Scudo Sports

Paralı otobanlara bisikletle giriş yine paralı mıdır?

@Süleyman Uzunköprü

Bisiklet şehirlerarası ulaşım için tasarlanmış bir araç değildir.Tabiki bu yapılamaz anlamına gelmez.Ancak eğer şehirlerarası bi yolda gidilecekse tehlikeler göze alınarak yola çıkılır.Sonuçta bi yasak konmuş ve bu senelerdir böyle..Emniyet şeridi size daha güvenli gelebilir ancak emniyet şeridinin olmadığı yerlerde var.Bir yasak konuyorsa ve bu yasak senelerden beri varsa mutlaka geçerli bi sebebi vardır.

Benim takıldığım nokta bir arkadaşın yasak olmasına rağmen umursamaz bir tavırla tavsiye etmesidir.Bir yasağı çiğnemek nasıl tavsiye edilir anlam veremiyorum."Yasakta neymiş bana vız gelir" mantığı yüzünden zaten ne gelirse başımıza geliyor..Toplumsallaşmayı öğrenemiyoruz bir türlü..kanımızda var muhalefet olmak herşeye..

Scudo
Ankara'nın TEM e açılan çevre yolunun bazı bölümleri oldukça tenha. Ama kalabalık bir çevre yolunda bisiklete binmek hem tehlikeli hemde gürültüden insanın kafası şişer. Sonuçta büyük şehirde bisiklete binmenin tek yolu belediyelerin bisiklet yolu yapmasıdır. Ankara için konuşuyorum şehir içinde bisiklete binmek çevre yolunda binmekten çok daha tehlikeli.

Kanunlara göre bisiklet bir taşıttır.Bisiklet yolu olmayan yerlerde yolun en sağ şeridinden en fazla iki tane yan yana olmak şartıyla binilebilir.Siz kurallara uyduktan sonra çevrenizdeki araçlar uymuyorsa o artık onların sorunu..Ancak TEM otoyoluna girmesi kesinlikle yasaktır.Bu yasak olan yerde sigara içmeye benzer kendinizi zehirlerken diğer insanlarıda zehirliyorsunuz...

Bende şehir içinde kullanıyorum bisikletimi birkaç istisna dışında sorun yaşamıyorum.
Yasakları çiğnemek yerinde insanları bisiklet konusunda bilinçlendirmeye çalışmanız daha yararlı olur..

@Fethi Aktunç

işin tehlikesi açısından konuşuyorsan, otobanla diğer yollar kıyaslanamaz bile ...
risk sehir içi yollarda otobandan kat kat fazla, otoban trafiği diğer yollardan çok çok daha dengeli , yolun kalitesi zaten çok cazip. imkanım olsa otoların ücretini verip otobana girerdim.

evet, otobanlarda yasak var ama yasak olmayan yollarda da malesef bir yerimiz yok, saygı görmüyoruz, umursanmıyoruz, yadırganıyoruz, yollardan uzaklaştırılmaya çalışıyoruz.
yalandan bir kaç yerde bisiklet yolu yapmışlar ama hikaye ...

@Fethi Aktunç

Öyle bir konusmussun ki, sanki her türlü kurala harfiyen uyuyorsun, asla ihlal etmiyorsun gibi. Eger toplum icinde tüm kuralla uyan bir bireysen helal olsun derim, başka bir şey demem.... Sadece bisiklet konusu ile ilgili degil, genel anlamda bu tip kuralcı insanlara pek rastlanmaz. Hepimiz ufak tefek kurallari cigniyoruz. Katı ve kuralci birisiyle de ben şahsen arkadaşlık kurmam..... Bunun yerine hosgörülü insanlari tercih ederim.

Kanunlara saygım sonsuz. Ama kanunları eleştirebilir ve değişmesini isteyebiliriz. Lisanslı sporcular, kulüpler gurup halinde Valiliğin belirlediği saatlerde çevre yolunda antreman yapabilmeli ve belediyelerde bisiklet yolu yapmalı. Şehir içindeki bir istisna bile sakatlığa ölüme yol açabilir. Şehir bisiklete yer açmalı. Bu forumdada bunu nasıl yapmamız gerektiğini tartışalım derim

@kayhan

şapkam olsaydı şu yazdıklarına çıkarır seni selamlardım :)
emniyet müdürlüğü bunu yapabilir, zaten otoban devriyeleri var, bir tanesi rutin devriyesinde önündeki 20-30 bisikletliye eskort olsa başka bir şeye gerek kalmazdı.

Evet mümkün olduğunca kurallara uymaya çalışıyorum.Herşeyi bi kenara bırak yasak olan birşeyi birisine tavsiye etmem..
Bir yasak konuluyorsa birçok sebebi vardır.Burada herkes kendine göre düşünüyor ve işine geldiği gibi kuralları eleştiriyor..Sonuçta birşey verirken diğer taraftan götürmemesi gerekir.

şapkam olsaydı şu yazdıklarına çıkarır seni selamlardım :)
emniyet müdürlüğü bunu yapabilir, zaten otoban devriyeleri var, bir tanesi rutin devriyesinde önündeki 20-30 bisikletliye eskort olsa başka bir şeye gerek kalmazdı.

Emin ol o zamanda kimse gitmezdi çevre yoluna antreman yapmaya..

Herkese görüşlerinden ve önerilerinden ötürü teşekkür ediyorum.
Paralı yolu kullanmadık, ancak şu Harem'den başlayıp Pendik, Tuzla devam eden yolu kullandık. Sağdan sağdan, temkinli temkinli. Tehlikeli bir durum yoktu, ancak sağımızı solumuzu kollamaktan bacaklarımızdan çok boynumuz yoruldu :)

http://photos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs195.snc1/6574_111869805965_583435965_2677360_8086521_n.jpg

Giderken izlediğimiz güzergah buyken dönerken uyguladığımız buydu;

http://photos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs175.snc1/6574_112292620965_583435965_2683456_6699900_n.jpg

Hangisi daha iyiydi derseniz, Otoban yolu kısaltıyor muhakkak. Ancak aynı nisbette adrenalini de yükseltiyor. Dönüşte miskin mi miskin öylece duran sahil yolu uykumu getirmedi değil :)
Fakat bence 3-4 kmlik fark için fazla fantazi yapılmamalı ve sahil yolu tercih edilmeli.

• Beğen
Tepkiler: cedrick41
arkadaslar motorsuz araclara yasakta bizdede motor var bisiklet kendi kendine gitmiyorki bacaklarımızda dogal motor :D

valla sizleri dinledim herkes kurallara uyacak kimse kimseyi suçlamasın yasak yasaktır bu kurallar konulmuşsa şehir merkezindekide dışındakide uyacak herkes kafasına göre gidemez istediği yerede giremez herkes kurallara uysa ne sen ne ben karayollarımızda tereddüt içinde kalmayız!
bizler bu kafayla gidersek gelecek nesil nereye gider siz düşünün!
yasaksa girmeyeceksin iyi örnek olun çoçuklara ve bizlere
sen otobana girdin o arabalardaki küçük çocuklara iyi örnek olduğunumu sanıyorsun
bizler neden kask takıyoruz birilerine ve kendimize önem verdiğimiz için örnek olmaya çalışıyoruz!
elin almanı sabahın 06:30 da çocuklarına trafik eğitimi veriyor polis eşiliğinde karşıdan karşıya geçme trafik lambalarında ve bom boş yolda bir tane alman yol boş diye karşıdan karşıya geçmiyor yeşil trafik lambasını bekliyor kendim gözümle bizzat şahit oldum ! bu adam geri zekalımı! geçmiyor!önce kural!
sizi suçlamıyorum fakat size bu konuda hak verenleri ve trafikteki araç söförlerinin hiçbirinin siz de dahil erken yaşta bu eğitimleri almaması ve şu an hiç kimsenin trafik konusundaki erken eğitime sahip çıkmaması işte o alman bizim gibi insanların istediği erken eğitimi veriyor 5-6 yaşlarından itibaren ne demiş atalarım ağaç yaşken eğilir şimdi siz bize otobanada girerim heryerde giderim diyorsunuz hayatınız o kadar önemli değil ise buyurun giriniz!
90 ile 110 km arası ölümle yaşam arasındaki farktır değilmi ! 200 ile giden bir arabayı hiç düşünemiyorum bile kalın sağlıcakla!

yahu arkadaş nerede gidersen git ama bi zarar vereceksen sadece kendine verecek şekilde yap şu işi. ne biliyim git uçurumdan atla, su altında 5 dk havasız kal, fasülye yiyip küçücük bi odada bi gece geçir vsvs Hepimiz insanız, bi hata yapsan arkandan 200'le asfaltı yardıran adam senin hatanı düzeltemez. o sana, başkası ona, bi başkasıda ona bi kitlenir bi daha kendinize gelemezsiniz. Normal yoldan git işte arkadasım en fazla ufak tefek kazalarla atlatırsınız. Hem bu işin jandarması var jop u var.. Affetmiyolar diyim ben sana.

Karasu-Şile turumun dönüşünde Haydarpaşa' ya gitmem gerekiyordu. İstanbul' un bilmediğim bölgelerinde olduğumdan mecburen çevre yolundan gittim. Trafiğin kendisinden değil de yol ayrımlarından çok çekindim. Düz gitmem lazım ama sağa dönüş var. Araçlar son hızla sel gibi akıyor. Otoyol ortamlarında kavşaklarda istediğiniz yöne gitmeniz için riske girmek zorunda kalabiliyorsunuz.

• Beğen
Tepkiler: Barış Kılınç
200 le giden araclardan bahsedenler, bu hizla gitmenin kurallara uygunlugundan da bahsetse keşke..
Ya da daracık yollarda 120-130 yapanlardan bahsetseler.
Keşke herşey sizin dediğiniz gibi olması gerektiği gibi olsa, ama maalesef öyle değil..

Kendi adıma konuşacak olursam benim mesajda kural kelimesi geçmemiştir. Yahu kardeşim varsayki ben otobanda giden bi herifim. Yanımdan 200 le geçeninde, yanından geçtiğim bisikletinde benim canıma kastı var. Ama burada adı geçen olay dikkatini çekerim otobanda bisiklet sürmektir. ikiside yasaktır.
Ha kurallardan bahsetmişken şunuda söyliyim. 2 yaşındaki bir bebe en az bir elinden tutmak koşulu ile sokakta yürütülebilir, aksi taktirde kucaktan indirene şu ceza...... diye yazılı bi kuralmı var? yok dimi? o zaman napıyomuşuz kuralları bi kenara bırakıp aklımızın süzgecini çalıştırmaya başlıyomuşuz. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu oturup düşünüyomuşuz.

bu gün kurtdoğmuş offroad undan dönerken dönüşü e-80 den yaptık
paralı geçiş yerlere geldik en sağdan geçtik kavşakta durduk ve o anda polis otosu geldi memur bize gelerek şöyle dedi
-ya beyler ne yapıyorsunuz burda
ben alttan alarak memur bey biz kestirmeden bostancı yapalım dedik diye cevap verdim neyse polis memuru anlayışlı idi bizim için kavşağa doğru akan trafiği durdurdu ama bir daha girmem açıkçası
kavşaklar çok sakat e-80 e girmemizin nedeni pendikten bostancıya kadar olan bisiklet yolunun mangalcılar tarafından işgal edilmesi sağ taraftan gitseniz yanınızdan hızla alkollü araç kullananlardan tutunda sağa park etmiş araçlara kadar her türlü tehlikenin var olması tuzladan bostancıya kadar sağ ve sol tarafları kesintisiz bisiklet yolları ile inşallah bir gün donatırlar

@uurrr
Başından beri benim yaptığım da o zaten, otobandan sürmek ben ve diğer araçlar için daha güvenli geliyor bana (bir başkası tersini düşünebilir).

@Baki Berk Kayalar

biz kendimizi riske atmayarak her sapakta bisikletlerimizi durdurarak karşıdan karşıya geçtik.

Otobana girmek yasaktır!Bu vicdanı bir sorumluluk!kendinizi düşünmüyorsanız başkalarının hayatıyla oynamayın!

@Emre Gökyiğit

Bende genelde durmak zorunda kaldım. Ayrımlar tek şeritli olsa tamam, ama iki şeritli. Biri boş olsa diğerinde mutlaka araba olabiliyor. Bende akşam trafiğine denk gelmiştim. Kabus gibiydi. :Skull-175

Yinede İstanbul' un ara caddelerinde kaybolmaktan ve daha büyük sıkıntılar yaşamaktan iyidir.

Mecbur kalmazsam otoyola girmem. Ne diye başıma polisi çekecem ki? Turlarımda kimseyle tatsızlık yaşamak istemiyorum.

Geri