Scudo Sports

Neden şehir içinde kask takılmıyor-takmıyorsunuz?

Neden kask takılmıyor-takmıyorsunuz?

• Toplam katılım
    72
İlk başta garip gelir sonra alışılır böyledir bu işler :D
Geçen arkadaşlarla otururken güneş geliyor diye direk elim gitti
sonra dedim napıyorum :D, artık o hadde geliyor şapka gibi görmeye
başlıyorsunuz bir süre sonra.
Hatta daha ileri; unutup bisiklete binerseniz vücut otomatikman birşeylerin
eksikliğini hissediyor 3 saniye sonra beyme bunun kask olduğu intikal ediyor,
hatta intikal etmeden siz reflex olarak kaskı aramaya başlıyorsunuz;
olaylar tamamen fizyolojik gelişiyor :D

Scudo
Evet tahmin ettiğim gibi sonuçlar "BÜYÜK KAZA YAPACAĞIMI" zannetmiyorum seçeneği üzerinde yoğunlaşıyor.
Ben de bazen şehir içi 50-100 metre ileriye gideceğim zaman takmayayım diyorum.
Sonra diyorum ki.
-Ülen şero, az uzun yola giderken de aynı yoldan geçiyorsun, çarşıya çıkarken de.
Ya hiç takma, ya da şimdi de tak.
Sonra içimdeki ses galip geliyor.

Bu internet evi, evime 100 metre bile değil. Ama gelirken taktım
Neden mi?
Çünkü hiçbirimizin elinde aldığımız nefesi geri vereceğimize veya verdiğimiz nefesi geri alacağımıza dair bir senet yok. Bir saniye sonra da kaza yapmayacağımıza elimizde senet olmadığına göre kaskımızı takalım. Tamam ölümün önüne geçilmez ama diğer yaşadıklarımızı hep kendi irademizle yaparız.
Kadercilik biraz karmaşık konu ama özetle şunu söyleyeyim, kader insanın önüne sunulan seçenekleri seçerek bir bayrak toplama gibi denebilir.
Önümüzde 2 seçenek olarak kask takıp başımızı korumak ve kask takmayıp kafamızı gözümüzü yarmak varken
Kask kafalılık yapıp kask takmamayı seçip kafamızı gözümüzü yardıktan sonra buna Allah yazmış demek biraz abes kaçar.
Saygılar

Bence biraz işi abartıyoruz gibime geliyor. Takıp takmama kararımız sonuçta risk yönetimi ve sorumluluktan başka bir şey değil. Unutmayalım ki bisikletle hayati kaza geçirme riski yayalarla aynı oranda. (tabii bu düzenli şehir ve ulaşım dahilinde geçerli)

Bu topikte etraflıca bilgi mevcut.

• Beğen
Tepkiler: ahmedseref
@Barış Kılınç
Yanlış anlamadıysam bu araştırma yabancı kaynaklı..
Düzenli şehir ve ulaşım dahilinde de kaldırımda gitmediğimize ve araçların arasında (sağda gitsek de duran ve yavaşlayan araçların yaptıkları malum) gittiğimize göre Türkiye şartlarını da göz önüne aldığımda kaskını almadan trafiğe çıkan birisinin içini rahat tutması için (sağ salim gittiği sürece) kendini teskin edebileceği bir bilgiden fazlasını göremedim.

Ulaşımda da en az riskli olan uçak, ama düştüğünde olanlar malum...

Ayrıca kaskın kazadaki koruyuculuğunun yanında kazanın oluşmamasına da etkisi olduğunu unutmayalım.

• Beğen
@Barış Kılınç

Görünür olmaya çok etkisi olmayabilir kaskın benim üstüne durduğum konu görenlerin üzerindeki psikolojik etkidir. Yani dışarıdan bakan için kaskın olması bisikleti kullanmaktaki kararlılığını ve güvenlik önlemlerini aldığını bir nebze olsun düşündürür. Kaskın varsa mahalle arasında sürmeyen bir bisikletlisindir (bence). Tabi kask takıp da kask kafalı olan yokmu vardır tabi, ama görünüş itibari ile kaskın bir etkisi de budur...

Ayrıca çevirinin %90'ını okudum ve üzerinde durulan konu kaza oluşumuna mahal vermemek, bunu da güvenli ve görünür olmak için şeridi kullanma hakkınızı kullanın demekte. Şuraya bağlayacağım: önünde bilinçli olmadığını düşündüğü bir bisikletlinin şeridi kapatmış gidiyor olmasına (hızı önemli değildir onlar için) ısrarla soldaki şeride geçmeden arkadan rahatsız eden şöförlerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla...

kasksız çıkmam beyler her şeyden önce güvenlik sonunda hiç bisiklete binememekte war...

• Beğen
Arkadaşlar bugün grup halinde Garipçe Köyü'ne yol alırken , gerilerden gelenler arasında bir arkadaşın düştüğünü duydum .
Karşılaştığımızda gördüm ki kask'ı resmen yarılmış ve ikiye ayrılmıştı .
Bu demek oluyor ki kask olmasa büyük ihtimal baş veya boyun bölgesinde bir travma kaçınılmaz olacaktı .
Saatte 30 km. üzerinde yapılacak bir kaza ölümcül sonuçlar doğurabilir gibi bir yazı okumuştum , gerçek payı var dedim bugünkü olaydan sonra .
Arkadaşımıza geçmiş olsun diyorum .
Sözün özü insan en kolay kendisini kandırır , kendimizi kandırmayalım ve kask'ın gerekliliğine inanıp en kısa mesafeli sürüşlerde bile kullanalım .
Kazanın nereden , ne zaman , nasıl geleceği hiç belli olmaz .
Öncelikle biz tedbirli olalım . . .
Görüşmek üzere .

• Beğen
haklısınız benim bisikleti ilk ladığımdan beri kaskım war ama mahalle arasında hiç kullanmıyorum sebebi dışarıdaki tepkiler..

• Beğen
bu tür olaylar sizin başınıza geliyor sanırım.kask takmadan asla çıkmam bir kere bile etraftan bir laf duymadım,ayrıca kask taktığım için etraftan olumlu tepkilerde aldım.

• Beğen
Tepkiler: Onur Kahraman
Kaskımı 100m bile gitsem takıyorum ve takmayanları anlamış değilim...Bu kask olayı profesyonellikle alakalı değil.Profesyonellerde , amatörlerde kaskını her zaman takmalı..

• Beğen
Anket için teşekkürler.
Anket sorusu olumsuz olarak sorulmuş ama şıklara "Bu tür bir bahanem yok, kaskımı herzaman takıyorum" maddesi de eklenmeli bence.
3-4 yıldır bisiklet kullanıyorum, antalyadayım. bisikletimi hergün okula gidip gelirken ve şehir içinde 15-20 km kullanıyorum. ilk yıl bir çoğumuzun yaşadığı aksesuar ve yedek parça bulamama, mağazasızlık nedenleriyle malesef kasksız kullandım. Daha sonra bir beden büyük olsa da bulabildiğim ve beş on liralık köpük kasklardan takmaya başladım. Doğrusu gerçekten kötü ve çirkin bir kasktı, bunu uzaktan farkeden bir inşaat işçisi Antalya'nın göbeğinde (Beachpark tramvay durağı) taş ve topraktan oluşan koca bir topağı arkamdan fırlattı, malesef ıskaladı, toprak kitlesi yolda yan tarafımda parçalandı. sonraları kafama uyan bir köpük kask ve son olarakta sedona kask alarak bisiklet hayatıma devam etmekteyim.
Siz yaptığınız işe, kendinize de değer verince size de değer verirler. Olumsuz örnekleri bir tarafa bırakırsak kavşağa yaklaştığımda " Gelen bisiklet de güzelmiş, adam da kask takmış, durayımda şunun seyrine bakayım" diyen, yol veren otomobil sürücülerini, hatta dolmuş şöförlerini görmek mutlu ediyor insanı. Tabi ki seçici algı da olabilir.
çok iyi hatırlıyorum, yaşça küçükken kask takan bir mobilyetli (vitessiz küçük motorlar) görmüştüm, garibime gitmişti ve dalga geçmiştim. Bu tamamen kültürle alakalı, toplumca kaska, emniyet kemerine karşı olumsuz bir tavrımız var. Antalya'da kask takmayan mobilyetlilere dahi polis ceza yazıyor, şimdi alıştı gözlerimiz kasklı motorculara. bisiklette de kask zorunludur dense eminim bu boş konuşmaları yapmamış olacağız. Keşke trafik cezaları ve sigara fiyatları şimdikinin 5-10 katı fazlası olsa, eminim çok caydırıcı ve faydalı olacaktır tüm topluma. 5-10 yıl önce otobüslerde sigaranın rahatça içilebildiğini anımsarsanız toplumu yönlendirmenin iyi sonuçlanabileceğini de görürüz. O yüzden hiç kimse takmasa da, karşı olsalarda, saçınızın fönünü bozsa da ( bunu çok komik bir bahane bulmuşumdur, aksine kask takınca saçım hiç bozulmuyor, ki bozulsa çatlamış bir kafadan daha değersiz mi olacak), zaten bisiklete binerek bir çok anlamda topluma iyi örnek olan bizler diğer bisikletçilere ve özellikle çocuklara örnek olmak adına, daha da önemlisi güvenliğimiz adına kask takmalıyız.

• Beğen
Forumdan aldığım bir fotoğraf:
http://i224.photobucket.com/albums/dd207/yeisaver/P1120071.jpg
( bir ada gezisindeki kazaya aitti)
bir kaskı bu denli harap eden bir kuvvete insan derisinin ve kafatasının nasıl bir tepki vereceğini size bırakıyorum.

• Beğen
Bu konuda benim de söyliyecek bi kaç görüşüm var.Öncelikle insanımızın daha okula başlamadan bu konuda eğitilmesi gerekmektedir.Yani kaskı gören çocuklar bu ne yaa dememeli.Nasıl ki yabancı filmlerde gördüğümüz gibi 3 tekerlekli bisiklete bile binen çocuğun kafasında kask varsa bizde de en azından bunun hayati birşey olduğu konusunda bir fikir oluşması gerektiğini düşünüyorum.
Kendime gelince de, bisiklet işine daha farklı gözle bakmaya başlayıp(spor amaçlı), turlara çıkmaya başladığımda daha doğrusu buna niyetlendiğimde ailemden büyük tepki aldım burası Türkiye dediler, bisikletlileri trafikte saymazlar görmezler dediler..bende ilk iş olarak kaskımı ve reflektörlerimi aldım ve kendi güvenliğimden emin olduktan sonra aileminde gönül rahatlığıyla benim sağa sola gitmeme izin verdiklerimi gördüm.Kask takmak bence bir bilinçtir, bisikletli insanların bilincini gösterir.Trafikte farkedilmenin ve can güvenliğimizin en önemli göstergesidir.Mümkün olduğunca takmaya özen gösterelim.Bu konuyu açan arakdaşa da ayrıca teşekkürler..;)

• Beğen
Kaç senedir başıma gelmeyen kalmadı...alaylar,kafama kola kutusu atmalar...yılmadım,takıyorum takıcam...en son iki gün önce turdan dönerken gazete almak için uğradığım,benimle kafa bulmaya çalışan bakkala aynen şunu söyledim."kaza yapıpda kafamı patlatdığımda yanımda sen olmıyacaksın"
Gerizekalı bakkalın gagasını kapatıp dönerken bir daha ondan ciklet bile almama kararımı almıştım bile...

• Beğen
Ben şahsen bakkala giderken bile takıyorum kaskımı, kimseye kulak asmamak gerekir.. aman diyelim kasksız gezmeyelim..

• Beğen
@yeisaver
Bu fotoğrafı çektiğim yer Büyükada idi ve o ilk ada gezimdi.
O gün bisikletim hariç herşeyim vardı.
Kask-eldiven-tayt-gözlük gibi. Bisikletimi almadan bunları almıştım.
Ben yeni olduğum için öndeki hızlı grupla beraber gitmekten vazgeçtiğim yerden dönüp geriden gelen Mert ve Kudret abi'nin yanına gelirken kenarda bizim gruptan kaza yapan arkadaşımızı gördüm.
Alkolle dikenli tellere batan yaralarını sildikten sonra kaskı bu halde görünce hemen ibretlik olsun diye o anın 2-3 açıdan fotoğrafladık.
Kaskı tutan da nam-ı diğer robocop, Kudret abimizdir.
Hatta o arkadaşımız da bunu imzasına eklemişti.
Gezi galiba "13 Nisan Büyükada Ekşıın" idi.
(Vallahi de kopya çekmedim :D )

bisikleti aldıktan bi hafta sonra kask aldım.
akşam eve geldim.dışarı çıkmak üzere hazırlanıyodum.ilk defa kask takıyorum.abim gördü.dediki öyle dışarı çıkma bak herkes senle dalga geçer.neyse giyindim çıktım.mahalledeki arkadaşlar beni uaktan görür görmez gülmeye başladılar.
-faruk o ne??
-oğlum profesyonelmisin sen yaa??
-ne işe yarıyo bu?hızmı yapıyosun bunla?
-buna paramı verdin sen?salaksın sen yaa...
-ölceğin varsa kask taksan bile ölürsün...
sonra kafama bi taş geldi.arkadaş diyoki sağlammı diye kontrol ettim.
neyse aldırmadım.sahilde binmeye çıktık 5 kişi falan.tek sıra halinde gidiyoruz.3. sıradayım ben.en öndeki diyoki hani sen profdun??noldu prof yetişemiyomusun bize??

akşam sinirli bi şekilde eve döndüm.artık her akşam gelip çağırıyolar beni.prof gelmiyomusun diye...ama ben kask takmaktan memnunum.iyiki almışım:)

Geri