Scudo Sports

Power metre hakkında kampanyalar yenilikler indirimler, satmayı ve almayı düşünenler

Herkese keyifli forumlar, sram red 22 quartz sız ayna kol kullanıyorum. Zamanında bütçemi yetirememiştim ve güç ölçerli alamadım.. Şimdi hele imkansız. Bu yüzden daha ekonomik yollu güç ölçer arıyorum. Garmin in pedal dan, pedal platformundan ölçen versiyonları var. Bende zefal in pedalı var ve garmin 3 ün pm mili ile bendeki pedalın milini çalıştırmam mümkün mü? Cycplus m1 yol bilgisayarı kullanıyorum, eşlenmede sorun olur mu?

Scudo
Herkese keyifli forumlar, sram red 22 quartz sız ayna kol kullanıyorum. Zamanında bütçemi yetirememiştim ve güç ölçerli alamadım.. Şimdi hele imkansız. Bu yüzden daha ekonomik yollu güç ölçer arıyorum. Garmin in pedal dan, pedal platformundan ölçen versiyonları var. Bende zefal in pedalı var ve garmin 3 ün pm mili ile bendeki pedalın milini çalıştırmam mümkün mü? Cycplus m1 yol bilgisayarı kullanıyorum, eşlenmede sorun olur mu?
Garminin shimano pedal dönüştürücü kitleri olduğunu biliyorum ama senin elindeki pedal ile uyumlu olurmu bilemem. Telden bahsettiğiniz pedal için aratma yaptım ama o pedala dair dönüştürücü kit'i çıkmadı varsa ben göremedim. Yol bilgisayarı konusunda ise, Ant+ ve Bluetooth destekliyorsa çalışır. Ayrıca Garmin pedal yerine Assioma pedal öneririm.

Garmin pedallar 3 farklı kilitle uyumlu olabiliyor: Shimano SPD (mtb pedalları), Shimano SPD-SL (yol) ve Look KEO (yol). Bunların haricinde bir kilitle kullanmak mümkün değil. Pedal gövdelerini değiştirerek bu 3 seçenek arasında değişiklik yapmak mümkün.

Assioma ise Look KEO (yol) ve Shimano SPD-SL (yol) ile uyumlu. MTB için henüz bir modeli yok. Shimano SPD-SL modeli pedal gövdesiz alınıp elinizdeki Shimano pedal gövdeleriyle kullanılıyor (Dura-Ace hariç).

İki marka da sadece sol taraf güç ölçecek şekilde alınabiliyor. Ama bunu tavsiye etmem.

Teknik olarak Assioma daha üstün bir dizayn. Tek eksiği Shimano pedallar için olan modelinde pedal açıklığı (q-factor) biraz fazla. Fiyat olarak da Garmin'e göre çok daha uygun (1100 euro vs 580 euro). Garanti için TR şartlarını bilmiyorum, Garmin yerel dağıtıcı sebebiyle daha iyi pozisyonda olabilir.

İki marka da sadece sol taraf güç ölçecek şekilde alınabiliyor. Ama bunu tavsiye etmem.
Kusura bakmazsan burda tam olarak ne demek istediniz acaba biraz açarmısınız, anlayamadım da. :)

Kusura bakmazsan burda tam olarak ne demek istediniz acaba biraz açarmısınız, anlayamadım da. :)
Tek taraflı ölçüm yapan (genelde sol) güç ölçer kullanmayı tavsiye etmem. Bu konularda uzman olan kimse de etmez. Ama ekonomik sebeplerle çekici gelebiliyor tabii.

• Beğen
Tepkiler: SerdarCYCoo2Bursa
Tek taraflı ölçüm yapan (genelde sol) güç ölçer kullanmayı tavsiye etmem. Bu konularda uzman olan kimse de etmez. Ama ekonomik sebeplerle çekici gelebiliyor tabii.

Genel de çift taraf gereksiz gözükür. Bir fiziksel probleminiz varsa (sakatlık vs) dengelemek için yol göstermesi amacıyla çift taraf önerilir. Sağ değil sol taraf olmasının sebebi de sağlaklar genelde az bir miktar sağ bacaklarıyla daha fazla güç üretir. Solu ölçerek asgari güç verisi sunmak içindir.

• Beğen
Genel de çift taraf gereksiz gözükür. Bir fiziksel probleminiz varsa (sakatlık vs) dengelemek için yol göstermesi amacıyla çift taraf önerilir. Sağ değil sol taraf olmasının sebebi de sağlaklar genelde az bir miktar sağ bacaklarıyla daha fazla güç üretir. Solu ölçerek asgari güç verisi sunmak içindir.
Ya adam solaksa benim gibi.

• Beğen
Tepkiler: Ahmet TOPAL
Tek taraflının alternatifi çift taraflı değil, toplam gücü ölçen cihazlar. Aynakol veya arka göbek bazlı cihazlar çift taraflı değil ama toplam gücü ölçer. Toplam gücü ölçen bu cihazlar yeterlidir, iki tarafı da ayrı ayrı ölçen cihazlar sırf bu sebeple alınıyorsa bence de gereksiz. Bir sakatlık varsa güç ölçer yerine çok daha öncelikli işler var yapılması gereken.
Tabii uyumluluk, fiyat vb gibi sebeplerle çift taraflı cihazlar alınır, eldeki güzelim aynakolu atmamak için pedal almak vb gibi. Bir kere alınınca da çift taraflı ölçümün faydaları var tabii. Ama sırf onun için yatırıma gerek yok.

Sol olmasının sebebi genel olarak maliyet. Aynakol kollarını güç ölçere çevirmek sol taraf için çok daha hesaplı. İlk öyle başlayınca öyle devam etti.

• Beğen
Sağ ile sol bacağınız arasında çok güç farkı varsa zaten sol dizinizi yakında elinize alırsınız.
Powermetre kullanmadaki amacım uzun çıkışlar ve performanslı sürüşlerde limitimi aşmadan sürebilmekti. Onu da sağladım.hem siyasi görüşüme de uygun 😁

Bu arada yeri sırası mı bilemiyorum ama; assioma kullanıyorum. Sağlağım ve sürekli sol/sağ dengesi %51-52/%49-48 çıkıyor. Sağlak olmama rağmen nasıl sol daha baskın çıkıyor, hala anlayabilmiş değilim. Çok fark olmadığı için, üstünde durmuyorum. (umarım kötü etmiyorumdur... 😅)

• Beğen
Tepkiler: Ahmet TOPAL
Bu arada yeri sırası mı bilemiyorum ama; assioma kullanıyorum. Sağlağım ve sürekli sol/sağ dengesi %51-52/%49-48 çıkıyor. Sağlak olmama rağmen nasıl sol daha baskın çıkıyor, hala anlayabilmiş değilim. Çok fark olmadığı için, üstünde durmuyorum. (umarım kötü etmiyorumdur... 😅)
Benimde genelde sol %51 sağ %49. Sürüşlerde dikkatimi bu yöne verdiğimde %50-%50 çıkıyor tabiiki oda kısa sürüşlerde. Bu konuda araştırma yapmıştım ve %50-%50 proların bile bazen yapamadığını %1 orana bizim gibi aktif amatörlerin takılmamasını söylüyordu. Videoyu bulursam eklerim buraya

"Bir sakatlık, ağır operasyon gibi bir geçmiş varsa bacakla ilgili, güç farkını görüp dengelemek adına verimli olur, ama olimpik hedefler yoksa şart değil" kliplerini ve yazılarını oldukça fazla gördüm. Form tuttukça ideal FTP değerine yaklaştıkça dengeye yaklaşılıyor.

%1-2 fark ihmal edilebilir. Ama tek taraflı kullanıp farkında olmadığınız %3 güç farkı varsa cihaz bunu bildiğiniz üzere 2 ile çarpıyor, %6 fark 300 Watt FTP'ye sahip birinde ciddi bir dengesizlik sayılır.... gibi konular. Pro olma yolundaysanız tavsiye ederim ;)

PM alıp sadece anlık veya ortalama watt bakıyorsanız, 20 dk FTP dışında verilerle ilgilenmiyorsanız zaten para verip almayın. Cihazı çok düşük kapasiteyle kullanmak demektir bu, Joe Friel The Power Meter Handbook kitabını her okuduğumda başka bir güzellik buluyorum.

Mesela kritik power (CP) konusu veya burning matches (Watt prime), kaç atak çekecek yakıtınız var gibi konular altın değerinde. 1 yıllık verinizi TP veya GoldenCheetah ile analiz edince başka bir boyuta geçiyorsunuz

"Bir sakatlık, ağır operasyon gibi bir geçmiş varsa bacakla ilgili, güç farkını görüp dengelemek adına verimli olur, ama olimpik hedefler yoksa şart değil" kliplerini ve yazılarını oldukça fazla gördüm. Form tuttukça ideal FTP değerine yaklaştıkça dengeye yaklaşılıyor.

%1-2 fark ihmal edilebilir. Ama tek taraflı kullanıp farkında olmadığınız %3 güç farkı varsa cihaz bunu bildiğiniz üzere 2 ile çarpıyor, %6 fark 300 Watt FTP'ye sahip birinde ciddi bir dengesizlik sayılır.... gibi konular. Pro olma yolundaysanız tavsiye ederim ;)

PM alıp sadece anlık veya ortalama watt bakıyorsanız, 20 dk FTP dışında verilerle ilgilenmiyorsanız zaten para verip almayın. Cihazı çok düşük kapasiteyle kullanmak demektir bu, Joe Friel The Power Meter Handbook kitabını her okuduğumda başka bir güzellik buluyorum.

Mesela kritik power (CP) konusu veya burning matches (Watt prime), kaç atak çekecek yakıtınız var gibi konular altın değerinde. 1 yıllık verinizi TP veya GoldenCheetah ile analiz edince başka bir boyuta geçiyorsunuz

Bende Rotor Inpower var sol taraftan ölçüyor. Neye bakıyorum, 3s ortalama ve genel ortalama. Başka veriye ihtiyaç duymuyorum. Trainera bağladığımda aşağıdan Rotor'un Torque 360 uygulamasını açıyorum basma bölgelerindeki performansımı kontrol ediyorum. Arada bi ftp testi, ne durumdayım diye. Rotor'dan önce Powertap P1 kullandım, açıkçası bakmıyordum bile dengeye. Arkadaşımda Vector 3 çift taraflı var. Ayakta pedallama süresi gibi değerler de veriyor olsa bile, işin o ilk aldığındaki heyecanı geçince bakılmıyor. Sürüş bitince ortalama kaç watt basmışım, ağırlıklı ortalama ne, bitti.

Veriler den daha önemlisi verileri okuyabilmek.
Gelişim için çok önemli

Anladığım kadarıyla PM kullanımı ve tartışmaları bizim piyasada da zirveye ulaşmış durumda. Sizi çok zor günler bekliyor arkadaşlar :)
Antrenman tartışmalarına 2000'li yıllarda girmiş, PM kullanımı ve tartışmalarına 2012'den beri katılan emekli bir üyeniz olarak bu işin çok ömür yediğini söyleyeyim. Zamanla birçok bariz gerçeği farkedeceksiniz ama o zamana kadar sürüyle hata, tartışma, kamplaşma, aldatılma vb yaşamanız gerekiyor.
Elimden 20 civarı PM geçti, 3-4 farklı yazılım, portal vb kullanıyorum, tüm bisikletlerimde ve trainerlarımda PM var, bu konuda gerçek uzman olan tiplerle epey iletişimim de oldu. Size iki gerçeği şimdiden söyleyeyim:
1) PM ile gerçekten doğru veri almak kolay değildir. Çünkü üreticilerin uymaları gereken bir standart yok. %1 tutarlılık? Neye göre? Hangi ölçüm tekniğine göre? Belli değil.
2) Medya yoluyla ulaştığınız bilgiler veya öneriler anlamsız pazarlama süreçlerinin sonucu ve pek işe yaramayacak bilgiler. Hatalarla ve ürün gazlamalarla dolu satış içerikleri kafanızı hurafelerle doldurur. Bu en büyük dergiler için de popüler bloggerlar için de böyle. Derinlemesine(!) test yapan gplama veya dcrainmaker vb için de böyle. Bunlar çok detaya iniyor gibiler ama asla güçlü firmaların ayağına basmazlar. Satış sisteminin bir parçası hepsi.

Tipik 20 dk dışındaki değerler de göz önüne alınabilir, sprint, kısa zamana karşılar... 1, 2, 5 dk verilerinin takibi ve onları geliştirmek gibi. Yarışlarda bu kısa sürelerdeki güçler belirleyici oluyor, çoğu GF yarışında 3-5 dk'lık bir tam güç efor ile yarış kopuyor, keşke biraz daha nefesim veya gücüm kalsa da o grubu kaçırmasaydım diyenler az değil :)

Dosya_000.png

Tipik 20 dk dışındaki değerler de göz önüne alınabilir, sprint, kısa zamana karşılar... 1, 2, 5 dk verilerinin takibi ve onları geliştirmek gibi. Yarışlarda bu kısa sürelerdeki güçler belirleyici oluyor, çoğu GF yarışında 3-5 dk'lık bir tam güç efor ile yarış kopuyor, keşke biraz daha nefesim veya gücüm kalsa da o grubu kaçırmasaydım diyenler az değil :)

293509 dosyayı görüntüle
Hocam benimde peak power, ve alt kategorileri düşük. Pek sprint antrenmanı yapmıyorum bundan kaynaklı sanirim.

Screenshot_20220825-103256_Connect.jpg
Screenshot_20220825-103313_Connect.jpg

• Beğen
Tepkiler: sccetin ve lrfan
Hocam benimde peak power, ve alt kategorileri düşük. Pek sprint antrenmanı yapmıyorum bundan kaynaklı sanirim.

"Eğer hedefte GF yarış vs. varsa 1 dk'lık intervaller üzerinde durulabilir" gibi bir yorum çıkarılabilir buradan, zira en geride tarihli olan o.

Ama şu var: Hedef ve amaç nedir? Buna hizmet edecekse PM güzel bir ürün ;)

Geri