Pentagon raporuna göre, İran'daki nükleer tesisler Türkiye’siz vurulamaz...

Önder Özdoğan

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Mayıs 2005
Mesaj
2.276
Tepki
1.167
NÜKLEER programını ısrarlı bir şekilde sürdüren İran’a karşı İsrail’in hava gücüyle önleyici saldırıda bulunması ihtimali ABD’de kapsamlı bir şekilde değerlendiriliyor. Bu çerçevede Pentagon’un askeri liderleri için hazırlanan bir raporda, İsrail Hava Kuvvetleri’nin, İran’ın nükleer tesislerini kapsamlı bir şekilde bombalama kapasitesine sahip olmadığı belirtildi. Raporda, Türkiye’nin olanak sağlaması halinde, İsrail’in İran’ı vurabileceği, ancak bunun ‘kuşkulu’ olduğu ifade edildi.

Rapor ‘US Army War College’ tarafından hazırlandı. Raporda, İsrail hava askeri gücünün mükemmel olmasına rağmen, yakıt almadan havada kalabilme ve uzaklık gibi kısıtlamaların bulunduğu belirtildi. Buna göre, hedef uzaklaştıkça, İsrail Hava Kuvvetleri de kapsamlı operasyon etkinliğini kaybediyor.

MENZİL SORUNU

Raporda, eski İsrail Hava Stratejik Planlama Direktörü Shlomo Brom’un bir yazısından alıntılar yapıldı. Buna göre, 600 km’yi aşan uzaklıklarda, İsrail hava gücü geniş bir bombardıman kampanyası yürütemiyor. İran ise İsrail’den bin km. kadar uzak. İran’ın nükleer faaliyetlerde bulunduğu tesislerin yerleri ise, İsrail’e 1500-1700 km. mesafede.

Raporda, Türkiye ve Hindistan gibi ülkelerin İsrail’e ‘topraklarından havalanma’ kolaylığı sağlamasının ise ‘kuşkulu’ olduğu ifade edildi.

Ancak, rapora göre, İran’a yönelik bir bombardıman kampanyası, havada yakıt ikmali, elektronik karşı önlemler, iletişim ve kurtarma gibi birçok unsuru içeriyor. Buna göre, İran’a saldırıp bazı tesisleri vurabilme imkanına sahip olmasına rağmen, İsrail, İran’a yakın yakın ülkelerden havalanmadıkça kapsamlı bir operasyon yürütemiyor.

İsrail, İran’a önleyici saldırıyı tartışıyor

İSRAİL ile İran arasındaki gerginlik son günlerde tırmanış trendi gösteriyor. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, kısa bir süre önce İsrail’in haritadan silinmesi gerektiğini söylemişti. İsrail’in eski Başbakanı Binyamin Netanyahu da İran’ın nükleer tesislerine karşı önleyici saldırı düzenlenmesi gerektiğini söyledi. İsrail’de ilk kez siyasi bir lider açık açık İran’a karşı askeri seçeneği gündeme getirmiş oldu. Ancak Pentagon raporu, İsrail hava gücünün menzil sorunu olduğunu, önleyici saldırı için Türkiye’nin lojistik desteği vermesi gerektiğini belirtiyor..........
 
Scudo