Non-reusable ve reusable kilitler

eyupozturk

Roadie
Kayıt
30 Temmuz 2013
Mesaj
411
Tepki
316
Şehir
istanbul
İsim
EyoO
Başlangıç
1982—83
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
upload_2018-11-2_14-25-57.jpeg
zincirleri birlerştiren zincir kilitlerinin tekrar kullanılabilen ve tekrar kullanayamayan modelleri mevcut. bunlar arasında farkı bilen var mı?

mtb ve yol bisikletlerimde 11 vites kullanıyorum. zinciri sökerek temizlediğim için bu tarz söküp takması kolay kilitleri tercih ediyorum. fakat yol bisikletimde 11 dişli rubleye geldiğinde atlama yapmaya başlaması nedeniyle aralarındaki farkı merak etmeye başladım. acaba söküp taktıkça pimler arasındaki mesafe artmaya başladığı için mi tek kullanımlık ayrımı yapılıyor?
 
  • Beğen
Tepkiler: Atasoy
Scudo

halil halil

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Eylül 2010
Mesaj
986
Tepki
1.564
Yaş
40
Şehir
New Caledonia
Çıkarırkenki aşınmadan dolayı yenisiyle değişmesi öneriliyormuş kısaca böyle.
(link)
 

BarkinD

Yola bakan,lastik yakan :)
Kayıt
7 Mayıs 2017
Mesaj
201
Tepki
487
Yaş
23
Şehir
Ankara
İsim
Barkın DEMİRKIRAN
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Bu bilgiyi aldığınız zincirin kullanım kitapçığında genellikle yazıyor.
Mesela Fsa 11 li ve kmc x11 in tek kullanımlık kilitleri.
 

Atasoy

Terörü ve destekcilerini Lanetliyorum
Kayıt
1 Mart 2016
Mesaj
2.213
Tepki
12.347
Yaş
52
Şehir
antalya
İsim
ibrahim
Başlangıç
1977—78
Bisiklet
Corratec
Bisiklet türü
Şehir - Tur
(link)

Bu ürunnu kullaniyorum. Hangi guruba giriiyor acaba
@eyupozturk
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Konuyu hortlatıyorum belki ama bir sorum olacak.
Shimano zincirler ile gelen zincir kilitlerinde ve pimlerde tekrar kullanılamıyor yazıyor. Genelde çoğu kişi de bu nedenle kmc linki takıyormuş.
Benim sorum şu: 8li shimano için üzerinde gelen ve pimlerin aynı tarafa takılı olduğu linki çok kısa süre içinde çıkarıp tekrar takmak zorunda kaldım (aktarıcı değişimi için). Çıkarma ve takmayı zincir pensiyle yaptım ve zarar vermemeye dikkat ettim. Epey de iyi yerine oturdu gibi. Acaba yaptığım ne kadar riskli bir şey? Tekrar kullanılamaz demek başka zincirle kullanmayın, eskiyen zincirle beraber atın mı demek yoksa bir kez çıkartılınca hiç bir şekilde kullanılamaz mı demek? Ne dersiniz?
Zincirim eski olsaydı hiç düşünmez zincirle kilidi de değiştirirdim ama yeni zincir değiştirmişken bir de tekrar kilidi bul, siparişini ver bekleyemedim. Ayrıca 11li zincirleri çıkarıp tekrar takanları duydum -ki bildiğim kadarıyla kmc bile 11li zincirlerde kilit tekrar kullanılamaz diyor. Acaba ben mi yanlış anlıyorum diye şüpheye düştüm. Kilitler çok para değil belki ama bedava da değil. Yedek kilitlere para harcamadan önce bir sizlere de danışmak istedim. @Murat B. gibi tecrübeli arkadaşların bu konuda epey bilgisi oluyor.
 

Murat B.

Forum Trolü
Kayıt
23 Eylül 2013
Mesaj
4.097
Tepki
12.203
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
@BF Okuru benim bildiğim kadarıyla KMC dahil üreticiler genelde tüm bağlantı parçalarının tek kullanımlık olduğunu belirtiyor. Bunun sebebi şu olmalı, aynı linki sürekli kullanmaya devam ederseniz 5. zincire 35. defa taktığınızda falan kopması kaçınılmaz; bu olduğunda düşüp yaralanırsanız, medeni bir ülkede sağlam tazminat alırsınız...

11'li (ve 12'li) zincirler çok ince oldukları için, kilitleme mekanizması da mecburen çok ince oluyor. Dolayısıyla sökülüp tekrar takılırken bağlantı linkinin zarar görmesi çok daha olası. Ayrıca bunlar o kadar sert ki genelde zincir pensesi olmadan açmanız mümkün olmuyor. Shimano'nun bağlantı linkini hiç kullanmadığım için çok sağlıklı yorum yapmam mümkün değil ama söküp tekrar takarken zorlamanız gerekmediyse kayda değer bir aşınma olmamıştır, diye düşünüyorum.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@Murat B.
Teşekkür ediyorum cevabınız için. Çok zorlamadım, ama tabi zorlama var zorlama var. Benim tereddüdüm shimano pimlerle ilgili çok uyarı okudum, takılırken değişikliğe uğruyor tekrar kullanılmamalı diye. Linkler ise biraz farklı bir mekanizma olduğundan tekrar kullanım açısından daha güvenli gibi geliyor.

Acaba shimano linkleri hakkında başka bilgisi olan var mıdır?