Scudo Sports

Niçin yaşıyoruz? Var mı bir amacımız, olmalı mı?

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
@m.klcts Yani nasil bu kadar net konusabiliyorsun gercekten sasiyorum. Bir arastirma falan mi var belli bir dine inanmayanlar bosluktadir, mutsuzdur diye? Iskandinavlar, Japonlar veya nufusunun cogunlugu dindar olmayan gelismis ulkelerin insanlari boslukta mi simdi? Hic gittin mi o ulkelere? Insanlar boslukta miymis?

Ben sahsen kendimden daha ustun bir varlik arama cabasinda degilim. Sadece bu evrene ve muazzamligina saygi ve hayranlik duyuyorum. Senin kendinden daha ustun bir varlik arama derdin varsa o senin sorunun ama baskalari adina konusmaman lazim.

Scudo
@dodobir ben Allah a inanıyorum o yüzden öyle bi ihtiyacım yok ateist ülkelerde madde kullanımı çok fazla mutlu olamıyolar nekadar zengin olsalar bile

@m.klcts
Konuyu ikili tartismaya cevirmek istemiyorum. Ama hangi dayanaga göre insanin dogasi icabi daha üstün bir varlik arama cabasi oldugunu söyleyebiliyorsunuz? Insan doga icerisinde zaten en ileri, en gelismis canlidir. Doga disi bir varliktan söz ediyorsaniz, doga disindaki hic bir bir sey varlik degildir. Varlik dogaya ait bir kavramdir. Doga disindaki kavramlar, ilahi ve ruhi kavramlari temsil ederler.

• Beğen
Tepkiler: dodobir
@m.klcts Kusura bakma ama hayal aleminde yaşıyorsun. Ben o ülkelerde bulundum ve yaşadım. Japonya'da iki ay, Avustralya'da dört yıl mesela. İnsanlar Türkiye'dekilerle kıyaslanamayacak kadar mutlu. Ülkeler mutluluk sıralamasına bakmanı tavsiye ederim. Biz tahmin edebileceğin gibi sonunculuğa oynuyoruz.

@m.klcts
Arkadaşlar konu ısrarla Allah'a inanıp inanmama meselesine gelip duruyor. Ve Allah'a inananların ısrarla vurguladıkları, "Ateistler mutsuzdur." savı, gerçekten çok komik ve hiçbir dayanağı yok. Buyrunuz %99'unun inançlı olduğu iddia edilen Türkiye, dünya mutluluk sıralamasında en sonlarda yer alıyor.
Ve ne hikmetse Allahsız İskandinavlar hep en mutlular çıkıyorlar.

2005-2011 yıllarını kapsayan Dünya Mutluluk Raporu'na göre, en mutlu ülkeler sıralamasında Danimarka birinci sırayı alırken onu Finlandiya ve Norveç izledi. 195 ülkenin katıldığı ankette Togo en mutsuz ülke olarak yer aldı. Mutsuzlukta Togo'yu yine Afrika ülkeleri Benin ve Orta Afrika Cumhuriyeti takip etti.
(link)

@dodobir
Ek olarak, sokağa çıkın ve insanların yüzlerine bakın. Neredeyse bir tane bile gülen surat göremiyoruz.
Cem babadan gelsin :D

@m.klcts
Sevgili dostum. Bunun Allah' a inanip inanmamakla alakasi yok. Müslüman ülkelerdeki insanlarin, doga zenginliklerinden daha cok faydalanabilme arzusu, bilimsel arastirmalar ve istatistiklerle sabitlenmistir. Alman köylüsü, cebinde son model smartphonla gezmez! :( Türkiyedeki gibi kamyon söförü yolun karsisindaki kahvede otuerup cay icerken, yolun karsi tarafindaki muavine cep telefonuyla direktifler göndermez. Sanirim sizin bu ateistler olarak nitelediginiz ülkeler( yanlis anlamadiysan diyorum, cünkü ateist bir ülke tanimiyorum) bati ülkeleri, cok daha prensipli ve kuralli yasamaya alismis, hukuk ve sosyal yaptirimlarin islam ülkelerine göre cok daha iyi isledigi ülkelerdir.

Iste benim amacim.....

