Scudo Sports

Organ Bağışı...

Öldükten sonra organlarınızın başka ihtiyaç sahiplerince kullanılmasına razımısınız?

• Evet.

• Hayır.

• Kararsızım.

• Bu konunun bir bisiklet sitesiyle alakası yoktur.

• Toplam katılım
    266
Lepİdoptera Çok GÜzel Ve Önemlİ Bİr Konuyu Ele AlmiŞsin Tebrİkler.herkes Bu Konu Da Duyarli Olsa Çok Daha İyİ Olur.hanİ SÜrÜcÜ Ehlİyetİnİn Arkasinda Da Oluyor Ya Bİ ArkadaŞ Var Ehlİyet Aldi Nİye İŞaretlettİrmedİn Dedİm Nİye Verİcem Organlarimi Dedİ Dedİm ÖldÜkten Sonra Ne Yapicaksin Organi Bu Hesap Herkes Daha Bİlgİlİ Olursa Çok Daha İyİ Olur.teŞekkÜrler.

Scudo
evet bu konuyu ele aldığınız iyi olmuş..bence anketteki "bu konunun bisiklet sitesiyle alakası yotur" şıkkını kaldırırsanız daha iyi olur:))çünkü bisikletçiler ülkelerine,dünyaalrına duyarlı insanlardır..hele konu insan sağlığı olunca daha bi anlam kazanıyor..organlarımı bende zamanında ege üniversitesine bağışlamıştım..bence herkes bağğışlamalı.toprak altında çürüyeceğine..dimi yani..

@aytacaksoy

O şıkka oy veren 3 kişi olmasaydı, hemen şimdi kaldırırdım ama her türlü fikre saygı duymamız lazım.

Saygılar. :)

• Beğen
Tepkiler: lepidoptera
ben de organlarımı bağışladım.hem de hepsini.organlarınızı bağışlamak için ailenizin onayına filan ihtiyacınız yok.bir tane şahit gerek o kadar(4 sene önce öyleydi.)
.... hatta cesedimin bile tıp fakültelerinde tıp talebeleri için kurcalamaları içinde verebilirim.bunun içinde bir araştırma içindeyim...

Organ Bağışı hakkında merak ettiğim bir konu
-Organ bağışı ancak beyin ölümü tespit edildikten sonra gündeme gelir değil mi?
Soru: Yani bedenimde henüz canlılık varken daha ruh bedenden ayrılmadan mı, organlarım alınacak?

Organlarınızı bağışlamaya karar verdiğiniz zaman bir hasteneye veya kuruma gidip form doldurmayın çünki organ mafyaları bunun takibinde ailenize veya yakınlarınıza söylemeniz yeterli.
O formu doldurduktan sonra size bir kart veririlir ve yanınızda taşımanızı isterler çünki bir kazada (örn. trafik kazası) anında ölürseniz karta bakıp organlarınızı hemen alırlar ama diyelim ki trafik kazası geçirdiniz ama ölmediniz ama organ mafyaları organlarınızı almak için öldürürler kafanıza sıkarak öldürmezler tabi...
Bu tür olaylar çok yaşanıyor ülkemizde dediğim gibi form doldurmayın ailenize veya yakınlarına söylemeniz yeterli.

• Beğen
Tepkiler: Raven_35
Sorumun bir nebze cevabını aldım, ancak tam değil tekrar soruyorum

Organ Bağışı hakkında merak ettiğim bir konu
-Organ bağışı ancak beyin ölümü tespit edildikten sonra gündeme gelir değil mi?
Soru: Yani bedenimde henüz canlılık varken daha ruh bedenden ayrılmadan mı, organlarım alınacak?

yazdıklarınız hayal mahsulü gibi, trafik kazası geçiren insanları organ mafyası anında nasıl buluyor?

@metallicabike

@suzunkopru

ölmeden kimsenin organlarınızı alamazlar merak etmeyin :D
(tabi çiftlerden tekini bağışlamadığınız sürece)

arkadaşlar bu konuda çok kararsızım , daha önce çok kez okuduğum, hepimizin de belki okuyup umursamadığı görüp önemsemediği ama benim bu konuya çok büyük şüpheyle yaklaşmama neden olan olaylar oluyo ülkemizde .
mesela linkteki haber,
(link)
(link)
(link)
bunun yapıldığı bi ülkede nasıl olurda organ bağışı için form doldurabilirsiniz. Yurt dışında belki ama bence bu gelir dağılımı çarpıklığı içinde organ bağışı bizim için biraz uzak...

• Beğen
Tepkiler: Hakan Yazman
Arkadaşlar bende başıma birşey gelirse bütün organlarımı bağışlıyorum bunuda herkes böyle bilsin annem karşı çıkıyor ama ikna olacaktır.Ölecek gibi konuşmadım umarım çünkü uzun zaman düşünmüyorum yapacak çok şeylerim var :) Bence çok önemli bir konu herkes bağışlamalı organlarını bir beden çalışan organlarla beraber toprağın altına girerken baka bir beden orada çürüyen organa muhtaç can çekişiyor.Bu konuda toplum bilinçlenmeli ve gereği yapılmalı.

Ayrıca ctnglr arkadaşım böyle olaylar oluyor diye organ bağışı yapmamanın bağlantısını kuramadım.
Duyguları bir kenara bırakıp iktisadi olarak olayı düşünürsek arz yok talep çok bu yüzden organlar para ediyor 60 bin eden böbreği adam 15 bine garibanbirinden alıyor 45 bin kar ediyor.Yada satıcı bulamazsa veya gözünü 45 bin de doyurmuyorsa türlü dalavereyle organı çalıyor 60 bini cebine atıyor çeşitli hikayeleri hepimiz duymuşuzdur.

Ee peki insanlar organlarını bağışlarsa ne olur ? Arz artar organ bulmak kolaylaşır artık insanlar organa o kadar faza para vermezler çünkü bilirlerki birisi organını bağışlayacaktır ve nakil yapılacaktır.Bu nedenle ortalıkta insanların organlarını çalan ve satan herifler daha karlı gördükleri piyasalara yöneleceklerdir.

Arkadaşlar organlarımızı bağışlayalım hayat kurtaralım!!!

bu ankete hayır cevabını verdim.

ben hiç sigara içmedim. organ nakli için bekleyen iki hastadan : sigara içtiği için akciğer kanseri olmuş olan kişiyle , kazada akciğerini kaybetmiş kişi aynı kefeye konulmamalı. eğer organ bağışında bu şart koyulabilirse bende organlarımı bağışlarım. böyle bi uygulama olana kadar organlarım toprakta çürüsün daha mantıklı.

hayatı boyunca kendisini ve çevresini sorumsuzca zehirleyen insanlara organ bağışı yapmam.

öldükten sonra organlarımın ihtiyaç sahiplerince kullanılmasına razımıyım ?

evet , ama yukarıdaki şartla

@mahmut aslan

Haklısın kardeşim

• Beğen
Tepkiler: mahmut aslan
arkadaşlar ege üniversitesi organ bağışı topluluğunun basın-halklailişkiler sorumlusuyum öncelikle mutlaka bilmelisinizki siz ne kadar isterseniz isteyin size birşey olması durumunda organlarınız alınması kararı sadece ailenize aittir siz bütün orgalarınızı bağışlamak isteseniz bile ailenizin onayı oladan bedeninize dokunulamaz

şu organ mafyası durumunada bence bi açıklık getirilmeli türkiyede organ mafyası denilince akla neredeyse tek bir isim geliyor adı yusuf adam binlerce yasal olmayan organ alışverişi gerçekleştirmiş fakat bu konudada şöyle birşey var türkiyede organları çaılnmış şekilde hiçbir ceset bulunmamıştır yani bu yusuf denen adam sadece aracıdır para karşılığı kişilerin zengin kişilere organını satmasını sağlamıştır bi nevi alan memnun satan memnun durumu.

birde arkadaşlar en önemli konu organ bağışı sadece hastane koşullarında beyin ölümü gerçekleşmesi durumunda gerçekleştirilir türkiyede hastaneler sadece kadavradan insana bağış yolu ile organ bağışı yapmaktadır.

ayrıca en çok karıştırılan konu bitkisel hayat ve beyin ölümü arasındaki fark bitkisel hayat adı üzerinde bir hayattır 20 yıl komada kalıp uyanmak mümkündür fakat beyin ölümü gerçekleştikten sonra geri dönmüş 1 kişi bile yoktur ayrıca beyin ölümünün dinsel açıklaması ruhun bedenden ayrılması durumudur

umarım kafanızdaki soruişaretlerinden birkaç tanesini giderebilmişimdir bu konuda her türlü soru ve bilgi alma isteklerinize açığım ne isterseniz sorabilirsiniz gerekirse araştırmasını yapar size cevabını mutlaka ulaştırırım

• Beğen
Tepkiler: ZekiAlper
Ben ölümden sonraki yaşama inandığım için asla bağışlamayı düşünmem...
HAYAT FELSEFESİ

tabikide sizin kendi tercihiniz kimse sizi böyle bir şey için zorlayamaz fakat ölümden sonraki yaşama inanmanız organ bağışı yapmak için bir engel değildir

kelimesi kelimesine aynı değildir şuan hatırlayamadım tamamını fakat kuran da şöyle bir ayet vardır biz onları çamur ve balçıktan yarattık istediğimiz anda yok eder veya yoktan varederiz

@Süleyman Uzunköprü

Süleyman bey :Öncelikle ölüm insanlara soğuk gelen bir konu allahtan herkese uzun ve kaliteli bir ömür vermesini dilerim.Ancak ölüm düşünmek istemesekte doğum gibi hayatın bir gerçeği.
insan ve hayvanlarda ölümü kabaca iki şekilde düşünebiliriz.
1.BEYİN ÖLÜMÜ:Bütün ölümlerde sebeb ne olarak görülürse görülsün(trafik kazası,enfeksiyon,kalp krizi,kan kaybı,boğulmalar,ateşli silahlar....) vücuttta dolaşım yetmezliği(hücrelere oksijen ve besin taşımasının durması ) sonucu gelişir.Dolaşım durduktan sonra oksijensizliğe en hassas organlarımız olan Beyin hücrelerimiz ( ortalama 4 dakika oksijensiz kalmaya ancak dayanabiliyor) en önce ölüyorlar.Beyin ölümü denen olay bence ruhun bedeni terkettiği dönem.Çünkü beyin ölümü ölümün ilk basamağıdıdır,geri döndürülemez.
Acil müdahalelerde kişinin dolaşımını (solunum,kalp çalışması) tekrar normal çalıştırmaya dönük müdahaleler yapılır.Amaç öncelikle beyin ölümünü engelemektir.
2.VÜCUDUN ÇÜRÜMESİ:Konuyu örnekle açıklamak gerekirse teşbihte hata olmasın: kurbanda bir koyun kesilerek öldürüldü diyelim.Hayvanın kanı boşaldı ve kan kaybı neticesi dolşaşım yetmezliği sonucu beyne oksijen gitmedi ve hayvan öldü.Solunum ve kalbi durdu.İlk adımda beyin ölümü gerçekleşir.Ancak şimdi bu hayvanın vücudundaki diğer organlara ait hücreler hemen öldümü?Hayır.Bahsettiğim gibi oksijensizliğe en dayanıksız olan organ beyin ve sinir hücreleridir.Vücuttaki diğer organlara ait hücreler artık oksijensizliğe olan dayanıklılıklarına göre yavaş yavaş ölmeye başlayacaklardır.Bu organların ölme süreci organına göre değişen bir sürede gerçeklşir.Tam süreleri hatırlamıyorum ama bu dakikalar yada saatlerle ifade edilebilir.Örnek:Yanılmıyorsam deri hücreleri en geç ölenlerdendir.Bu nedenle ölen kişilerde bir miktar sakal uzaması olabilir.Sorunuzun cevabı olarak beyin ölümünden sonra vucut hemen ölmez ancak çok kısa bir ömrü kalmıştır ve neticede ölecektir.
Vücutaki diğer organlarda öldükten sonra hücreler kendi enzimleri ile parçalanmaya(otoliz),bakteriyel vs diğer sebeblerle bozulmaya başlarlar yani vucuttaki diğer hücrelerde ölmüştür ve cesetin bozulma,yıkımlanma süreci başlamış olur böylece.En nihayetinde yumuşak dokular toprak olur.Kemikler kalır.

Organ nakli beyin öldükten sonra diğer organların oksijensiz kalıp ölmeden organıp vericiden alınıp kısa sürede uygun alıcıya nakli esasına dayanır.Böylece nakledilen organ alıcının kan dolaşımından gelen oksijen ve besin maddeleri ile yaşamaya devam eder.

Organ nakli konusu tartışmaya açık bir konudur.Bir açıdan bir insanın artık işine yaramayacak bir organı başka bir insanın hayatını kurtarıyor.Çürüyüp toprak oluncaya kadar elbette insanın ölmüylede başka insanlar fayda sağlaması güzel bir olaydır.Ancak bunun karşısında bir insanın hayat bulmak için başkasının ölmesini gözlemesi ne derecede etiktir.Temennim tıpta gelişmeler ışığında organ nakline hiç gerek olmaması,kök hücreden falan organ nakline gerek kalmadan gerekli işlemlerin yapılabilmesi yönündedir.Ancak bunlarda şu an itibariyle sanırım uzak bir ihtimal.Organ nakli şu anda bu tür durumlarda en geçerli yol.

Organ nakline karşı birisi değilim.Ancak organlarımın bağışlanması sürecininde bir izinle bu kadar serbest bırakılabilmesinide doğru bulmuyorum.Modern insan paraya tapmış bir çok sektörde ki buna sağlık sektörü de dahil görünen yada görünmeyen yolsuzluklar,ahlaksızlıklar var.Şöyle bir senaryo endişesi içinde olduğum için organlarımı bağışlamaktan korkuyorum.Şimdi bir hasta var organlarını bağışlamış,yasal olarak engel yok.Belki tedavi ile kurtulabilecek olan bu hasta para hırsı uğruna öldü gösterilemezmi,kim bunu nasıl ispat edebilir,ispat etse ne değişir.Nasıl olsa izin vermişsiniz.Günümüzde bir kaç vaka bütün insanlara karşı aynı güvensizliliği doğuruyor.Bu şartlarda organlarımı bağışlamak istemiyorum.

• Beğen
Tepkiler: suzunkopru
öldükten sonra seve seve bağışlarım ama bana yaramamış bi organ diğer insanlara nekadar yararlı olur onu allah bilir:p
şaka bi yana organ bağışı gerçekten önemli bi konu ve bende seve seve bağışlarım.özellikle ilik nakline dikkat çekmek istiorum bunun için ölmeyi beklememizde gerekmiyor. bir hayat kurtarmak herşeyden üstün bir şeydir. ve çokta zor değil.

basit bir form ile kolayca bağışta bulunabiliyorsunuz. Eğer yasa değişmediyse -maalesef- siz öldükten sonra ailenizden onay alınıyor. Aslında biraz saçma tabi. Kanunen kendi kararını verebilen bir birey olarak kendi bedeniniz üzerinde bir tasarrufunuz olamayacağını söylüyorlar. Tabi bu benim bilgim. Kanun değişmiş olabilir. Ama size her 3 ayda bir kan vermenizi ve mutlaka organ bağışında bulunmanızı öneririm. o organa ihtitacı olan kişinin siz veya sevdiğiniz biri olduğunu düşünerek en yakın hasataneye gidip şu kısacık formu hemen doldurun. Ben iki hafta içinde kemik iliği içinde donör olarak kaydımı yaptıracağım.

• Beğen
Tepkiler: sadana
Geri