Scudo Sports

Niçin yaşıyoruz? Var mı bir amacımız, olmalı mı?

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Arkadaşlar güzel tartışıyorsunuz. Ben size bir şey diyeyim. Zaman geçtikçe bu din olayı falan bitecek. Şuan hepiniz baştan size öyle öğretildiği için müslümansınız. Türkiye'de doğdunuz için, Türkler talas savaşında araplarla beraber olduğu için şuan Müslümansınız.

Kaçınız ateist iken müslüman oldu ? Hiçbiriniz. Peki kaçınız müslümanken ateist oldu ? En az %20'niz. Bundan 10-20 yıl önce ateist derken sanki canavar gibi görülen algı şuan normal bir insan olduklarına bazılarımız tarafından ise daha çağdaş, ilerici gibi gözüken bir kesime döndü. Peki bundan 50 yıl sonra ne olacak ? Kimse ateistken müslüman olmazken, ve dinlerin yavaş yavaş inananlar tarafından bile uygulanmadığı bir olguya dönüşürken. Kimine göre peri masalından farkı olmayan bir konuma gelirken, din ne kadar daha yaşayabilir ?

Kaçınız dinin bütün emirlerini uyguluyor ? %5 var mı ? Sadece toplumun dayatması, on yıllarca size dini bilgiler aşılanması ile şuan bulunduğunuz dine sahipsiniz. Size 10-15 yıl din eğitimi verilmesine, çevreniz hep müslüman olmasına rağmen ateistliği düşünüyorsunuz. Acaba olabilir mi diyorsunuz. Birde bu kadar çevre baskısı ve sizi yönlendiren bir şey olmasaydı. Size denseydi ki al bu 4 kitap ve bu da ateistler hakkında bilgiler olan bir kitap. Hepsini oku tarafını seç. Ne yapardınız ? Şuan tamamen objektif düşünsen ne yaparsın ? Güzel masallarmış dersin büyük ihtimal 4 kitap hakkında.

Şimdi sen avrupa da doğmuş olsan sana 10-15 yıl Hristiyanlık eğitimi verseler, Müslüman olur muydun ? Olmazdın. %1 yoktur. Yani bu ne cesaret de mi. Şimdi müslümanken hristiyan olman kolay mı ?

Uzak doğu tarafına hiç girmiyorum bile. Ve şimdi o uzakdoğu da ki adam cehenneme gidecek ? Neden arap dünyasının dinine inanmadığı için. Araştırmadım ama emin ona göre bizde cehenneme gideceğiz.

Niçin yaşıyoruz bir amacımız olmalı falan. Neden amacımız olsun kardeşim. Pluton'un amacı ne ? Milyonlarca galaksinin amacı ne ? Sokakta ki kedi köpeğin, balta girmemiş ormanlarda ki ağaçların amacı ne ? Niye yaşıyorlar ? (Ağaç oksijen, yok olayına falan girmeyin lütfen. Amaç derken o anlamda amaç değil)

Amacımız, kendimizi şuan Dünyanın elverdiği koşullarda bize uygun ortamın sağlandığı bir zaman diliminde görüp ona göre süremiz olduğunca yaşamımızı en iyi şekilde devam ettirmek. Eğer çok düşünüyorsak gelecek neslimizi de korumak adına adımlar atmak. Güzel, rahat bir hayat sürmek amacımız. Öleceğiz toprağa karışıp gideceğiz. Bu zamana kadar ölen milyarlaca insan, hayvan, bitki gibi bizde öleceğiz. İlla da sonsuza kadar yaşamamız gerekmiyor.

Yani demem o ki, zamanla toplum dini baskılayan kesimin de tarihe karışması ile bilime inanan, cin peri hayalet gibi şeylerden arınan bir toplum haline dönüşecek. Bu benim görüşümdür.

Tam bir ateist gibi yazdım yazıyı bende. Eskiden tam tersi dini savunan sayfalarca şey yazardım. Ama o sayfalar paragraflara,, paragraflar satırlara ve devamında bir hiçliğe dönüştü. Ateistlik hakkında da 2-3 satır yazan ben şuan baya bir yazdım. Ki çokta yazmak isterdim şuan ki düşüncelerimi ama gerek yok. Hepinize iyi geceler dilerim.

