Scudo Sports

Powerade zararlı mı?

@Ali Uzel

Benim itirazım yazdığınız, "şeker yakılarak vücuttan atılan bir molekül" değil cümlesinedir. Bu cümle baştan aşağı yanlıştır. Vücut şekeri yakar ve enerji üretir. Az, çok veya hiç alınmaması ayrı bir konudur. Ben bunu tartışmıyorum.
Şeker vücudun bir numaralı enerji kaynağıdır. Dışardan almazsak dediğiniz gibi kendisi üretir. Bu işlemin adıda "glikojenolisis"tir ve çoğunlukla geceleri gerçekleşir. Zaten kendinizle çelişiyorsunuz, madem vücut şekeri yakamıyor o zaman neden üretiyor?
Ben hiç bir cümlemde şeker alınması gereklidir demedim. Ama alırsak vücut yakar, bu kadar basit. Çok alırsak zarar verir, az alırsak hiç bişi olmaz. Zaten isteseniz de istemeseniz de alıyorsunuz.
Şeker dendiğinde, aklınıza profiterol veya muzlu pasta veya baklava gelmesin. Fasulyede de şeker var. Ben yiyorum, vücudumda çatır çatır yakıyor.

Scudo
@Ali Uzel
@Ali UzelTerleyerek atmak (tuz) <> Spor yaparak yakmak (şeker)

İkisini birbirine karıştırıyor olabilir misiniz?

@Abdullah.R

Spor yaparak aldığınız şekeri yakamıyorsunuz. Şekerin yakılması diye bir şey yok.

@Onur Kuzik

Cümle bana ait değildir. Gidip yazan kişiyle tartışabilirsiniz.

Sn. Demirkol şunu dediyse doğru demiş.
@Ali UzelTekrarlıyorum, tuz atmak ile şeker yakmayı birbirine karıştırıyor olabilirsiniz. Zira Sn. Demirkol açık ve net olarak "şekeri terleyerek atamazsınız" demiş, "şekeri spor ile yakamazsınız" dememiş.

@Ali Uzel

Şimdi internet sitesinde kendisinin bir söyleşisini okudum zaten vücudun şekeri yaktığını açıkça yazmış. Zaten bir Prof'un vücudun şekeri yakamadığı gibi bir şey yazması mümkün olmadığını tahmin etmiştim.

Arkadaşlar bunca bilgiye rağmen Ali Bey'in şekere olan düşmanlığı bitmeyecek. Evet şeker riskli bir maddedir fakat televizyonlarda konuşan adamların bu şeker düşmanlığını evde popo büyütmekten başka birşey yapmayan ev hanımları için söyleğini sanırım farketmiyor. Ağır bir spor yapıyoruz buna hiç bir karbonhidrat-şeker dayanmaz. Kaybettiğimiz minerali layıkıyla yerine koymamızın çaresi uzman diyetisyen tarafından oluşturulan ultra sağlıklı perhiz yada powerade gibi gıdalardır. Yada maden suyudur ki gazlı olduğu için yoğun aktivite sırasında rahatsızlık verdiğinden dolayı aktivite sonrasında içilmelidir. Bisiklet sürmeye devam ederken rahatsız olmamak için gazsız içeçecek tercih ediyoruz. Ali Bey lütfen sağdan soldan duyduğunuz bilgilere kutsal kitap gibi inanmayınız. Araştırınız, farklı görüşlere değer veriniz. Bazı şeyleri doğru veya yanlış biliyor olabilirsiniz lütfen açık görüşlü olun. Üzgünüm ama bir kısmına bizzat yazarak katıldığım bu sayfalar süren topiğin tümünü okumam sonucunda sizin bu özelliğinizin biraz zayıf olduğunu düşünüyorum. Yanlış anlamayın sizin tercihiniz tabi, benim düşüncem bu. Adamlar Şampiyonlar Ligi'nde Dünya Kupası'nda lıkır lıkır Gatorade-Powerade içiyorlar onların doktorları doktor değil, gündüz kuşağına çıkanlar doktor. Lütfen sabit fikirli olmayın.

@Ali Uzelİhtimaldir. :))

Sn. Demirkol'un cümlesinin, doğru olsa da, yanıltıcı ve yanlış anlaşılmaya müsait olduğunda hemfikirim.

@Caner Kaya

Siz de lıkır lıkır içmeye devam edebilirsiniz kimse mani olmuyor. Şekerin zararları ortada, şeker yakarak vücuttan uzaklaştırabileceğiniz bir molekül değil. Olsaydı şeker hastalığı olmazdı. Herkes spor yaparak yakardı. En son Türkiye turunda bir grup şeker hastasının da yarışa katıldığını unutmayalım. Şeker sinsi bir maddedir, zararlarını yavaş yavaş gösterir.

@Ali Uzel

Şu cümlenizle artık buraya hiçbir şey yazılmaması gerektiğini ispatlamış oldunuz. Bence bunun üstüne söz söylenemez. Hayatımda hiç bu kadar yanlış bilgiyi bir arada görmedim. Neresinden başlayıp düzeltmeye kalkayım bilemiyorum. Diyabet hastalığını komple yanlış anlayarak devam ettiğiniz hayatınızda başarılar diliyorum. Benden bu kadar dostlar ben kaçar...

