Şimdi bir arkadaş F1 ile bu bisikletin karşılaştırmasını yapmış, çok ilginç =)
Neyse ben bisikletin sistemini pek çözemedim fakat kısaca sana ve kafasında konuyla ilgili soru işareti olan bisikletci ve F1 sevdalası arkadaşlara açıklıyayım F1 de neden otomatik vites kullanmadıklarını ve otomatik vites'in yarar ve zararlarını !
Öncelikle formula denilen yarış türününde kendine bağlı olarak bazı katı hatta Çok Katı kuralları var, araçların lastik çaplarından modellemesine kadar bütün özellik ve sistemleri bu kurallar çerçevesinde yapılmakta.
Kısaca bu kurallardan örnek vermek gerekirse eğer, araçların teker çapları 66 cm olmalı jantlar metalden alaşımsız yapılmalı, ön teker genişliği en fazla 33.5 en az 30.5 olabiliyor arka tekerlerin genişliği ise en fazla 38.1 en az 36.5 araçların ağırlığı ortalama 550 kilo, tüm malzemeler ve pilotla birlikte maximum ( en fazla ) 600 kilo, araçların genişliği lastik ve jantlar da dahil 180 cm, aracın uzunluğu en fazla rüzgarlık dahil 425 cm, yüksekliği en fazla pilot boyunluğu dahil 95 cm, iki teker arasında da en fazla 140 cm, Şasiye sabitlenen, hava akımlı türbilans sistemli hareket zorunluluğu bulunduran sistemlerde ise arka kanat genişliği en fazla 100 cm, yüksekliği ise 30 cm, ön kanatlar ise 50 kg'ma dayanıklı olmalı ve en fazla 0.7 esneme payı bulunmak Zorundadır =)
Ayrıca F1 kurallarına göre araçlarda otomatik vites kullanımı Kesinlikle Yasaktır. Birçok yarış türünde olduğu gibi. En son izlediğim bir yarışta Nascar da yarı otomatik araçların Nascar'a girdiğini sölemişlerdi.
Bu kuralların herhangi birisinde milimetrik bir hata dahi olsa araç yarıştan diskalifiye edilir, ayrıca aracın o bölümünden sorumlu sponsor, şirket veya bakımı yapan kişiye konu hakkında dava açılır, genellikle dava haklı bulunur ve yarışa gelen kişi sayısı / takım sayısı ve ikisi eşitlenir örneğin 100 kişi gelmiş 2 araç var 50 - 50 seyirci sayısı olarak hesaplanır. Yarışa çıkamayan araç için kendi payına düşen seyirci sayısının bilet parası, araç için evrak düzenleme ücretleri ve Pist Stop kullanım ücretlerinin toplamı kadar Tazminat Davası Açılır. Eğer olay 2. defa gerçekleşirse aynı sezon içinde aynı hata bulunan yerden, bakımdan sorumlu sponsor ve bakımı yapan takım biraz önce tazminat davasında belirttiğim hususları o sezon boyunca yapılan yarışların tümünün masrafını ödemek zorunda kalır ( Kasıtlı yapıldığı düşünülürse )
Peki neden otomatik vites değil ?
Birinci düşüncem gelenek. Geçmişten beri bu türde devam eden bir geleneği bozmak risktir ! Örneğin İspanyada boğalar sokaklara salınıyor ve herkes kaçışıyor ve milyarlarca dolar turist geliri saglanıyor şimdi boğaların bir üst modelinin çıktığını düşünün sizce boğalar yerine onu koştururlar mı ? =)
Otomatik vites olsa ne olurdu ?
Birinci olarak otomatik vitesli bir araç daha fazla yakıt tüketir buda demektir ki yarışlar özellikle F1 gibi uzun Laps'lı yarışlarda pek iç açıcı olmaz. Ayrıca normal vites ile otomatik vites arasında kesin olarak hatırlamıyorum fakat 2.4 sadise'lik bir fark olduğu da bir gerçek ( Saniyeyi tam anımsayamadım bilen arkadaş varsa düzeltebiliriz ) yani bir otomatik vitesli araç normal bir araca göre 2.4 sadise farkla vitesi düşürmesi gerektiğini anlıyor. Saniselerle, viraşlarda bir anlık sadiselik hatalarla ölümlere sebeb olan bu minik araçlara otomatik vites takılması da pekte mantıklı durmuyor açıkcası.
Yazıyı yazmaya 13:35'de başladım yeni bitti =)
Kafanızı şişirmemişimdir inşallah =)