Anket için teşekkürler.
Anket sorusu olumsuz olarak sorulmuş ama şıklara "Bu tür bir bahanem yok, kaskımı herzaman takıyorum" maddesi de eklenmeli bence.
3-4 yıldır bisiklet kullanıyorum, antalyadayım. bisikletimi hergün okula gidip gelirken ve şehir içinde 15-20 km kullanıyorum. ilk yıl bir çoğumuzun yaşadığı aksesuar ve yedek parça bulamama, mağazasızlık nedenleriyle malesef kasksız kullandım. Daha sonra bir beden büyük olsa da bulabildiğim ve beş on liralık köpük kasklardan takmaya başladım. Doğrusu gerçekten kötü ve çirkin bir kasktı, bunu uzaktan farkeden bir inşaat işçisi Antalya'nın göbeğinde (Beachpark tramvay durağı) taş ve topraktan oluşan koca bir topağı arkamdan fırlattı, malesef ıskaladı, toprak kitlesi yolda yan tarafımda parçalandı. sonraları kafama uyan bir köpük kask ve son olarakta sedona kask alarak bisiklet hayatıma devam etmekteyim.
Siz yaptığınız işe, kendinize de değer verince size de değer verirler. Olumsuz örnekleri bir tarafa bırakırsak kavşağa yaklaştığımda " Gelen bisiklet de güzelmiş, adam da kask takmış, durayımda şunun seyrine bakayım" diyen, yol veren otomobil sürücülerini, hatta dolmuş şöförlerini görmek mutlu ediyor insanı. Tabi ki seçici algı da olabilir.
çok iyi hatırlıyorum, yaşça küçükken kask takan bir mobilyetli (vitessiz küçük motorlar) görmüştüm, garibime gitmişti ve dalga geçmiştim. Bu tamamen kültürle alakalı, toplumca kaska, emniyet kemerine karşı olumsuz bir tavrımız var. Antalya'da kask takmayan mobilyetlilere dahi polis ceza yazıyor, şimdi alıştı gözlerimiz kasklı motorculara. bisiklette de kask zorunludur dense eminim bu boş konuşmaları yapmamış olacağız. Keşke trafik cezaları ve sigara fiyatları şimdikinin 5-10 katı fazlası olsa, eminim çok caydırıcı ve faydalı olacaktır tüm topluma. 5-10 yıl önce otobüslerde sigaranın rahatça içilebildiğini anımsarsanız toplumu yönlendirmenin iyi sonuçlanabileceğini de görürüz. O yüzden hiç kimse takmasa da, karşı olsalarda, saçınızın fönünü bozsa da ( bunu çok komik bir bahane bulmuşumdur, aksine kask takınca saçım hiç bozulmuyor, ki bozulsa çatlamış bir kafadan daha değersiz mi olacak), zaten bisiklete binerek bir çok anlamda topluma iyi örnek olan bizler diğer bisikletçilere ve özellikle çocuklara örnek olmak adına, daha da önemlisi güvenliğimiz adına kask takmalıyız.