Merhaba Arkadaşlar,
Ben de Serkan gibi bir hız patencisiyim, 20 senedir kayıyorum, lisanslı olarak Short Track Speed Skating yaptım ve Universiad da dahil olmak üzere birçok yarışmada hakem olarak görev aldım.
Forumdan beni tanıyanlar bilir, aynı zamanda en az bu süre ve yoğunlukta da bisiklete biniyorum.
İki branşla da aynı ölçüde ilgili birisi olarak kendi açımdan şöyle söyleyebilirim: Birincisi Sahilyolu, anadolu yakasında emniyetli bir şekilde uzun mesafe paten kayılabilecek tek yer. Aklı yerinde olan birisi için İstanbul trafiğine patenle girmek düşünülemez: Bir kere basitçe basıp da durabileceğiniz bir freniniz yok. Ve burada aynı yorumu yapan bisikletli arkadaşlar gibi araç sürücüleri de, ne kadar düzgün ve monoton tempoda kayarsanız kayın, paten tekniğinin gereği olan sağa sola hareketlerinizi kestiremiyorlar. Dümdüz giderken bile bir aracın beni altına alması çok olası. Bunlar sadece birinci derecede önemli etkenler; bunların yanında 19mm 120psi yol lastikleri üzerinde bile sadece “hafif ölçüde rahatsız edici” denebilecek biraz bozuk bir asfalt, paten için kesinlikle kayılamaz kategorisine giriyor. Dik yokuşlar ise her iki yönde problem.
Öte yandan bisiklet için alternatifler çok daha fazla, ister biraz uykudan feragat edip trafiğin az olduğu saatlerde şehiriçinde sür, ister at arabaya Belgrad, Aydos vs yap, ister Şile’ye vur kendini..
Durum böyleyken bana bir bisikletçinin gelip de “burada kayma başka yere git” demesi absürd olur. Tamam ben de ortalıkta çok fazla apaçi patenci olduğunu kabul ediyorum, ama onlar yüzünden bütün patencilere karşı buradaki gibi yorumlar yapmak yanlış.
Ve kendi açımdan paten kayarken bisiklet yolunu kullanmak veya kullanmamak konusunda ise hiçbir kısıtlama getirmiyorum. Kendim ve etraftakiler için en güvenli rotayı izliyorum.