Scudo Sports

Niçin yaşıyoruz? Var mı bir amacımız, olmalı mı?

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Özünde iyi, merhametli, vicdan sahibi, faydacı bir insan olduktan sonra, kısaca "İYİ BİR İNSAN" olduktan sonra kusura bakmayın ama o insan için allahın varlığının veya yokluğunun hiç bir önemi yoktur. Eğer allah yoksa herkes tarafından taktir edilen biri olarak kalır (etrafındakilerin taktir etmesinin de bir önemi yok. bu arada etmesinler de önemli değil.) allah varsa da o "İYİ" insanın sırf inançsızlığından ötürü cehenneme gideceğini ve orada yanacağını sonsuz bilmem ne acılar çekeceğini düşünmek, içinde bolca kin'in olduğu ve biraz da fazla insancıl bir ceza olarak geliyor bana. Ben bile bu basit, kısıtlı zeka ve gelişmişlik halimle suçu olan bir insanı af edebiliyorsam evrenin hakimi, her şeyin üstünde sonsuz kudretli bir tanrı mı yarattığı kulunu kendisini reddettiği için cayır cayır yakacak?? Kısaca inanın veya inanmayın önemli olan bu hayatta insan olma özelliğinizi iyi şeylere yorabilmeniz. Siz "insan" olabildikten sonra merak etmeyin allah o inançsızı da cennetine alır. Ben şahsi olarak inanç sahibi değilim ama hayatım boyunca gerek yakınlarıma gerekse yardıma muhtaç herkese gücüm yettiğince yardım ettim ya da etmeye çalıştım hem de herhangi bir korku öğesi olmadan içimde. Son olarak herkesin inancı kendine, kim kendini nasıl mutlu, huzurlu hissediyorsa o yoldan yürümeye devam etsin ve farklı görüşleri rahat bıraksın.

• Beğen
Tepkiler: zekixx ve dodobir
Scudo
Arkadaşlar konu sapmasın, konu Allah-Tanrı var mı yok mu değil.
Ayrıca insanın hayatta bir amacının olup olmaması Tanrıya-Allaha inanıp inanmamasıyla da alakalı olamaz. Bir insan Allah-Tanrıya inanır ve amaçsız bir hayat yaşayabilir. Aynı şekilde Allah-Tanrıya inanmaz ama hayatını bir amaç uğruna sürdürebilir. Tam tersleri de geçerli olabilir. Yani inanan veya inanmayan insanların otomatikmen hayata dair bir amaç taşıyıp taşımadıklarını söyleyemeyiz.

@Kerem Özbayrak Ben burada mantık hatası düşündüm sizinle paylaşmak istedim. Şöyle ki siz insan değil başka bir varlık olsanız mesela ve cennet ile tanışmamış olsanız size hangi lisanda cenneti veya cehennemi izah edebilirdim diye düşündüm hemen, ilk aklıma bu geldi. İkincisi ise şu; Allah merhameti ile ilgili şöyle söylüyor mealen "Merhametim, gazabımdan büyüktür". Bir örnek vermek istiyorum mesela karınızı gayri ahlaki bir şekilde başka bir kadınla aldatmanız durumunda size ne tepki verir ? Sizi boşar ve affetmez muhtemelen. Fakat Allah bana ortak koşmayın diyor. Tamda kendi tarzında, üslubu emir veren makam konumunda çünkü ve Allah Kur'an-ı Kerim'de bu üsluptan hiç vazgeçmiyor. Sizce bunu istemesi eğer insancıl ise bu durumu idrak edebilmemiz içindir. Aksi takdirde hiçbir şey anlamadan yanlışımıza devam ederdik. Yine aynı Allah ona ortak koşmayı bıraktığınızda sizi affedip, geçmiş günahlarınızı affetmeyi koşulsuz kabul edeceğini söylüyor. Şimdi düşünelim eşiniz mi merhametli yoksa Allah'mı ?

Konumuz bu değil elbette, affınıza sığınarak dayanamayıp yazdım. Tekrar anlayışınıza teşekkür ederim.

@Umut Tekin Tartisma bambaska yerlere gidiyor ama, olsun forum burasi paylasalim :).

Umutcum metafizik olaylari bence hic kucumseme, fizik teorileri cagimizda nerdeyse yeniden yaziliyor ve cok bilinmeyen var. Okudukca cogu seyi sorgulamaya basliyorsun. Suan bilinen seyler denizde kum tanesi, yeni teoriler ortaya atiliyor ve zaman bize daha bircok seyi gosterecek.

• Beğen
Tepkiler: Umut Tekin
@Atilla Gobel Din bitecek düşüncemi sonuna kadar savunuyorum. O 1000'lerce geçen yıl ile şuan ki bir değil. Siz o 9000 yılı şuan ki 100 yılla bile kıyaslayamazsınız. O zamanın koşullarında herkes küçük topluluklar halinde inandığı şeyden başka bir şey görmeyen bir toplumdu. Sadece arada 1-2 bilgin çıkıp red ederdi tüm toplumun inandığı batıl inançları onlarda asılırdı zaten . Ama şimdi televizyon var internet var ve bu inanışların saçma kesimlerini yayan bir ton mecra ile karşılaşıyor insan ve benim gibi çok insan değişiyor. Bende internetle taşına kadar ne derlerse doğrudur diyen birisiydim. Hiç sorgulama yoktu. Hatta düşündüğüm şeyleri aileme söylesem büyük ihtimal bir daha konuşmazlardı benle. O yüzden sorgulamaya gücün de olmuyor. Ama bu internette kolay. Gerçekte diyemeyeceğin bir çok şeyi burada yazabiliyorum, ve yazdıkça dini veya karşıtı şeyleri okuduça (okuyabildikçe )(çünkü bunları bile gizliden okurdum) düşüncelerim değişiyor.

Şimdi bana çıkıpta İslam gelecekte şunu bunu haber verdi demeyin sadece gülerim. Yok 1924'de Einstein'in açıkladığı şeyi falan 600 yıllarda göstermiş falan. Klasik 30 yaş üstü facebook paylaşımları. O zaman milyarlarca gezegen olduğunu, evrende ki galaksilerden bahsetseydi keşke birazda. Veya direk bize yaşanabilecek diğer gezegenlerden bahsedip bu dünya bize yetmeyince nerede yaşayabiliriz diye araştırma yapan oralara nasıl gidebiliriz diye uğraşan bilim adamlarını kurtarsaydı bu işkenceden.

Zaten bizim yaptığımız bu "AA bakın bu islamda vardı." Şuan başka pek bir şey yok. Madem her şey İslam vardı. Madem 1924'de ki bulunacak keşifleri İslam haber verecek güçteydi neden şuan İslam cahillikle anılıp ileri adım atamıyor ? Neden İslam dünyası bu kadar geride, savaş desen orada kafa kesme orada. Şuan tek yaptığımız 3-4 yılda bir çıkan yabancı bir ülkede ki bir Türk'ün yapacağı üstün bir başarı ile gurur duymak.

Siz Tüm Türkiye müslüman diye(%99 herhalde ) yazabilirsiniz ama öyle bir şey yok. Bu ülkeden en az 10 kişiden 1'i müslüman değil. Buna da eminim. Ve müslümanlığa uyan yine 10 kişiden 1 kişi yok. Olup olmaması da bir şey değiştirmez. Şuan hepiniz görüyorsunuz ki Türkiye'de bile dine olan inanış azalıyor. Buna karşı çıkan hiçbir şey bilmiyor demektir. Siz Avrupa'da 2-3 yılda çıkan "Namazın mucizelerini keşfetti Müslüman oldu" tarzı haberlere inanmaya devam edin. Ben tarihçi değilim ve müslümanlığı eleştirmek için tarih kitaplarının içinde boğulmama gerek yok. M.Ö 9000 yıl ile şimdi 2000'den sonra ki 9000 yılı aynı kefeye koyacak biri de değilim. O zamanın 100 yıllık gelişiminin şimdi 10 yıl bile sürmediğini biliyorum. Bunu islam diyor zaten. 1000 yıl yaşarlardı diye. Kadir gecesi neden var sizce ? 1000 aydan neden daha değerli ? Çünkü yeni neslin daha hızlı geliştiği düşünüldüğünden.

Ayrıca bir sözlükte gördüğüm 2012 konulu bir yazı.

fransa'da ulusal demografik araştırmalar merkezi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmanın sonucuna göre; ateizm oranının yükselişte olduğunu söyleyen artış.

fransızların yüzde 35'i hiçbir dine inanmadığını belirtirken, 18-24 yaş arasındaki gençlerde bu oran yüzde 64'e çıkıyormuş.
(link) teoloji fakültesi bölüm başkanı doçent doktor (link)'a göre, bunun sebebi hıristiyanlığın sekülerleşmesiymiş.

""""2012'de %35'i hristiyan olmuş bir toplum eminim 50 yıl öncesine kadar bunlarda %99 hristiyandı. Ki çoğu da dinsiz olduğunu saklamıştır eminim. Bana sorsalar müslüman derim."""""

hapşırsa gündeme gelen amerika'da da ateizm oranı yükselişteymiş. amerikalıların yüzde 20’si kendisini ateist olarak tanımlıyormuş. bu oran (%20) daha önce -beş yıl kadar önce- %14 civarındaydı. uzmanlara göre; gelişen dünya ile birlikte dinin ihtiyaçları karşılamaması. evet, yeni dünya düzeninde din, artık insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda değil.
zira insanların tek ihtiyacı huzur değil.

"""Amerika da 5 yılda %6 artış. """ Yani son dönemde ki artışı illa tek tek araştırıp yazmamı istiyorsanız buyrun.

EE gelelim ülkemize madem %99'u müslüman olan.

(link)

2 yılda 4.5 milyondan 5.5 milyon olmuş.
Edit: Hesap yanlış yapıldı.

@zekixx Metafizik şeylere ilk burçlarla inandım. Burcumun beni çok doğru bir şekilde tanıdığını görünce anladım. Metafizik yanlış bir tanım oldu. Ben dünyadan at arabası ile uçan türden şeylere inanışları kastediyorum.

Tepki alabilirim ama bunu belirtmeliyim. Allah ben insanları bana ibadet etsinler diye yarattım diyor. Ayrıca Allah ancak dilediğine imanı nasip edeceğini de belirtmiş. Peygamber Efendimiz(SAV) o kadar üzülmesine ve istemesine rağmen amcası müslüman olmamıştır.
Hal böyle olunca ben veya bir başkası burada mesaj yazsa da kişilerin dini tercihlerine etkisi Ancak Allah dilerse olur. İyi veya kötü olmak deyiminin yaradılış gayesini bağladığı şart karşısındaki değeri bu şartın kişiyi ulaştırdığı yer kadardir diye düşünüyorum

@Umut Tekin Yazdigin seylerin dinle bir alakasi yok, bu insanlarin geriligi ve acizligi. Dinleri suclayamazsin. Musluman ulkeler geri kalmislar cunki, gecmisten kurtulamamislar, ilerlemek yerine ahlaksizlasip, islami kendi istekleri dogrultusunda egip bukup hayata entegre etmisler. Bu tamamen insanlarin sucu, bati medenilesmis, adeleti yerine getismis ve sunu bilin eski islam medeniyetlerinden cok ornekler almislar.

Mesela su an orta doguda islamda kafa kesme, idam vardir diye cinayetler isleniyor ama peygamberimiz zamaninda ne yazikki buna ornek yoktur. Islerine geldigi gibi kullaniyorlar. Bunun adi ne din nede islam. Geri kalmis yonetim sekli ve kafalar. Bakiniz cin bile medenilesiyor, kendi modelini kulturuyle birlestirerek ortaya koyuyor. Biz ne yapiyoruz sadece ornek aliyoruz ama hem uygulamayip hemde degistiriyoruz. Bunun sonucuda ortada ne yazikki.

