Scudo Sports

pedal

Ziya Yılmaz

Forum Demirbaşı
Kayıt
14 Eylül 2011
Mesaj
489
Tepki
54
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cannondale
Merhaba,

(link)

Linkteki pedallerın özellikleri nedir nasıl kullanılıyor, kilitli falan ne anlama geliyor kısaca hiç bir bilgim yok bu pedallar üzerine yardımlarınızı bekliyorum:)

>Teşekkürler.
 
Scudo
@Ziya Yılmaz

SPD tabirinin genel anlamda tanımladığı kilitli pedalların en önemli getirisi pedala aktarılan gücü pedalın 360°’lik hareketi esnasında kesintisiz olarak çekiş sistemine iletmeleri. Yani sadece pedala basarken değil, pedalı çekerken de güç aktarımı söz konusu. Bunun yanında haliyle ayağın pedaldan kayması söz konusu değil.

Dolayısıyla sportif dağ bisikletçiliğinde (tepe inişi vb. gibi istisnaî sahalar dışında) baştan birkaç defa düşmeyi göze alıp kilitli pedal kullanmakta karar kılmak gerçekten en doğrusu.

SPD (Shimano Pedaling Dynamics) ‘ye geçmeye karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken iki nokta var. Öncelikle yeni pedalın yayının sertliğini ayarlamak gerek. Bu iki taraflı SPD pedallarının üzerinde ikişer tane bulunan vidalar aracılığıyla 3mm allen anahtar kullanarak yapılıyor.



İlk zamanlar oldukça gevşek bir ayar bırakmanızı ve pedaldan çıkma işlemini alıştıra alıştıra zaman içinde yayı sertleştirmenizi tavsiye ederiz. Shimano ilk defa kullananlara önce duvara dayalı ya da bir trabzana tutunarak sabit pozisyonda pedala girip çıkma antremanları yapmanızı öneriyor.

Bundan sonra elbette normal pedallarda da olduğu gibi pedal kolunun yivleri üzerine gres/kuru yağ sürmek gerekiyor, ki zaman içinde oluşan krozyon ve paslanmadan dolayı cro-moli’den yapılmış olan pedal kolları muhtemel bir paslanma sonucu ayna kolla birleşmesinler.



Bundan sonra yapcağımız pedalların ayna koldaki yuvalarına takılmalarından ibaret. SPD pedallarının üzerinde L/R şeklinde pedalın sağ mı sol mu olduğu yazıyor. Aynı şekilde pedal kolları üzerinde sıkılacak yön işareti de mevcut. Bu noktaya dikkat,aksi durumda yanlış yönde pedalı zorlayıp yivlerde hasara yol açmak içten bile değil.



Gerekli araç ve gerçeler ; 15mm kurbağa anahtar. Pedal kolları için Shimano özellikle,35Nm gibi oldukça yüksek bir baskı tavsiye ediyor.



Ayakkabının altına SPD dillerinin takımı esnasında dikkat etmemiz gereken en önemli şey dillerin yönü.Shimano’nun kendisinin tavsiye ettiği yöntem sağlıklı bir kullanım için dillerin ayakkabının eksenine paralel durmaları gerekiyor. Kişiden kişiye kullanım ölçüsünde değişmekle beraber ancak bu şekilde diz sakatlıklarına varabilecek bedensel hasarların önüne geçebiliriz.





Önemli olan bir başka nokta ise 10-15 dakikalık ilk kullanım süresinden sonra tekrar sıkılmaları gerektiği. Siz ilk montajda ne kadar sıkarsanız sıkın, bisiklet üzerindeki değişik güç dengeleri nedeniyle ilk binişte vidalar tekrar gevşeyecekdir.