@Ali Uzel

Sporcuların içtiği içeceklerin şişesinin üstünde yazan ürün olduğunu zannediyorsanız fazlaca.yanılıyorsunuz. Zirâ şişe reklamı yapılan ürün, içindeki farklı ürün :)

C6603 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

@Caner Kaya

Her doktor doğruyu biliyor demek değildir. Hala karbonhidratlı diyet veren doktorlar var. Tıp dünyasında bile bazı konularda farklı görüşler var. Mesela bir grup doktor kolestrol kalp krizi yapmaz diyor, başka bir grup doktor yapar diyor. İnsanın konu olduğu yerde belirsizlikler hala var. Sporcuların yaptıkları o an için (kendileri için) doğru olabilir. Ama bütün insanlık o şekilde davranacak demek ne kadar doğru?

@Caner Kaya

Yanlış bilgiyse yanlış bilgiyi ispatlamak kadar kolay başka ne var? Buyrun söz sizin... Tip 2 den başlayın isterseniz...

En çok üzüldüğüm de kimya ve biyoloji bilgisi zayıf okuyucuların Ali Uzel'in yazılarına inanma ihtimali. Şeker(glikoz)'un yaşam için gerekliliği tartışılamaz. Olmazsa olmaz denecek bir maddeye zararlı demek de nedir?

Ama çok zararlıymış(!!!) iyi o zaman hepimiz basalım insülin iğnesini düşürelim kan şekerini. sağlıklı sağlıklı yaşarız. bu mudur?

• Beğen
Tepkiler: Caner Kaya
@Bülent Oğuz

Çok iyi bir noktaya değinmişsin. İnsanlar kapitalist pazarlama yöntemlerinin kurbanı oluyorlar.

@Bülent Oğuz

Powerade'i Coca Cola, Gatorade'i ise Pepsi üretiyor. İkisi de dünyanın en büyük 50 şirketi arasında, toplam değerleri 300 milyar doların üzerinde. Dediğiniz şekilde tüketiciyi kandırlarsa ve bu ortaya çıkarsa ne kadar tazminat ödemek zorunda kalırlar bir fikriniz var mı? (yoksa tütün şirketlerinin sigaranın zararlarını sakladıkları için ödemeye devam ettikleri tazminat miktarlarına bakın). Farklı spor dallarında binlerce sporcunun sponsorluğunu yapıyor bu firmalar, bu kadar fazla kişinin bildiği bir şey gizli kalabilir mi?

@Mert S.

Bu satırları yazanin kimya biyoloji bilgisinin ne olduğunu okuduğunu ne kadar anladığını iyi sorgulamak gerekir. Vücut zaten kendi ihtiyacı olan glikozu üretiyor. Vücut glikoz kullanmaz, ihtiyacı yoktur diyen olmadı. Bunun dışardan gereğinden fazla alınması tehlikeli oluyor. Dışardan alınması gereken glikoz miktarı o kadar az ki bunun günde sadece 1 tek kesme şekeri olduğunu söylemişer. Aramızda 1 kesme şekerle yetinen kaç kişi var.

@Murat B.

Yani şirket büyükse ne yaparsa doğrudur yöntemi bir ispat yöntemi mi oldu? Coca-cola gibi şekerli içeceklerin içilmemesi gerektiğini doktorlar bas bas bağırarak anlatıyor.

@Murat B.

Sigaranın zararları ile şekerin zararları aslında çok farklı değil. Kanser açısından bakıldığında şeker de kansere yol açıyor. Zaten şekerin kanser hücrelerini beslediği bilinmeyen bir şey değil. Kanser teşhis yöntemlerinden birisi olan PET taraması kişiye şekerli su içirilerek yapılıyor. Şekere saldıran kanser hücreleri PET taraması ile tespit ediliyor. Kanser var mı yok mu teşhis ediliyor. Hala şeker sigara kadar zararlı değildir diyor musunuz? Ya da şeker için tazminat davası açılmamıştır o zaman şeker zararsızdır diyecek misinz?

@Ali Uzel

Benim bilgim kendime. çok şükür neyin ne olduğunu anlayabilecek durumdayım. Önceki mesajlarda "şeker zararlı" diyip durdunuz. belli ki geçen sürede internet kullanmayı öğrenip biraz araştırma yapmışsınız, yan çizmeye başladınız bile...

hem kim demiş günde 1 kesme şekerin yeterli olduğunu? kaynak belirtebilir misiniz? belirtemiyorsanız lütfen susun artık.

@Ali UzelÜretiyor üretmesine de, gerek şeker üretimi, gerekse yağ yakımı yeterince hızlı olmuyor. Sonuçta ya performansınızı düşürmek veya -mümkünse yavaş karbohidrat ile- desteklemek gerekiyor. Zaten evvelki sayfalarda da bahsedilmiş bundan. Şahsen ben karb desteksiz düşük-orta tempoda yağ yakmaktan yanayım ama...

Bu kış aç karnına 140 km yapmıştım, yağ yakmak için değil, şartlar öyle gerektirdi. 125 km'den sonra kan şekeri dibe vurdu, idrak ve refleks problemleri başladı. Akşam trafiğinin içinde sarhoş gibi gitmeye başladım. Gözlerim kararıyor artık. Eve 15 km kala daldım bir BİM'den içeri, tatlı bir şeyler alıp yedim de anca kendime gelebildim.

Azı karar, çoğu zarar. :)
Dışardan alınması gereken glikoz miktarı o kadar az ki bunun günde sadece 1 tek kesme şekeri olduğunu söylemişer. Aramızda 1 kesme şekerle yetinen kaç kişi var.Şimdi taşlar yerine oturdu. Ben de -1 kesme şeker değil- 8 küp şeker diye okumuştum. Oha demiştim. Koca küpün dibini bulana kadar şeker komasına girerim. 8 küp!! Meğer kesme şekermiş... :)

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
Geri