Gözün doymaz fakir fukaradan cal ile
Mezara kefenle girersin dünyada gezsende kürk ile sal ile
Yinede öleceksin dünyada doysanda tereyegi bal ile
Tek care tek kurtulus ancak hakiki iman ile

anlyana tabiki.....

Dinden dem vurmak yerine bu soruyu "kafana göre" cevaplamanı tavsiye ederim. Bir cevabı yok çünkü.

gecenin bu saatinde gene kendime sorular sordum

1- kendini tanıdınmı kudret ?

bir yaşam boyu sürecek bu iş,20 'li yaşlarımda ne idim, şimdi neyim,öyle kendimi tanımak gibi derdim yok idi,yaşamın akışına kendimi bırakmış idim,çok sıkmazdım kendimi,yaş ilerledikçe korkular oluşmadı,evde kalma korkusu,çocuk sahibi olamama korkusu çocuksuz bu dünyadan göçmek,bu korkular beni sarmadı,korkular,yalnız ölme korkusu bunu hiç düşünmedim, sabahları nötür kalkarım ne iyi ne kötü,aynı mekanda yaşamanın verdiği sıkıntı bende oluşmadı,çünki bir dam altına sahip olmaya şükrettim,bura benim kira vermediğim mekanımdı,evimi temizlemek bulaşık yıkamak yemek yapmak benim hep terapim olmuştur.mutlumuyum ? galba mutluyum .

2- duygularını kontrol edebildinmi kudret ?

gençken hayır,ve bu forumda 2 olayda hatam oldu orda yalnış davrandım geçmişte oldu tabi,ama bir daha aynı çukura düşmedim .sinirlenmemek kıskanmamak bunları içimde ezmeye çalışıyorum .sinirlenmemek çok zor bi sınav beni bazen çok kötü yakalıyor,o yani beyin beni çok kötü kullanıyor ve bu et parçası bana hükmediyor,bu et parçasının beni yalnış yönlendirmesine kızmıyor değilim hani ,iki ben var biri yap der öteki hayır der ikisinide uzlaştırmak çıkış yolu olarak gözüküyor
,iki beni sorgulamak için kendine bayağı hakim olmak gerekiyor .
ihtiras,kibir ,ihtiras ağına düştümmü diye düşünüyorum gençken tabi,16 yaşında bir kıza aşık olmuş idim,aşkıma cevap bulamayınca deliye döndüm yaşamdan düştüm ,ergenlik problemlerini bende yaşadım,çocukluk işte,
çok güzel bir kızdı baba alman anne türk idi ,masmavi gözleri var idi,ama yıllar sonra o güzel yüzü gördüğümde hayal kırıklığına uğradım,yıllar güzelliği alıp götürmüş idi.kibir,gençken kibirli değildim,halende bu özelliğimi korumaya çalışıyorum

3- başkalarını anlamaya çalıştınmı kudret ?

gençken karşı tarafı dinler idim ,dünya görüşlerini anlamaya çalışır idim,en sevdiğim olay ise mahallede aynı düşünceye sahip bir dostum ile insan doğa kainat üzerine konuşmalarımız idi,beni çok ama çok etkileyen tasavvuf felsefesi idi,hacı bektaş veli,mevlananın dünya görüşü,ve yunus emre,onun hayatı beni çok etkiledi,1200 yıl önce yaşamış bu bilge dostumu anlamaya çalıştım

mal sahibi mülk sahibi
hani bunun ilk sahibi
o yalan bu yalan
hadi birazda sen oyalan

onun içindir yunus üstadım ,mala önem vermedim ,aldığım en pahalı scott scale 30'a ve gıant yola,elden çıktı eskimiş hali ile scott,bu gıantta eskiyecek,herşey eskir ve kıymeti harbiyeleri yoktur,aman çizilmesin yok şu olmasın demek beyhudedir,malın gözü olmak aşırı derece maddiyatçı olmak mala tapmak beyhudedir,ölüm anı geldiğinde ölmek istemez kişi, mallarını götüremiyecek çünki ,ne acı bir tablo.

Cevapsız sorularla neden kendimiz sıkıntıya sokuyoeuz ki.
Ben Müslümanım cevabın belli.
Diğer ilahi dinlere inananların da cevabı büyük ihtimalle aynı.
Diğer öğretiler de farklı farklıdır. Dolayısıyla dini açıdan bakmazsaniz bu sorunun cevabı sorulan kişi kadar çeşitli olur.

En nihayetinde ortaya bir cevap çıkmaz

Tartışmaları biraz okuduktan sonra aklıma filozof reyiz geldi arkadaşlar izleyin gülün biraz :D
Ülkecek "bilgisi olmadan fikri olma" konusundan uzun senelerdir sıkıntı çekiyoruz, bu soruya felsefi açıdan, teolojik açıdan ve hukuki açıdan bakabilirsiniz, 3 ü de teknik bakışlardır, fakat bakacağınız pencereyi seçmeden evvel bu konuda gereken bilgiyi tecrübeyi edinmeden, uzun yıllar araştırmasını yapmadan ancak böyle maksimum bir sayfalık yazılar yazabiliyoruz, hatta yeri geliyor birbirimize düşüyoruz, arkadaşlar eğer ki iki adım geri gidip bakarsanız, bunu yaptığımızda basitçe sahilde kumla oynayan iki çocuğun atışmasına benzer bir şeyler göreceksiniz, demem o ki, dünyevi, maddi, bilimsel bir konuda dahi bir tez yazmak 5-6 sene alırken, böyle soyut, öznel bir konu hakkında düşünmeden hazırlıksız, sistemsiz ve en önemlisi araştırmasız yazılar yazıp birbirimize düştüğümüzde, başkalarının yaptığı o tartışmalar ve ciddi araştırmalar, fikir beyanları yanında çok düşük seviyelerde kalıyoruz, bizde artık adet olmuş, her konuyu siyaset sanıp hunharca fikir bildiriyoruz, belki bu bildirdiğimiz fikri iki gün sonra kendimiz bile terkediyoruz, ki siyaset konusunda dahi bunu yapılmaması gerekir, ama biz bunu, bu konu gibi hem sosyal, hem felsefi, hem hukuki, hem teolojik(dini) bir konuda yaptığımızda ortaya anlamsız atışmalar, kalp kırılmaları, geniş olarak türkiyeye bakarsanız ölümler dahi çıkıyor(1980 olayları ve üniversitelerdeki görüş ayrılığı cinayetleri bunlara örnektir, ne yazıkki hala aynı ivmesiyle devam etmektedir). Dikkat edelim, gözümüz bağlı koşarsak, çelme takanımız da, düşmemiz de, yaralarımız da çok olur.

• Beğen
Tepkiler: Kerim Hakan
5 milyonu insanı açlığa terk edip ölümlerine sebep olan Lenin de ateistti. Ama biliyorum gerçek ateizm bu değil.
60 milyon Rus öldüren (hem de kendi insanı) komünist Stalin de ateistti. Ama biliyorum gerçek ateizm bu değil.
Milyonlarca yahudi, çingene ve Polonyalı öldüren Hitler de dinsizdi yani deistti. Ama biliyorum gerçek deizm bu değil.
Çin'den Norveç'e kadar at sırtında gidip papalara diz çöktüren Attila da şamanistti ama biliyorum gerçek şamanizm bu değil.
Ortadoksları kılıçtan geçiren, hamile kadınların bile karnına kılıç saplayan protestanlar da hıristiyandı. Ama biliyorum gerçek hıristiyanlık bu değil.
Bosna'da kocalarını kurşuna dizdikten sonra kadınlarına sistemli şekilde tecavüz eden sırplar da hıristiyandı ama biliyorum gerçek hıristiyanlık bu değil.
Cengiz Han Moğol istilası ile onlarca ülkeyi kasıp kavurdu talan etti yaktı yıktı ezdi geçti. Cengiz Han putperestti ama biliyorum gerçek putperestlik bu değil.
Kızılderilileri katleden ve geri gelmemek üzere tarihten silen Amerika amca da sütten çıkma ak kaşıktı. Ama biliyorum gerçek Amerika da bu değil. Hele gerçek Orta Doğu hiç değildi, zaten hiç olmadı...

Ellerine fırsat geçmemiş Hitler'cikler de daha sonra böyle sağda solda hümanist takılıyor ya, en çok da buna gülüyorum. Eline fırsat geçse, yüzyılın katliamını yapacak adamlar hümanist ayaklarına farklı görünmek adına dolanıyor ortalıkta lan. Sürekli de islam inancına giydiriyorlar eheheh. En çok da internette görüyoruz bu tipleri. He canım he. Yersen.

Başarısızlığının üstünü örtmek için de sürekli din yüzünden geri kaldığını ifşa edenlere de çok gülüyorum. Elinin altında her türlü imkan var. Gecenin bu saatinde internete girebiliyorsan, mutlusun demektir, varlıklısın demektir. O halde bir de şimdi soğukta sokakta yatanları düşün bakalım elinde fırsatın imkanın olduğunu düşün.

Sonuç olarak sen hümanist değilsin. Sen demokrat da değilsin. İleride de değilsin. Öyle zannediyorsun ama sen sadece eline henüz fırsat geçmemiş bir Adolf Hitler'ciksin. Bundan başkası değilsin. Kabul etmesen de gerçekler bunlar.

Bu arada Türkiye'de ateistlerin sayısı artmış mı cidden? Bakın bu süper. Dalga geçmiyorum ve teşekkür ediyorum bu ateistlere. Ateist olduğunuzu işte böyle açıkça söyleyin, başımızın üstünde yeriniz var. Münafık takılmak yerine aha böyle söyleyin, sonra canımızı yiyin lan. Akşam akşam öyle sevindim ki, göbek attım ciddi diyorum. Toplumda müslüman görünümlü onlarca sapkın adam var çünkü. Ama ateistler böyle açıkça söylüyorsa, işte bu süper. Aynen böyle devam.

@z. usta

dogru ceviri "diledigine" degil "dileyene" dir. kisinin gercegi arayisini hice sayan bir tanri anlayisi yanlistir (en azindan bahsettiginiz inanc sisteminde) . kisi arar , nerede ve ne zaman bulacaginin olcusu kendisinde degildir ,resulde de degildir. ayrica bilmediginizi iddia etmemekle beraber, "ibadet etsinler diye yarattim" daki "ibadet" kavraminin sanilandan cok daha genis ve varolussal bir boyutu da olan bir anlami oldugunu da belirtmeli.

yaşam amacım ölene kadar bu örtülü kokuşmuşluğun nasılını değil niyesini sorgulamak.

Amacı olmayan bir insan neden ve ne için yaşar? Bir de bir insan amacı olsa da olmasa da neden hayatı boyunca çalışır? Çalışmasa aç kalıp ölecek. Demek ki neymiş, nasıl aç kalıp ölmemek için çalışıyorsan, yaşamak için de bir gayen vardır. O halde ne diye sayfalarca yazılıyor onu da anlamış değilim. Konunun dini inanışlara geleceği de zaten belli. Bunu fırsat bilenler de harekete geçmiş. İnsanların maneviyatı hiçe sayılmış. Japonlar bile pohpohlanarak anlatılmış. Evet Japonya İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra mükemmel geliştirdi kendini ama o övülen Japonlar, o savaşta Çin'e girip kaç tane minik kızın ırzına geçtiler kaç tane masum insanı katlettiler bilen var mı? Ve o japonların da çoğu budist ve ateistti ama biliyoruz gerçek budizm de gerçek ateizm de bu değil yani. Yeter ki insanın elinde fırsat geçsin ehehehe. Bunu da dini inanışlara saldırganlık yapanlara cevaben söylüyorum tabii ki. Yoksa Japonlar büyük millettir tıpkı Almanlar gibi süper işler yaparlar. Bizim gibi bu saatte böyle konularla kafa yormak yerine iş yaparlar üretirler falan filan.

dini inanışlara saldırıya ben de karşıyım ama dini inanış gereği yapılan saldırılara da karşı olmak lazım. haçlılar varsa cihadçılar da var ve din savaşları yüzyıllardır birçok cana bedel olmuştur. müşrik nedir? kafir nedir? onlara nasıl davranılır? cihad nedir? kitap inananlara bu konuda ne emrediyor. bu emirlerin ucu ateistlere dokunuyor mu? saygı karşılıklı mıdır? saygı nedir? (saygı emektir)

Yeryüzünde yaşanan savaşların hepsinde din sebebiyeti yoktur. Çoğunda varken bir çoğunda da yoktur. Geçmişe çok da takılmamak gerekir. Haçlılara, cihadçılara gelene kadar neler neler var, neler neler yaşandı dünyada. Ki, gelecekte petrol savaşı su savaşları başlayacak. O zaman ne olacak peki yine din yüzünden mi olacak? Neyseki Türkiye'de petrol yok. Petrolü olan ülkelerin başı dertten kurtulmuyor hep sömürge altındalar. Adamlar petrolü var diye o hale gelmiş, bazı insanlar da kalkmış din yüzünden o hale geldi diyor ya şaşıyorum bunlara. Türkiye'de petrol çıksın bakalım sen ne hallere geleceksin. ABD akbaba gibi bekliyor zaten. Planlar masa başı anlaşmalar çoktan yapılmıştır bile. Kimse de dini inanış gereği yapılan saldırıyı tasvip etmez. İslamiyet, müslüman olmayanlara dokunma diye emreder. Ama savaş halinde bir saldırı varsa, müdafa hakkı verir. Yani kendi kafana göre git as kes demez. Olası bir harp halinde o hakkı veriyor İslamiyet ki, bunda garipsenecek bir şey yok. Fakat birileri kalkıp kendi kafasına göre oyuncak gibi oynuyorsa, üstte örneğini verdiğim "eline fırsat geçme" kavramı ortaya çıkar. Mesela ABD, üssü'nden 2 uçak kaldırıp da örgütü vuruyor. Halbuki o üs'te 200 tane uçak var. O 200 uçağın hepsini aynı anda kaldırıp vursa, o topraklarda bırak bir insanı, bir tane kertenkele bile kalmaz. Bu durumda niye 200 uçak kaldırmak yerine 2 uçak 2 uçak kaldırıp vuruyor. Eh bir şeyler var demek ki. Bilip bilmeden konuşanlar da çok büyük vebali üzerine alıyor böylelikle.

Aslında uzunca bır yazı yazmıstım ama sonradan okadar onemlı bır konu olmadıgını farkettım.Sans eserı dogduk ve sans eserı yasıyoruz bır gunde sans eserı ölücez oyüzden elindeki sansı ıyı degerlendır calıs cabala hayatın zevklerını karakterınden odün vermeden yaşa.

• Beğen
Tepkiler: safaernam
@dodobir belki de öldükten sonra yok olacağına inandıkları için bu hayatı dolu dolu yaşıyorlar:)

@ihtiyar

islam ülkeleri değil çoğu ülkeye göre daha prensipli kurallı vs vs ama bunun din ile alakası yok disiplin yok bizde yaptırımlar uygulanmıyor...

image.jpeg

Özeti geçmişler :)

Reklam arası vereyim dedim, buyrun fikir paylaşımına devam.. Zor konu.. Umarım herkes huzur bulduğu keyif aldığı bir hayat görüşüne/felsefesine kavuşur.

Bazen de çok düşünmeye ara verip günlük yaşamın akışına ve gerekliliklerine uymak da lazım, "kafayı iycem galiba" dediğiniz noktaya geldiyseniz düşünmey ara verme vakti çoktan gelmiştir :)

Hayat felsefesini oturtmak, hele de sorgulamayı seviyorsanız, kolay değil; önemli olan birşey de sorgulama/düşünme sürecinden keyif almak.

Bu arada sorgulamak sadece Din/Tanrı/Allah inancı olmayan kişinin işi değildir; inançlı kişi de inandığı kavramı doğru anlayıp anlamadığını sorgulayabilmeli (ben kendimi biraz burada görüyorum), ve bu da güzel bir süreçtir.

Kişi çeşitli kaynaklardan ve fikirlerden beslenmeyi (din, felsefe, kendi gözlemleri, hisleri) ve bu çeşitli kaynaklardan gelen bilgi ve fikirleri kendi akıl süzgecinden geçirmeyi bilmeli.

Hayatın anlamını bulma yolculuğunda herkese bol şans.

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri