Scudo Sports

Paslanan zincire ne yapmalı?

@Murat Cömez @can_celik murat bey başka topikte linkiyle birlikte vermişti, pahalı ama güzel eleman...bende hayret etmiştim...ama cidden kendini yağlama özelliğiyle önplana çıkıyor ..

• Beğen
Tepkiler: Murat Cömez
Scudo
@Murat Cömez @can_celik murat bey başka topikte linkiyle birlikte vermişti, pahalı ama güzel eleman...bende hayret etmiştim...ama cidden kendini yağlama özelliğiyle önplana çıkıyor ..
Evet Hakan bey baska bir topikte öneride bulunmustum.:harika: Linkini yine verebilirim hatta suan iki bisikletimde de kullaniyorum iki zincirle senelerdir tercübe edindigim icin kesinlikle öneriyorum. Isteyene Fotograflarinida atabilirim.
Ama benim pahali paslanmaz dedigim tek zincir bu degil. Paslanmaz zincir mesela Campagnolo Record ve Super Record ve baska markalardan da var.

Merhabalar. Zincirinde şu şekilde bir paslanma oluşumu mevcut.

20200726_213910.jpg

Artık bu pas oluştu ve benim için en iyi kurtulma yöntemi yeni bir zincir sanırım. Fakat ben daha çok "bu pas nasıl oluştu?" Kısmındayım.

Islak havada sürüş yapmam. Zincir bir iki defa su ile haşır neşir oldu.. birincisi 1 ay kadar önce araç arkasında taşırken bir 15 20 dk yağmur yağdı.. ikincisi de 1 hafta önce sürüşte yolu ıslatmışlar bir 5 metre falan ıslak yolda gittim. Valla yağmurdan sonra silmişimdir ama ıslak yerden geçtiğim sürüş sonrası silmemiş olabilirim.

Ama asıl endişem temizlikte yanlış bir şey mi yapıyorum noktası. ben önce xpc temizleme sıvısı ile zinciri, rubleyi, aynakolu güzelce siliyorum. Iyice sildikten sonra hortumdan tuttuğum su ile zincir, ruble ve aynakoldaki temizleme sıvısını arındırıyorum. Sonrasında bu suyu itsin ve su teması kalmasın diye wd40 ile rubleyi ve aynakolu (zinciri değil. Onu zaten iyice siliyorum) iyice wd40lıyorum. Bunu siliyorum. Sonra zinciri bakla aralarına xpc yağ damlatıyor, diğer wd40ladığım hareketli kısımlara da (aktarıcılar ve vites kolları gibi) birer damla yağ damlatıyorum.

Bu temizlik aşamasındaki su mu sebep oldu acaba paslanmaya? Ve daha önemlisi zamanla aktarıcı ve ruble gibi daha pahalı kısımlarda da pasa sebep olur mu?

Acaba suyu denklemden çıkarsam mı? Fakat xpc ithal eden bey bana suyla temizlememi salık vermişti.

@Ceasar Bravo Merhaba hocam. Fark ettiyseniz paslanma bir bölgede yoğunlaşmış. İyice kuruttuktan sonra su kullanmış olmanın bir zararı yok, çoğumuz aynı şekilde temizliyoruz. Kullandığımız kimyasalları arındırmanın en basit yolu, köpüklü su ile yıkayıp, durulamak.
Bir defa yağmurdan sonra bisikleti temizlemeyip öylece odaya koymuştum, o da son oldu zaten. Sabahsı zincirin üzerinde sizinkinden daha yoğun turuncu lekeler peydah olmuştu. Bulaşık süngeri ve teli kullanarak bayağı bir uğraşmıştım.

@Ceasar Bravo Merhaba hocam. Fark ettiyseniz paslanma bir bölgede yoğunlaşmış. İyice kuruttuktan sonra su kullanmış olmanın bir zararı yok, çoğumuz aynı şekilde temizliyoruz. Kullandığımız kimyasalları arındırmanın en basit yolu, köpüklü su ile yıkayıp, durulamak.
Bir defa yağmurdan sonra bisikleti temizlemeyip öylece odaya koymuştum, o da son oldu zaten. Sabahsı zincirin üzerinde sizinkinden daha yoğun turuncu lekeler peydah olmuştu. Bulaşık süngeri ve teli kullanarak bayağı bir uğraşmıştım.
Sagolun hocam verdiğiniz bilgiler için. Ben de korkmuştum acaba zinciri temizlerken kullandığım su sebebiyle mı böyle oldu diye. Dediğim gibi xcp yağı ve yağ çözücü kullanıyorum. Direk ithalatçısı Mehmet Bey sağolsun aradığımda ayrıntılı bilgi verdi ve yağ çözücünün güçlü olduğunu ve suyla arındırmamı söyledi. Ben de Bu kadar çabuk pas tutacağını tahmin etmezdim zincirin.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
İyi bir yağ kullanıyorsanız zaten su tutmaması lazım. Zincirler az çok bir kaplamaya sahip, bazı zincirler özellikle yağışlı havalarda da kullanmak için özel kaplamalı oluyor. Sizin sadece bir bakla paslanmışsa darbe alma, yüzeyde soyulma vs de olmuş olabilir. Bisikletin diğer yerlerinde paslanma yoksa paslı zincirin etrafından 3-5 sağ ve sol zincir baklasını değiştirip kullanın. Her yerinde pas yoksa değiştirmeye gerek yok.

İyi bir yağ kullanıyorsanız zaten su tutmaması lazım. Zincirler az çok bir kaplamaya sahip, bazı zincirler özellikle yağışlı havalarda da kullanmak için özel kaplamalı oluyor. Sizin sadece bir bakla paslanmışsa darbe alma, yüzeyde soyulma vs de olmuş olabilir. Bisikletin diğer yerlerinde paslanma yoksa paslı zincirin etrafından 3-5 sağ ve sol zincir baklasını değiştirip kullanın. Her yerinde pas yoksa değiştirmeye gerek yok.
Resimde pek belli olmuyor malesef ama tek bakla değil hocam. 4 5 yanyana baklada vardı bir de farkĺı bölgede 1 2 baklada vardı sorun.
Benim asıl korkum temizlerken hortumla tuttuğum suyun diğer kısımlarda (aktarıcı, ruble vs.) Pasa sebep olması aslında.

Resimde pek belli olmuyor malesef ama tek bakla değil hocam. 4 5 yanyana baklada vardı bir de farkĺı bölgede 1 2 baklada vardı sorun.
O zaman hiç uğraşmayın hocam, yolda kopma riskini alacağınıza değiştirin. Ama ruble ve aynakolu ve aktarıcı makaralarını da kontrol edin. Buralarda temas yerleri sonuçta bir hasar olabilir.

Geri