Bu konuda bir kaç kelam edeyim..
En son yol bisikletimi satarken, şehir dışına yollamak gibi bir düşüncem yoktu. Bunun da iki sebebi vardı; birincisi alacak kişi gelsin, bisikleti denesin, üstüne binsin, insin, sağına soluna baksın, benim görmediğim bir kusuru varsa görsün-bilsin, bisikletle bir bağ kurabiliyorsa alsın, yoksa içine sinmeden almasın diye.. İkincisi de kargo işinden korktuğum için..
Velhasıl, bisikleti en çok isteyen forumdan bir abimiz oldu ancak kendisi İzmir'de ikamet etmekteydi. Nasıl ederiz, gelip mi alsanız, bir görseydiniz çok iyi olurdu falan derken, nihayetinde karşılıklı güven kurulunca, bisikleti yollamaya karar verdim.
Bana göre eğer bir satıcı bisikletini satarken kargo ile yollamayı kabul ediyorsa, o kargodan da sorumlu olacak. "Ben zaten kargolatmak istemiyordum, sen istedin diye kargoladım" demek doğru değil, o zaman ya hiç kargolamayacaksın, ancak kargoluyorsan da sorumluluğunu alacaksın. Ben de her ne kadar kargoyu kabul etmiş olsam da, bu sorumluluğu üstüme aldığımı biliyordum.
Bu sebeple bisikletçimin yolunu tuttum (zaten oradan yeni bisiklet aldığım için nazım da geçti ancak almasaydım da muhtemelen yaparlardı) bir kaç gün önceden yeni satılacak bir bisikletin kutusunu ve ambalajlarını saklamalarını tembih ettim. Bir kaç gün sonra da gittim, bisikleti bizzat orada söktürttüm, darbeye maruz kalabilecek heryerini streçle ambalajlattım, içinden çıkan bisikletin ne kadar ambalaj koruması varsa, sattığım bisiklete uygulattım. Mümkün olduğunca düzgün ve iyi sabitlenmesine gayret ettim.
Kargoyu da bisikletçiden yaptırttım, bu hem bir miktar daha fiyat avantajı getirdi, hem de sürekli bisiklet getirip götüren kargo şubesiyle en azından rotanın bir kısmında tecrübeli tarafta kalmış olduk.
Kargo takip kodunu da bisikletçiden istemiştim kargoyu gönderttikten sonra, ancak bana kargo takip numarası gelene kadar kargo gitmişti bile..
Tüm bunlar elbette bir miktar ek masraf yaratıyor (ister satıcı ister alıcı karşılasın) ancak düzgün ve sonradan alışverişi etkileyebilecek anlaşmazlıkların çıkmadığı bir süreç için bana sorarsanız yapılması gereken bu.