Scudo Sports

Neden "yol bisikleti yerine şehir bisikleti al"

Arkadaşlar yıllar sonra yeni bir bisiklet almak için düşüncelerimin netleşmesi gerekiyordu. Eskiden hiç bu şekilde sınıflar falan olduğunu bilmiyordum "sarı bisiklet" "kırmızı bisiklet" vardı. Boyun yetmeyince de "bacakarası" yapılırdı :) Maşallah şimdi sınıflar malzemeler kafam döndü. Öyle ki hanım araba seçmek için bu kadar uğraşmadığımı söyledi. Ama engin tecrübelerinize güveniyorum ve Carraro 702 GRANDE M 28" Bisiklet almayı düşünüyorum. Daha ucuz olan Claudbutler Oxford 700 Shimano Vites Erkek Şehir Bisikleti de aklıma gelmedi değil ama sanırım aralarında dağlar var. Netten alacak olmam biraz tedirgin edici ama bakalım göreceğiz... Tekrar teşekkürler.

Scudo
@Mert Çelilk

Kalpiye pedal kullanımı kilitli pedallardan daha zor ve riskli. Haberiniz olsun :)

Yasadiginiz yer, yol kalitesi, genel olarak kullanma şekliniz ve bisikleti alirken aklinizdaki hedefe gore ne alacaginiz degisir. Mumkun olsa da herkes mtb, şehir ve yol olarak 3 ayri bisikleti alip o gunku keyif ve amacina gore cikarip kullanabilse. Orta ve ust seviye bisikletlerde tum segmentlerde bisikletleri asfalta da krosa da vursaniz hicbirsey olmaz. Sonucta 1970 - 1980'li yillardan bu yana hala ayakta olan komponentleri yenilenmis kadrolar var. O zamanlar celik vardi sadece ve boyle ayrimlar yoktu. Su anda cok fazla secenek ve teknlojik gelisme var. Hersey o yillardan kat be kat kaliteli ve profesyonelce uretilmis. Kabaca ayrimlarsak farklari; yol kosullarina gore surus konforu, yol tutusu, hizlanma ve tirmanma kabiliyetleri. Hardtail dağ kullanimini ayiriyorum sadece cunku kadro acisindan olmasa da jantlar icin asiri yipratici ve uygun lastik takilmadiysa yol tutusu yetersiz. Ister yol kadrosu alirsin oynar şehirimsi bir havaya sokarsin, ister şehir alir yol veya mtb ye yakin hibride benzetirsin, ister mtb alir sehir bisikleti havasina burundurursun. Genelde butce planlamasi zorunlulugunda olanlar mtb alip ince lastik edinerek sehir bisikleti gibi kullaniyor, haftasonu daga veya krosa kacarken mtb lastik takiyor. Ya da sehirr bisikleti olanlar kros tur yapmak istediginde mtb lastik ediniyor. Yol bisikleti profesyonel antrenman veya yarisci isi gibi algilansada ozellikle sehirlerde hizli ve keyifli bir ulasim araci olarak kabul gorebilmeli bence. Ama parcalari Turkiy'de nispeten pahali ve daha fazla emek ile bulunabildiginden, amortisor soz konusu bile olmadigindan bazen zemine bagli olarak rahatsiz edici bulundugundan, ozellikle yagmurda digerlerine gore daha cok konsantrasyon istediginden tercih edilmiyor (Trafikte ne kullanirsaniz kullanin dikkatli olunmasi gerektigini soylemeye gerek yok zaten. Hele ki dort tekerli arac suruculerin bisiklet, motosiklet ve yayalara bakis acisi Turkiye'de belliyken). Bu nedenlede cogu kisi "sehir bisikleti al sen" onerisinde bulunuyor. Tavsiye ve paylasimlar cok guzel. Herkes kendi dogrusunu belirtiyor ve artisini eksisini yorumluyor. Kim ne derse desin en guzel bisiklet sizin olan, sizin sectiginiz, gonlunuzce uzerinde oynamalar yapip bindiginiz bisiklettir. Pisman olursaniz da tercih ve deneyimleriniz sizi egitir ve ne istediginizi anlamanizi saglar. Herkesi dinleyin kendi kararinizi verin :)

@Gökhan Toros

Direk çıkıyor , istediğin ayakkabıyla kullanılıyor diye duymuştum

@Mert Çelilk

Kişiden kişiye değişir ancak banada kalpiye kullanımı daha kolay gelmişti, kalpiyeyle düşmedim spd yle düştüm ve düşmekten çok döndüm :), kalpiye ayakkabıyıda deforme ediyor zamanla.

Sıradan biri için Yol bisikletinde spd ya da kalpiye kullanmak kişisel tercih. Şart değil çok önemli de değil. 2 senedir spd kullanmıyorum pek bir şey kaybettiğimi düşünmüyorum. (kullandığımda oldu).
Denemeyenler için kişisel görüşümü akatarabilmek için sembolik kıyaslama yapayım. İyi bir eldiven veya şapka ya da tayt ya da karbon maşa veya nabız saati ya da sele çok daha fonksiyonel çok daha keyif verici benim için. Yol bisikleti alacak olanlar illaki spd pedal kullanmayalım diye şartlanmamalı. Eğer istenirse her zaman pedak+ ayakkabı alıp kullanmakta mümkün tabi..

Selamlar herkese.Benim Merak Ettiğim Neden Turkiyede Yol Bisikleti?
Cok tecrubeli abilerim/ablalarim oldugu icin cevap almak istedim
Cidden kmlerce yol yapmayanlar disinda Turkiye de bozuk yollarda neden yol bisikleti ?

Tesekkurler.

Geri