Scudo Sports

Powerade zararlı mı?

Antremanın sonunda kullanıyorum diyen arkadaşlar olmuş. Bu tarz içecekleri antremanın ortasında almak önemli. Zira antremanda ilk yarıda mevcut stoklar kullanılıyor. Sonrasında dengenin sağlanması için alındığında yararı var. Profesyonel yarışçıların mutlaka elektrolit dengesine dikkat etmesi gerekiyor. Antreman sırasında kaybedilen sıvının bir şekilde alınması gerekiyor, bunun yanında elektrolit dengesinin tekrar sağlanması açısından powerade tarzı içecekler hem sıvı kaybı hem elektrolit dengesi noktasında yarar sağlamaktadır.
Performansa etkisi var mı diye sorabilirsiniz. Benim antremanlarımda ben olumlu etki aldığımı söyleyebilirim. Tabii ki sadece powerade aldım antremanım iyi geçti diye birşey yok. Beslenme bir bütündür ve tek bir şey sizi demir adam yapmaya yetmez. (keşke öyle olsaydı) :)

Scudo
Bana kalırsa sadece lezzetli bir içecek, az enerji veriyor olabilir ama içince insan sanki yokuşu daha iyi tırmanıyor :D

Kaybettlğim mineralleri de doğal yollardan geri kazanmak isterim :)

arkadaşlar olay beyinde bitiyor aslında. Aslında bir çogumuz powerade içince kendimizi daha zinde daha güçlü hissedicegimizi düşünüyor. Aslında powerade yi içince beyinen kendimizi hazırlıyoruz daha hızlı giymeye daha seri hareketlerde bulunmaya teşfik etmemizi saglıyor bence. Sizce iyi dinlenmiş bir vücutmu yoksa powerade kullanmış bir vücutmu daha iyi performans saglar?

• Beğen
Tepkiler: emre özbay
@Şevket Şahin
Şevket bey bu üründe kalori çok yüksek. Eğer kilo almak için spor yapıyorsanız iyi bir seçim olabilir.Sıvı olarak alınan takviyelerde emilim hızlıdır. Bir anda vücuda bu kadar enerji yüklemesi ancak çok ağır antremanlarda gerekli olabilir.
Protein miktarı da oldukça fazla. Bu içeceği bir tek seferde içeceğinizi düşünerek tamamının bir seferde emilemeyeceğini ve emilemeyen kısmın vücuttan atılacağını düşünüyorum.
Kas gelişimi için sadece protein değil bunun yanında yardımcı amino asitlerin de alınması faydalıdır. Bunun için protein takviyelerinde içerdiği protein dışında mutlaka diğer bileşenlere de bakılmalıdır. Proteinin özümsenmesinde verimi arttıran bu takviyeler olmazsa olmazlardandır.

Eğer antreman sırasında bu tarz bir enerji desteğine ihtiyaç duyuyorsanız emilimi daha uzun süreye yayacak takviyeler alabilirsiniz. Profesyonel bisikletçilerin kullandıkları protein barları vardır. Bunlar bar başına yaklaşık 250-300 kalori enerji veriyor ve dengeli bir emilim sağlıyor. Ayrıca protein verimini arttıracak bileşenler de içermekte. İmkanınız varsa bunlardan kullanmanızı tavsiye ederim.

Ben bu tarz destek maddeleri beğenmiyorum. Protein açısından yüksek evet ama bazı bu tarz ürünler ile bol miktarda sıvı tüketmek gerekiyor ki bisiklet sürüşü esnasında cok istemediğimiz bişi.

Powerade olayına geri dönecek olursak. Powerade mucize değildir "Enerji" vermez!! Yalnızca enerjinizi korumanıza yardımcı olur. yoksa elbetteki iş sizin kondisyonunuza kalmış...

Bence uzun turlarda yorulunca kullanmak için harika bir içecek, emilimi kolay olduğu için hemen insanı kendine getiriyor, ben böyle hissettim. Bunun dışındaki enerji içeceklerini falan kesinlikle önermem ben, yoğun fiziksel aktivitenin sonrasında olsa bile.

Tabi ki en güzeli herşeyi en doğal haliyle alabilmek, ama sözkonusu spor olduğu zaman böyle pratik şeylere ihtiyaç duyulunuyor.