Scudo
Önce dünyaya ve diğer canlılara bakmak gerekir. Diğer canlılar tek şansı varmış gibi davranırlar. Gen haritasının devamlılığını ve varlığını sağlamak. Bunun içinde iki şansları var. Sonsuzluk ve üremek. Hiçbir canlıda sonsuza kadar var olamayacağı için genelde üremeyi tercih ediyor. Özellikle yaşamı tehlike anındayken.

Bitkileri ele alalım. Bitkilerin çok çiçek yapması, çok meyve vermesi için ne yapılır? Kışın bazal metabolizma hali sona ermeden az önce ince bir budamaya tabi tutulur, tamda yapraklanmadan önce. Bitki bu şekilde strese sokulur ve bitki şu mesajı alır; tehlikedeyim! Vücut parçalarımı kaybediyorum yok olmam söz konusu! Böylece bitki ilkbahara uyanırken kendini tek bir şeye adar; üremeye. Tüm enerjisini çiçek yapmaya adar.

İnsanların ergenliğinin 10-13 yaş arasında ergenliğinin başladığını biliyoruz. Beynimizin bu sırada dünyayı anladığınıda biliyoruz. Peki sizce karşı cinse ilgi duymamızında bu yıllarda başlaması tesadüf mü :) insanlarda diğer canlılar gibidir. Biz üremeye değil kendimizi aşka adarız daha çok bunu böyle anlamlandırırız. Modern zamanlarda azalmaya başlayan birşey malesef ki.

Anlamlandırmak dedik. İnsanı diğer canlılardan ayıran bir özellik. Beynimizi ne yönde kullandığımızı da anlamlandırıyoruz. Kaybolanlar için yaradan tarafından indirilen kitap var. Dikkatli okursanız farkedeceksiniz iyiyi güzeli ve yaşamın kutsallığını anlatır oda.

Herkes aynı doğmuyor, bazı şeylerden mahrum olmak ya da bazı şeylerin bolluğu içinde olmak ruhumuza işliyor ve bu yaşam amacımızı değiştiriyor, bazen yok ediyor.

Yaşam amacı olacak şey bence iç güdü, tutku ve arzulamayla alakalı. Newton "elma dünyaya düşüyorda ay niye dünyaya düşmüyor" diye sorar, sen "bu bisikletle en yüksek tepelere, en sıcak yollara, en soğuk platolara, en güzel plajlara gitmeliyim dersin, ben " bu kadını nasıl hergün böyle gülümsetebilirim" derim, onlar başka şeyler söyler.

Yaşamın amacını kendini iyi dinleyerek kendin bulmalısın. Doğal olan ya da insani olan. Kendini iyi dinleyen birine hayatının anlamı kendiliğinden gelir. Sabır yine söz konusu :)

@Umut Tekin Yaziniz icin tesekkurkler. Bir konuya deginmek istiyorum, bilimi, meraki, arastirmayi vs, baskilayan insanlardir. Bunda dinlerin sucu yok. Eger bir din baskiyi diretiyorsa zaten akli selim insan sorgular ve dogru yolu bulur. Insan etrafini kendi ufku, bilgisi, birikimi ... dahilinde gorur ve anlamlandirir, bunlarda noksanlik varsa yapcak birsey yok. Soyleyecegim sudur is sizde bitiyor, ne kadar genis gorurseniz o kadar iyi anlarsiniz. Bilime inanmakta bir inanctir, merak ve kesfetme duygusunu korukler. Birseye inanmadiginiz zaman genetik durtulerinizle yasarsiniz sadece.

• Beğen
Tepkiler: MehmetAliB.
inanmak yada inanmamak.. bütün mesele bu ince çizginin hangi tarafında olacağınıza bağlı... Halit Ertuğrul un Düzceli Mehmet kitabını tavsiye ederim herkese, kısa bir kitap, ama herkese çok şey katacaktır eminim.

niçin yaşıyoruz ? = organlarımız çalıştığı için yaşıyoruz. :krsn:
tmm vurmayın gidiyorum...

