Scudo Sports

Otobüs şoförüne kanocu saldırısı

@keremkucuk041 İstanbul için.

En güzel çözüm Bisiklet taşıma aparatlı otobüsler.İzmir'de bu şekilde otobüsler var;ama Konak'a(İzmir'in merkezi) giden otobüs yok:kötü:''Ne anladım ben bu işten''diyesi geliyor insanın.
9.jpg

Scudo
@Bisikletreis Oldukça pratik ve hızlı.Şoför yardım etmiyor.Self servis diyelim.Bizim İzmirdeki sorunumuz her otobüste olmaması ve özellikle asıl gidilmek istenen yere(Konak'a) aparatlı otobüs olmaması

@hamlet2006 Sizin orda Konak asıl gidilmesi gereken yer mi? Mesala Bursa'da Arabayatağı sizin orada Konak'a mı tekabül ediyor.

@Bisikletreis Konak şehrin merkezi diyebiliriz.Diğer ilçeler de metropol ilçe olduğu için eskisi kadar Konak;revaçta değil.Biliyorsun herkes her aradığını istediği yerde bulabiliyor.

• Beğen
Tepkiler: Mura7Mac1t
Şoför arkadaşımız öho şöföründen beklenmeyecek biçimde efendi bir insan. Bi dakika bekletip kanonun yerleştirilmesine yardım etmeye çalışmış. Ama kanocu hödüğün olunca şöför arkadaşımız her şöförde bulunan itemle haklı olarak karşılık verdi. Keşke şöförün yerinde olsaydım da o kanoyu kafasına geçirip levyeyi de ...

Eğer kano otobüse alınacak ise, yolcular binmeden, yada otobüs içinde sıkışıklık olmadan otobüse yerleştirilmesi daha doğru olurdu. insanlar otobüsü doldurduktan sonra, kanoyu nasıl bindireceksin, uygun bir yer bulup nasıl yerleştireceksin. Bu konuda otobüs şöförünü haklı bulmuyorum. Kano otobüse alınmayacak ise bir şey söylemiyorum :)

• Beğen
Tepkiler: Rip ve hamlet2006
Ankaranın egosunda bisiklet taşımak yasak benim gibi bilmeyen arkadaşlar var ise uyarayım. Şöförün insiyatifine kalmış bir olay. Ben nasıl beni almazsın şikayet edicem seni demiştim o da; pişkin pişkin et dedi sırıttı. Sonra aradım ve sordum ki sizin otobüslerde bisiklet yasak mı? Ne dese beğenirsiniz? Koskoca türkiye dünya liderlerini barındıran ülkenin başkentinin göbeğinde devlet otobüslerine bisiklet sokmak yasak evet.

@Motorola Toplu ulaşımda öncelik insandır. Eğer insanlar bindikten sonra uygun olarak bir yer bulunursa alınması daha mantıklıdır. 2metre boyunda kano bu ! Yükü olan özel araç tutsun , toplu ulaşımda kanonun ne işi var ? Böyle bir mantıkmı olur. Öncelik insandır kargo değil siz daha toplu ulaşımın mantıgını kavrayamamışsınız.

@Carcass06 Toplu ulaşımda metropol kentlerinde bisiklet taşımak istiyorsanız katlanır bisiklet öneririm.

• Beğen
Tepkiler: Çağdaş78
@ygt bike
öncelikle fikriniz varsa söylersiniz. insanları yargılamak/onlar hakkında hüküm vermek kimsenin haddine değildir. 32 yıldır İstanbul'da yaşayan ve toplu taşıma kullanan birisi olarak bahsettiğiniz konunun mantığını gayet iyi kavramış birisiyim. Yazımı tekrar -özellikle altını çizdiğim kısma ve otobüs hattına dikkat ederek- okumanızı, ne demek istediğimi anlamanıza yetecek bir süre üzerinde düşünmenizi öneriyorum.

