Scudo Sports

Patenci gençler tehlike oluşturuyor!

taraflı olmayın,objektif olun gördüğümüzü yaşadığımızı anlatıyoruz anlatmak istiyoruz hala inadına anlamamak isteyenler var.

Scudo
bu dünyada hareket eden herşey tehlike saçıyor ona bakarsanız. bu aralar natgeo wild diye bir kanal izliyorum. bu kanıya ordan vardım.

@Mehmet Levent
evet bu mantıkta olduğumuzda zaten türkiye'nin %90ı cahil

merhabalar, bütün mesajları okuyamadım ama,ben de birkaç kelime yazayım dedim,
birkaç gün önce bursa il emniyet müdürlüğü önünden geçerken 5-6 genç arkadaşın araçlara tutunarak gitmeye çalıştıklarına şahit oldum, bina önü gırla polis kaynıyodu ama kimse gıkını çıkarmadı, bir şekilde tehlikenin boyutunu anımsamaları gerekir, sosyal medyada onlarca bisiklet topluluğu var, paten-kaykay vs. aktiviteler üzerine de sayfalar, gruplar kurulsa
ve gençler bir şekilde teşvik edilse zamanla taşlar yerine oturur, nasıl donanımsız olarak bisiklet turlarına katılamıyorsak bir zaman sonra patenci arkadaşlar da bilinçlenip kask eldiven vs. kullanmaya başlar diye düşünüyorum, ama önce teşvik...

Bisiklet yolu için diyebileceğim şey. Türkiye şartları malum. Heryer girintili çıkıntılı haliyle o küçük tekerleklerle orada paymak sorunlu. Bisiklet yolundan gitmeleri bence doğal. Düzgün kayan hiç bir patenciler hiç bir şekilde beni rahatsız etmiyor. Bisiklet yolu olmaması nedeniyle caddeden gitmek zorunda kaldığında kaç kere ani önüme kırmalar nedeniyle kaza atlattım. Adam resmen burası otoyol bisikletmi sürülür diye kıstırıyor. Patencilere de aynı şekilde hoş görüsüz davranmak yanlış. Karşıdan yada önümde aniden extrem hareketler yapması beni tehlikeye atıyor. Birisi yüzünden tehlike içine sokulmam sorun. Patenci arkadaşlar bu konuyu kendi aralarında halledebileceği bir şey. Bizim bu konuda yapabileceğimiz hiç bir şey yok. Gerçek anlamda paten kayan arkadaşlar organize olup bir düzen sağlayıp azınlıktan çoğunluğa geçmeli.

• Beğen
Tepkiler: Çağatay Günet
Mert Bey

O zaman bende kendi açımdan olaya bakıp size öyle cevaplar vereyim.

Pazar günü 5 bisikletli yüzünden kaza tehlikesi atlattım ki bu kazalar olsaydı her ikimize de ciddi zararlar verecekti. Bu konu hakkında sadece patenciler değil bisikletliler de tehlike arz ediyor. Özellikle caddebostan da pazar günü bizzat şahit oldum ki, genelde bisiklet yoluna giren patenciler, boş alanlara gitmek için o yolu kullanıyor. Yeni başlayan acemi arkadaşlar sahili dolaşmak ve fitness paten kayan insanlar bisiklet yolunu kullanıyor. Hafta sonları eğlenmek için çıkan patenciler genelde bisiklet yoluna girmiyor.

Bisiklet yolunu kullanıma gelirsek.

Dün belediye de mimar olan kuzenimi aradım ve ona sordum." bu bisiklet yolunu kimler kullanabilir" diye. Yukarı da yazdığım gibi aynı cevabı verdi. Özellikle sahilde yer alan bisiklet yolunun yayalardan hızlı ve tehlike arz edecek araçlar için olduğunu belirtti. Burası Türkiye, Avrupa' da sadece bisiklet kullanabilir. Mesela Hollanda da 13 milyon bisiklet kullanıcısı var. Sadece bisiklet yolunu kullanabilirler.

Gereksiz ihlaller, taksilerin bisiklet yoluna park etmesi ve yayaların kaldırım varken bisiklet yolundan yürümesi. Üstünüze alınmayınız.

Herkesin hız pateni kaymasına gerek yok. Ama gerçekten sadece fitness yapmak için paten kayan insanlar var ve hiç bir tehlike arz etmiyorlar. Birebir şahit oldum.

Bisikletliyi geçme konusuna gelince. Her paten kayan insan, ama herkes 5 metrede bir arkasına bakar. Bu artık alışkanlık haline gelmiş durumda. Gördüğü zaman ya hızlanır, yada iyice sağa yanaşır ve geçmesini bekler. Ben ve arkadaşlarım öyle yapıyoruz.

Siz kendi öz eleştirinizi yapmışsınız bende öz eleştirimi yapıyorum. Ben arkadaşlarım bisiklet yolunda hızlı seyrediyoruz, herhangi bir sorun olmasın diye. Bizden hızlı bisikletli gelirse kenara çekiliyoruz. Hatta bazen çimenlere koştuğumuz da oluyor. Biz insanlara saygı gösteriyoruz, aynı saygı göstermek zorundalar. Bisikletlilerin araç trafiğine çıkması KANUNEN YASAK. Sizinde araç trafiğiniz de işiniz yok o zaman. Madem bisiklet yolunu bisikletlilere ait sadece, o zaman kanunda paten geçmediği için trafiği açık alanlarda da biz kayarız.

Ayrıca patencilerin çalışma yaptığı boş alanlara bisiklet kullanıcıları da giriyor ve kimse çıkıp gidin demiyor. Ve görüyorum ki bir burada ki bir çok insanın, diğer spor dallarına saygısı yok. Bu sözüm herkese değil, bazı insanlar "arkadan bir çarpıcam görecekler" demeleri.

Alper K. isimli kullanıcı bizim foruma gelip aynı tepkiyi de vermiş. "30 km hızla gelirken, durma şansım yok. Önümde patenciye çarparım, tekerlekli sandalyede yaşarsın." bu tabiri kullanmak için ve bunun kelimeler söylemek için insan da saygı olmaması lazım. O zaman bende araç trafiğine çıkan bisikletlileri selesinden tutup çekim mi? o zaman sadece yatakta yaşarsınız.

Böyle saygısızca ve düşüncesizce kelimeler sarf etmek hangi akla mantığa sığar. İnsan canından bahsediyoruz burada.

Birde ötekileştirme konusu var. Size ötekileştirirken paten ve bisiklet diye değil. Ötekileştirme yaparken insanları ötekileştirip onları düşman gibi görüyorsunuz.

Ayrıca bir not vereyim: Yayaların gezdiği yerde bisiklet yolu sadece bir çizgiyle ayrılmışsa, 30 km/saat hız yapılamaz. Bu kurallara aykırı, hemde yayalara çarpma riskiniz çok yüksek. Paten gibi ani duruş sisteminizde yok.

@Mali DENiZ

Saatte 18 kilometre hız, saniyede 5 metre yapar... Saniyede bir arkanıza baktığınıza emin misiniz??? Benim gözlemlediğim, patencilerin büyük bir kısmı hiç arkasına bakmıyor; bakanlar da 100 metrede bir falan bakıyor en fazla.

Karayolları Trafik Kanunu'na göre bisiklet, motorsuz bir taşıttır. Ayrı bisiklet yolunun olmadığı yerlerde tüm taşıtlarlarla aynı kurallara tabi olarak kullanılırlar. Sadece yayaların ve bazı taşıt türlerinin girmesinin yasak olduğu otobanlara (TEM gibi) giremezler.

Yaya yolundan sadece yerdeki çizgi ile ayrılmış bisiklet yolunda 30km/h hız yapmak tehlikeli olabilir ama kurallara aykırı değildir. Mevcut mevzuata göre bisikletler için hız sınırı yerleşim yerleri içinde 30km/h, yerleşim yerleri dışında 45km/h'tir.

@Murat B.

Yanılmıyorsam Atilla bisikletlileri her hafta sonu Bostancı-Kartal-Tuzla arası tura çıkıyor. Onlarca bisikletli sahildeki otoyolun bir şeridini tamamen kapatıyorlar. Hakları olanı alıyorlar. Şimdi çıkıp onlara ''Yahu az kenarınızda bisiklet yolu, biraz daha kenarda ikinci bir bisiklet yolu var sahilde. Neden orayı kullanmıyorsunuz'' diyebilir misiniz? Diyemezsiniz çünkü o bisiklet yollarının hepsi berbat bir halde, hepsi de yaya yoluna, kaldırıma entegre. Otoparkların içinden geçen bisiklet yolları var. Mangalcıları yayaları vs geçtim.

Onlar da doğru olanı yapıp hakları olanı alıyorlar.

Şimdi patencilerin haklarını bu şekilde aradıklarında bu forumda ertesi gün alacakları tepkiyi hayal dahi edemiyorum. Empati yapmak zorundasınız derken kastım buydu aslında. Daha geniş pencereden bakmak gerekiyor olaylara.

Daha önce de yazmıştım. Ben hem bir bisikletli hem de bir patenciyim. Bisiklet üzerinde birlikte yaşadığımız sorunları ben bir de paten üzerindeyken yaşıyorum. O nedenle benim empati kurmam kolay oluyor belki. Bunu siz de yapabilirsiniz aslında.

patencilerin yolu kapatması hiç sorun değil. kardeş kardeş gidiyoruz. sorun olan önlerine bakmamaları. yaz geleli bisiklet yoluna her çıktığımda her gün kaza atlatıyorum. hadi kardeşim arkana bakmazsın anlarım da önüne niye bakmazsın? kimi bisikletçiler de böyle ama onlarda nadiren oluyor. patenciler grup olarak gezdiklerinden sürekli birbirleriyle sohbet halindeler ve yolu düşünmüyorlar.

Mali bey, konuları hiç bilmiyorsunuz, bilmediğiniz gibi de iddia ediyorsunuz.

@Mali DENiZ

Bisiklet yolunda patenle giderken mi tehlike yaşadınız? Yaşadıysanız çok normal. Yok bisiklet yolunda değil, başka bir yerde (kaldırımda misal) bu tehlikeyi yaşadıysanız, bunun doğru olmadığını zaten biz burda söylüyoruz, "bisikletlinin bisiklet yolu varken sizin yolunuzda işi ne?" diye. İşte gene bu sebepten, siz bisiklet yolundayken tehlike yaşadığınız ve yaşattığınız için bisiklet yolunda paten kullanımı çok zor. Bunu hem söyleyip hem de nasıl karşı gelebiliyorsunuz?

Bisiklet yolunu kullanıma gelirsek.

Dün belediye de mimar olan kuzenimi aradım ve ona sordum." bu bisiklet yolunu kimler kullanabilir" diye. Yukarı da yazdığım gibi aynı cevabı verdi. Özellikle sahilde yer alan bisiklet yolunun yayalardan hızlı ve tehlike arz edecek araçlar için olduğunu belirtti. Burası Türkiye, Avrupa' da sadece bisiklet kullanabilir. Mesela Hollanda da 13 milyon bisiklet kullanıcısı var. Sadece bisiklet yolunu kullanabilirler.

Gereksiz ihlaller, taksilerin bisiklet yoluna park etmesi ve yayaların kaldırım varken bisiklet yolundan yürümesi. Üstünüze alınmayınız. Herkesin hız pateni kaymasına gerek yok. Ama gerçekten sadece fitness yapmak için paten kayan insanlar var ve hiç bir tehlike arz etmiyorlar. Birebir şahit oldum.

Bakın tekrar soruyorum. Kuzenime sordum falan demeyiniz. Kuzeninizin belediyede mimar olması kendisini bilirkişi yapmıyor. Aynı mantıkla bisiklet yolunda zıpzıp, kaykay, offroad atv (trafiğe çıkmaları külliyen yasak), hoverboard falan da girebilir mi?
Gene normal yayalardan daha hızlı koşan bir jogger bisiklet yolundan mı koşmalıdır? Bana bunun cevabını verebilir misiniz? Burası Türkiye diye kuralları mantık çerçevesini bırakıp, kendimize göre yontmayı bıraksak?

Bisikletliyi geçme konusuna gelince. Her paten kayan insan, ama herkes 5 metrede bir arkasına bakar. Bu artık alışkanlık haline gelmiş durumda. Gördüğü zaman ya hızlanır, yada iyice sağa yanaşır ve geçmesini bekler. Ben ve arkadaşlarım öyle yapıyoruz.

Siz ve arkadaşlarınızı tebrik ediyorum. 5 MT'de bir arkanıza bakmak insanüstü bir meziyet, zira patenle kayarken bunu yapmak neredeyse her saniye arkanıza dönüp bakmanız demek, boyun ağrılarınız artabilir. Bunu yapabiliyorsanız da, ne yazık ki mevcudiyetinizin azınlığın da azınlığı olduğunun farkındasınız değil mi? Ben sahilde 5 MT'de bir sürekli arkasına bakan 1 (yazıyla "bir") tek bile patenci görmedim şimdiye kadar. Ama geri geri kayan çok gördüm mesela.

Siz kendi öz eleştirinizi yapmışsınız bende öz eleştirimi yapıyorum. Ben arkadaşlarım bisiklet yolunda hızlı seyrediyoruz, herhangi bir sorun olmasın diye. Bizden hızlı bisikletli gelirse kenara çekiliyoruz. Hatta bazen çimenlere koştuğumuz da oluyor. Biz insanlara saygı gösteriyoruz, aynı saygı göstermek zorundalar. Bisikletlilerin araç trafiğine çıkması KANUNEN YASAK. Sizinde araç trafiğiniz de işiniz yok o zaman. Madem bisiklet yolunu bisikletlilere ait sadece, o zaman kanunda paten geçmediği için trafiği açık alanlarda da biz kayarız.

Öncelikle trafik kanununu bilmiyorsanız öğrenin. Bisikletlilerin araç trafiğine çıkması yasak falan değil. Bisiklet yolunun olmadığı yerde, bisiklet yolun sağ şeridinde gitme hakkına sahiptir. Bisiklet yolunun olduğu yerde karayolundan gitmenin doğru olmadığını biz de kabul edip, burda tartışıyoruz burada. Üstelik bisiklet yolu, bisikletliler için ciddi tehlikeler arzettiği halde!

Bu arada trafiğe açık alanlarda da zaten kayıyorsunuz. Onu da çok görmüşlüğüm var. O da ayrı bir hikaye. :)

Ayrıca patencilerin çalışma yaptığı boş alanlara bisiklet kullanıcıları da giriyor ve kimse çıkıp gidin demiyor. Ve görüyorum ki bir burada ki bir çok insanın, diğer spor dallarına saygısı yok. Bu sözüm herkese değil, bazı insanlar "arkadan bir çarpıcam görecekler" demeleri.

Alper K. isimli kullanıcı bizim foruma gelip aynı tepkiyi de vermiş. "30 km hızla gelirken, durma şansım yok. Önümde patenciye çarparım, tekerlekli sandalyede yaşarsın." bu tabiri kullanmak için ve bunun kelimeler söylemek için insan da saygı olmaması lazım. O zaman bende araç trafiğine çıkan bisikletlileri selesinden tutup çekim mi? o zaman sadece yatakta yaşarsınız.

İşte kanunu bilmediğiniz için o biraz zor. Bisiklet yolunun olmadığı bir yerde bunu yaparsanız, haksız durumda olursunuz bu bir. İkincisi, siz tatlı canınızı sıkmayın, sizin gibi kanundan bihaber olup bisiklet yolunun olmadığı karayolunda bisikletlileri sıkıştırıp "burası bisiklet yolu değil" diye böğüren sığır da çok. Ama biliyor musunuz, bisiklet yolu olduğu halde trafikten gidip sıkıntı yaşayan bisikletliler de "kardeş kusura bakma ama bisiklet yolundan gitmeliydin" diye eleştiriliyor burda.

Böyle saygısızca ve düşüncesizce kelimeler sarf etmek hangi akla mantığa sığar. İnsan canından bahsediyoruz burada.

Alper bey biraz mübalağa yapmış doğru. Ama söylediklerini biraz düşünün. Sizin bildiğinizin aksine, bisiklet yolunda 30 km yapılamaz diye bir kural yok. Bisiklet yolu, bisiklet yolu olsa, 30 km pek tabii yapılabilir, atla deve birşey değil bu bisiklet için. Üstelik tüm dünyada olduğu gibi bisiklet yolunda bir yayaya çarparsanız, kimse de size yayaya niye çarptın diyemez normalde. Ama tabi İstanbul'da bisiklet yolunda bisikletle beraber envai cins öğe de seyrettiği için (yaya, kuruyemişçi, mangal, biçilmiş çim yığını vs) 30 km ile gitmek imkansıza yakın.

Birde ötekileştirme konusu var. Size ötekileştirirken paten ve bisiklet diye değil. Ötekileştirme yaparken insanları ötekileştirip onları düşman gibi görüyorsunuz.

İnsanları nerede ötekileştirmişiz? Irk ayrımı mı yapılmış? Cinsiyet mi? Kimsenin kimseyi düşman gibi gördüğü yok. O sizin kendi hüsnü kuruntunuz. Size yapılan her eleştiriyi "bizden nefret ediyorlar" diye kişiselleştirmektir asıl ötekileştirmek.

Sizin yazdıklarınızdan anladığım ve özetlediğim şu:

Patenciler, aslında bisiklet yollarında, düz bir hat üzerinde, yaklaşık her saniyede bir arkalarına kafalarını çevirerek, bisikletlere geçiş örneği vererek, herhangi bir artistik (kötü anlamda kullanmıyorum bu kelimeyi) hareket de bulunmadan fitness amaçlı kullanırlar aslında ama biz anlamayız.

Bisiklet yolunda bu hafta sonu bu şekilde paten kullanan arkadaşları görürsem, kucaklayacağım.

@Ufuk Bal

Sağduyu ve empatiniz için teşekkür ederim. Bizim en büyük derdimiz zaten o ne önüne ne etrafına bakmayan serseri patencilerle zaten.

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
Kucağımı açtım bekliyorum. Bisiklet yolunda fazla hız yapılmadığı için her saniye de "1" tabi ki arkamıza bakmıyoruz. Bunu söylemedim size. Belki 5 metrede "1" arkamıza da bakmıyoruz. Ben size kendi yaptığım hareketten örnek verdim. Ben size en başta da yazdım. En başta ne kadar dikkatli okuduğunuz belli.
Patenciler, aslında bisiklet yollarında, düz bir hat üzerinde, yaklaşık her saniyede bir arkalarına kafalarını çevirerek, bisikletlere geçiş örneği vererek, herhangi bir artistik (kötü anlamda kullanmıyorum bu kelimeyi) hareket de bulunmadan fitness amaçlı kullanırlar aslında ama biz anlamayız.
bunu hiç bir zaman söylemedim. Size hak verdiğimi de belirttim defalarca. Ama anlamamakta hala bizim hakkımız da demektesiniz. Değil efendim. Sizin keyfiniz yüzünden yayalarla tartışacak değiliz. O zaman sizde çıkmayın trafiğe madem araçlar size gidin bisiklet yolunda kayın diyor. Bakın işte kendi çıkarlarınız için neler yapacağınız belli. Onlar size araç yolunda gitmeyin diyor gidiyorsunuz, siz bize bisiklet yolunda kaymayın diyorsunuz. Daha önce de dediğim gibi bazı paten kayan insanlar için bütün paten kayanları ele alamazsınız.

Atlattığım 5 kaza bisikletlilerin yan yana gitmesiyle ve akıllarınca beni sıkıştırıp düşürmeye çalışmalarıyla oluştu. Burada benim hatam sadece bisiklet yoluna girmekse, en büyük hata onların yan yana gidip kimseye saygı göstermemeleri. Şuan burada boşuna tartıştığımın farkındayım. Paten kaymadan paten kaymanın ne olduğunu hiç bir zaman anlamayıp empati kuramayacaksınız.

Ama birde bizim gözümüzden bakın olaylara. (link)

@Serkan TAŞKIN

Benim yazdıklarımla pek ilgili olmasa da alıntı yapmışsınız. O yüzden cevap veriyorum...

Atilla Bisiklet Takımı'nın ya da diğer yol bisikleti gruplarının araç yolundan (otoyol değil) gitmesi ile patencilerin bisiklet yolunda gitmeleri benziyor gibi gözükse de çok ciddi farklar var. Sizin otoyol dediğiniz Turgut Özal Bulvarı, 3 gidiş 3 geliş toplam 6 şerit, bisikletliler bunun en fazla birini kullanıyor oluyorlar. Caddebostan-Fenerbahçe arasındaki bisiklet yolunda giden patenci ise hiç bir alternatifi olmayan bisiklet yolunun tamamını kullanıyor. Bisikletliler, hem kendi güvenliklerini riske atmamak hem de trafiğin düzeni bozmamak için özellikle trafik yoğunluğunun en düşük olduğu saatlerde yola çıkıyorlar.

Saha önce de söyledim; bisiklet yolu Maltepe dolgu alanındaki gibi geniş olsa, sorun yok. Haftaiçi sabah saatleri gibi yaya yolunun tehna olduğu saatlerde de sorun olmayacak. Fakat ne bisikletlileri ne yayaları düşünerek yapılmış, haftasonları öğleden sonraları kapasitesinin çok üzerinde insanın kullandığı yola bir de patenler girince iş gerçekten çığırından çıkıyor.

Sahilin Caddebostan-Bostancı arasında kalan kısımda ne olduğu belli olmayan, kaldırım ile bisiklet yolu arasındaki çimenlerde kıvrılıp giden kahverengi, beton bir yol var. Rengi yüzünden bisiklet yolu olduğu düşünülüyor ama aslında koşu parkuru sanırım; virajlı olduğu için bisikletliler, zemin sert olduğu için koşucular, denize uzak olduğu için de yürüyenler tercih etmiyor. Bisiklet yolunun genişletilmesi pek mümkün görünmediğinden böyle bir yerin paten ve kaykay yolu olarak ayrılması en mantıklı çözüm olacaktır diye düşünüyorum. Bence belediyeye başvurun ve buranın paten yolu yapılmasını isteyin.

• Beğen
Tepkiler: Ömer KARAN
@Mali DENiZ

temel sorun sadece patenciler değil.. bisiklet yoluna giren herkes bizi tehditt ediyor...alper arkadaşım belirttiği gibi" ben bisiklet yolunda 30-40 km hızla giderken aniden yola fırlayan bir yaya yada patenciye çarpmamak için frene asılsam dahi duramayıp çarpabilirim yahut sağa sola kırıp kendi hayatımı tehdit edebilirim...bir kaza yapsam dahi suçlu duruma düşmem çünkü ben kendi yolundayım...siz otobanda karşıdan karşıya geçerken hayatını kaybeden vakalarda soforun ceza aldığını gördünüz mü? göremezsiniz çünkü o yol araçlara aittir,yayaların girmesi yasaktır

antremanlarım esnasında yaşadığım iki olayı aktarayım" 1 olay büyükçekmece bisiklet yolunda antreman yaparken 3 kişiden oluşan aile yolumun tamamını kapadı..korna çalmama ve bağırmama rağmen umursamadılar..frene basıp gidonu kırmama rağmen kadının omzuna çarptım...adam hırmır edince dedim ki " kardeşim ben yolumda gidiyorum sana kornada çaldım ,frenede bastım ama sen çekilmeyince sana çarptım" burada ben haklıyım yaya yolu varken o adam benim yolumu işgal edemez...beni tehlikeye atamaz
ikinci olay avcılar sahilde antreman yaparken solda devam eden patenci grup(laylay lom muhabet , arkaya bakma hiç yok,kulaklık vb hiç girmeyeyim) sağ sol devinim yaparken tam önüme fırladı ..yaya yolu boş olduğu için manevra yaparak kaçabildim..arkana baksana dediğimde pişkin pişkin tavırlarda zaten bakıyorum dedi...1-2 km öteden dibine gelene kadar arkalarına baktığını hiç ama hiç görmedim

@Mali DENiZ

Valla Mali bey,

Sizin yazdığınız şu:

Bold yazılan kısım, özellikle de üstüne basa basa "ama" ile vurgulanmış kırmızı olan kısım, sizin söylemediğiniz bir şeyse ben dikkatsiz okuyorum, haklısınız.

bunu hiç bir zaman söylemedim. Size hak verdiğimi de belirttim defalarca. Ama anlamamakta hala bizim hakkımız da demektesiniz. Değil efendim. Sizin keyfiniz yüzünden yayalarla tartışacak değiliz. O zaman sizde çıkmayın trafiğe madem araçlar size gidin bisiklet yolunda kayın diyor. Bakın işte kendi çıkarlarınız için neler yapacağınız belli. Onlar size araç yolunda gitmeyin diyor gidiyorsunuz, siz bize bisiklet yolunda kaymayın diyorsunuz. Daha önce de dediğim gibi bazı paten kayan insanlar için bütün paten kayanları ele alamazsınız.

Aynı mantıkla biz niye acaba sizin keyfiniz yüzünden sizinle tartışıyoruz? Bakın daha trafik kanunundan haberiniz yok. Üstüne üstlük daha hala çıkmayın trafiğe, bisiklet yolunda kayın (kayın?) diyorsunuz. Bisiklet yolunda kaymıyoruz, bisiklet yolunun olduğu yerde yolda gitmeyi yanlış ve nahoş bir durum anında da kendimizin hatalı olacağını tartışıyoruz. Defalarca kez burada bunu konuştuk. Bana dikkatli oku diyorsunuz, ben size yazdığım şu kısmı tekrar edeyim, ki böylece tekrar ne yazdığımın farkına var.

Bisiklet yolunun olmadığı yerde, bisiklet yolun sağ şeridinde gitme hakkına sahiptir. Bisiklet yolunun olduğu yerde karayolundan gitmenin doğru olmadığını biz de kabul edip, burda tartışıyoruz burada. Üstelik bisiklet yolu, bisikletliler için ciddi tehlikeler arzettiği halde!

Atlattığım 5 kaza bisikletlilerin yan yana gitmesiyle ve akıllarınca beni sıkıştırıp düşürmeye çalışmalarıyla oluştu. Burada benim hatam sadece bisiklet yoluna girmekse, en büyük hata onların yan yana gidip kimseye saygı göstermemeleri. Şuan burada boşuna tartıştığımın farkındayım. Paten kaymadan paten kaymanın ne olduğunu hiç bir zaman anlamayıp empati kuramayacaksınız.

Ama birde bizim gözümüzden bakın olaylara. (link)

Burada bir sıkıntı yok. Anlayamayız zaten, anlamamamızı da beklemeyin. Empati yapmayı, karşınızdaki kişi haksızsa dahi onu haklı olarak görmeyin lütfen. Sizin gözünüzden bakınca da doğru bulmayabiliriz bazı şeyleri.

Bazıları serseri kılıklı ve onlardan nefret ediyorum size yaşadığım bir olayı anlatayım bu tipleri sizde biliyorsunuz çok kalabalık yerlerde milletin içine hızla giren tipler bu apaçiler. İzmir - konak bisiklet yolunda geçenlerde nişanlımın önüne makas attı 30 cm kadar önünden geçti lastiğin, nişanlım panikle durdu bende arkadan patlattım tabi zincirleme oldu sonra sinirimi alamayıp depar atıp ensesine kolumla birlikte omuzu attım sendeledi, ağzını bile açamadı çünkü yediği boku gayet iyi biliyordu buna benzer bir olayda arkadaşlarımla giderken olmuştu karşıdan yayadan aniden bisiklet yoluna atlayıp önümüze kırmışlardı. Bir daha denk gelirse benim canımı tehlikeye atarsa ağzını kıracağım kimse kusura bakmasın kaç kere uyarmama rağmen bu tipler dinlemiyorlar. Bende ortaokul lise zamanlarında senelerce paten ve kaykaya bindim ama kimseye yollarda böyle tehtid etmedim.

Peki ne diyelim şimdi ya herru ya merru mu? yoksa herkesin anlayış içinde güvenli, huzurlu sürüşler mi? Ama hala bisiklet yolu bizim hakkımız diyorsunuz. Daha bir şey yazmama gerek yok. Dediğim gibi boşa tartışıyoruz. Bence verdiğim linke bakarsanız son söz söylenmiş bizim forumda. Bize saygı duymak düşer.

@Murat B.

Alıntı yaptığımın farkında değilim özür dilerim.

O bahsettiğiniz yerin paten veya kaykay yolu olması mümkün değil. Bunun ihtimali bile yok. Dahası ora bir bisiklet yolu. Yolda bisiklet işaretleri var, yerde kabartmalı şekilde. Benim de saçma sapan bir yol olarak bahsettiğim yer orası. Ayrıca böyle bisikletlilerin kendilerini soyutlaması da bana çok bencilce geliyor artık.

Dünyada sahil şeridini kaplayıp bisiklet ve paten yolu diye ayrılan bir yol var mıdır merak ediyorum. Varsa gösterirseniz sevinirim, biz de alalım yetkili mercilere götürelim gerçekten. Benim bildiğim kadarıyla yok. Yurt dışında örneklerini gördüğüm ve gidip bizzat bulunduğum kadarıyla da herkes gönül rahatlığıyla yolu paylaşıyorlar. Bir arkadaşım Almanya'dan bahsetmiş. Daha geçen yıl Berlin'de nerdeyse şehri baştan başa patenle bisiklet yolundan kaydık. Yanımıza insanlar gelip ertesi gün paten maratonuna katılıp katılmayacağımızı soruyordu biz giderken.

Murat Bey, sizin bahsettiğiniz ''belediyeden paten yolu isteyin'' noktasını çoktan geçtik. Ayrıca isteğimiz bir paten yolu değil, aynı Maltepe'ye yapılan Veledrom gibi bir paten pistiydi. Yıllardır üst, üste aldığımız olumsuz yanıtlar bizim bu noktada ilerlememizi sağlamıyor. Hatta veledrom'un iç kısmına bizim dünya şampiyonalarında kullandığımız gibi bir pisti yapılabilirdi ama hiç ilgilenmediler bile. Yurt dışından içi ringi paten pisti dış ringi veledrom olan birçok örnekleri gösterdim, bunu rahatlıkla ellerindeki projeye entegre etmenin bahsini bile açmadılar. Hiçbir şekilde olumlu bir yanıt alamadım. Yani sizin bize gösterdiğiniz yol defalarca geçildi.

Şimdi kalkıp patencilerin elinden bisiklet yolunu almak istiyorsunuz.

Otoyol yazmışım kusura bakmayın. O araç trafiğinin sağ şeridini bisikletlilerin tamamen kapatmalarını, patencilerin de hakları olarak gördüğü bir yoldan pay almak veya başkalarıyla paylaşmaları adına bisiklet ve sahil yolundan gitmeleri noktasında empati yapabilmeniz açısından yazmıştım. Her neyse böyle açıklayamadım sanırım.

Yaklaşık 3 gündür konu tartışılıyor ama bisikletlilerin çoğunun saplantı halinde ''bisiklet yolunu bisikletlilerden başkası kullanamaz'' tavrını aşabilmiş değiliz. Ben zaten bisiklet yolunda serserilik yapan patencilerden şikayetçi olduğumu ve elimin yetiştiği yere kadar bunu düzeltmeye çalıştığımdan bahsetmiştim. Ama bu yetmiyor sanırım.

Bu noktada paylaşımcı olmanız gerekiyor diye düşünüyorum. Ben ne kadar yapıcı olmaya da çalışsam yine devlet dairelerindeki gibi kaskatı, değişmez ve maalesef saplantılı bir iradeyle karşılaşıyorum.

Daha önce de yazdığım gibi, ben alışığım bu beton gibi iradelerle karşılaşmaya, mücadele etmeye. Ama bu seferki irade bisikletlilerden gelince çok garip oldu açıkçası.

Aranızda farklı fikirdekiler olabilir, fikirleri bambaşka olanlar olabilir. Ancak ''bisiklet yolunda sadece bisiklet gider'' gibi değişmeyen ve değişmeyecek hatta yumuşamayacak bir saplantı tamamen bir bencillik değil midir?
Kaykaylı çocuklar yayaların arasından kaysın,
patenliler yayaların arasından,
scooterı olanlar da yayaların arasından kaysın
Longboardu olanlar da

Bisiklet yolunda bisikletten başka tekerleği olan hiç kimse gitmesin. Bu sizi mutlu edecek mi gerçekten? Ben bir bisikletli olarak yazayım HAYIR. Vallahi çok gücüme giderdi, böyle bir bencillik yaptığına inanamazdım bisikletlilerin. Bisikletli olarak gücüme giderdi diyorum, birçoğunuz burada benim kadar bisiklet kullanmıyordur da. Bunun kıyasına girmek istemezdim ama durum illa beni oraya sürüklüyor yanlış anlaşılmasın lütfen.

Yani artık biraz daha sağduyulu davranmanızı bekliyorum, lütfen.

@Serkan TAŞKIN

Korkarım hangi yoldan bahsettiğimi anlatamamışım. Bostancı-Kartal arasındaki kaldırım boyunca giden, her otopark ve sola dönüş cebi için sarsıcı bir şekilde yola inip çıkan saçma sapan bisiklet yolunu kastetmedim. Benim "paten yolu yapılabilir" dediğim parkur; Caddebostan'da McDonalds'ın karşısında başlıyor, bazen kaldırım boyunca gidiyor, bazen çimlerin arasından denize doğru kıvrılıyor. Bostancı'da halı sahaların olduğu yerde bitiyor. Bisiklet yolu olduğunu gösteren tek bir tabela veya kabartma boya yok. Bu aralıkta otopark da bulunmadığı için yol oldukça kesintisiz.

Kendimizi soyutladığımıza katılmıyorum, sadece azınlık psikolojisi ile elimizdekini kaybetmemeye çalışıyoruz.

@Serkan TAŞKIN

Başka yerde çift yönlü olarak düzenlenmiş ve genişliği bir buçuk metre bile olmayan bisiklet yolu var mıdır? Park olarak düzenlenmiş bir alana otomobilleri ile gelenler rahat etsinler diye bölünen bisiklet yolu var mıdır? Bir tane de en azından teoride bisikletlilerin lehine olan saçmalık söyleyeyim; Kartal-Maltepe arasında sahil boyunca 6,5 kilometrelik bisiklet yolu, bisiklet yolu ile deniz arasında yürüyüş yolu var ancak bir tane bile yaya geçidi yok. Yani yayalar, yürüyüş yoluna girmek için bisiklet yolunun iki ucundan birini kullanmak ya da kurallara aykırı şekilde karşıdan karşıya geçmek zorundalar.

@Serkan TAŞKIN

Bu dediklerinizin muhattabı ben değilim. Belediyenin sizin taleplerinize karşılık vermemesine üzüldüm. Ancak biraz haksızlık ediyorsunuz galiba, sizin istediğiniz türde olmasa da Maltepe'deki dolgu alanında bir skatepark var. Velodrom sizin kullanımınıza uygunsa günün belli saatlerinde patencilerin kullanımına tahsis edilmesine de itirazım olmaz.

@Serkan TAŞKIN

Bir başka bakış açısına göre de siz bisikletlilerin elinden bisiklet yolunu almaya çalışıyorsunuz. (link)'nun 3. maddesine göre "Bisiklet yolu; Karayolunun, sadece bisikletlilerin kullanmalarına ayrılan kısmıdır."

@Serkan TAŞKIN

Ayrı bir bisiklet yolunun olduğu durumlar dışında, bisikletlilerin çift sıra olarak sağ şeridi tamamen kapatarak gitmeleri yasal bir durum zaten. Üstelik bisikletliler bunu yaparken bile trafiğin yoğun olmadığı saatleri ve yolları tercih ediyorlar. "Bisiklet ile boğaz köprüsünden geçelim, trafiğin bir şeridi de akmayıversin" dersek otomobil kullananlar bunu nasıl karşılar sizce?

@Serkan TAŞKIN

Ben "bisiklet yoluna bisikletten başkası girmesin" demiyorum. Benim karşı olduğum, yoğun saatlerde sadece bisikletlilere bile yetmeyen bisiklet yolunu babalarının malı gibi kullananlar.

Ben "bisiklet yoluna bisikletten başkası girmesin" demiyorum. Benim karşı olduğum, yoğun saatlerde sadece bisikletlilere bile yetmeyen bisiklet yolunu babalarının malı gibi kullananlar.

Şu sözdeki dikkatsizliğe ve düşüncesizliğe bak. Yapmayın bu kadar da. Senin babanın malı mı? İstediğin kişi o yolu kullanır istediğin kişi kullanamaz sen bunu diyorsun şuan. Senin keyfin için hafta sonları paten kayamaya çıkan ve sadece fitness amaçlı paten kayan insanların her defasında yayalarla kavga etmesini mi istiyorsun? Bisiklet yolunu girsin arkadaşım ne var bunda yani. Şu benciliğinizden bir kurtulun. Yaşınızı başınızı almış adamsınız. Saygısızlık etmek hiç istemedim ama bazı kişiler gerçekten hak ediyor. Ne demek babanın malı mı? Böyle saygısızca bir cümleyi nasıl kurarsın. Hele karşında kim olduğunu bilmeden. Yaşım bazılarından küçük olabilir ama benden öğreneceğiniz çok şey var bu kesin. İnsanlık, saygılı olma, paylaşımcı ve hoş görülü olma bu konular hakkında bazı kişileri eğitebilirim. İlla çirkinleşmemizi istiyorsunuz. Bize laf atan bisikletliler, önümüze kıran, arkadan tutup çeken bisikletliler için kalkıp neden laf etmiyoruz. Sadece onları uyarıp devam ediyoruz. Kimseyi yolundan alı koymadık, kimseye bu alana giremezsin demedik. Ki çalışma yaptığımız yerlerde bisiklet kullananlarda oluyor. Beşiktaş' da trafikte biz varız diye pankart açıp gezen bisikletlilere bile destek verdik. Neden? Çünkü paylaşımcıyız, düşünceliyiz.

Ben bisiklet yoluna girer kayarım arkadaşım. Çıkarmak isteyen buyursun çıkarsın. Kim daha çok tehlikeye giriyor görelim. Dememizi mi bekliyorsunuz? Eğer onu bekliyorsanız şu saygısızlıklarınızla ve ben merkezciliğinizle bunu başaracaksınız.

Geri