Scudo Sports

Parmak uyuŞmasi

Bugünkü sahil turumda 22 km yol yaptım. Sele yüksekliğini arttırarak deneme yaptım. Ve 22 km boyunca ellerimde uyuşma olmadı :) Keske daha once selemi yükseltseymişim. Çok daha rahat ve zevkli bir tur oldu.

Scudo
Ben de bir öneride bulunayım..
Benim de ellerimde uyuşma oluyordu. Sürerken ellerim her zaman frende olur.
Vites ve fren kollarını biraz aşağıya aldım ellerimin, bileklerimden, düz olması için..

Açıkça işe yaradı.

Nihayet deneme şansım oldu. Gidon alçakta kaldığı için vücudumun üst kısmının yükü bileklere biniyormuş.Gidonu yükseltince uyuşma büyük oranda bitti.Tamamen yok olmadı çünkü hem gidonu daha fazla yükseltecek pay kalmadı hem de biraz anatomik yapımla da ilgili bu durum.Bacaklara kıyasla üst kısım kilolu, biraz kilo versem iyi olacak.Yani uyuşmanın tamamını bisikletin ergonomik ayarsızlığına bağlamam haksızlık olur.

Bilek ve el uyuşmasının 3 nedeni var diyebiliyoruz herhalde bu durumda:

Neden:

a- Gidon yanlış yükseklikte

b- Sele çok yüksek

c- Fren ve vites kolları yanlış açıda, kullanmak için bileği kıvırmak gerekiyor

b- maddesi benim açımdan tam tersi. Benim bisikletimde sele çok alçak olduğu için ellerde uyuşma sebebiydi.

Bu arada dün Fransa bisiklet turunu izlerken dikkat ettim, bisikletçilerin seleleri abartı derecede yüksekti. Bunun sebebi nedir?

Öne doğru iyice yatıp rüzgar direncini azaltmaya çalışıyorlar.

Sele alçak olduğu için uyuşma bana ilginç geldi. Boyun kaç ve kadro boyu nedir?

Yol bisikleti kullanıyorum; ilk 25 km'den sonra nedense sol elimde (baş, işaret ve orta parmak) uyuşma oluyor ve gidonu tutamaz, vitesi atamaz hale geliyorum. Sağ elimde bu olmuyor. Bu olay ne zaman başladı? daha önceden daima elciği gidon borusu hizasında tutuyordum ve sorunum yoktu; ancak ne zaman elciğin alt kısmından tutmaya başladım, bu sorun da beraberinde başladı. Eğer sele-gidon boyu hatalıysa neden sağ elimde sorun yaşamıyorum anlayamadım (aslında elciği alt kısmından tutunca biraz daha öne eğilmiş oluyorum, ağırlık öne doğru taşınıyor). Gidonun gidon boğazına ortalanmasında bir sorun var mı diye baktım, herşey yolunda. Üstelik gidonu ve elcik sargsını iki hafta önce yeniledim, farkeden bir şey olmadı (bu amaçla değiştirmemiştim). Bu arada omuzda da tutulma oluyor, sürekli aynı pozisyonda olmaktan sanırım (bu anlattığım durumu 1.5-2 saat pedallamada yaşıyorum). Bu sürelerde pozisyonunu bozmadan sürenler oluyor mu? aynı sorunların yaşanması doğal mı? boyum kısa olduğundan seçtiğim bisiklet en küçük kadro merida hfs 904, boyum 1.62. sele en alt noktada aksi halde ayak uçlarım yere değmiyor :) yani gidonun yüksekliği seleden biraz fazla

Son 10-15 gündür aynı durum bende de mevcut, sadece sol el baş parmak ve işaret parmakta uyuşma, kimi zaman ufakfan ara ara sıkışma gibi yaşadığım oluyor, bu konuyu şans eseri gördüm ve iyi de oldu sanırım benimki bu konuda tecrübesi olmuş arkadaşların dediği gibi fren ve vites kollarının yanlış açıda olması, kullanmak için bileği kıvırmak gerekiyor.Bu da sıkıntı yaratıyor olsa gerek bir ara gerekli düzeltmeyi yapmak lazım.

Benim herzaman yaşadığım durum bu :) Hatta şuan da bile hafiften bir uyuşma hala duruyor. Sağ elimin serçe parmağı ve yanındaki 2 parmakla birlikte toplam 3 parmağım öyle güzel uyuşuyor ki bıçakla kesilse inanın acı hissetmem. Fakat sol elimde ve sağ elimin baş ve işaret parmağında hiçbirşey yok. Öyle hemen geçen bir uyuşmada değil birkaçgün kalıyor. Mesela dün bisiklete binmedim ama 2 gün önce uyuşmuştu hala onun etkisi var şuanda. Ben fren koluna bağlıyorum aslında bu durumu. Elimiz sürekli fren kolunda duruyor. Bu da bileğe ister istemez açılı durmasından yana baskı yapıyor. Baskı kan yollarını daraltıyor ve uyuşma yapıyor. Fren kollarını aşağı doğru yapıp denemek lazım.

@Ahsen Okyay

Ağrı çeken diğer arkadaşlar gibi ulnar sinirine baskı uyguluyorsun ve uyuşuyor. Önlemi alınmaz ve sürekli tekrarlanırsa sinirde hasar oluşması mümkündür. Çözümü arkadaşların açıkladığı gibi ağırlık merkezini değiştirmek, böylece kendini kollarına taşıtmamaktır.

• Beğen
Tepkiler: Ahsen Okyay
@Çagatay Çimşit

nerdeyse 1 yıl geçmiş yazının üstünden:) ben çözümü buldum diğer bu durumu yaşayan arkadaşlarada faydalı olur belki. Sıkıntı gidondaki frenlerin açısıyla alakalıymış. frenleri aşağı bakacak açıya getirdim artık hiçbir uyuşma yok. bileğin dümdüz gitmesi önemli. bilek gidonla temasında hafifte olsa bir açı çizdimi uyuşma oluyor.

Geri