• Beğen
Tepkiler: Serrchi ve Edip D.
@Motorola
Abdullah Ağabey gayet mantıklı düşünmüşsün.Şoför arkadaş yardımcı olmaya çalışıyor ama dediğin gibi herkesten önce kanocuya yer ayarlasa daha pratik olacakmış

• Beğen
Tepkiler: Motorola
@Adrenalin26

Bir keresinde Arnavutköy'de dağ başında tekerleğimin sibopu kaçtığı için otobüse bisikletimle binmek zorunda kalmıştım, şöför beni görür görmez orta kapıyı açmıştı, hiç bir yolcu da sorun çıkarmamıştı. İlk de sevindim, ne güzel kimse sorun çıkarmıyor, demek güzel şeyler de oluyormuş derken, bir anda içindeki tüm heyecan söndü. Bisiklet yerinde durmuyor, araç fren yapınca oraya buraya yalpalıyor, neredeyse üstüme düşecek. Sonra anladım ki çok da doğru bir şey değil bu iş. Videodaki (alıntıya bkz.) şöförün dediği gibi bisikleti sabitleyecek özel bir aparat olsa güvenli bir sürüş olur ve olası riskler ortadan kalkar. Hak isterken, bir diğerinin hakkını göz ardı etmemek lazım. Bisikletle, bisiklet için özel bir aparatı veya taşıma yeri bulunmayan bir otobüse binmek çok mantıklı bir iş değil... Videodaki şöförü tebrik ettim.

Kanoya gelirsek, aynı şey bunun için de geçerli. Yolcu zor durumdaysa ve otobüsle taşıması gerekiyorsa, otobüsün müsait olup olmadığını düşünerek hareket etmeli. Bavullarla dolu bir otobüse kanoyla binmek, ne kadar doğru bilemiyorum. Yolcu sabırlı davranıp diğer yolcuların binmesini biraz daha bekleseydi çok daha farklı şeyler olabilirdi. Şöför ilkin güzelce uyarıyor fakat yolcu şiddete başvurunca şöförün de karşı atağa geçmesi, onu da haksız duruma düşürmüş, her ne olursa olsun uyarmaya devam edip kavgaya karışmamalıydı ve yasal haklarını kullanmalıydı.

Peki bu insanlar ulaşımını sağlayamayıp yolda mı kalsın? Hayır tabii ki de. Gerekli yönetmelikler bu doğrultuda değiştirilmeli ve araç içinde olabilecek kazaları en aza indirerek ulaşım sağlanmalı. Yoksa haberlerde "otobüsteki bisiklet yaşlı adamın üstüne düştü" gibi şeyler görebiliriz ve bunun gibi olaylar toplum içindeki bisikletin yerini sarsabilir. Kimseyi rencide etmeden, kimsenin hakkını gasp etmeden...

Sakin sakin konuşan şoförü inatla kışkırtıp en sonunda da saldırmışlar. Akla mantığa uygun hiçbir tarafı yok.

Ben ve bir arkadaşım, yüklü tur bisikletlerimizi İstanbul-Karaburun'da belediye otobüsüne bindirmiştik. İkimizin bisikleti de kamyon gibiydi, bagajlı, matlı, çadırlıydı, önde arkada yük vardı. Geniş yer kaplıyordu. Yine de şansımızı denedik, şoföre tatlı dille rica ettik, ağabey bizi tepeye kadar bırakır mısın, hava çok güneşli, zorlanacağız dedik. Açtı orta kapıyı, bindirdik ve gittik. İstese yardım etmeyebilirdi, o zaman da saygı duyar yolumuza devam ederdik. Önemli olan düzgünce iletişim kurup nezaketle sormak. Bu videoda gördüğüm şeyse tam tersi. Adam dayak yemek için elinden gelen ne varsa yapmış. Şoför yüzde yüz haklı bu olayda.

Önce kano mu binsin?? :kötü: 2 metrelik yeşil kano önden binip de otobüste bana yer kalmaz ve dışarda kalırsam üzülürdüm açıkçası :( Ya da otobüste giderken 2 metrelik yeşil kano kafama falan düşse yine üzülürdüm :(:(

Öncelikle bisiklet bir ulaşım aracı nihayetinde, toplu taşımda yeri olan bir araç; kano gibi hobi araçlarıyla aynı kategoride değerlendirmek çok uygun değil. Kanosu olan vatandaş bunu düşünecek; hesabını ona göre yapacak. Burada yapmadığı gibi, bir de üste çıkıyor. Çünkü bencil ve saygısız.

Aslında sorun son yıllarda artan saygısızlık. Bazı insanlar "eğitim şart" falan diyor ama baktığın zaman kanocu tip eğitim seviyesi eksik bir tipe benzemiyor, belki de "ortamlarda" kendisi "eğitim şart" diyen tiplerden birisi olabilir kimbilir. Ancak iş kendine gelince diğer insanları hiçe sayıp bencil bir şekilde kendisi ve kanosunu öne çıkarıp diğer insanları umursamıyor. Bu tip profil şekil-şemalden, ideoloji vs hepsinden bağımsız bir şekilde ülkemizde belirleyici olmaya başladı. Adam ters yoldan geliyor, uyarırsan suçlusun; durulmayacak yerde duruyor, uyarırsan suçlusun; emniyet şeridinden, offset çizgilerinden gidiyor, uyarırsan suçlusun; bisiklet yolunda duruyor, uyarırsan suçlusun, sol şeridi kaplayıp trafik akışını engelliyor, uyarırsan suçlusun... Örnekleri çoğaltmak mümkün...

Biz bisikletliler de zaman zaman bu hataya düşebiliyoruz, bence önemli olan bisiklet kullanıcısı olarak diğer insanlardan bir adım öne geçerek bu saygı ve hak ilişkisini olması gereken seviyeye çekmeye destek olmya yardımcı olmak da önemli. Kibar ve bazik bir şekilde haklarımızı bilmek ve gerektiğinde sahip çıkmak ancak 17 milyonluk bir kentte kimse bencillikle bir yere varamaz diyorum naçizane.

@Motorola sayın abim ;

Toplu taşımada öncelik insan olduğu için kano alınacak olsa bile bunun ilk kano olması yanlış , altı çizili düşüncenize istinaden bu yorumum zaten. Tek kişilik koltuk almış adam Yenibosna metrobüs durağında otobüse sokmaya çalışıyor :/ Böyle büyük eşyaların toplu ulaşım araçlarında olmaması gerekiyor , şoför kestirip atmadan yine yardımcı olmaya çalışmış ama karşısındaki olgunlaşmamış öküz tepmeye çalışmış malesef.

Kanoyu alacak olsa bile aldı diyelim , orada otobüse binmekte zorluk yaşayan insanların tepkisi haklı olur. Normal bisikletin yoğun saatlerde toplu ulaşıma alınmama sebebi de bu zaten.

Olaya bir başka açıdan bakarsak şehirlerarası otobüslerde bagaj durumu daha bir müsait iken bile biz hangi otobüs firması bisiklet kabul ediyor yada etmiyor diye açılmış bir konu üzerinden birbirimizi forum üzerinden bilgilendiriyorduk , ayrıca hala bahsi geçen bu otobüsler valizler bir yana nerdeyse çamaşır makinesi bile taşırken biz çok değil yakın zamanlarda rica ile utanarak yada üstelik bazende extra bagaj ücreti yada muavine sigara vb alarak bin dereden su getirerek kabul ettiriyorduk (şu an çoğu firma pek zorluk çıkarmıyor yada en azından bana denk gelmedi) hala bazen bizim bisikleti görünce ilk tepki abi nereye koyacağız diye kafadan psikolojik baskı ile kişinin o anki durumunu kontrol altına alarak bagaj ücreti talep ediyorlar . kaldı ki bahsi geçen hele hele İstanbulda vede en yoğun hatta bir belediye otobüsünde yaşanıyor...kendim şahsen günün yasal saatlerinde(09:00-16:00)dahi özel halk otobüslerine ve metrobüslere bulaşmam,şoför problem çıkarmazsa dahi onun görevini sağolsun vatandaşımız üstleniyor...az çok tahminimce herkeste yaşamıştır, örneğin:bize sağlanmış esnek saatlerde 10-15 tane bekleyip birine denk gelip binmeyi başardığımız metrobüste dahi, yahu biz binemiyohh davar metrobüse bisiklet ile biniyor diye ardımız sıra giydirmeler,

• Beğen
Tepkiler: hamlet2006
Geri