Kendinize küçük mutfak tartılarından alın ve her yediğiniz şeyi tartın .
Haftalık çok detaylı rejim listesi yapın , her öğünde ne yiyeceğiniz belli olsun . Hergün aynı şeyleri yemeyin .
Gıda kalori listeniz olsun. Günlük aldığınız kaloriyi bilin ve aldığınız kaloriden en fazla 300-400kcal fazla yakmaya bakın .
İdman yapmadığınız günler (Haftada 2 gün) , aldığınız gıda miktarını azaltın . 2100 kalori alıyorsanız 1800 - 1900 'a düşürün .
Hesap basitçe şöyle
Bazal Metabolizma + Yaptığınız Ekzersizde Yakılan Kalori - Alınan Günlük Kalori = (Bu sonuç + çıkarsa Kilo verirsiniz ; - çıkarsa kilo alırsınız)
Bazal Metabolizma Hesabı = Kilonuz x 24 kcal
Örnek : Ben 70 kiloyum
70 x 24 = 1680 kalori (Bazal metabolizma ihtiyacı)
Eksersiz de harcadığım kalori = 800 kcal olsun
Toplam = 2480 kalori
Günde 2100 kalori aldığımı farzedelim
2480 - 2100 = 380 kalori karşılığı vücüttan yağ kaybı olması gerekir.Tabii teoride mümkün olsada , pratikte karşılık olarak daha az yağ kaybedersiniz.
Spor sonrası çok büyük kilo kayıpları var gibi gözüksede , bunlar su kaybından başka birşey değildir. Bol bol su içiniz.
Tabii kilo verirken başta hızlı kilo verirsiniz . İlk zamanlar ayda 5-6 kilo verirken , ileriki aylarda bu 1 -2 kg'ya kadar düşerki bu da normaldir . Aralarda vücut 15 günlük direnmelere girer . Kilo vermekte zorlanırsınız . Bu evreye Plato evresi denir . Genellikle insanlar bu evrede kilo veremiyorum diye diyeti ,eksersizi bırakır . En büyük hata da budur.
Kilo verirken bir süre sonra kasların zayıf düşmemesi için ağırlık çalışmanızda gerekebilir. Ayrıca Protein , Karbonhidrat ve Yağ oranları hesabı da yapmak gerekir.
%70 Karbonhidrat , % 10 Yağ , % 20 Protein içerikli bir rejim ve bisiklet idmanı ile ben bayağı kilo verdim . Özellikle Yağ alımını başta çok azaltmanız gerekir. Kilonuz çok fazla ama ideal kiloya yaklaştıkça diyetteki yağ oranı %15'e kadar çıkabilir.
Tabii Yağ da vücut için gereklidir.Kastım kuyruk yağı , margarinler değil ; çiçekyağı , zeytinyağı ,soya gibi yağlar tabii ki. Bizim için sözkonusu olmasa da vücütta yağ oranı çok düşük sporcularda A, D ,E ,K vitaminin alımında zorluklar çıkmakta , vücüdun bağışıklık sistemi zayıflamaktadır.
Berk'in dediği gibi yulaf , mısır gevreği , meyve ve sebzeyi mutlaka hayatınıza sokun veya miktarları artırın . Salam ,sucuk ,sosis , börek , pide , pizza , alkol gibi şeyleri unutun. Hatta size diyabetiklere ait yemek kitaplarını da tavsiye ederim