• Beğen
Tepkiler: Kerim Hakan
@Atilla Gobel Dinler dünyada fakirlik ve sefalet, köle-efendi(eskiden krallar, günümüzde kapitalist düzen, çalışan köle vs) ilişkisi yok edilmediği sürece ve insanlığın geneli düşünmeyi sevk eden kaliteli eğitime ulaşana kadar var olmaya devam edecek. Eğitim seviyesi en yüksek ülkelerde dinin yaşamda neredeyse sıfır etkisinin olmasının bir sebebi var. Bu seviyeyi tüm dünyaya yaymanın sonucunu tahmin etmek zor olmaz.

Tabi bu, düzenin ekmeğini yiyen ufak zümrenin işine hiiiç gelmez. O yüzden dine devam.

@Umut Tekin benim yasam amacimi minnacik 50 yilda yalan etmissiniz:d

Hazir kadir gecesinin kerametini cozmusken tam gununu soyleyiverinde su kisacik omrumde bi faydalaniyim:)

• Beğen
Tepkiler: hogutmen
@Umut Tekin Sözlük güzel haber vermiş, kaynağını belirtmiş mi ? Bak güzel kardeşim, farazi konuşmaya devam ediyorsun. Ben sana dayanak getiriyorum sen bana sözlük diyorsun birde terbiyesizce yine aynı küçümseyici tavırla 30 yaş üstü facebook paylaşımı diyorsun. Hoş benim için 50 yaş üstü cahil desen yine fark etmez, fakat üzücü olan küçük görmen. Ben sana somut kanıt veriyorum sen bana kaynağı iki lob arası olan sözlükten bahsediyorsun. Birde tutup matematik hesabı yapıyorsun. Ben sana ateist olmadan ötürü karşı çıkmıyorum ki, senin farazi yaklaşımlarının mesnetsiz olduğunu söylüyorum, sen bana saldırıyorsun, oluyor mu ?

Sen İslam'ı kafa kesen, terörize edilmiş bir sosyal yapı olarak görüyorsun. Konu hakkında malumatın yok ancak ordinaryüs profesör ahkamında tavır kesiyorsun. Birde saldırgan tavır takınman cabası. Eğer böyle saldırgan tavır takınırsan yazdıklarının bir ehemmiyeti olmayacak. Ben seninle tartışmayı artık uygun bulmuyorum. Ben anlatmak istediğimi çok net anlattığım kanısındayım.

@zekixx

Uhudda ganimet için savaşı terkendenlerin olduğu bir dönem. O dönemde ki müslümanlar düşündüğünüz gibi mükemmel değildi. Ben size Peygamberimiz dönemin şuanki bir örneğini vereyim. Işid. Savaş, yağma, ganimet toplama. Güçlü olma.
Hırsızın eli katilin kafası kesiliyor işte.

Edit: Gerçek islam bu değil "". Biliyorum. Gerçek islamın mükemmel olduğu ama insanların ta en baştan beri bu mükemmeliğe uymadığını biliyorum. Belki müslüman olanlar aslında tam müslüman olmadığındandır bu. Demek ki kimi çıkarı için müslüman kimi korkuları için müslüman olmuş.

@Atilla Gobel

Somut kanıtını daha en başta savunduğunuz şeyde dahi bana veremezsiniz. Ama ben yalan yanlış örnekler vermiyorum. Araştırma yapan üniversiteye kadar söylüyor. Size son attığım Türkiye'de araştırma yapan şirket Konda. Hani şu seçimleri %1-2 farkla bilen şirket. Ki onları sorduğu çoğu kişi müslümanım demiştir. Ben bile derim. Kimseyi küçümsemiyorum. Ama İslam şunu önceden biliyor gırgırı hakkında küçümserim. Çünkü öyle bir şey yok.

@Umut Tekin Yazdiklarimi hic okumamisin yolun acik olsun, gordugum kadari ile muhendislik ogrencisisin bu kadar ufkunu dar tutma.

Herkesin dini kendine diyip konuyu kapatalım bence. Dinlerin önümüzdeki süreçte yaşayacaklarını hep birlikte göreceğiz. İster müslüman ol, ister hristiyan, ister budist, ister ineğe tap, ister taşa... Ama yeter ki o taşı bana atma diyen bir ablamız vardı. Onun sözüyle bence dinler bahsini kapatıp, amaç konusuna devam edelim.

Ayrıca belirtmekte fayda var. Türkiye laik bir ülkedir. Bazıları sürekli % 99 müslüman diyerek, esasen müslüman olmayanlar üzerinde baskı kurmayı amaçlıyorlar. %99 müslüman lafı bu ülkede söylenen en büyük yalandır. Kimse bana bu güne kadar gelip de dininiz ne diye sormadı. Ha eğer T.C. nüfus belgelerindeki din hanesini baz alarak söylüyorlarsa, o da geçersizdir. Çünkü daha çocuk doğar doğmaz oraya müslüman yazılıyor. İnsanlar müslüman veya hristiyan olarak dünyaya gelmezler. Sadece insan olarak dünyaya gelirler. Bomboşturlar, herhangi bir dine sahip değildirler. Neyse işte... Şu ülkede referandumla din tespiti yapılmadığı müddetçe kimse çıkıp da yüzde şu kadarımız müslüman diyemez. Böyle bir referandum da yapılmayacağına göre, hiç kimse bir daha %99 müslüman lafını ağzına almamalı. En azından onurlu insanlar bunu yapmamalı.

@zekixx Kime cevap vereceğimi şaşırdım. Yazdıklarınızı şimdi okudum. Peygamberimiz döneminde de el kesme vardı. Bu çok mu normal. Siz benim yazdıklarıma inanmak istemiyorsunuz sadece.

Bu batı da hep kuran okuyup islamı örnek alarak bize örnek oluyor. Madem bu kadar mükemmel biz neden kullanamıyoruz anlamadım. Ha pardon insanlardan tabi. Her neyse, tamam İslam mükemmel insanlar kötü anladım. Bu zaten her böyle olayda " Gerçek islam bu değil" diyerek okduğum bir cümleydi. Yani ilk kez sizden duymadım efendim.

(Savaşta) inkâr edenlerle karşılaştığınız zaman boyunlarını vurun. Nihayet onlara iyice vurup sindirince bağı sıkıca bağlayın (esir alın). Savaş sona erince de artık ya karşılıksız veya fidye karşılığı salıverin. Durum şu ki, Allah dileseydi, onlardan intikam alırdı. Fakat sizi birbirinizle denemek ister. Allah yolunda öldürülenlere gelince, Allah onların yaptıklarını boşa çıkarmaz.

Muhammed Suresi: 4

Nasıl kafa kesme yok islamda anlamıyorum. Şuan cahil diye tanımladığın kafa kesen toplumun oluşması Kuran'dan geliyor.

@pacman Cevap veremedim inanın görmedim. Ama ne demek istediğinizi tam anlayamadım. Sadece eski zamanlarda geçen binlerce yıl şuanki zamanla bir değil bunu söylemek istedim ve bunu İslam'ın bile söylediğini söyledim. Arkadaş 9000 yıl, 2000 yıl örneğini verince.

• Beğen
Tepkiler: ihsangencer
@Atilla Gobel Hocam bence de insanlarin anlayacagi bir ceza durumu ornek verilmistir. Insanlarin anlayacagi ve dusuncesinin bile korkutacagi bir durum:, 'yanmak'.. Benim dusuncem; cayir cayir yanmak veya herhangi bir ceza, bedel odetme sekli, kisaca bizlerin anlayacagi bir dilde cezalandirma bildirisi icin, yine derim ki neden ceza cekecegim? iyi, kotu nedir? Kime gore iyi kime, neye gore kotu? ahlak nedir kim bulmustur? Bir insanin esini aldatmasi gercekten kotu mudur? Ben ilk olarak aldatmanin altindaki sebebe bakarim bu eyleme kotu demeden once. Bazi toplumlarda, kabilelerde eş degistirmek o kulturun parcasidir. Bana gore ayip onlara gore normal bir durum yani degiskenlik gosterir. Allaha ortak kosmayi birakmak ile affedilmek konusunda da ortada bir sart vardir yani ortak kosmaya devam edersen senin anlayacagin dilde yanarsin mesaji.. ben bunlari acikcasi normal karsilamiyorum. Umarim farkinda olmadan kirici olmamisimdir. Selamlar

Herkesin bir amacı vardır, herkesin bir inancı vardır, bir dine inanmak da reddetmek de bir inançtır. Bu tamamen kişiseldir. Başkasına zararı dokunmuyorsa kimseyi de ilgilendirmez.

Başlığın ve sorunun kendisi fitne çıkaracak türden. Böylesine tartışmalı geçeceği daha çıkışından belli.

Bildiğim bir şey varsa öldükten sonra ne olacağını yaşamadan bilemeyecek olmamız. Kabaca;

a) Hop ulan nereye gidiyorsun hişt sana söy... böy... bitmeme...zııııııııııııııııııııııtttt. (tv ekranında görüntünün yokolması efekti) (ateist yaklaşım)
b) Vay anasını yazılanların hepsi doğruymuş. Ulan o son iddia kuponunu oynamayacaktım. Şimdi hapı yuttuk. (dinsel yaklaşım)
c) Burada bizle kimse ilgilenmiyor. Galiba sil baştan yeni bir evren yaratılacakmış. geçmiş evrenin oyuncularını toptan deliğe süpürüyorlar. (deist yaklaşım)

Neden yaşıyoruz, Hayatın amacı nedir? Bunun başka bir versiyonu da şöyledir: Hayatın anlamı nedir? Freud'a göre ''çalışmak ve sevmektir''. Sarter'a hiç sormayın Bulantı'dan bunalırsınız. Güzelliği dillere destan bir olimpiyat şampiyonu güzelliğini gizlemek için eşofmanla yüksek atlama yapıyorsa, yine gizlenmek için çevresini örtüyle kapattırıyorsa, hatta gelen film tekliflerini dahi reddediyorsa -ki böyle biri var- onun için hayatının amacının güzelliğini sergilemek olduğunu söyleyemeyiz. Belki şunu söyleyebiliriz: Hayatının amaçlarından biri olimpiyat şampiyonluğudur.

Bana göre hayatın amacı tek, biricik değildir. Birden fazladır ve insanın inançlarıyla doğrudan ilişkilidir. İnanç deyince düşünüş şeklimiz olduğu kadar elbetteki bunun içinde din de vardır. Dine inanmayan kişi içinse diğer inançları söz konusudur.

Hayatın amacı neye inandığımızla ve ne yaptığımızla doğrudan ilişkili. İlk önce insan kendini tamamlamalı. Bu konuda Maslov piramidini çok severim. Büyük doğruları üç beş kelimeyle anlatıverir. Önce kendisine, sonra ailesine ve çevresine faydalı bir insan. Bunu yapamıyorsa dahi İnsan olmanın asgari gereği başkalarına zarar vermemektir. Hiç birimiz Abraham Lincoln, Hz Ali, Necip Fazıl, Che Guevera veya Jeniffer Lopez değiliz. Olmaya da gerek yoktur. Hiç kimse mükemmel değildir. Olmaya da gerek yoktur. Her insan kendine özeldir. Ve her insanın hayattaki yolu kendine özel bir iz bırakır. İşte mühim olan bu izin güzelliğidir. Yaşadığımız şu an bizim izimiz. Çocukların tarafından seviliyorsan izinde bu vardır. İşinde iyi bir şeyler yapmak istiyorsan, iyi bak zaten izinde bunu göreceksin. Benim gibi tembelsen kaçırdığın fırsatlar görürsün. İyilik peşinde koşan kişilere bak, ben çoğunlukla mutluluk görürüm. Hayatın hep berbatsa etrafından önce kendi izine bak. Orada bir şeyleri yanlış yaptığını göreceksin. Kamyonunda uyuşturucu taşıdığını bilmediğini söylüyorsun. O kamyonun şöförü sensin ve tanımadığın adamlar, tanımadığın kişilere mal gönderirken beş kat fazla para aldın.

İz dedim. Dine inanan biri için izinde mutlaka din de olacaktır. Amaçlarımızdan biri de Allah rızası için doğru davranışlarda bulunmak, ibadet etmektir. Zaten biz Müslümanlar yaptıklarımızın karşımıza çıkarılacağına inanırız. İyi kötü, her ne yaptıysak karşımıza çıkarılacaktır. Öleceğiz. Cesedimiz atomlarına kadar ayrılıp doğaya karışacak. Ruhumuzsa başka bir boyuta göçecek. Bunun neticesinde de bize sembolik olarak anlatılan Cennet ve Cehennemi göreceğiz. Cennet: Uçmak, Behişt, Firdevs, Paradise vs. Sembolik diyorum çünkü nasıl olduğunu tam bilmiyoruz. Bu boyutun dışında başka bir boyut. Nasıl bir yer? Cayır cayır yanacak mıyız? Yanmak bu boyutta ateşten zarar görmektir. Diğer boyutsa kavrayışımızın dışında. Sadece aklımızın anlayabileceği ödül ceza gibi anlamdırmalara sahip. Bu noktada ben Tüm insanların varacağı yerin bir olduğunu düşünürüm. Birden maksat tektir. Esirgeyen ve bağışlayana.

İnandığın Rabbin varlığını nerden biliyorsun da amaçlarında onun rızasını gözetiyorsun? Sordum. Bir gece çatıya çıktım ve sordum. Şehrin ışıklarının yıldızları kapatamıyordu. Samanyolunu izledim ve düşündüm. Muaazam bir evren. Çok büyük. O kadar büyükki milyarlarca yıl yaşayan yıldızlar var. Rakamlar çok küçük. Parıl parıl parlıyorlar. Uzaktalar. O kadar uzaktalarki öldüğü halde görüntüsü daha dünyaya ulaşmamış yıldızlar bile var. Acizlik hissediyor insan. Hepsinin arasındaki dev denge. Mavi gezegenin yörüngesine yapmış olduğu 23 derecelik açıdan savrulan evrene değin muhteşem bir denge. Evren hızla savrularak ilerliyor biliyorsunuz. Domino taşı sırası gibi birini yıkıverdiğinizde hepsi yıklılmıyor. Kelebek Etkisi neymiş; bir yıldız patladığında, bir galaksi göçtüğünde dahi evrenin dengesini bozulmuyor. Çünkü fizik biliminin büyük kanunu: Hiç bir şey yoktan var, vardan yok olmaz. Dengenin sahibi burnumun dibindekini bana tekrar gösterdi. Çocukken harman yerinde uzanmış gök yüzüne bakıyordum. O zamanda göstermişti. Denizin üstüne milyarlarca yağmur tanesi düşerken bakıyor ve o güzelliği tekrar görüyorum.

Bu konu içersinde ister istemez ayrı bağlamlar oluşturan her biri ayrı bir inceleme konusu isteyen meseleler de var. Müslümanlar şu an neden geri? gibi. Ortaçağ karanlığını hatırlatırım. Umberto Eco'nun Gülün Adı romanı ışık tutucudur. Göçebe Cengiz'in kitaplara karşı yaptıklarını yerleşik Katolik Büyük Din Adamları(!) yapıyordu. Aynı sebeplerden. Bağnazlık, aklı reddediş, köktencilik vs. Gerçi Cengiz yaktığı kitapların yerine başka kütüphaneler kurmaya çalıştı ama Büyük Din Adamları İncil, Aristo ve Eflatun'dan gayrisini yok sayıyorlardı.

Bu mesele çok uzun soluklu. Herkesin hayatının amacı kendine özel. Kendi özgür iradesinde. Birine soracaksanız O'na sorabilirsiniz.

@m.klcts
Ne alakasi var! Inanclidan kastiniz bir ilahi güce inananlar mi? Biri birinden farkli pek cok ilahi güce inanan insan var. Digerlerinin inandiklari ilahi gücleri de ilahi bulmuyorlar. Yanii herkes muallakta mi? Insanin hayatta bir seye dayanip, bir amaca yönelik yasayabilmesi icin ilahiyata ihtiyaci mutlaka vardir diyemeyiz.Sadece insan oldugunu bilmek yeterlidir.

@ihtiyar insan doğası ve yaratılışı gereği kendinden daha üstün bir varlık arama çabası içindedir bir dine inanmayanlar kendini boşlukta hisseder hergün rutin hayatı yaşayıp sonra sonsuza kadar yok olmak insanı sıkıntıya sokar

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri