Scudo Sports

Pinarello Dogma World Champion Dura ace 9000 Cosmic Sl Vs Giant Propel Ultegra

Hangi Bisiklet ?

• Pinarello

• Giant

• Toplam katılım
    28
Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
@Raşit S
Otomobil sporlarıyla bisiklet sporunu donanım yönünden karşılaştırmak hata olur. Kendim motosiklet ve yarışlarıyla biraz ilgilenen biriyim. Tabi bisiklet testleriyle de. Birinde teknoloji neredeyse her yıl yenilenip gelişirken diğerinde ise aynı kalıyor. Bisiklet çift üçgen kuralından bir adım ileri gitmiş değildir. Karbon kadro ve Super Record bisikletin gelip dayandığı nokta bu. Daha ilerisi var mı?:)
Standart bir sporcunun altına Scott Addickt Di2 verelim. Hatta bu bisiklet integral ABS'li olsun. Diğer bisiklet ise 105 donanımlı karbon Salcano, sürücüsü ise Cancellara. Sizce kim kazanır?
Aklıma gelmişken Adidas'ın beyinlerinden birinin güzel bir sözü var onu yazayım: ''Hiç bir ayakkabı ya da elbise yarışı kazandıramaz. Yarışı kazandıran sporcunun kendi başarısıdır. Bazense yarışı binde bir gibi küçük farklar kazandırır. İşte biz bu küçük farklar için uğraşırız." Aynı yıl olimpiyatlarda Adidas'ın yüzücüyü binde bilmem kaç daha hızlı yaptığı iddasındaki mayosu yarışı kazanamadı. Tuhaf isimli bir mayo giyen yarışçı kazandı;)
Kişisel ve takım performansının önemli olduğu bisiklet gibi sporlarda sporcu her şeydir. Ekipman ise çok sonra gelir.

Scudo
Şu çakma denilen kadrolara biraz yakından bakalım;

Adem Koçay
2013 Türkiye Master B Kategorisi Türkiye Şampiyonu
O bir "çakma" kullanıyor. ;)

http://i1239.photobucket.com/albums/ff506/w116/ADEMKOCcedilAY_zps7a9b5027.jpg

Aslan Eren
Çeşitli dereceleri & podyumları vs mevcut. Bunları "çakma" bisiklet ile yaptı. "inanabiliyor musunuz?"

http://i1239.photobucket.com/albums/ff506/w116/ASLANEREN_zps4d17724d.jpg

İpek Öztosun
Yoruma gerek yok. Madalyaları "çakma" kadrosuyla alıyor. Yani o da çakmacı. :)

http://i1239.photobucket.com/albums/ff506/w116/1300PEKOumlZTOSUN_zps772113ca.jpg

Zülfü Karabulut
Podyumdan inmiyor. "Çakma" kadro kullanıyor...

http://i1239.photobucket.com/albums/ff506/w116/ZUumlLFUumlKARABULUT_zps3e88153e.jpg

Onur Can Alp
Eski Balkan Şampiyonu. Tabiiki "çakma" kadrosuyla yarışıyor...

http://i1239.photobucket.com/albums/ff506/w116/ONURCANALP_zps26beb1e3.jpg

Bu fotoğrafların altına bir de şu bilgiyi eklemem gerekiyor. Bazı arkadaşların "çakma" dediği kadrolar ayrı, kaliteli "replika" diye tabir edilen kadrolar farklıdır. Daha önceki mesajımda wikipedia linkini atmıştım. Fake ile replica farklı kavramlar. Yukarıda derece yapan arkadaşların kadroları kaliteli replikalardır. Bende onlardan kullanıyorum. gayet memnunum.

Türkiyede kaliteli replikaları getiren şuan için Haytabike var. Yukarıdaki replikaları arkadaşlara sağlayanda Ömer Hayta'ır. Onun haricinde ucuz çakmaları getirip kullanan, kıran bolca mevcut.

Bizim milletin huyudur, en çok bilmediği konu hakkında konuşur. Bu arkadaşlara güzel bir cevap olmuştur umarım. Hatta "çakma kadro" hakkında iyi bir referans yazı oldu... :) Gerektiğinde kopyalayıp yapıştırmalık.

Selam Mustafa,

Doğru diyorsun:) 2-3 tane ekledim.

http://imageshack.com/a/img836/7020/p0c6.jpg
http://imageshack.com/a/img842/8941/o0th8.jpg
http://imageshack.com/a/img837/2224/72if.jpg

Herkesin fikrine saygı duyuyorum eğer kalbini kırdığım abilerim kardeşlerim varsa özür dilerim herkesin fikrini aldım ve tarafsızdım fikir olarak ise bisiklet değiştirme işinden vazgeçtim başka sebeblerde var açıklamak istemiyorum lütfen hak verin ama bu konuya değerli vaktini ayıran herkese ayrı ayrı teker teker teşekkür ediyor ve saygılarımı şükranlarımı sunarım KONU KAPTILARBİLİR.

• Beğen
Tepkiler: Aytuğ Ş.
üzülerek belirtmeliyimki, sporculuk donemlerimizde hiçbir yedek parça bulamadığımız gibi binbir güçlükle imkansızlıklara rağmen yarışlar koştuk, çok hakkımız yendi, bazı yurtdışı yarışlarına gidemediğimiz oldu, arkadaşlarımızın bır cogu en azından benım yaşıtım olanlar spor u bıraktı, bırakmayanlar da ucundan köşesinden bıseyler yapmak ıcın gençlik spor mudurluklerınde antrenor olarak gelecegımız cocuklar ıcın kendılerıne saglanmayan imkanlar yaratma peşine dustuler, biz Supradyn diye BONİBON şekeri verilen, İSOSTAR diye Tang içirilen bisiklet satıcılarını gördük, ülke temsil ederken kırdığımız arka aktarıcının ucretini ödedik ... Yani zamanın'da çok ama çok öpüldük, hemde hepinizin tanıdığı bildiği firmalar isimler tarafından.

Mağazamıza gelen görürki, duvarlarımızda CANCELARA değil NAZIM BAKIRCI vardır, ONUR vardır YİĞİT vardır BARLAS KAZANCI vardır, BERRİN vardır, var oğlu vardır...

Düşmanımız vardır illaki, biz bilmeyiz bilsekte iplemeyiz bizim için yaptığımız iş önemlidir, işimize bakarız insanların hakkımızda yaptıkları eleştirileri insanlık vasfı altında yapılanları dinleriz, burnu havada olan tipleri iplemeyiz, son zamanlar forumlarda okadar çok şey yazılıp çiziliyorki, hatta profesyonel bir sporcu olmak için bisiklet sürmenize bile gerek kalmıyor, şu forumda yazılanları okusanız direk profesyonel olabiliyor işin ehli adamlara ders verebiliyorsunuz ...

Herkes altında 10 larca karbon kadro kırmış 1000 lerce yarış koşmuş gibi teknik temel bilgiye sahip, kadronun esnemesını hesap edebılen ama jant telinin nekadar esneyeceğinden bi haber insanlar burada karbon mühendisi gibi, anlatım yada copy paste yapabiliyor. Bilgi doğru paylaşıldığında bilgidir diye birşey kalmadı yazılan herşey dogru yada yanlış paylaşılır oldu.

Replica kadroya birçoğunuz karşı fakat bır kısmınız ise KİNLİ, NEFRET DOLU, Birçoğunuz binmediği halde yorum dahi yapabiliyor, Türkiyedeki EN GÜÇLÜ SPORCULARIN altında çünkü herbiri altın gibi insanlar ve BAŞARILARIYLA TURKIYENIN GURURUNU AY YILDIZINI TASIYAN bu insanlar ancak REPLİCA alabilecek kadar para kazanabılıyorlar...

BUGÜN TEMSİLCİLİĞİNİ YAPTIĞI İÇİN GURURLA REPLİCA İLE AYNI KEFEYE KONMAYACAK BİSİKLET İÇİN MUHTEŞEM GİRİŞ YAPAN TEMSİLCİ ARKADAŞ A SORMAK LAZIM, MARKA OLARAK TEMSİL ETTİĞİN FİRMA BUGUN HANGİ TÜRK SPORCU ICIN BİR BİSİKLET VERDİ, HANGİSİNE SPONSOR, VEYA BU MARKA TURKIYE DE HANGI YOL YARIŞ TAKVIMI ICIN BIR CALISMA YAPTI.... ???

Herkese çok teşekkür ederim, DİP NOT: İtalyanca teşekkür ederim ama ingilizce yazabılırım ;)

@Tuncay Üner

Bu kisilerin basarilar kazanmis olmalari bu kadrolarin "cakma" oldugu ve bir gun ansizin cotarank diye ortadan ikiye ayrilabilecegi gercegini degistirmiyor. Karbon fiber kompozit teknolojisi, oyle "bakin nice yigitler ne basarilar kazandilar" teziyle cozulebilecek kadar basit degildir. Kusura bakmayiniz, hangi karbon ureticisinin, ne kosullarda, hangi kalite sartlarina uygun olarak urettigi belli olmayan bir kompozit kadroyu kalkip kazanilan basarilar uzerinden ovmeye calismak komik oluyor. (20.000 dolar yerine 200 dolara alabileceginiz Vacheron Constantin saat de zamani pekala gosteriyor demek gibi birsey)

Ama is tepesinde oturdugumuz kadro olunca saat kadar masumane olmuyor is. Kadronun karbonunun sahip oldugu ozellikler nedir, high modulus mu, dokuma mi unidirectional mi, recine kalitesi nedir vs. sorularina dizgun cevap alabilecegim bir muhattap bulamadigim hic bir karbon kadroya guvenmem.

Ayrica replika sozcugunun anlamini yanlis biliyorsunuz, bir urunun replika olabilmesi icin gercek marka sahibi tarafindan lisanslanmis olmasi gerekir, bahsedilen kadrodan mesela Pinarello'nun haberi oldugunu sanmiyorum.

Bir urunun sahtesi 10.000 yerine 300 tl'ye satilinca "cakma" 6000 tl'ye satilinca "replika" olmuyor. Uzakdogulu sahte saat saticilarinin, pahali isvicre saatlerinin sahtelerini satabilmek icin piyasada kullandigi bu "replika" teriminin ici bosaltilmasa iyi olur.

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

@Mert E.

Sizinde 3 dakika sonra kalp krizi geçirip öleceğiniz belli değil bayım, bir gün ansızın kalpten ölebilme ihtimaliniz çok yüksek, çünkü ölebilme ihtimaliniz %100 gerçek ve gerçekleşecek bir ihtimaldir. Reçine kalitesinden bahsettiğinize göre kimya konusunda epey bilgi sahibi olmalısınız, sanırım uzakdoğu üretim i ile ilgili de epey bilgi sahibisiniz, GİANT ın ve cervelo nun kullandığı reçine ve işlenilen kalıplar ile basınç ile uygulanan tüp ( ALINBORUSU ) imalatını bana biraz anlatmanız mümkünmüdür, bilirsinizki GİANT CERVELO gibi firmalar çin üretim esaslıdır, Örüm karbonlardan söz etmişsiniz örüm ipi kalitesi, ve şişirme kalıplarından ve hatta cnc de işlenen kalıp hammadesi ile sıcaklığa maruz kalan reçinenin kalıp içersinde oluşturduğu gaz ile karbona verdiği zararlardan da bahsedebilirseniz, buna nazaran çarpılma ilede bilgi sahıbı olabılırız.

Teşekkür ederim.

@Mert E.

(link)
A replica is a copying closely resembling the original concerning its shape and appearance.

Aliexpress'tekiler ile benim bahsettiğim kadrolar arasındaki fark bu. Birisi ORİJİNALİNE YAKIN OLARAK KOPYALANMIŞ. Yani replika. Diğeri ise fake, yani çakma.

Zaten kadrolara da orijinal demedim ben. Orijinal kadronunda "cotarank" diye ortadan kırılmayacağının bir garantisi var mı? Size bu garantiyi verebilecek bir firma var mı? Evet yada hayır. Bukadar basit. Evet ise hemen üyeliğimi iptal edip forumdan ayrılıyorum. ;)

Sizin maliyeti binlerce dolar sandığınız kadroların maliyeti aslında belirttiğiniz gibi, çok cuzi bir rakam. Arge masrafları da dahil olmak üzere... Bu sektörde para harcanan yer reklamdır. Savunma sanai gibi bir sektör değil. Öyle bir sektör olsaydı ARGE büyük bir maliyet kalemi olarak alınabilirdi.

Bunun haricinde bahsettiğiniz diğer teknik terimlere hiç girmiyorum. Çünkü onların anlamını bilmiyorsunuz. Benimde pek bildiğim söylenemez...

Ama bilinen bir gerçek var. Bu karbon malzemelerin neredeyse hepsinin üretim yeri tayvan ve çin. Neden acaba? Siz düşünmden ben söyleyeyim. Gözünüzde "uzay teknolojisi" gibi büyüttüğünüz kadroların çoğu aynı fabrikada yapılıyor. Bir pinarello ile adı sanı belli olmayan kadro aynı tezgâhtan çıkıyor. Bunun sebebi maliyettir. Tabii bu aynı kalitede olduklarını göstermez. Made in Italy yazısı kocaman bir palavradır. Sadece exclusive markalar, bazı modellerini İtalyada imal eder. Tabii bu arada pinarello bu markalardan değildir. Bunada karşı çıkarsınız şimdi ya, neyse. :D

@ömer hayta

Kimya muhendisiyim ama bunun konumuzla alakasi yok. Karbon kompozit bisikletler degil ama karbon elyafin kendisi bir miktar ilgi alanim (turkiye'deki tek karbon elyaf ureticisi Aksa'da vakti zamaninda staj yaptigim icin)

Tuncay bey siz de bilmiyorsunuz diye iskembei kubradan sallamis, kendisini uzmek istemezdim ama bir miktar biliyorum. Tunvay bey gene wikipedia'dan kendi isine geldigi gibi alinti yapmis, ama ilgili wiki basliginin baslangic cumlesini niyeyse(!!) almamis. Biz alalim:
A replica is an exact reproduction (as of a painting) executed by the original artist or a copy or reproduction, especially one on a scale smaller than the original.[1][2]

Buradaki sihirli kelimeler exavt reproduction executed by original artist.

Gelelim replika sozcugunun gunumuzde nasil yanlis sekilde sahte urunler icin kullanildigiyla ilgili wiki aciklamasina:
However, replicas have often been used illegally for forgery and counterfeits, especially of money and coins, but also commercial merchandise such as designer label clothing, luxury bags and accessories, and luxury watches. In arts or historic cars, the term "replica" is used for discussing the non-original recreation, sometimes hiding its real identity.

Tuncay bey bana kadrolarin hepsinin tayvan ya da cin uretimi oldugunu bilmiyormusum gibi soylemis sagolsun; bu konudaki goruslerimi ve bilgimi biraz eski mesajlarimi karistirirsa gorebilir. Bu gercegi bilmekle beraber, her ureticinin de ayni kalitede olamayacagini, ozellikle zaten bir kac ana ve buyuk ureticinin oldugu karbon kadro pazarinda kimsenin pinarello'nun lisansli kadrosunu uretip kotu bir reputasyon istemeyeceginin de farkindayim. İste tam da bu sebepten cakma kadrolarin ureticilerinin Tayvan'daki belli basli ureticiler olmadigini biliyorum.

Bu arada Karbon kompozit kadrolarla ilgili vakti zamaninda usenmeyip yabanci bir dergideki bir yaziyi cevirip buraya asmisligim da var, buyrun burdan okuyabilirsiniz:
https://www.bisikletforum.com/showpost.php?p=1612907

@Mert E.

Ben sizin buraya bilgi sahibi olduğunuz konularda yazı yazabileceğinizi düşünerek sorular sormuştum fakat siz bana yurtdışında araştırma yapmış derginin reçine kalitesinin incelemesiyle geldiniz, fakat ilk mesajınızda belirttiğiniz gibi bu bilginin kendi ağzınızdan çıkar gibi yazdığınızı düşünmüştük, 2. yazınızda görüyorumki internetten yada bir dergiden okuduğunuz bilgi ile, buna dayanarak kafanızda mantıken kurmaya çalıştıgınız kırılganlık dayanıksız ve kalitesiz üretim tasvirini buraya yazma gereği duymuşsunuz, ve replica yı al aşşa etmişsiniz.

Yani replika ile ilgili tam olarak bir bilgi sahibi olmamanıza rağmen, sadece okuduklarınıza inanmak suretiyle yorumu buraya yapıştırmışsınız, ürünlerin şişirme kalıpta hangi sıcaklıkta carpılmadan açısı bozulmadan işlendiği yada reçinenin hangi durumlarda özelliği kaybettiğini yada EN testlerinin yapılıp yapılmadıgını bile belirtmemiş, gömmüşsünüz. o yukarda yiğitler aslanlar diye bahsettiğiniz insanlar bu ülke için TER döken FORMA giyen insanlardır, alaycı tavırlarınızı eleştirmek istemem belliki yapınız budur, saygı duyarım...

Öğrenmek tecrube sahıbı olmak ıcın staj değil USTA KIVAMINA erdiğinizde tekrar beklerim.

@ömer hayta

Bizlerin önceliği ve zorunluluğu; normal insanlara, gündelik bisiklet deneyimleri içinde daha keyif alacakları ürünler sunmak. Sporu performans odaklı yapan insanlar konusunda da zaten tercih edilmemiz için örnek olacak Dünya çapında birçok sporcu ve takım bisikletlerimizi kullanıyor. Mart 2014'te başlamış olan bir operasyon içerisinde bu yılın yarış takvimine ve sporculara destek olabilecek bir fırsatımız olmadı. Olmayacak anlamına gelmiyor... Bunun yanında Türkiye'de satış rakamı ve cirosu herhangi bir yol takımının sezonluk maddi yükünü çekecek bir ithalatçı varsa bilmek isterim. Biz boyumuzu bilip, ona göre elbise giyiyoruz ki komik bir intiba uyandırmayalım.

Bireysel olarak sponsorluklardansa aktivitelere sponsor olmak ve Türkiye'de yeni canlanan disiplinlere destek olmayı tercih ediyoruz. Ve bu desteklenen projeler içi dolu girişimler olsun diye uzun sürüyor; o yüzden gün itibariyle ortada birşey yok.

Kişisel konuda sorularınız varsa ortak tanıdıklarımızdan benimle ilgili bilgi ve referans alabilirsiniz.

Kişisel bir bilgi ya da firmam adına bir hesap verme çabam yok.

Herkese iş hayatında hayırlı işler ve hayırlı müşteriler dilerim.

Bisikletçi arkadaşlarıma da harcadikları her kuruşun hakkını aramalarını tavsiye etmekten başka birşey yazmayacağım.

Herkese iyi hafta sonları...

Çeviri yaptığınız için biliyorsunuz yani. Çevirmen mesleği olan arkadaşlar çok şanslılar. Pek çok şey öğreniyor olmalılar. :)

Konuya dönersek;

Israr ediyorum, bilmiyorsunuz. Bilmiyorsunuz çünkü bizim önümüze konulan şeyler reklam ürünü, pompalanmış ve şişirilmiş terimler.

Wikipedia için de şunu söyleyeyim, gecenin bu saatinde birsürü alıntı yapmayacağım. Asgari düzeyde ingilizce biliyorsunuz herhalde (öyle gözüküyor.) Aradaki or kelimesi "executed by the original artist" cümlesinden sonra geliyor. Yani orijinal artist yapması şart değil. Ben bu yanılgıya düşeceğinizi bilerek alt taraftan alıntı yaptım. Çünkü zamanında bende bı yanılgıya düşerek yanlış bilgi verdiğim oldu.

Ayrıca işkembe, kübra vb, bu tarz laflarla konuşacaksanız ben yokum, kusura bakmayın.

@Aybars Öge Sürücü

Öncelikle Her Firmanın Temel İlkesi Bisiklet sporunun yaygınlaşabilmesi için bu tarzda mutlu olacakları ürünleri sunabilmektir, gelelim spor u performans odaklı yapan o muhteşem insanlara, dünya çapında tercih ediliyor olmanız ülkemiz adına gurur duyulacak birşey olması kabul edilemez, sizlerinde dile getirdiği üzere DÜNYA ÇAPINDA hizmet verecek kadar bütçeli bir markaya sahipsiniz, Fakat türkiye de yatırım yaptığınız sporcu yok, sizden istenen büyük bir takım kurmanız değil ülkeniz adına temsil ettiiğiniz firmanın, en az 1 sporcuya sezon başından sonuna kadar sponsor olmanız, bu DÜNYA ÇAPINDA BİRÇOK SPORCU nun kullandığı bisikletlerinizin, kazandıracağı KAR oranının %1 i bile değildir. Kaldıkı Bu SİZİ ASLA KOMİK DURUMA DÜŞÜRMEZ AKSİNE DAVRANIŞIZDAN ÖTÜRÜ YÜCELTİR ...

Aktivitelere sponsor olmak demek daha cok bisiklet satabılmenızı sağlayabılecek ortamları oluşturmak ıcın kurulan reklam dan başka sporcuya yararı az derecede sayılacak bir eylemdir, sonuc olarak hıc yoktan ıyıdır ama dunya devlerı arasında oldugunuzu dusunursek devede kulak bile denemez.

bizler boyunu bilip ona gören konuşan insanlarız, ticaret ahlakına saygı duyan insanlarız karşımızda birlikte çalıştıgımız tüm firmalarda bize bu yüzden saygı duyar ve alışverişimizi devamlı kılarız.

Hayırlı İşler, Hayırlı Geceler Dilerim.

Benim Bisikletçi Arkadaşlara Soyleyecek Sözüm Yok Seçim Ve Takdir Sizlerin ;)

Peki pinarello'nun kendi resmi sitesinde bu bildiriyi yapmasinin sebebini birisi bana aciklayabilir mi? Acaba kendilerini bu tarz bir aciklama yapmaya iten ne olabilir?

Gercekten cok merak ediyorum, elle tutulur, mantik sinirlari dahilinde bir cevap verebilecek arkadas cikacak mi? Sabirsizlikla bekliyorum...

(link)

Yazıp konuyu uzatmak istemiyorum ama, sevgili Ömer Hayta; neden yazılanları inanılmaz bir kırılganlık, alınganlıkla algılıyor ve güceniyorsun?

Ben sana boyunu aşan işler yapıyorsun mu dedim ki @ömer hayta diye yazmışsın. Aksine ben Türkiye ofisi olarak kendi ölçümüzden bahsediyorum. Sonuçta rakamlar ortada...

Bizlerin destek olduğu ve olacağı planları + aktiviteleri nereden biliyorsun ki ne amaç güttüğünü kestirebiliyorsun? Bugün kimseye yatırım yapmamış olabiliriz, çünkü geç kaldık; herkes yarış sezonunu açtı, biz de bu arada başka fikirler üzerine çalışmaya başladık. Zamanlamamıza da biz karar veririz, zira maaşlarımızı ödeyen şirketin kararları ve şirketin sürekliliğini sağlayan maddi konular senden geçmemekte.

8.500.000 bisiklet üretirken tek bir Dünya'yı düşünüyoruz, tek tek ülkeleri değil...

Kırılganlık ve alınganlık değil sadece düşünce yapınıza üzgün olduğumdan kaynaklı yazıyorum, işin açıkcası bizler mağazasında replica ürün barındıran insanlar değiliz, bilenler ve gelenler çok iyi bilirler, malum ekonomik şartlar gereği sipariş edenlere garantili olarak veriyoruz. Kullanıcıyı onu alma bunu alma şunu al yerine vereceğimiz ürünün avantajlarını ve neden ona o ürünü önerdiğimizi anlatarak ikna etmek ve ticaretimizi bu şekilde dürüstçe çamursuz yapmak istiyor, başkalarının da bize saygı duymasalarda bıze karşı boyle davranmalarını bekliyoruz.

Bizler bu işin ticaretini çok çok iyi yapabiliyor olsaydık inanın hala hurda aracımızı itiyor olmazdık ... Hala yıyecegımız ogle yemegınden kısıp bir sporcunun ihtiyacını karsılamaya çalışmazdık. bizim tek amacımız bu ülkede bisiklet adına gercekten durumu olmayan sporcular ıcın bişey yapılsın diye çırpınmaktır.

Giant ile kıyaslanmamız bile zaten başlı başına yanlış, giant nerde ben nerdeyim, komik olan bu, trajikomik olan ise ben sporcu sponsoruyum giant ve diğer bırcok fırma değil....

BEN HAYDI GELIN ELİMİZİ TASIN ALTINA KOYUP SPORCULAR ICIN BISEYLER YAPALIM DIYORUM, SİZ ELEŞTRİ OKLARINIZLA BİSİKLETE VERİLEN PARANIN HAKKNIN KURUŞUNUN DERDİNDESİNİZ....

BEN HALA DİYORUMKİ GELİN BİRŞEYLER YAPALIM ...

( Niyetım kalbinizi kırmak değil, sözlerim yanlış anlaşılmasın elbette alındıgım yazılarınız var. fakat inşallah bunları karşılaştıgımız yerde çayımızı kahvemızı ıcerek konuşabılırz saygılar )

@Tuncay Üner

Yasiniza ozellikle tesekkur ettim; cunku yazilan bir yazi gercekten nasil carpitilir harika bir ornegi olmus. Bana or baglacini ogretmeye calisan biri olarak, sirf ayni basliktaki replika teriminin nasil sahte niyetine de kullanilabilecegi ile ilgili paragrafa hic dokunmamaniz zaten nasil isinize gelerek konustugunuzun bariz kaniti. Tesekkurler bu kisma hic cevap vermediginiz icin. (Ki o kismi da yanlis anlamissiniz :)) Bakin bakayim or kismindan sonra "exact reproduction" mi yoksa daha kucuk (yani aslinda bambaska) bir kopya mi yapiliyor) Neyse bu konuda haksizliginizi en azindan nezdimde kendiniz de dolayli kabul ettiginiz icin ben daha fazla uzatmiyorum)

Diger tercume konusuna gelirsek. Teknik bir metni tercume edebilmek icin o konuda asgari teknik bilgiye ihtiyac duyma zorunlulugu bir yana, metni "bakin nerden ogrendim" diye degil, bu konudaki akademik nacizane bilgim haricinde hobimle alakali olarak da ilgilendigimi gostermek icin sizle paylastim. Aaaa ordan mi ogrendin, biz de biliyorsun sanmistik, diye yorumlayacaginiza keske yazinin icerigine bakip, karbon kompozit kadrolar hakkinda oldukca iyi ve egitici bir ozet olarak buldugum icin cevirdigim yazida anlatilanin salt hangi recine daha iyi (ki hic alakasi yok) gibi bir konuyu degil, bastan sona karbon kompozitlerin teknolojilerini ve asamalarini anlattigini gorurdunuz.

Ne yazik ki surada yapiyor oldugumuz tartisma in basindan beri "siz ne anlarsiniz ki" "diz ne yaptiniz ki"argumaninizdan baska bir arguman goremedik. Tamamen karsinizdakinin muhtemel bilgisizligine dayanan, kimi bireysel basarilar haricinde elle tutulur tek bir dayanagi olmayan, olanlari da isine geldigi gibi kullanan bir tartisma sekliyle zaten daha fazla uzatmanin anlami yok.

Sanirim bu tartismayi takip eden herkesin konu ile ilgili asgari fikri olmustur zaten. İyi pazarlar.

Merhaba,

Mert Beye katılmamak elde değil. Önemli olan karbonun kaliteli olup olmaması olduğunu da düşünmüyorum. Önemli olan etik meselesi.

Podyumlara çıkarak gerçek bir sporcu olunabildiğini düşünmüyorum açıkçası.
Bir sporcu dahi etik meselesine önem veremiyorsa zaten bu ülkede spora ne kadar önem verildiğini gösterir.
Bazı değerlere hiç önem vermeyip, büyük markalardan spor için destek beklemek kadar komik bir durum göremiyorum açıkçası.
Bu firmaların emeklerini çal, ondan sonra onlardan spor için destek bekle. Nasıl bir ironi bu ? Bu konuda hatırlatmak istediğim bir söz var.
"Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim."

Pinarello gibi bir firma 60 yılda Dogma gibi bir kadro üretebilecek duruma anca gelebiliyor.
Tutup, replica mı çakma mı her ne ise ismi, bu ürünleri satmak bu firmalara haksızlık olmuyor yani ?

Ömer Beyin sattığı kadrolar hakkında bir şey sormak istiyorum.
Farz edelim ki bu kadrolar gerçek bir Pinarello'dan, Colnago'dan, ya da gerçek başka bir markadan daha kaliteli olsun.
Şekli aynı olmasa veya üstünde bu markaların isimleri olmasa bu kadar rahat satılabileceğini düşünüyor musunuz ?
Bu kadrolar gerçekten alıcıları tarafından alınır mıydı ?

Bir de Ömer Bey size bir şey sormak istiyorum. Pinarello büyük bir savaş başlattı bu kadrolarla ilgili. Sporcu desteğinden bahsediyorsunuz, önemli bir konu evet.
Fakat ben daha önemli bir konudan bahsedeyim, adı etik. Bugün Pinarello ile iletişime geçip, onlara sizin kadrolarınızın kopyalarını satıyorum diyebilir misiniz ?

Benim görüşüm başkalarının emekleri üzerinde yürümekten başka bir şey yapamıyoruz maalesef ülke olarak. Bence bu da buna güzel bir örnek.

@Mert E.

Yazınızın içerisindeki -kendinizce- küçük düşürmeye çalışmalardan tutun, bir çok mikro boyuttaki çarpıtmalar ve asılsız iddialarınıza cevap vermeye uğraşmayacagım. Bak ben yazı çevirdim al buyur tarzı resmen lobicilik zihniyetine sahip bir mantık karşısında pratikte insanların gözünde galip gelmeye çalışmak beyhude bir uğraş. Ki zaten buna gerek duymuyorum. Şurada replika kadro denemeden once hakkında nasıl ziyan zebil konuştuğum ortada.

Bu fırsat ile bahsettiğim kadro sahibi arkadaşlara takındığım dilden dolayı özür diliyorum. Meğersem mevzu benim bildiğim gibi değilmiş.

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri