@FurkanCeylan
Selamlar herkese
Bir arkadaşın bahsettiği Serkan Taşkın benim.
Kısaca kendimi tanıtmama izin verirseniz çok sevinirim.
Tekerlekli Hız Pateni sporuyla ilgileniyorum. Geçen yıl Belçika’nın Oostende kentinde düzenlenen Dünya Tekerlekli Hız Pateni Şampiyonası’nda ve daha sonra Berlin’de 40’ıncısı gerçekleştirilen Uluslararası Tekerlekli Hız Pateni Berlin Maratonu’nda ülkemizi Berat Yoldaş arkadaşımla birlikte temsil ettik. Aşağıdaki konu ile ilgili bir haber linkini paylaşmak isterim izninizle.
(link)
Hemen belirteyim; maraton antrenmanlarımda haftada 2 gün bisiklet bulunmaktadır. Hali hazırda zaten yıllardır bir bisiklet sürücüsüyüm. Dolayısıyla sizin yaşadığınız sorunları hem bir bisiklet sürücüsü hem de bir paten kullanıcısı olarak yaşıyorum. Durumunuz benden daha vahim olamaz herhalde

Paten antrenmanlarımı da kimseyi rahatsız etmemek için Kartal Sahil’de sabahın köründe yapsam bile neredeyse her gün sorumsuz yayalar tarafından başıma gelenlerin sadece birkaçını anlatsam hala inatla nasıl paten kaydığıma hayret edersiniz. Ben antrenmanlarım gereği yüksek hızlarda paten kaymak zorundayım ancak etrafımdaki insanları tedirgin etmemek için de elimden geleni yapıyorum.
Bir bisikletçi kardeşim ‘’30 km hızlarda kayıyorlar bize yetişmeye çalışıyorlar’’ yazmış (yanış anladıysam özür dilerim) Sizin etrafta gördüğünüz diğer patencilerin 30 km hıza çıkmaları imkansız. Çıksalar bile o hızda birkaç saniye falan kalabilirler bilemedik 1 dakika o da belki. Ben 30 hatta 40 km/saat gibi hızlara kadar çıkıp o hızlarda 1-1 buçuk saat boyunca seyrediyorum. Dolayısıyla arkamdan bir bisikletlinin gelip beni geçmesi pek olası değil. Ancak ben kendi halime kan, ter içinde antrenman yaparken arkadan canını dişine takıp beni geçmeye çalışan çok bisikletçi kardeşim oldu. Durup özellikle de konuştum birkaçıyla. Ben zaten karşımdan bir bisikletli kardeşim gelirken kenara çekilip yolun hepsini ona bırakırım. Bilirim bu önce onun yolu ben bir şekilde geçer giderim. Bunu yüksek hızlarda paten kayarken yapıyorum ancak sahilde gezmeye çıktığımda yolun hepsini ona vermem çünkü ikimizde güvenli şekilde geçebiliriz karşı karşıya.
Anlatmak istediğim sizin de başınıza gelen şeyler ben paten kayarken de benim başıma geliyor. Paylaştığımız sorunlar aynı, saygısız sürücüler. Yani bisikletli veya patenci kişiler değil. Bu ayrımı yapmanızı rica ediyorum.
Ayrıca şunu belirtmek isterim ki, biz paten kayanları sizlerden ayıran hiçbir nokta bulunmamaktadır. Karşı, karşıya geleceğimiz tek yer kullandığımız yolun iki ucudur inanın.
Ben, çok uzun zamanlardır paten forumlarında açmadığım konu, eleştirmediğim insan kalmadı bu sizlerin bahsettiği konuların birçoğunda. Sırf bu nedenle bile paten kayanlar tarafından pek de sevildiğimi zannetmiyorum.
-Hiçbir güvenlik teçhizatı olmadan paten kayanlar
-Trafikte araçların arkasına takılanlar
-Bisiklet yolunda bir takım akrobatik hareketler yapanlar
-Etraftakileri rahatsız eden patenciler vs
Ben bir topluluk lideri değilim ya da bir derneğin başkanı. İnsanların fikirlerini ve davranışlarını topluca değiştiremem. Ama değiştirmeye önce kendi etrafımdan başlıyorum. Sokak hayvanları için verdiğim derslere katılan herkesin korumalıkları vardır. Birkaçı hariç hepsinin de kaskı. Sizin paylaştığınız sorunların hepsini onlara da elimden geldiğince anlatıyorum, trafikte kayılamayacağını, yaya ve bisiklet akışını nasıl davranmaları gerektiğini vs.
Ancak haklı olmanıza rağmen çok agresif bir şekilde eleştirmişsiniz. Ben uzun yıllardır bisiklet kullanıcısıyım. Bisiklet sürücüsü olarak dün bizim başımıza yayalar ve araçlar tarafından neler geliyorsa, bugün aynı şey patencilere; bu sefer bisikletliler, yayalar ve araçlar tarafından yapılmasın lütfen.
Bir arkadaşım yazmış ‘’BİSİKLET YOLUNU KULLANMASINLAR, YAYA YOLUNU KULLANSINLAR’’
Sevgili dostum, patenciler bisiklet yolunu kullanmayıp yaya yolunu kullanmaları gerçekten mantıktan oldukça uzak bir duruş değil midir? Biz bisiklet sürücüleri bisiklet yolu inşalarında ‘’YAYA YOLUNU İŞİGAL ETMEK İSTEMİYORUZ, GERÇEK BİR BİSİKLET YOLU’’ istiyoruz demiyor muyduk? Patenciler neden yaya yolunu işgal etsinler?
Konuda tek, tek cevap yazamayacağım, çok laf kalabalığı yapmış olurum diye düşünüyorum.
Bu kadar sert eleştirmenizi anlıyorum sanki. Bisikletliler olarak yıllardır çok çektik bu trafikte, yollarda, sahilde. Ne kavgalar, ne tartışmalar ne dilekçeler ne şikayetler. Hala da çekiyoruz. Ben en son şikayetimi daha geçen hafta bildirdim dilekçeyle. Bitmiyor hala. Bugün bunların aynısını paten kayan çocuklara da reva görmeyin. Belki bir gün ayağınıza bir paten geçirirsiniz ve fikriniz 180 derece değişi verir hiç farkında olmadan. Biraz empati aslında.