SPD pedal kullanımı başlarda biraz korku ve sıkıntı yaratsada acemilik dönemi sonrası alacağınız performans ve keyif , neden bunca süredir geçmemişim sorularını beraberinde getirecektir.İlk başlarda pedal yaylarını gevşek tutmanızı riskinizi düşürme açısından önerilir.
 
bu hafta pedallara ve ayakkabı modellderine bakmaya başlamıştım... ki bana pedala bağlı olma fikri gerçekten çok itici geliyo... yine de denesem mi diye de düşünüyodum...

yukardaki yazıyla yine vazgeçtim... :D

yok gerçekten teşekkür ederim, beni büyük dertten kurtardınız :D

şimdilik ;)
 
Alıntı için teşekkürler. Bunun için ayakkabı falan da almak gerekiyor galiba.

Bir bisikletçiye gittim senin pedalları da değiştirelim falan dedi. Bildiğimiz şu 10 liralık çin işi pedalları kullanıyorum. Adam kendinden mili var falan dedi acaba bunları mı kastetmiştir?

Profesyonel olarak mı kullanıyor bu tip pedallar. Ben daha çok spor amaçlı bisiklete biniyorum. Bunlardan mı kullanmam gerekiyor?
 
bendede shimano m520 var daha bisikletimi aldıktan 1 ay sonra aldım cok iyi birsey takıp cıkarması da gayet kolay ama genede spd pedallarımın oldugunu unutarak 2-3 kez düştüm durma esnasında :))
 
hayır hayır... bunlardan kullanmanız gerekmiyor...

kilitli pedallar; ayakların pedala tutturulduğu, böylece kaymadığı, böylece sadece itme diil aynı zamanda çekme kuvvetinden de yararlanıldığı pedallar...

ve evet, eğer pedal böyleyse, bu sisteme uygun da bir ayakkabı kullanmanız gerekiyor...

bu sistem şart mı?

bence diil... (performansın maksimumda kullanıldığı yarışlardan bahsetmiyorsak tabi ki ;) )

bazı arkadaşlar kilitli pedalla bisikletin ne demek olduğunu anladıklarını, çok keyifli olduğunu, bu pedaldan önce bisiklete binmediklerini söylüyorlar... yalnız, bir dezavantajı, yanlış açıyla ayarlanırsa dizlere zarar verebiliyormuş... ağrı falan yapıyomuş...

bana sorarsanız... ben pedala kitlenmemekten memnunum ;)
 
@Ali YILDIRICI

Ali bey alıntı gerçekten toparlayıcı bir yazı olmuş fakat eklemem yada düzeltmem gereken iki nokta var.Birincisi:

"@Ali YILDIRICI cümlesi......


Bilindiği üzere sağ pedallar düz diş sol pedallar ters diş sistemine göre monte edilir.Yani pedalın çevrilme(yük binme) yönüne göre.Yani ilk kullanımda ve daha sonrasında kontrol maksatlı sıkma yönünde denemek tamam ama gerçekten sıkmak size sonra sökmek istediğinizde büyük sıkıntı oluşturacaktır.(ikinci el ilanlardada aynakol üzerinde pedallarını sökemediği için beraber veren bir çok arkadaş olmuştur) kısacası bisikletinize bindikçe pedalınız zaten kendini sıkar.

İkinci ve daha önemli konu ise:
"@Ali YILDIRICI" cümlesi..........

Bu sertlik ayar vidası olayı biraz yanlış anlaşılmakta.Shimanonun teknik kitabında o civata için aynen şu ibare kullanılır"Adjustment bolt" bu kelimelerden benim anladığım.(normalde ingilizce bilmem ama mesleğimden ötürü teknik ingilizceye biraz vakıfım) Düzenleme civatası anlamına geliyor.Tasviye civatası anlamına geliyor.Yani ben daha öncede benzer bir konuda yazmıştım bu civata sertlik ayar civatası değil eğer öyle olsaydı " tension bolt "yazardı.Sıfır alınan bir pedalda zaten sert olan (olması gereken sertlikte olan) pedalın kilit sistem yayları zaman içerisinde tak çıkar tak çıkar olayları ve kilitli kaldığı pozisyonda aldığı güç yüzünden tansiyonunu yitirir ve zamanla yumuşamaya kilitten çabuk kurtulmaya başlar.(kilitten istem dışı kurtulma hali tehlikeli bir durumdur, düşmelere yaralanlamalara sebep verir teknik kitap bu konudada uyarıyor) Üretici firmada bu yumuşama durumunu daha uzun soluklu kullanım açısından bir düzenleme civatasıyla düzenlemiştir.Yani pedalınızı sıfır aldığınız gibi kullanmaya başlarsınız(sıfır gelen pedalda en alt seviyededir) zamanla kilit kısmının yumuşadığını ve istem dışı kilitten kurtulduğunu görmeye başladığınızda yavaş yavaş sıkarsınız ve orjinal halinde bırakırsınız.Bu şekilde zaman içerisinde son haddine kadar sıkılan civata ve pedalın kilit sistemi sabit olsaydı çok kısa bir zamanda istem dışı kilitten kurtulmalar yüzünden kullanılamayacak durumda olacakken bu sayede uzun zaman aynı şekliyle hizmet etmeye devam edecektir.


Kusura bakmayın biraz uzun anlattım ama yazmasam bu şekliyle kalsa çatlardım :) ayrıca spd pedal kullanmaktan nasıl binerseniz binin kaçmayın.İlk kullanımdan itibaren göreceksiniz ki daha önce bisiklete binmemiş gibi bir haz duygusu verecektir.360 derece güç aktarımı ilk başlarda yılların alışkanlığı sayesinde direk devreye girmesede zamanla oturacak ve size daha önce yaşamadığınız duyguları yaşatacaktır.her zaman bu konu açıldığında yazarım yine yazayım.Bir mekanizmanın kullanıcısı ,sürücüsü değil sistemin bir parçası hissini yaşamak istiyorsanız bir an önce spd pedala geçmenizi tavsiye ederim....

Acizane yine herzaman yazdığım gibi burayada yazıyorum.Bunlar kesin bilgiler değildir.Benim şahsi düşüncelerimdir.Yanlış olabilir hatalı olabilir.Benim anladığım budur.Doğru olacak diye bir garanti veremiyorum :)
 
Kusura bakmayın biraz uzun anlattım ama yazmasam bu şekliyle kalsa çatlardım ayrıca spd pedal kullanmaktan nasıl binerseniz binin kaçmayın.İlk kullanımdan itibaren göreceksiniz ki daha önce bisiklete binmemiş gibi bir haz duygusu verecektir.360 derece güç aktarımı ilk başlarda yılların alışkanlığı sayesinde direk devreye girmesede zamanla oturacak ve size daha önce yaşamadığınız duyguları yaşatacaktır.her zaman bu konu açıldığında yazarım yine yazayım.Bir mekanizmanın kullanıcısı ,sürücüsü değil sistemin bir parçası hissini yaşamak istiyorsanız bir an önce spd pedala geçmenizi tavsiye ederim....


Teşekkürler Ferhat Abi. Sizler uzun uzun yazın ki bizde birşeyler öğrenebilelim yeni başlayan biri olarak :).
Bakalım yeni bir heyecan olacak yakın zamanda bu sisteme geçmeyi düşünüyorum.
 
çocuklar için de SPD pedal (ve ayakkabı var mı?)

ya da şöyle sorıyım.... çocuklar için yoksa, ben 35 numara spd ayakkabısını nerden bulurum?
 
@CandanC

Türkiye gönderi yapıyorlarmı bilmiyorum ama aşağıdaki iki link'te var.

(link)
ve
(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: CandanC
@CandanC

Pedallar zaten standarttır.Boy olayı yok.Ayrıca hemen hemen tüm spd pedallar diğer platform pedallara göre çok daha ufaktırlar.Ayakkabı meselesine de gelince normalde 35 kullanıyorsanız muhtemelen 36 belki de 37 numara spd ayakkabı size uygun olacaktır.Markalarda ve kalıplarda değişiklikler oluyor.Yani denemeden almayın derim.Uzaktan alacaksanız da ben genelde şu sistemi kullanıyorum ayağıma tam olan bir ayakkabımın tabanlığını içinden çıkardım ve cetvel ile ölçtüm.Aynı şekilde uzaktan alacaksam bir ayakkabıyı satıcı arkadaşa soruyorum tabanlığını çıkarıp ölçermisiniz diye(önce ona sormakta fayda var siz kendi ölçünüzü verirseniz ona uygun söyleme durumları olabiliyor :) ) eğer ölçüler tutuyorsa sıkıntı yaşamadım şimdiye kadar.Sizin içinde biraz araştırdım 36 numarası olan bir kaç model buldum.Muhtemelen Ankarada da vardır yada aceleniz yoksa şu an çoğu firmanın sipariş dönemi hangisine söylerseniz söyleyin bir iki ay içerisinde getirtecektir.

URL="http://www.bikeandoutdoor.com/?scott-trail-lady&Kat_ID=19&Sub_KATID=223&Tur_ID=739&part=urun_detay&Urun_ID=3057"]http://www.bikeandoutdoor.com/?scott-trail-lady&Kat_ID=19&Sub_KATID=223&Tur_ID=739&part=urun_detay&Urun_ID=3057[/URL]


(link)

(link)

(link)
 
@ozan güneri : bu 35 numaralar çok makbule geçti. ben baktığım hiçbi sitede bulamamıştım. teşekkürler :)

@ferhat köse: bu tabanlık işi güzel yöntemmiş gerçekten, aklımının bi köşesine yazdım. yalnız 36 numaranın ayağıma olacağından hiç umutlu diilim ben. yine de bi yerelerde rastlarsam denemeyi ihmal etmiycem.
bakalım, bakalım... şimdilik araştırma aşamasındayım, modelleri karşılaştrıyorum, kullanıcı yorumlarını okuyorum... zamanım bol :) uygun bi numarayı uygun bi fiyata bulana kadar bekleyebilirim :) size de teşekkür ediyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ferhat Köse
(link)

bu ayakkabıyı decathlon'da deneme fırsatım oldu. 36 numara olmasına rağmen, büyük gelmedi.
(kalıbı küçük sanırım- bi kere daha büyük konuşmamam gerektiğini anladım :) )

merak ettiğim; bisiklet ayakkabıları genelde mi küçük kalıplıdır, yoksa bu ayakkabıya özel bi durum mu?
yani mesela, ayağı tam sarması, başparmakla ayakkabı arasında fazla mesafe kalmaması gibi özellikler mi aranıyor bisiklet ayakkabılarında :S

çünkü koşu ayakkabılarında ve diğer ayakkabılarda (botlar da dahil) 36 bana hep büyük gelmiştir.

ikinci olarak, güvenerek alabileceğim bir ayakkabı mı sizce... fiyatı ayakkabıya göre normal mi, (116 TL oluyo)

üçüncü olarak; kitli pedalları da inceledim hazır gitmişken. çift taraflılar var. hem kitli hem kilitsiz ayakkabılarla kullanılabiliyormuş. bunları önerir misiniz? dezavantajları ve avantajları neler?
 
@CandanC

Tek tek yanıtlamaya çalışayım öncelikle hemen hemen tüm spd ayakkabılarının kalıpları biraz daha dardır ama tüm arkadaşlar aynı fikirde birleşir "sidi" olanlar daha dardır :) ben size yukarıda söylemiştim 36 size olacaktır diye :)

İkinci mevzu geçen sene dechatlon da spd ayakkabılar 60 liraydı pahalısı da 84 liraydı çok arkadaşa tavsiye ettim ama bu seneki fiyatlarına göre kesinlikle tavsiye etmem.Malzeme kaliteleri çok kötü duruyor.Ne demek istediğimi Ankarada delta bisiklete veya erdoğanlara giderek normal markaların ayakkabılarını incelerseniz anlıyacaksınız.Sidi ise ilk ele alındığında deri kalitesiyle insanı büyülüyor, zaten o yüzden pahalı :)

Bir diğer sorunuzun cevabı bisiklet ayakkabısında boşluk olmaması gerekiyor.Tabanının da esnememesi ( güç aktarımı için boşluk olmaması gerekli ) Bu sebeplerden sımsıkı ama ayağa zarar vermeyecek şekilde olmalı.Nasılsa büyür bir numara büyük alalım hatasına düşmemek lazım :) Klipsli ayakkabılar bu yönden çok kullanışlı.

Çift taraflı spd pedallar ise ilk başta hoş gibi gözüksede spd pedala alıştığınız zaman sizi rahatsız edecektir.Çünkü alıştığınız zaman pedala bakmadan ayağınızı kilitlersiniz ama bu çift taraflılarda pedal hangi yüzeyi üstte kalmış diye bakmanız gerekiyor ve aksiliktir hep ters yön yukarıda kalır :) ve bazı aksiliklere neden oluyor ( kilitlenemeyip ayakkabının pedal üstünden kayması gibi)
 
o zaman 36 bana hala büyük :S
 
@CandanC

2 saat pedal çevirdikten sonra hala eminseniz 35 numarada sabit kalacağınızı (doğal olarak ayakta kan birikir ve hafif şişer :) ) evet 36 büyük .Biraz önceki mesajda da hızlı yazıp çıkmak zorunda kaldım ekleme yapayım.Acizane o yazdıklarım kendi şahsi fikirlerimdir kimseyi bağlamaz.ben kesinlikle o fiyatlarda dechatlondan ayakkabı ve pedal almam alana da kızmam :) .Tek tarafı normal tek tarafı spd 2 gün kullandım bir daha kullanmam kullanana da neden demem :)
 
  • Beğen
Tepkiler: CandanC
haklısınız ferhat bey...

madem kitli pedal kullanıcam, niye iki taraflı... e madem kullanmıycam, yine niye iki taraflı :S

bi denemek için desem, toplamda 200 tl oluyo... yahu bi denemek için fazla diil mi :D

verdiğiniz tüm bilgiler ve kişisel yorumlarınız için teşekkürler... hiçbirini, mutlak doğru olarak kabul etmesem de, sonuçta aklıma yatıyo... ve bi şekilde doğru oluyolar işte... (hala mutlak olmaması ise güzel bi'şey :) )

dediğim gibi... hala bakıyorum, düşünüyorum... sizin verdiğiniz bilgiler ise, paha biçilemez :) tekrar teşekkürler... :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Ferhat Köse
@CandanC

Şimdiye kadar tavsiye ettiğim sadece Yavuz Çetin adlı arkadaşımız vaz geçti.Diğer tüm spd tavsiye ettiğim arkadaşlarım,kardeşlerim ve abilerimin ilk hafta ettikleri teşekkürden sonra ki ilk cümle ben daha önce bisiklete binmiyormuşum oldu.

Ben de ilk başlarda ayakkabıyı pahalı diye halı saha ayakkabısından kendim yapmıştım :) (hala duruyor hatıra olarak) pedalıda emanet arkadaştan almıştım :) Şimdi ise yaklaşık 250-300 liralık bir pedal+ayakkabı çiftlemesi kullanıyorum. param olsa direk beğendiğim bir Sidi marka ayakkabıya gözüm kapalı 300-400 lira veririm.Dura ace pedalı sırf cebimde taşımak için alırım :) (anahtarlık niyetine :) )

Kısacası bir iki defa komik bir şekilde düşeceksiniz(ben her kullanıcı bir defa düşer demiştim başka bir konuda ama hiç düşmedim diyenler oldu :) ) bundan korkmuyorsanız hiç düşünmeyin direk başlayın ve ilk kullandığınız gün buradan paylaşın.En kötü ihtimalide düşünelim olmadı ve vaz geçtiniz. pedalı 5-10 lira aşağısına satarsınız.O numaradaki ayakkabıyı satmak imkansız :) kallerin bağlandığı kısımda kapak oluyor kapak kısmını takıp normal spor ayakkabı gibi kullanmaya devam edersiniz :)
 
Geri