• Beğen
Tepkiler: girmasek
Zaten,esas sporcu içeceği bence üzüm pekmezi :) Şahsen ben yararlarını çook görüyorum ;hem bitkisel bi gıda olmasına rağmen protein grunundakiler kadar da güç veriyor.

Powerade'in , içerdiği aspartam* dışında zararlı bir ürün olduğunu düşünmüyorum , powerade enerji içeceği değil bildiğim kadarıyla , içeriğine bakılırsa antrenmanda yaşanan su mineral kaybını dengeleme amaçlı bir ürün .

*aspartam : Bir tür yapay tatlandırıcı , İngiliz Avam Kamarası bu maddenin kansere yol açabileceği uyarısında bulunmuş ve maddeyi içeren ürünlerin satışının yasaklanmasını istemiştir. (İtalya'da fareler üzerinde yapılan deneylere dayandırılarak )

Kendi Tarifim :

Antrenmandan önce ; iki yemek kaşığı pekmez , iki tatlı kaşığı bal , bir parça çikolata

Antrenmandan sonra ; 1 tane muz , bir parça çikolata , iki tane kornişon turşusu :) bir avuç fındık fıstık badem ... ( yanında bol su )

powerade ve türevi içecekler İSOSTAR adlı " profesyonel sporcu" içeceğinin amatör spor yapan kişilerin kullanmasına yönelik hale getirilmiş halidir. izotoniktir.kullanım normlarına uyuldugu taktirde hiçbir zararı yoktur. aksine sporla kaybedilen bazı minarellerin geri kazanılmasını sagladıgı için faydalıdır bile. ayrıca kıyaslanabileceği tek sıvı altenatifi "dogal maden suyu" dur. bu tarz bi içecegi ; bize enerji versin diye tükettiğimiz pekmez, çikolata, fındık,fıstık tarzı gıdalarla karsılastırmak dogru değildir. sonucta dünyanın en güçlü gıdasını bile kullansan idmanın sonlarına dogru düsen minarel elektrolit seviyeni yenilemezsen kocaman bi hiç olursun. Tabiki üretici firma son derece antipatik geliyor kulaga. Ama bu saglıksız bir ürün oldugu anlamına gelmez. tabi birde fiyatı var ki insanı direkt sinirlendiriyo:)
sonucta ben, bütcem elveriyor ise ve gercekten ihtiyac duyarsam kullanırım. ama dediğim gibi alternatifsiz bir ürün değil.

Enerjiden öte kaybedilen mineralleri almak için kullandığım bir içecektir...Yolun profiline göre tüketmeyi tercih ediyorum..Yol çok çıkışlı ise muhakkak yanımda taşıyorum ve bittiğinde tekrar alıyorum.Düz bir yol için sadece su ve soda,yani burdaki kıstasım yolun profili..Herkesin yokuş anlayışı farklıdır benimde farklı çok yorucu çok üstün bir performans sergileyeceğimi tahmin etmiyorsam kullanmıyorum...Ankara çevre yolu ve gidiş geliş 150 km üstündeki yollarda kullanıyorum

@MeLiSBuRCu

Melis antrenmandan önce tükettiğini yazdığın ürünlerin hepsi basit şeker. Kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir aynı hızda da düşürür. Maksimal kalp atım sayının %60-%80 arası yapacağın antrenmanların için bu beslenme ürünleri pek doğru değil. Tam tersi antrenman sonrası iyi gidebilirler...

Powerade konusuna gelince pek sevmem kendilerini. Dehidratasyon için yararlı olabilir. Elzem bir içecek değil neticede...

İzotoniklik konusunda bahsedilenler yanlış olmuş. İzotoni emilimi kolaylaştırmaz. İzotonik demek kan ve gözyaşı ile eş ozmotik basınca sahip olmak demek.
Bunu şöyle açıklayalım. Denize girdiğimiz zaman ellerimiz buruş buruş olur. Çünkü deniz izotonik değil hipertonik tir. Deri suı kaybeder buruşur.

Hipotonik ise vucuttan daha az ozmotik basınçtaki çözeştilerdir. Eğer kanımız şu ankine göre daha hipotonik olsa eritrositler(alyuvarlar) şişip patlar.

İzotonikliğin avantajı vücudun kaybettiği su ile hücrelerin girdiği hipertonikliğin replasmanıdır.

Ürünü tüketmiyorum. Karşı değilim. Eğer bulunduğum yerde böğürtlengillerden bir bitki görürsem yaprağını yerim. Isırgan otu bulursam yerim. Bol su içerim. Gerekli mineraller bitkisel ürünlerden çok güzel karşılanabilir. Bu tarz yapay şeylere bağımlı olmamak gerek.

• Beğen
Tepkiler: Uğur Demirtaş
@Oksal Özdöl

Antrenmandan 3 saat kadar önce bileşik şeker tüketiyorum zaten , bu saydıklarım 30-45 dakika öncesinde senin de söylediğin gibi hızlıca kanıma karışması ve enerji patlaması yapması için tükettiklerim . Aynı zamanda kreatin monohidrat , bcaa ve arginin kullanıyorum . Son olarak ; antrenmanım en fazla 1 saat sürüyor ...

Dogal karışımlar kullanmak bana daha mantıklı geliyo,
normal turlara çıktıgimda bir suluga ice tea digerine su dolduruyorum bence iyi gidiyo, sadece ice tea icerseniz yine iyi gidiyo ama biraz hizli tempoda hizli nefes alis veristen seker orani sizi rahatsiz edebilir yani hizlanicagnizda suya donmek daha iyi, benden bukadar :))

Takım arkadaşım, Şafak Atilla Akpınar'ın dediği gibi;
yol profiline göre powerade alıyoruz yada almıyoruz, zaten performansa dayalı bir ekibimiz olduğu için mecburi bu içeceği barındırıyoruz. 150km+ performans olduğu için grubumuzdaki bütün üyeler kullanıyor. Severek kullandığım bir içecek.
Şahsi fikrim; sporcu içeceklerinin, içeriğinin benim için hiç bir önemi yoktur. Günümü kurtarıp tempoma bakarım. Birde önde giden hocamı yakalamaya,

Bir çok içeceği kullandım, Powerade benim için en uygunu.

Tavsiyem: Antremana çıkmadan önceki gece, yatmadan tüketiyorum " 1 adet redbull ve 100gr. fındık badem karışımı" antreman zamanınızı yada yüklenme sürenizi uzatabilir. Vücud yapınıza bağlı...

uzun turlarda aşırı terlersem ki ben diğer arkadaşlara göre daha çok terlediğimi düşünüyorum yıkım derecesinde halsizlik ve baş dönmesi başlıyor.Powerade içersem kendime geliyorum.Diğer enerji içecekleriyle hiç aram yok.Diyare yapıyor.

Powerade icmende bir sakinca yok. Gatorade urunlerini egzersiz oncesi, egzersiz suresince ve sonrasinda olarak 3'e ayirdi yakinda Powerade'da onu takip eder.

Ciddi egsersiz yapanlar icin, suya karistirabileceginiz toz seklinde sporcu icecekleri var, en iyi markalar Zipvit, Accelerade and EFS 1st. Bu urunlerin icinde Proteinde var, bacak yanmasini aliyor ve egsersiz suresince ve sonrasi kasilmalar olmuyor. Ben 1,5 sene once kullanmaya basladim, hizli, tempolu 100km sonrasinda dus alip disari cikiyorum. Onceden ayni mesafede, ayni tempodan sonra muhakkak dinlenmem gerekirdi. Bu urunlerde dikkat edilmesi gereken nokta kolestrol icermesi. Accelerade bildigim kadariyla iclerinde en az kolestrol ve yeterli protein iceren marka.

Bu arada cok enteresan yorumlar var :)

• Beğen
Tepkiler: enzo
benim için tek enerji içeceği 1 suluk dolusu limonlu sudur :D 1 tam limonu sıkıp 3-4 tanede şeker attımmı bide yolluk olarakda su niyetine aldımmı uçuruyo beni :D yani su yerine limonlu su içiyorum hem susuzluğumu gideriyo hem %100 doğal hemce enerji :D

@Alper Döker

Ben bu formüle biraz daha ilaveler yapmıştım.. Alper az da olsa yaklaşmış :)
Bir litre için formülüm:
2 adet portakal sıkılır..
1 adet limon sıkılır...
1 çay kaşığı sofra tuzu ilave edilir...
3 tatlı kaşığı toz şeker ilave edilir..
tüm karışım 1 litreye su ilavesi ile tamamlanır..
var ise iki adetlik 500 cc suluğa bölünür..
yok ise 1 litrelik de olur.. (artık ayarlayın bişi)
afiyetle içilir...

gatoyu da.. power'ı da cebinden çıkartır.

denemesi 1-2 lira kadar tutar :)

Geri