Sürtünme ile kasılma farklı şeyler. Bir mil yuvasında boş ise, veya yuva esniyorsa (çatlak) kuvvet altında kasıntı yapabilir. Kasıntı, kendi kendini kilitler. Mil bir defa kasılma moduna girdi mi, kuvveti arttırdıkça kasılma da artar. Kuvveti geri çektiğinizde (kasılma çözüldüğünde) her şey sorunsuz görünür. Bazı çatlaklar gözle görülemiyor, hatta röntgen dışında hiç bir şekilde anlaşılamıyor, ama kuvvet uygulanınca çatlak "ben buradayım" diyor.
Aslında yuva-mil yataklaması esnemiyorsa (rijit ise) mil boşluğunun *abanmayla* kasmaya yol açmaması lazım (ama *hız* ile boş mil kasabilir). Zaten öyle bir durumda orta göbeği incelerken boşluğun farkına varırsınız. Yavaş hareket / yüksek kuvvet kasmalarında ise sıkıntı genellikle yataklama elemanlarının (genellikle yuvanın) bir şekilde esnemesiyle ortaya çıkar. Başka sebepleri de olabilir, bilmiyorum. Mesela rulmanlardan biri de kasma yapıyor olabilir.
Kasma yapıp yapmadığı nasıl anlaşılır? Aklıma gelen bir yol şu: Göbek kasıyorsa, abandığınız kuvvetin ciddi bir kısmı göbek yatağı tarafından yutulacak, zincire yansımayacaktır. Dolayısıyla, eğer "sürtünme" esnasında zincir gerilimi basma kuvvetinize paralel yükselmiyorsa, o zaman enerjinizi ayna yutuyor (göbek kasıyor) demektir. Aksi durumda da, yani zincir kuvvetinizi yansıtacak derecede geriliyorsa, enerjinizi arka transmisyon (ne olduğunu o zaman arştırmak lazım) yutuyor demektir.
Trainer üzerinde siz çevirirken, başka birisi kaygan metal bir çubukla zincire üstten bastırarak üst hattın gerginliğini kontrol edebilir. Böylece farklı abanma derecelerindeki zincir gerilimi kontrol edilebilir. Başka bir yol da olabilir, şu an aklıma bu geldi.
Eğer göbek kasıyorsa, ya kadrodandır (muhtemelen yeni göbeği takarken yuvayı çatlatmış olabilirler) veya göbektendir. Eski göbeği geri takarsanız ve kasma yok olursa, yeni göbeğin sorunlu olduğu anlaşılır. Yok hala kasma devam ediyorsa, yuvanın sorunlu olduğu anlaşılır.
İhtimalleri tek tek inceleyip, tek tek ispat veya tersini ispat ile elemek lazım. Mutlaka kasıyordur demiyorum, ama ciddi bir ihtimal olduğunu düşünüyorum.