zaman geçerli oluyor, aktivite yoksa su içsen yarar misali

@big bike çikolata doğru güzel bir enerji kaynağıdır ama içindeki yağ oranına göre vücutta çözülme süresi farklılık gösterir yağ oranı çok düşük değilse hiçte o kadar hızlı enerji vermez
 
Arkadaslar sutun icerisinde iki farkli protein grubu bulunur. Kazein ve serum protein.
Kazein, sutun, enzimler (maya) yoluyla pihtilasarak peynire donusmesini saglar. Bu asama sonrasinda proteinin degerli ozelligi oldukca azalir. Yani herkesin bildigi gibi peynir aslinda yuksek protein alinacak bir urun degildir.
Serum protein ise pihtilasma esnasinda sutten ayrilir ve peynir alti suyu denen bilesimin ana maddesini olusturur. Yani lor yapilan bilesim budur. Ancak lor yapimi da yuksek isi ile gerceklestiginden, bu faydali protein de maalesef ozelliginin buyuk bir kismini kaybeder. Protein icerikli takviye besinleri bu peynir alti suyundaki proteinler zenginlestirilerek yapilir.
Ozelligini en az kaybeden serum protein ise yesilimsi yogurt suyunda bulunur. Yogurt suyu, zengin bir icerige sahip oldugu kadar bobreklerin, karacigerin ve sindirim sisteminin temizlenmesinde de onemli bir rol oynar.
Yani peynir, asla sanildigi gibi yuksek besin degerine sahip bir urun degildir.
Sut urunlerindeki en yuksek protein yogurt suyu ve labne'de bulunur. Bunlarin haricindeki sut urunleri, zengin besin kaynaklari degildirler.
 
@Kuzey Ege yoğurt suyu yoğurttan çıktığına göre yoğurt da aynı şekilde faydalıdır diyebilir miyiz, yoksa suya dönüşünce daha mı bir fayda kazanıyor?
Ayrıca uzun cevap için çok teşekkürler...
 
@Ahmetgitar
Evet yogurdun bahsettiklerime ek olarak prebiyotik etkisi de var. Ayrica icindeki A, D, E ve K vitaminleri de kemik ve kas gelisimi icin birebir faydali.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ahmetgitar
@Kuzey Ege
Sürekli tüketiyorum yoğurt ben içine de muz ezip atıyorum ancak laktik asit olayı var bir de.Çok önemli bir şey değil mi ? Uyku falan yapıyor diye öğretildi hep laktik asit
 
@Uptown Cyclist
Aktivite oncesinde ve sirasinda almamak gerekiyor. Mumkunse uykudan once..
 
  • Beğen
Tepkiler: The UGUR
@Kuzey Ege
Ben hep yoğurdu sürüş öncesi yiyordum :O öğrendiğim iyi oldu
 
@Fırat Dizman

@alpyese arkaşında dediği gibi yağa dönüşür ve anlamı kalmaz.

fazla protein tüketimi dehidrateye(susuzluk) neden olarak gut, böbrek taşı, osteoporoz ve bazı kanser çeşitlerinin riskini de arttırdığı bilinen bir gerçek.

Çok dikkat etmek gerekir bu işlerde size ultra güç katan bir durum olmayacak düzenli spor ve beslenme herşeyden önce gelir :)

Günlük 3.5 litre su standart olmalı ama spor zamanı günlüm su tüketimi dışında da 3litreye yakın su tüketilmeli..

Mineralli maden suyu da günde bir defa içmek fayda getirir ihtiyaçtır herkes için geçerli ;)
 
@Kuzey Ege

Bunu duzeltme ihtiyaci hissettim.
prebiyotik degil probiyotikler var. Bunlar besinlerin vucuda kazandirilmasi ve bagirsak sagligi acisindan buyuk inem tasir.
 
@Nurullah Ulaşan
Dogru, ben 6anlis kavram kullandim, prebiyotikler bazi bitkisel urunlerde var. Yogurttaki bakteriler probiyotik.
Uyari icin tesekkurler.
 
@Kuzey Ege Suluklardan birine de yoğurt suyu koyarız artık :) Yalnız hazır yoğurtların fayda olarak evde mayalananlar dan çok farklı olduğu söyleniyor. Hatta doğar maya ile değil de hazır yoğurt ile mayalanarak elde edilen yoğurdu bile tavsiye etmiyorlar. Bu konuda çok uzun makaleler var ama özet olarak şöyle bir alıntı paylaşayım.

---
Hazır yoğurtlara kıvam arttırması ve su tutması için jelâtin eklenir. Jelâtin çoğunlukla domuz derisinden elde edilir ve çok ucuzdur.

Gaziantep Tarım İl Müdürlüğünün piyasada satılan yoğurtlarda jelatin katılıp katılmadığına dair yaptırdığı testlerde 10 markanın 8inde jelatin kullanıldığı tesbit edilmiştir.
-Hazır yoğurtlara, kıvam artırıcı olarak genetiği oynanmış nişasta eklenir.
-Bazı firmalar hazır yoğurdun maliyetini azaltmak için sütün içindeki yağı alarak yerine margarin ekliyorlar.
-Yoğurda, şeker veya kanserojen olduğu bilinen Aspartam, Sakkarin gibi tatlandırıcılar ilave ediliyor.


Hazır yoğurt üreticileri, bakanlığa baskı yaptı. Gıda Kodeksi Komisyonu da karar verdi. Karar, 16 Şubat 2009’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Yoğurda yüzde 12 katı madde konulması şartı kaldırıldı!. Ayrıca süt proteini miktarı da yüzde 4’den yüzde 3’e indirildi.

Sadece ekşiyen, kesilen ve kaymak bağlayan süt ve yoğurtları tüketiniz (tabi bulursanız). En iyisi evde kendiniz yoğurt yapınız.
---
 
@Yusuf G.
Sevgili dostum,
Cok bilinen ulusal markalarda imalat yoneticiligi ve kisim sefligi yaptim, yillarca hammaddenin toplanmasindan urunun pazarlanmasina kadar her surecte bulundum.
Halk arasinda maalesef yazdigin bilgiler cok yaygin ancak maalesef bunlar gercekleri asla yansitmiyor.
Ulkeye girisi yapilan ithal yogurt kulturleri cok ince analizlerden geciyor, helal olmayan kulturlerin ilave edilme sansi yok, lakin dunyada domuz jelatininden uretim yapan bir kac maya fabrkiasi var, onlar da zaten guney amerikada. Yalnizca abd'de bir kac firmaya urun gonderiyor.
Devlet sut isletmelerini cok sıkı denetliyor, bu anlamda farkli katki maddeleri kullanmak imkansiz gibi birsey. Ki ulusal markalar bu konuda oldukca dikatli.
"Evde kendiniz yogurt yapiniz" ifadesi ise cok tehlikeli. Laktik asit fermantasyonunda kullanilan stretococcus thermophius ve lactobacillus bulgaricus adli iki bakteri var. Bunlarin yanlis calismasi ise hastaliklara direkt davetiye cikariyor.
Koliform bakterilerden ise hic bahsetmek istemiyorum, anadoluda bu nedenlerden dolayi her yil binlerce bebek olumu gerceklesiyor.
Bu ulkede medyatik hicbir seye inanmayiniz, lakin yillarca tereyagin zararli oldugunu ifade eden tip dunyasi, su siralar tereyagini yere goge sigdiramiyor.
Halkimiz sut konusunda cok bilincsiz ve yalan yanlis milyonlarca bilgi var bu konuda.
 
@Aykuttasdelen
proteinin fazlasının hiçbir şekilde vücutta depolanmayacağını ne anlamda söylediniz? bu na bir cevap yazamıyorum ,çünkü için de kelime ve anlam düşünce farkı olabilir?Veya bir maddenin vücutta depolanmaması çok iyi bir şey olarak mı düşünüyorsunuz? iki soruyu ayrı bağımsız düşünün,birinin cevabı diğerinle bağlantılı değil!!!
@Aykuttasdelen ama bir önceki mesajınızda böyle söylemediniz.Söylediğiniz çok farklı bir sonuca gidiyordu.dikkat çekmek istediğim yer burası.Bu forumda yazılanlara ,her yazılana inanan bir çok genç kardeşimiz var?Kaldı ki beslenmeden öte bir durum olan suplemenet kullanımı çok teknik ve ciddi bir konu ,bununla ilgili daha önce hürriyet gazetesinde bir yazım vardı.Evet suplementer ilaç değiller,ama gelişi güzel kullanılamazlar.Üzerlerinde hep genel kullanım dozları vardır.Ancak aynı kiloda ama vücut analizinde değişik dağılım gösteren parametredeki kişilerde bile farklı dozlar kullanılır.İlk soru zaten kullanılmalı mı?Vücuda giren her sentetik maddenin bir sonucu vardır.Teoride proteinler enerji kaynakları değildirler.kullanım amaçları farklıdır.Birde ne tür proteinden bahsettiğimiz önemli,suplement tarzımı yoksa doğal mı? bu çok uzun bir süreç ve yazı olur.Buradan yazmaya vaktim ve enerjim yok.
 
@Kuzey Ege Paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim. Et ve süt ürünlerinin birlikte tüketilmemesi konusunda ne dersiniz?
 
içlerindeki protein çeşitleri farklı. süt ürünlerinde kazein denen protein bulunur ve vücutta protein tozlarındaki proteine göre 8-10 saat sonra etki gösterir. genelde kazeinli yiyecekler-içecekler yatarken içilmesi tavsiye edilir. protein tozuna ne kadar alternatif olur bilmiyorum fakat, alacağınız tavuk göğsü antreman sonrası protein ihtiyacınızı karşılar. tabi gramajını günlük protein ihtiyacınıza göre kendiniz seçmelisiniz. ama şöyle de bir olay var. protein tozları yapay fakat, şu an yediğimiz tavuk vs. ne kadar doğal?
 
  • Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege
Güzel konu oldu, değil mi?
Kaşar Lor'u denilen bir peynir aldım, Eker şirketi üretmiş. Tuzsuz.
Tadı baya hoşuma gitti.
Yoğurt da zaten spor sonrası mutlaka tüketiyorum.
Herhalde artık spor sonrası bir kalıp Lor yerim :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Yusuf G.
Ben herkesden farklı hindi etini söyleyeceğim.. Hindi etinin kolestorol oranı çok düşüktür..ama protein ve vitaminler ve mineraller olarak inanılmaz kuvvetli bir et.. Google reise hindi eti diye sor hayret edeceksin vay be dedirtecek cinsten faydalı.. Ucuzda sayılır ayrıca..
 
  • Beğen
Tepkiler: Ahmetgitar
Geri