Scudo Sports

Powerade zararlı mı?

Scudo
Bu arada yavaş karbohidratlar hakkında biraz araştırdım, aşağıdaki linkleri buldum. Belki başkasına da faydalı olur diye iliştiriyorum. Tercümeleri translate.google.com ile yapılabilir.
(link)
(link)
(link)
(link)

Ve Koray bey son yorumunuz onur kırıcı ve saldırı niteliğinde olmuş. Silmenizi veya değiştirmenizi öneriyorum.

ben konuyu anladım sanırım.... toparlıyorum.... şeker terle atılmaz ama tuz atılır... şeker vücutta birikir, tabi ki hareket ederek vücuttan atılabilir/yakılabilir, ama zararları baki kalır. -- şahsen kola da içmiyorum, powerade de ya da benzerlerini de, sigara da içmiyorum -- bütün bu büyük şirkerleri tek başıma batırıcam ;)

• Beğen
Tepkiler: Ertuğrul Mengi
Powerade Gaterode gibi sporcu içeceklerinde aspartam, asesulfam, fruktoz, dektroz gibi zararlı maddeler vardır. Bunun yerine kaybedilen minarelleri hızla yerine koyan doğal maden suyu içmenizi ve kan şekerinizi dengede tutmak içinde her 2,5 saatte doğal posalı besinler tüketmenizi öneririm. Atlamadan geçmeyeyim vücuttaki su kaybını sudan başka hiç bir şey telafi edemez ilk besin kaynağınız su olsun...

Kısaca:

Yüksek glisemik indeksli gıdalar (çay şekerinin glisemik indeksi 100): Tüketilmemeli, bağımlılık yaratırlar. Kana hızla karışır, hızla kan şekerini yükseltir, hızla düşürür.

Düşük glisemik indeksli gıdalar: Tüketilmeli

Hızlı ve kompleks karbonhidratlar: Kana hızla karışır, hızla kan şekerini yükseltir, hızla düşürür. İstenmeyen bir durum. Tüketilmemeli.

Yavaş karbonhidratlar: Kana yavaş karışır, kan şekerini yavaş arttırır yavaş düşmesine yardım eder. Tüketilmeli. Spor yapıyorum karbonhidrata ihtiyacım var diyenler bu grupdaki gıdaları tüketebilirler.

Ayrıca birçok sebzede yavaş karbonhidrat vardır. Sebze yiyerek de karbonhidrat ihtiyacı karşılanabilir.

İşlenmiş gıdalar: Tüketilmemeli

Doğada yetiştiği şekliyle soframıza gelen arada işlem görmemiş bütün gıdalar/sıvılar tüketilebilir.

Sağlıklı yağlar tüketilebilir. Sporcular için ek enerji kaynağıdır. Glisemik indeksi sıfırdır.

Protein grubu herşey elbette tüketilebilir. Proteinlerin glisemik indeksi sıfırdır.

Tüketilebir olan herşey haliyle makul miktarlarda tüketilmelidir.

Şeker aynen nikotin gibi bağımlılık yapan bir maddedir. Şekersiz beslenin dendiği zaman seslerini yükseltenler artık şeker bağımlısı olmuşlardır. Aynen nikotin bağımlılarının sigarayı bırakın dendiğinde bırakmamak için bulduğu birçok makul sebep gibi şeker bağımlıları da şekeri bırakmamak için birçok sebep bulurlar. Bu başlıkta bu sebeplerin birçoğunu okuyabiliriz.

Sigarayı bırakmış bir kişi olarak zamanında bırakmamak için bulduğum bahaneleri çok iyi hatırlıyorum. Şekeri bırakmış bir kişi olarak da nikotin ve şekerin birbirine yakın bağımlılık yapan maddeler olduğunu biliyorum ama şekeri bırakmanın nikotini bırakmaktan çok daha kolay olduğunu söyleyebilirim.

Şeker zararlı değil diyen arkadaşlar lütfen google da "şekerin zararları" yazarak arama yapın. Kör olanlar, organları kesilenler hep yüksek kan şekeri olan insanlardır.

NOT ; KAN TESTİNDEKİ DEĞERLERE BAKARKEN 3 TEST FARKLARI VAR TARİHLERİ EN SAĞ TARAFTA.

2010'dan bu yana hala yaşıyorum ama :)
Yahu anlamadığım nokta şu eğer ben o kadar yüklenmiş şeker dozu alıyorsam yaptırdığım testler neden normal çıkıyor ?
Sis dağı 2100 metre yüksekliğinde yolun kafadan tepeye kadar eğimi %10 %15 %20 %29 lara kadar varıyor.
Tırmanırken Denize inmiyor yükseliyorsunuz.
Bu + efor demek + yük demek + daha hızlı nefes daha çok kalori demek .
Şimdi benimle beraber giden kartal bile tıkanıyor ... gidemiyor..
Oksijen inceliyor..
Neyse konu uzun..
3 kesin ! 5 litreye kadar su içtiğim oluyor o rotada hava durumuna göre değişiyor...
Şimdi gelelim testlere.
Merak ettim acaba o kadar spor yapıyorum bana bir faydası var mı ?
Tamam diyetisyene gittim.
Kan testi ve tanita isimli cihaza girdim..
İşte sonuçlar.

İlk başta 2010-2013 beslenme günlüğüm altında konu başlığı ve diyetisyenden çıkan sonuç
2010-2013 Antrenman ve beslenme günlüğü.
2013 yılı içinde yaptırdığım kan testi.
(link)
(link)

Hafta içi tekrar diyetisyene gidip kas gelişimi ve kan testi hakkında tekrar bir rapor çıkartacağım :)

%10 eğimde 20 kilometre Tırmanış saatde 7 km hız ile ortalama 25-30 derece sıcaklık'da .
Eğimi ve yüksekliği sıcaklığı eforu konuya kadar isek 10 bin havada karada yakar motor.
İnişide katar isek
100 kilometrede durum ortada .
Gecen sahilde 20 km GPRS verisi ile 1500 kaloriyi yaktığımı söyledi.
+ tamam dağ sürüşlerim genelde dinlenmesi ile ortalama 10 SAAT SÜRÜYOR.
Bunları da içine kattınız mı ?

Galiba bir yerde yanlışlık yapsam bir yerde tökezlemem ve hastahanelik olmamam gerekmiyor muydu ?
2010'dan bu yana ben mi yanlış yapıyorum yoksa siz mi yanılıyorsunuz...
İlginç doğrusu :)

Hadi ras gele takip ediyorum.
Hafta başı gibi yeni sonuçları ekleyeceğim.

Not 2014 yılı içinde '' 22 mart 10 mayıs içinde
1000 km yol
10000 bin metre tırmanış yapmışım değerlere bunu da ekleyin :)

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
Glisemik indeksi de yanlış anlamışsınız. Lütfen insanları da yanlışa yönlendirmekten vazgeçin. Kimse herşeyi bilmek zorunda değil. Bilmediğini kabul etmek de bir erdemdir. Yanlış bildiğini başkasına empoze etmeye çalışmak tam tersine erdemsizliktir. Lütfen sabah sabah seda sayan seviyesinde, bütün gün evde oturan insanlara yönelik hazırlanmış bilgileri burda daha fazla paylaşmayın.

Fiziksel aktivite sırasında düşük ve yüksek glisemik indeksli besinler beraber tüketilmelidir. Bu yüzden kuru üzüm ve leblebi populer bir ikilidir. Snickers'ın sporcular tarafından tutulmasının sebebi budur.

Şu sayfada piyasadaki çikolatalar incelenmiş. Merak edenler bakabilirler. (link)

Sayfaya geçici olarak ulaşılamıyor. Şurdan google önbelleğine bakabilirsiniz. (link)

Powerade'deki şeker miktarı da yağsız sütten az zaten. Powerade'i tartışacaksanız eleştirmeniz gereken nokta içindeki koruyucular, tatlandırıcılar ve boyayıcılardır.

@serkannamazcı

27 yaşında olduğun anlaşılıyor. Kolestrolün ve LDL kolestrolün yüksek. Karaciğerinde bir yüklenme olduğu zaten görülüyor. Daha ne olsun? 27 yaşın kolestrol değerleri bunlar değil. Beslenme yönteminin yanlış olduğu test sonucunda zaten görülüyor.

@Koray Uzun

Doğrusunu yazın herkes öğrensin.

@Koray Uzun

Sanırım siz bu tip ürünleri satıp hayatınızı kazanıyorsunuz. Tıbbın zararlı dediği şeyleri ısrarla savunmanızın tek anlamı bu olabilir. Çikolatayı savunan birisiyle tartışmayı daha ileri taşımak imkansız. Merak edenler okuyup doğrusunu öğreneceklerdir.

Önceki sonuçlara baktınız mı ?
Kağıdın en sağ bölümünde 142 yazıyor Kolestrol daha öncesinde yediğim yemeklerin test zamanına yakın bir bölümde olduğunu tahmin ediyorum.
Hafta içi tekrar kan testi yaptıracağım.
Yarın ise 1700 2000 metre arasında dağ tırmanışım var.
Bakalım hangi sonuçlar çıkacak.

Not ; o kadar şeker tüketmeme ve şekerli şeyleri sevmeme rağmen test'de düşük çıkması normal mi a normal mi ?
Çikolata,pasta,poğaça özellikle çok severim.
Bunlara rağmen bu değerler ise hayatını normal yaşayanlara göre normal sayılır yada hatalıyım yada düzeltin

Önceki sonuçların aslında bir önemi kalmıyor. Önceki sonucunda kolestrol 142 yazıyor ama 3 ay sonraki sonucun 219 olarak zaten normalin üstünde çıkmış. LDL kolestrolün öncekinin iki misline çıkmış. 73 ve 142. 3 ay içinde ne değişmiş de bu sonuçlar böyle tepetaklak olmuş. O üç ayda ne yediğini sen biliyorsun. Temmuz- Ekim arasında değişim çok fazla. Zaten o kolestrol değerleri senin yaşının değerleri değil. Bunu sana doktorların söylemiş olması lazım. Muhtemelen yazın bisiklete bindin ve enerji almak için çok fazla şekerli gıda tükettin.

@Ali Uzel

Kendi tavsiyenize kulak verin ve aşağıdaki makaleyi okuyun, öğrenin:
(link)

Doğrusunu yazdım. Ancak okuduğunuzu anlama beceriniz gelişmeye açık olduğu için anlayamamışsınız. Yazısını paylaştığım insan "Savoy Dükünün izinde" isimli 120 kmlik ultra maratonu tamamlamış. 24 saatin üstünde aralıksız koşmuş bir adam. Yeri geldiğinde çikolata da faydalıdır. Tozşeker de. Rica ediyorum etrafa daha fazla cahillik saçmayın.

@Koray Uzun

Lütfen artık daha fazla temelsiz bilgiler vererek insanları yanıltmayınız.

@Murat B.

Comment kısmını okursanız daha iyi anlarsınız.

Vesileyle İngilizce bilginizin de beslenme bilginizden fazla olmadığını görmüş olduk. Sizden samimi olarak şunu rica ediyorum. Lütfen kimseye yarım yamalak bildiğiniz birşeyi öğretmeye kalkmayın. İnsanları yanlış yönlendirmeyin. Bu spora başlayacak insanlar sizin yüzünüzden bademli bulgur yiyip, hazımsızlık çekip,halsiz kalıp yaptığı spor yüzünden eziyet çekmesin. Sohbeti daha da uzatmanın manası yok. Hayatta başarılar.

@Murat B.

Milyonlarca insan şeker yüzünden organlarını kaybederken 1018 kişi üzerine yapılmış çok kısıtlı bir çalışmayı örnek alabiliyorsunuz. Sırf şekerli beslenmeyi desteklemek uğruna. Diğer bir arkadaşta bir blog sayfasındaki verilerle (sayfa açılmıyor bile orası ayrı) şekerli beslenmeyi destekliyor.

@Koray Uzun

Bulgur pilavı da yüksek glisemik indekslidir mümkünse az yenmelidir. Bilgilerinizin ne kadar az olduğu her yazınızda ortaya çıkıyor.

Öncelikle şunu belirtmek isterim gelmiş geçmiş bütün dünya kupaları şampiyonaları vs bütün sporlarında powerade ve türevleri kullanıyor olsa dahi bu onları masum yapmaz. Milyar dolarlar yöneten şirketler bunlar ülkere benzemezler, ürünlerinin ünlü bir futbolcunun elinde olmasından daha iyi bir reklam yapamazlar. Bir kere eğer bir şey üretilip bütün dünyada tüketiliyorsa daima ona şüpheyle yaklaşın... Neden mi?
1- ilk olarak eğer bir ürün hemen hemen bütün dünya ülkelerinde bulunuyorsa bazı standartlara sahiptir demektir. mcdonalds kfc burger king gibi fast food zincirleri dahil...
2-bu standartın sağlanması için üretilen ürünlerin çeşitli kimyasallara tabi tutulması gerekir. raf ömrünü arttırmak ve kaliteyi sabit tutmak asıl amaçtır.

günümüzde yediğimiz hazır gıdaların yarısından fazlasında mısır ve mısırdan elde edilen ürünler kullanılıyor. bunun en büyük sebebi amerikanın zamanında fast food zincirleri eti ucuza getirsin diye uyguladığı mısır teşvik programlarıdır.

ne tüketirseniz tüketin hangi zararlı maddeyi tüketirseniz tüketin önemli olan bilinçli tüketmek. bütün gün evde oturup evlilik programı izleyip bir yandan mısır patlatıp bir yandan cips ve kola yiyip bir yandan pasta börek yapıp bir yandan ekmeğe abanan ev hanımları için tek bir gram şeker bile tabi ki zararlıdır. evde oturup doktorumu izleyen hanımlar için powerade vs vs gibi hazır şeyler tabi ki zararlı.

ama burada söz konusu olan yüzlerce kilometre bisiklet süren sporculardır. en amatör sporcu bile olsanız bisiklete binince km lerin sonu gelmiyor. diğer sporlar gibi zorla yapılmadığından her anından zevk alındığı için uzun süren bir spor. bu nedenle kaybettiğiniz enerjiyi suyu minerali takviye olarak almak zorundasınız.

sporun ağırlığı ve süresi ile orantılı olarak sıvı ve besin alımı düzenlenmeli. tabi bunun nasıl yapıldığını en iyi diyetisyenler bilir diye düşünüyorum. sonuçta o insanlar akademik eğitim almış ve bu işten para kazanan profesyonel kişiler. her insanın bünyesi farklıdır. ne kadar spor yapınca ne kadar sıvı alınmalı hangi gıdaları spor ile spordan önce ve spordan sonra almalı gibi temel sorunları bu kişilere danışarak halletmeliyiz.

• Beğen
Tepkiler: Koray Uzun
Bulgur 45
Karışık tam tahıllar 45
Kızarmış patates 95
Siyah çikolata 25
Fırında pişmiş patates 95
Pirinç pilavı 85
Badem 15

@Ali Uzel

Ali bey çok uzatmayacağım. Kimya mühendisiyim. Söylediklerinizin büyük kısmı eksik ve hatalı bilgilerden yola çıkarak yanlış sonuçlara ulaşan tezler.

Karbonhidrat dediğiniz şey vücudun lazım olan enerji kaynağıdır. Vücut sırasıyla karbonhidrat,yağ ve protein yakar. Karbonhidrat en hızlı şekilde yakılır, ve vücuttan uzaklaştırılır. Yakabileceğiniz yağ miktarı bellidir, aşırı enerji harcaması protein yakmaya yani kas kaybına kadar gider. Bu da istenen birşey değildir. Düzenli spor yapan birinin karbonhidrat alımını dengeli bir şekilde sürdürmesi gerekir. Şekerin fazlası, eğer ihtiyacınız yoksa zararlıdır. Tıpkı diğer herşey (tuz,yağ,protein vs) gibi.

@Mert E.

Kısa, öz ve net bilgileriniz için teşekkürler.

• Beğen
Tepkiler: Haluk Eke
Geri