Scudo Sports

Ön aktarıcıda vitesin çift düşmesi

mhlc

Üye
Tepki
80
herkese merhaba.
ön vitesimin ayarlarını hassasiyetle yaptım. tüm viteslere geçiş oluyor ve sürtünme problemi de yok. yalnız ön aktarıcıda şöyle bir problem var, aktarıcıyı en küçük dişliden orta dişliye ve en büyük dişliye geçirirken herhangi bir problem olmuyor. ancak vitesi düşürmeye çalıştığımda ise hem çok güç uygulamam gerekiyor hem de en büyük dişliden orta dişliye geçeceğine direkt olarak en küçüğüne geçiyor. vites kolu da tamamen boşalmış oluyor.
bu arada vites sistemi shimano sora.

aklıma ilk gelen şey vites kolunun arızalı olması, ancak şöyle bir durum var: vites telini aktarıcıdan tamamen ayırıp hafifçe gergin tuttugumda (elimi kibarca aktarıcı gibi kullandığımda) bu problem yaşanmıyor.

özetle, ön aktarıcıda vites küçültürken aktarıcı ortada tutunamıyor, en büyük vitesten direkt en küçüğe düşüyor, tamamen boşalıyor.

Scudo
Kullandığınız vites koluda 3 lü sistem içinmi?
Eğer elinizle teli gerdirerek (vites teli en gevşek pozisyonda olacak) vitesleri değiştirebiliyorsanız büyük ihtimal ile kolda problem vardır.
Bol pedallar.

@BarkinD dediğinizi tam olarak anlayamadım.
vites kolu üçlü sistem için evet. zaten eskiden problem yoktu. vitesi yükseltirken problem yok ama düşerken tek tek düşmüyor, bütün tel gerilimi boşalarak en düşük dişliye düşüyor. ben de koldandır dedim ama teli aktarıcıdan ayırıp teli elimle gererek vites değişimi yaptığımda ne yükseltirken ne düşürürken hiçbir problem olmuyor.

• Beğen
Tepkiler: BarkinD
@mhlc peki teli geri takmadan bir miktar tele yük bindirerek denermisiniz? Kaçırıyormu?
Birde telin attırıcıya doğru bağlanıp bağlanmadığını kontrol edin
Benim aklıma bunlar geldi :)
Umarım çözersiniz merak ettim sebebini

• Beğen
Tepkiler: mhlc
@mhlc Böyle anlatınca sorunun kaynağını anlamak çoğu zaman mümkün olmuyor ama anladığım kadarıyla 2. vites tırnağının işlevini yerine getiremediği, kırılmış, çok fazla aşınmış, ya da bi şekilde sıkışmış ve çalışmıyor olabilir, kolların içini açıp düzgün çalışıyor mu diye kontrol, eğer dediğim gibi sorun 2. vites tırnağında ise ve aşınma kırılma yok sadece takılma varsa temizleyip tekrar tak.

@BarkinD dediğiniz gibi tele kendim yük bindirdiğimde sorun olmuyor. ama aktarıcıya bağladığımda vites 2. viteste tutunamıyor.

@Fake Guru
muhtemelen dediğiniz gibi bir durum. öyle bir tırnak var ise, sorun ondadır muhtemelen. vites kolunun iç yapısı hakkında bilgim yok. açsam mı acaba? elim yatkındır aslında.

videoya çektim.

• Beğen
Hocam vites kolunun modeli ne ? Belki bildiğim bir modeldir . Benimde başıma bu sürekli olmasa da geliyor . Ön vites 2 de iken birden 1. Vitese geçiyor . Anlamadığım bir sorun. Ben 4 sene Rs-35 kullandım sağ kolu yani arka kolun tık tık yapıp kitleyen mekanizması bozuldu . Yarı otomatik gibi olmuştu ilk 3 vites kendim atıyordum . 4-5. vitesi kendi atıyordu. En sonunda vitesin iç mekanizmasını bozuldu. Hiç vites atmıyordu kolu bi aşağı yukarı oynatıyordum tepki yok sonunda yenisini aldım . Sizin sol kol oynatınca tık tık yapıyor mu ?

• Beğen
Tepkiler: mhlc
Ben de benzer bir sorun olmuştu iki defa. Birinde temizlik ile düzelmişti, diğerinde ise vites telini aktarıcıya yanlış bağlamışım.

Vites en alta geçince tekrar yukarı ikinci çerke çıkıyorsa sorun kolda değil muhtemelen. Kolda sorun varsa bile hemen değiştirmeye gerek olmayabilir. Kendi sorunum için izlediğim youtubedaki videolarda genellikle iyi bir temizlik ile (wd40 sonrasında yağlama) düzelebildiği belirtiliyordu.

Eğer iç mekanizmada kırılma söz konusu ise değişim büyük ihtimal gözüküyor.

@MAERKEK tam modeli bilmiyorum, shimano sora triple yazıyor sadece.
benim durumumda kendiliğinden vites değişimi sorunu yok. sadece 3ten ikiye düşememe, direkt 1e düşme sorunu var.

@bartsimpson en küçüğe düşünce tekrar çıkabiliyorum ikiye, sorun yok.

@bartsimpson telin nasıl bir yanlış bağlantısı olabilir ki?

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
@mhlc
3. Vitesten 2. Vitese geçerken nasıl bir tepki oluyor?

Koldaki tepkimeyi soruyorum

eğer doğru kol ise yardımcı olabilr

telin aktarıcıya belli bir açıyla gelmesi gerekiyor. Ben doğrudan aradan teli geçirip yakışıklı şekilde bağlamıştım güya, ama sonra tamirciye gidince adam dışarıdan bağladı. O an bende jeton düştü. açı değişince teldeki tansiyon düşünce daha rahat hareket ediyor anladığım kadarıyla. Yarın bağlantı kısmını bir foto atarım.

Benim de yaşadığım bir sorun. 3lü microshift ön vites fren kolu ve değiştiricisi var. Şu başlıkta Ön vites ayarı daha önce başka bir arkadaş kendi sorununu çözmüş.

@bartsimpson Bahsetteğim kişi sizmişsiniz :bsmagryr:. Sizce bu fotodaki doğru mu?

Dosyalar

• 1541280981356443765437.jpg
    1541280981356443765437.jpg
    1,1 MB · Okunma: 24
Tel dıştan gelip vidaya bağlanıyormuş, tam aşağıdan gelince daha düzgün görünüyor ama olmuyordu

@Kook

Sizinki bisikletçinin benimkine yaptığı gibi yandan gelip vidaya bağlanıyor görünüyor, ama tel sanki biraz gevşek olabilir.

Bu arada belirteyim benim bu konuda çok iddiam yok, kendi başıma geleni aktarıyorum sadece.

Bu işin en sağlamı gidip iyi bir bisikletçiye ayarlatmak. O sırada izler ve ayarlanmış vites aktarıcısının detaylı fotoğraflarını çekerseniz sonraki ayarlarda o fotoğraflara bakıp referans alınabilir. Benim sorun aynı arkadaşın anlattığı gibiydi ve ayar ile çözüldü.

Siz ama aktarıcı kadar sert çekmiyorsunuzdur. Çok sert çekip deneyin. Sorunun vites kolunda olduğunu düşünüyorum. Vites ayarlarını yaparken kabloyu fazla gergin tuttuysanız ondan da olabilir

Aktarıcı yayı da sert olabilir.

• Beğen
@Kook
Üstüme alındığım için özür dilerim . Yanıtlamak istedim bence doğru değil çünkü tel hiç gerginleştirilmeden sıkılmış. Tel pense yardımı ile tutularak iyice yukarı doğru çekmeniz gerekli daha sonra uygun anahtarla vidayı sıkmalısınız . Twl her viteste gergin olmalı

Triban500 deki microshift çok sertti mesela Sram x3 vites kolum o yüzden bozuldu sanırım

@bartsimpson Sonuçta hiçbirimiz profesyonel mekanik değiliz yine de birçok decathlon atolye çalışanından daha bilgiliyizdir diye düşünüyorum. Ne demişler hastanın halinden yine hasta anlarmış:)

En sonunda decathlona götürecem zaten.
Daha önce bisikletin başına alakasız bir sorun gelmişti hiç yardımcı olmadılar sorunu kullanıcı hatasına getirdiler. İnanın onlarla uğraşmak istemediğimden , bisikletle kendim uğraşıyorum.

Gelişmeleri bu başlıkta ve "ön vites ayarı" başlığında yazarım.

Geri