@Umut Tekin kardeşim yazını okudum ve senin adına çok üzüldüm. inşallah dalga amaçlı yazmışsındır, ciddiyet olmadan. gençsin daha inşallah doğru yolu bulursun.

• Beğen
Tepkiler: Yusuf G.
Bide hep şu soruyu sormak lazım kendi kendimize..

Ya Allah varsa? Ya ahiret varsa? Temkinli olmak bence her zaman iyidir :))

• Beğen
Tepkiler: Yusuf G.
@vebag

ya yoksa diye yaşayanlara lafım yok. yoksa diye düşünüp yaşayabilirler kendi düşünceleri tabi.
ama dediğin gibi ya varsa.
yoksa ve yok gibi yaşıyorsa zararı yok.
ama ya varsa ve yoksa gibi yaşıyorsa zararı çok.

mantıklı biri ya varsa kelimesini uzun süre düşünür.

• Beğen
Tepkiler: vebag ve Kuzey Ege
Ya superman gercekse? Bence dusunmek, temkinli olmak lazim.

• Beğen
Tepkiler: ihsangencer
Ya başka bir Tanrı varsa, mesela manitu, ya da Maya'ların Quetzalcoatl tanrısı :) Belki Hristiyanların Baba-Oğul-Kutsal Ruh'u gerçektir? Musevilerinki? O durumda Müslümanlığa göre yaşarsanız direkt "kafir" olursunuz. Hangisi için tedbirli olacağız? Çeşitli kültürlerde binlerce tanrı var, hepsinin mi gereklerini yerine getireceğiz? Ya bunlar birbiriyle çelişiyorsa? Belki Pagan tanrıları gerçektir? Zeus da olabilir? GökTengri?

Allah tarafından bir sınavdayız.. Çok şükür inançlıyız da, Fakat ben bu sınavı dini açıdan değil de kişilik açısından değerlendiriyorum yaşantımda.. Elimden geldiğince insanları kırmamaya, çalmamaya, hak yememeye, çok sinirlendirilmediğim takdirde küfürsüz konuşmaya, bir tartışmada karşımdakinin açısından düşünmeye, tartışmaları büyütmeyip alttan almaya, sokak hayvanlarını beslemeye, sevdiklerim için karşılıksız birşeyler yapmaya vs..çalışıyorum.. İnsanları sevindirmek, onların dualarını almak bana göre ibadet ederek geçen bir ömürden daha hayırlıdır öbür taraf için..

Bir yandan; insanın gerçekten bir amacı olmalı kendine özgü.. Mutlaka bir hobiniz olmalı ne olursa olsun... Trekking, offroad, mtb, yelken yapmak, fotoğraf çekmek, en kötü ihtimalle boğazda uzun yürüyüşler benim ailemle veya ailem dışında ayırdığım zamanları kaplıyor...

Amacımız ne, niçin yaşıyoruz gibi sorular bana bir yakınımı kaybettiğim dönemlerde geliyor sadece, bazen bunalıyorum havadaki kasvete de bağlı olarak. Çok şükür kalıcı olmuyor :)

konu başlığı mariuana etkili :D
ben kaçar

@zekixx Evet son paragrafta sanki dini inanışı olanlar bilime inanmıyormuş gibi yazmışım yada öyle bir şey demek istemedim. Yoksa gerekli eğitim ve öğretimi aldıktan sonra büyük bir insan olmanı din etkilemez kolay kolay. Daha çok şu metafiziksel şeylere inanışların kalkacağını onlara inananların bilime yöneleceğinden bahsetmiştim. Öyle demek istemiştim. Nasıl eskiden doktorlar yerine hocalara gidiliyorsa şuan günümüzde devam eden cin gibi şeylere inanışta değişecek. Ve bilimin getirdiği doktorlar, gerçekte olmayan şeyler yerine gerçekte olan alternatifler sunacak. Hoca yerine doktor sunması gibi.

@chnkrmz Evet bende böyle düşünüyorum. Ama halihazırda bu Allah'a sizin tam bir inanış göstermediğinizi gösterir. Zaten demek istediğim inanların %95'inin böyle olması.(Tamamen dayanaksız bir oran). O yüzden yazdım acaba dini tam uygulayan aramızda %5 var mı ? Savunduğunuz şeyi acaba siz savunduğunuz şekilde uyguluyor musunuz ? Yoksa sadece "Ya Allah vardır falan şimdi ben gene müslüman olayım da zaten cehenneme bile gitsek eninde sonunda cennete gidiyormuşuz müslüman olarak ölünce" gibi bir düşünceyle mi Müslümansınız ?

Zaten benden olsa olsa deist olur. Allah inancım veya bu evreni yaratan beynimizin algılayamayacağı bir şey olduğuna inanıyorum. Enerjinin yoktan var olmayacağını düşünerek bunu diyorum. Ama bana göre böyle bir yaratıcı bizim gibi bir insan gönderip bunu da arap dünyasına göndermesi bana çok garip geliyor.

Bence Hz. Muhammed sadece bizim gibi bir insandı, orada ki insanlar da ona inandı ve büyük bir topluluk olmaya devamında savaşlarla(Ki Allah gibi kudretli bir yaratıcının kendini dünyada ki insanlara yayma şekli bu mu olmalı) diğer yerleri ele geçirip dini oraya da yaydılar. Zaten o cahil topluma o anın çağına göre ilerici gözüken bu dini kabullenmek zor değildi herhalde. Şöyle düşün ki şuan birisi çıkıp peygamberliğini ilan ediyor ve ona inananlar çıkıyor sonra bunlar belli bir güce ulaştığında diğer kabilelere saldırıp onları da hakimiyet altına alıp yayılıyor.

Yani Mükemmel bir Allah var ve bir kişiyi görevlendirip kendini de gizleyerek İslama ve bana inanın diyor. Dinini birilerini öldürerek yayıyor veya bunun böyle olmasına ortam sağlıyor. Zamanında islama benzer dini olanlardan da " E tamam bari madem en o gelmiş ona inanalım" demelerini bekliyor.

Ne kadar basit değil mi müslümanlığa hemen inanmak ? Şuan öyle düşüyoruz tabii ama zamanında kolaydı işte. Şimdi yok mu kendini peygamber ilan eden eskisi gibi ? Elbet vardır. Ama toplum artık benimsemiyor hiçbir yerde. Toplum modernleşti çünkü zamanla. Şimdiki peygamberlikler küçük gruplarla devam ettiriyor hayatını. Şimdi sadece işte o bahsettiğim küçük grup halini alıyor bunlar savaşıp da kendini yayamıyor sağa sola. Bilmem anlatabiliyor muyum ?

Edit:
Yani siz şimdi nasıl müslüman iken hristiyan olamıyorsanız hiçbir hristiyan,budist da öyle kolay kolay müslüman olmaz ve bu yüzden onu cehenneme atamazsınız.
Git hristiyan birine senin yanacağını söyler git müslüman birine o da hristiyanın yanacağını söyler. Hepimiz yanacağız bu gidişle. Doğrusunu çıksın göstersin Allah bize madem kendine ibadet edilmesini istiyor. Tüm dünya ibadet edelim.

• Beğen
Tepkiler: ihsangencer
Bir hayat kadınının kuyudan su doldurarak köpeğe vermesiyle cennetle müjdelendiğini bilenleriniz vardır. Oysaki ki bu kadının normal şartlarda cehennemlik olması gerekirdi? Bir insana sen hiristiyansın ALLAH inancık yok diyemiyoruz, hiç bir dine karşı ön yargımız veya karşı koymamız da yok. Çıkarılacak ders aslında nettir. İyi insan olmak, topluma ve insanlara iyi hizmet edebilmek, kalıcı eserler bırakmak. Bunların yanısıra unutulmaması gereken bir hususta bütün bu güzellikler sadece islamda vardır ve değiştirilmemiştir. Tanrı olarak 3-5 tanrı veya putlar yoktur tek tanrı ALLAH vardır. ALLAH bizim için islamı ve kendisine kulluk etmemizi emretmiştir. Bunun içinde peygamberler göndermiştir. Bu peygamberlere inanlar ve inanmayanlar olmuştur. Ölüm muhakkak vardır. Her canlı ölümü tadacaktır. ALLAH bizi en üstün vasıflarla en değerli varlık olarak yaratmıştır. Yarattıklarını içerisinde en çok bizi sevmiştir. Kendi nurundan bir nur vermiştir. İlk emir okudur. Beki okudunuz mu? Okudular mı? Okutturdular mı?

• Beğen
Tepkiler: THE DAME
@Umut Tekin Konuşmanız boyunca farazi olmuşsunuz. Tamamen iyi niyetli yaklaşıyorum. Bütün varsayımlarınız subjektif. Hele konumuz gsm operatörlerinin yaptığı reklamlar gibi hat değiştirme mantığıyla özetlenemeyecek kadar bilgi ve birikim gerektiren bir konuyken, sizin rakamlara sunum yapar gibi konuşmanız bence yaşınızın verdiği cesaretten kaynaklanıyor. Belki de öfkenizden bilemiyorum. Bu yüzde yirmilik kesim nerede ben hiç göremedim nedense ? Birde dünyanın 10.000 yıllık yazılı tarihi Sümer ile başlar ve oradan kalan kil tabletlerde bile din ile ilgili bir çok ayrıntı bulabiliyorken sizin böyle 50 yıl sonra "din falan kalmaz" şeklindeki ütopik yaklaşımınız çok yerinde, bravo. Bakın yazılı tarihin sürecinden bahsediyorum. Nuh tufanını anlatan kil tabletlerin yaşı bugün 9000 falan. Tufan ve Sümerler arasında 2000 yıldan fazla olduğunu düşünürseniz falan olsa (iyimser bir rakam bu) ben size anlatarak bitiremem. Ama siz bir cümlede Müslümanlıktan, ateizme geçenlerin %20 olduğunu ve 50 yıl sonra "din" denen olgunun yok olacağını öngördünüz, tekrar bravo size.

Şu Müslüman olan topluluklar meselesi, ben bir çok geçmiş toplulukların Müslüman olduğunu biliyorum mesela. Eğer bu konuda bilgi almak isterseniz size yardımcı olabilirim. Hatta hiç bilmiyorsanız biraz yakın tarih okuyabilirsiniz. Birde ateist insanların çok ilerici gözükmelerini sağlayan kıstasları ömrü hayatımda bir kez anlamış değilim niye ateistler ilerici, diğerleri gerici anlayamıyorum. Eğer siz ilericiliğin tanımını yapmadan yine farazi konuşacaksanız sadece Müslümanlar tü kaka, ateistler cici demek içindir. Yapmayın bunu lütfen. Çünkü iddianızda çok mesnetsiz kalıyorsunuz.

Size şunu söyleyebilirim o beğenmediğiniz 4 kitaptan biri 1400 sene önce, insanların kız çocuklarını diri diri toprağa gömdüğü zamanlarda, İnsanın ana rahmine nasıl tutunduğunu anlatmaya başladı. Gökyüzünün sürekli genişlediğini ( Einstein bu teorisini 1924 lerde açıkladı yanlış hatırlamıyorsam ) , Dünya harici bir çok galaksinin iki güneşe sahip olabileceğini, yörüngeleri vs. konumuz bu değil gerçi.

Ancak sen 21 yaşındaki güzel arkadaşım buraya geldin ve her şeyi bir anda çözdün öyle mi ? Türkleri Talas ile Müslüman yaptın mesela ? Sen o sıkıntılı sürecin nasıl geçtiğini biliyor musun ? Mesela Türklerin paralı askerlik yaptığı dönemleri ki bunlar Talas'tan önceye uzanır, bu konu hakkında ne kadar biliyorsun merak ettim ?

Bak güzel kardeşim siz sorgulamadan inandınız diyerek bu işi bu kadar basite indirgeyip insanları küçük görmeye veya her ne şekilde görüyorsan bunu yapmaya hakkın yok. Anlatabildim mi sana ?

Son olarak birde sanane benim yapıp, yapmadığım ibadetimden. Sen etrafına bakınıp "bunlar namaz kılmıyor, kiliseye gitmiyor" deyip kendine dayanak arıyorsan iş başka olur o zaman.

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri