Mali bey, konuları hiç bilmiyorsunuz, bilmediğiniz gibi de iddia ediyorsunuz.
@Mali DENiZ
Bisiklet yolunda patenle giderken mi tehlike yaşadınız? Yaşadıysanız çok normal. Yok bisiklet yolunda değil, başka bir yerde (kaldırımda misal) bu tehlikeyi yaşadıysanız, bunun doğru olmadığını zaten biz burda söylüyoruz, "bisikletlinin bisiklet yolu varken sizin yolunuzda işi ne?" diye. İşte gene bu sebepten, siz bisiklet yolundayken tehlike yaşadığınız ve yaşattığınız için bisiklet yolunda paten kullanımı çok zor. Bunu hem söyleyip hem de nasıl karşı gelebiliyorsunuz?
Bisiklet yolunu kullanıma gelirsek.
Dün belediye de mimar olan kuzenimi aradım ve ona sordum." bu bisiklet yolunu kimler kullanabilir" diye. Yukarı da yazdığım gibi aynı cevabı verdi. Özellikle sahilde yer alan bisiklet yolunun yayalardan hızlı ve tehlike arz edecek araçlar için olduğunu belirtti. Burası Türkiye, Avrupa' da sadece bisiklet kullanabilir. Mesela Hollanda da 13 milyon bisiklet kullanıcısı var. Sadece bisiklet yolunu kullanabilirler.
Gereksiz ihlaller, taksilerin bisiklet yoluna park etmesi ve yayaların kaldırım varken bisiklet yolundan yürümesi. Üstünüze alınmayınız. Herkesin hız pateni kaymasına gerek yok. Ama gerçekten sadece fitness yapmak için paten kayan insanlar var ve hiç bir tehlike arz etmiyorlar. Birebir şahit oldum.
Bakın tekrar soruyorum. Kuzenime sordum falan demeyiniz. Kuzeninizin belediyede mimar olması kendisini bilirkişi yapmıyor. Aynı mantıkla bisiklet yolunda zıpzıp, kaykay, offroad atv (trafiğe çıkmaları külliyen yasak), hoverboard falan da girebilir mi?
Gene normal yayalardan daha hızlı koşan bir jogger bisiklet yolundan mı koşmalıdır? Bana bunun cevabını verebilir misiniz? Burası Türkiye diye kuralları mantık çerçevesini bırakıp, kendimize göre yontmayı bıraksak?
Bisikletliyi geçme konusuna gelince. Her paten kayan insan, ama herkes 5 metrede bir arkasına bakar. Bu artık alışkanlık haline gelmiş durumda. Gördüğü zaman ya hızlanır, yada iyice sağa yanaşır ve geçmesini bekler. Ben ve arkadaşlarım öyle yapıyoruz.
Siz ve arkadaşlarınızı tebrik ediyorum. 5 MT'de bir arkanıza bakmak insanüstü bir meziyet, zira patenle kayarken bunu yapmak neredeyse her saniye arkanıza dönüp bakmanız demek, boyun ağrılarınız artabilir. Bunu yapabiliyorsanız da, ne yazık ki mevcudiyetinizin azınlığın da azınlığı olduğunun farkındasınız değil mi? Ben sahilde 5 MT'de bir sürekli arkasına bakan 1 (yazıyla "bir") tek bile patenci görmedim şimdiye kadar. Ama geri geri kayan çok gördüm mesela.
Siz kendi öz eleştirinizi yapmışsınız bende öz eleştirimi yapıyorum. Ben arkadaşlarım bisiklet yolunda hızlı seyrediyoruz, herhangi bir sorun olmasın diye. Bizden hızlı bisikletli gelirse kenara çekiliyoruz. Hatta bazen çimenlere koştuğumuz da oluyor. Biz insanlara saygı gösteriyoruz, aynı saygı göstermek zorundalar. Bisikletlilerin araç trafiğine çıkması KANUNEN YASAK. Sizinde araç trafiğiniz de işiniz yok o zaman. Madem bisiklet yolunu bisikletlilere ait sadece, o zaman kanunda paten geçmediği için trafiği açık alanlarda da biz kayarız.
Öncelikle trafik kanununu bilmiyorsanız öğrenin. Bisikletlilerin araç trafiğine çıkması yasak falan değil. Bisiklet yolunun olmadığı yerde, bisiklet yolun sağ şeridinde gitme hakkına sahiptir. Bisiklet yolunun olduğu yerde karayolundan gitmenin doğru olmadığını biz de kabul edip, burda tartışıyoruz burada. Üstelik bisiklet yolu, bisikletliler için ciddi tehlikeler arzettiği halde!
Bu arada trafiğe açık alanlarda da zaten kayıyorsunuz. Onu da çok görmüşlüğüm var. O da ayrı bir hikaye.
Ayrıca patencilerin çalışma yaptığı boş alanlara bisiklet kullanıcıları da giriyor ve kimse çıkıp gidin demiyor. Ve görüyorum ki bir burada ki bir çok insanın, diğer spor dallarına saygısı yok. Bu sözüm herkese değil, bazı insanlar "arkadan bir çarpıcam görecekler" demeleri.
Alper K. isimli kullanıcı bizim foruma gelip aynı tepkiyi de vermiş. "30 km hızla gelirken, durma şansım yok. Önümde patenciye çarparım, tekerlekli sandalyede yaşarsın." bu tabiri kullanmak için ve bunun kelimeler söylemek için insan da saygı olmaması lazım. O zaman bende araç trafiğine çıkan bisikletlileri selesinden tutup çekim mi? o zaman sadece yatakta yaşarsınız.
İşte kanunu bilmediğiniz için o biraz zor. Bisiklet yolunun olmadığı bir yerde bunu yaparsanız, haksız durumda olursunuz bu bir. İkincisi, siz tatlı canınızı sıkmayın, sizin gibi kanundan bihaber olup bisiklet yolunun olmadığı karayolunda bisikletlileri sıkıştırıp "burası bisiklet yolu değil" diye böğüren sığır da çok. Ama biliyor musunuz, bisiklet yolu olduğu halde trafikten gidip sıkıntı yaşayan bisikletliler de "kardeş kusura bakma ama bisiklet yolundan gitmeliydin" diye eleştiriliyor burda.
Böyle saygısızca ve düşüncesizce kelimeler sarf etmek hangi akla mantığa sığar. İnsan canından bahsediyoruz burada.
Alper bey biraz mübalağa yapmış doğru. Ama söylediklerini biraz düşünün. Sizin bildiğinizin aksine, bisiklet yolunda 30 km yapılamaz diye bir kural yok. Bisiklet yolu, bisiklet yolu olsa, 30 km pek tabii yapılabilir, atla deve birşey değil bu bisiklet için. Üstelik tüm dünyada olduğu gibi bisiklet yolunda bir yayaya çarparsanız, kimse de size yayaya niye çarptın diyemez normalde. Ama tabi İstanbul'da bisiklet yolunda bisikletle beraber envai cins öğe de seyrettiği için (yaya, kuruyemişçi, mangal, biçilmiş çim yığını vs) 30 km ile gitmek imkansıza yakın.
Birde ötekileştirme konusu var. Size ötekileştirirken paten ve bisiklet diye değil. Ötekileştirme yaparken insanları ötekileştirip onları düşman gibi görüyorsunuz.
İnsanları nerede ötekileştirmişiz? Irk ayrımı mı yapılmış? Cinsiyet mi? Kimsenin kimseyi düşman gibi gördüğü yok. O sizin kendi hüsnü kuruntunuz. Size yapılan her eleştiriyi "bizden nefret ediyorlar" diye kişiselleştirmektir asıl ötekileştirmek.
Sizin yazdıklarınızdan anladığım ve özetlediğim şu:
Patenciler, aslında bisiklet yollarında, düz bir hat üzerinde, yaklaşık her saniyede bir arkalarına kafalarını çevirerek, bisikletlere geçiş örneği vererek, herhangi bir artistik (kötü anlamda kullanmıyorum bu kelimeyi) hareket de bulunmadan fitness amaçlı kullanırlar aslında ama biz anlamayız.
Bisiklet yolunda bu hafta sonu bu şekilde paten kullanan arkadaşları görürsem, kucaklayacağım.